Mødedato: 23.05.2013, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Endelig vedtagelse af tillæg nr. 1 til lokalplan 325 "Ørestad City Center"

Se alle bilag
Efter offentlig høring skal der tages stilling til endelig vedtagelse af tillæg til lokalplan og tilhørende Kommuneplantillæg og miljøvurdering.

Indstilling og beslutning

Det indstilles,   

  1. at tillæg nr. 1 til lokalplan 325 ”Ørestad City Center” (bilag 1) med tilhørende tillæg til Kommuneplan 2011(bilag 1) vedtages endeligt med de under Løsning nævnte forslag til ændringer til lokalplanen, samt 
  2. at den sammenfattende miljøredegørelse (bilag 3) for planerne vedtages.

(Teknik- og Miljøudvalget og Økonomiudvalget)

Problemstilling

Planforslagene med tilhørende miljøvurdering blev godkendt af Borgerrepræsentationen den 13. december 2012 med henblik på offentliggørelse. Forslagene vedlægges som bilag 1.

Planforslagene og den tilhørende miljøvurdering har været i offentlig høring fra den 8. januar 2013 til den 5. marts 2013. Forud for høringen arrangerede Amager Vest Lokaludvalg et velbesøgt orienteringsmøde med deltagelse af Teknik- og Miljøforvaltningen. Der er i høringsperioden modtaget fire henvendelser, samt efter høringsperioden en henvendelse, jf. bilag 5.

Løsning

Planforslagene muliggør i forhold til den gældende plan for området mere fleksible rammer for udbygningen med mulighed for en mere fri placering af bygninger, en mere blandet og varieret skala, åbne facader og invitation til et aktivt byliv. Opførelsen af bebyggelsen vil færdiggøre området, der udover Fields og CabInn Hotel har ligget ubebygget med midlertidig terrænparkering.
 
Planforslagene indeholder udover den ændrede bebyggelsesplan en justering og præcisering af detailhandelsrammerne i Ørestad City.

Det aktuelle kommuneplantillæg ændrer ikke på den samlede mulighed for udvidelse af detailhandelsarealet på 15.000 m2 i forhold til, hvad der allerede er muliggjort i Kommuneplan 2011. Men afgrænsningen af bymidten ”Ørestad City Center” justeres, således at området syd for Øresundsforbindelsen udtages af bymidten.

Den ændrede afgrænsning er begrundet i, at udviklingen af Arenakvarteret med den ændrede karakter giver tilstrækkeligt med muligheder for etablering af detailhandel syd for Øresundsforbindelsen. Der er således fastlagt et lokalcenter med mulighed for op til 3.000 m2 detailhandelsareal syd for Hannemanns Allé.

Lokalplantillægget fordeler udvidelsesmulighederne for detailhandel, som Kommuneplan 2011 muliggør mellem forskellige underområder. Der reserveres 1.500 m2 til den del af bymidten, der ligger uden for lokalplantillægsområdet øst for Ørestad Boulevard. Tyngden af detailhandelsarealet placeres nærmest metrostationen Ørestad med henholdsvis 5.000 syd og 5.500 m2 nord (Fields) for gågaden i umiddelbar forlængelse af overgangen fra metrostationen. Herved skabes et bedre grundlag for at denne del af området kan udvikles med et aktivt byliv. I området vest for Fields vil der fremover kunne etableres op til 3.000 m2 detailhandelsareal.

Høring
Der er i høringsperioden kommet fire høringssvar fra offentlige myndigheder, lokaludvalg og en borger, samt efter høringsperioden en henvendelse fra Københavns Lufthavne A/S. Henvendelserne er vedlagt som bilag 5 og er gengivet og kommenteret i bilag 4. Københavns Bymuseum og HOFOR har ingen bemærkninger til planforslagene. Ole Rasmussen, Burmeistergade 4, fremfører i sin henvendelse en række generelle betragtninger om Ørestad, som ikke giver forvaltningerne anledning til bemærkninger.

Amager Vest Lokaludvalg er i overvejende grad positivt indstillet over for planforslagene. Lokaludvalget glæder sig over muligheden for en åbning af stueetagerne i Fields men anser Fields’ nuværende størrelse og maksimale butiksstørrelser på 2.000 m2 som mere hensigtsmæssig og befordrende for butiks- og bylivet end de foreslåede størrelser i planen. Herudover ønskes en bredere sigtelinje fra trappen og ud mod fælleden, så der bliver en bedre udsigt fra den centrale trappe mellem pladsen og gågaden, samt at nye stier til fælleden etableres. Cykelforbindelsen sydpå bør komme i en tidlig fase af udbygningen.

Forvaltningernes bemærkninger:
Ændringen i kommuneplantillægget er af teknisk karakter, og medfører ikke nye muligheder for detailhandel i forhold til, hvad der allerede er muligt med Kommuneplan 2011. Men vedtagelsen af en ny lokalplan gør det muligt at udnytte mulighederne i Kommuneplan 2011 for 15.000 m2 ekstra m2 detailhandel, samt for etablering af tre udvalgsvarebutikker på op til 5.000 m2, som kommuneplan 2011 også giver mulighed for. Den nævnte sigtelinje er efter forvaltningens opfattelse fastlagt med en tilstrækkelig minimumsbredde i planen, som i den fremtidige udbygning af området kan blive større på grund af den fleksible udbygningsmulighed indenfor de tilstødende byggefelter. Den nævnte cykelforbindelse ligger udenfor lokalplanområdet, men forvaltningen er i dialog med grundejerne om at sikre gode forbindelser mod fælleden og mod Ørestad syd.

I henvendelsen fra Københavns Lufthavne A/S gøres der opmærksom på, at den fastlagte maksimale bygningshøjde på 54 m er i modstrid med den af Trafikstyrelsen godkendte indflyvningsplan for Københavns Lufthavn Kastrup, hvor der i det aktuelle område er en højdebegrænsning på bygninger og master m.v. i kote 50.Forvaltningen har under hensyn til at der i nærområdet allerede er opført to højhuse på 85 m (Ferring og Hotel Crown Plaza), kontaktet Trafikstyrelsen. Trafikstyrelsen gør opmærksom på, at byggeri over kote 50 kræver en forudgående godkendelse hos luftfartsmyndighederne.Udover de maksimalt tilladte bygningshøjder på 54 m, indeholder lokalplanforslaget også, som en del af formålet med lokalplanen, en bestemmelse om at der i området syd for Fields skal opføres et højhus med en bygningshøjde på mellem 75 og 85.

Forvaltningen foreslår følgende ændringer i lokalplantillægsforslaget:
·         I lokalplantillæggets redegørelse, under punktet ”Tilladelser efter anden lovgivning”, tilføjes:

Luftfartsloven
Lokalplanområdet er beliggende inden for højdebegrænsningen i Indflyvningsplanen for Københavns Lufthavn, Kastrup der er godkendt den 26. april 2007.Opførelse af bebyggelse højere end kote 50, forudsætter Trafikstyrelsens godkendelse, jf. § 65 i lov om luftfart.” 

·         § 1, 2. punkt, sidste afsnit ændres fra ”Dette skal understreges med en bebyggelse opført i et arkitektonisk fællessprog, herunder et højhus som led i bydelens profil” til  ”Dette skal understreges med en bebyggelse opført i et arkitektonisk fællessprog”

 ·         § 5, stk. 3, litra, 2. afsnit, ændres fra”Derudover skal der i byggefelt H opføres et højhus i kote 75-85, jf. tegning 4.” til”Derudover kan der i byggefelt H opføres et højhus i kote 75-85, jf. tegning 4.” 

Forvaltningen anser det fortsat ønskeligt ud fra et byarkitektonisk synspunkt og i sammenhæng med de allerede opførte højhuse i Ørestad City, at der opføres et højhus i som angivet i lokalplanforslaget. Men det vurderes ikke hensigtsmæssigt at stille et krav om en bebyggelse, der forudsætter en dispensation fra en anden myndighed, hvor der ikke kan gives forhåndstilsagn. 

Ændringerne vurderes ikke at kræve supplerende høring. 

Sammenfattende miljøredegørelse
I miljørapporten er der primært undersøgt påvirkninger af en eventuelt øget trafikbelastning af området, idet det færdigudbyggede kvarter med i alt ca. 295.000 m² etageareal vil få konsekvenser i form af en øget trafikbelastning og den heraf afledte øgede støj- og luftforurening. Rapporten fastslår, at trafikken i og omkring lokalplantillægsområdet vurderes at kunne afvikles tilfredsstillende, når området er fuldt udbygget.De nye butiksarealer i lokalplantillægsområdet vil medføre en meget begrænset forøgelse af trafikmængden med heraf afledte konsekvenser, set i forhold til den eksisterende mængde trafik, og vurderes derfor at have en ubetydelig virkning på omgivelserne.

Økonomi

Planerne har ikke i sig selv kommunaløkonomiske konsekvenser.

Planerne har til formål at skabe et mere realiserbart plangrundlag, og kan på trods af den uændrede rummelighed siges at muliggøre nye investeringer. På baggrund af nøgletal fra kommuneplanens investeringsredegørelse og den planlagte anvendelse i området med i alt ca. 187.000 etagemeter nybyggeri anvendt fortrinsvis til erhverv skønner forvaltningerne, at byggeriet genererer ca. 5.000 arbejdspladser og en årlig skattemerindtægt på ca. 33 mio. kr. (2012 priser).

Videre proces

Når Borgerrepræsentationen har vedtaget planerne, bekendtgør forvaltningerne dem i henhold til reglerne i planloven.                                                                         
 


                                                                 
Claus Juul                      Pernille Andersen




Oversigt over politisk behandling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,  

     1.    at tillæg nr. 1 til lokalplan 325 ”Ørestad City Center” (bilag 1) vedtages endeligt med de under
            Løsning nævnte forslag til ændringer

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,
 

     2.   at tillæg til Kommuneplan 2011 om Ørestad City Center (bilag 1) vedtages endeligt uden
           ændringer, samt

Teknik- og Miljøforvaltningen og Økonomiforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget og Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler  

     3.   at den sammenfattende miljøredegørelse (bilag 3) for planerne vedtages.


Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 29. april 2013

Enhedslisten stillede følgende ændringsforslag:
”at lokalplanens bestemmelse om yderligere detailhandel udgår”

For ændringsforslaget stemte 1 udvalgsmedlemmer: Ø
Imod ændringsforslaget stemte 6 udvalgsmedlemmer: O, C, I, A
3 udvalgsmedlemmer undlod at stemme: F

Ændringsforslaget blev ikke vedtaget

 

Enhedslisten stillede følgende ændringsforslag:
”at lokalplanens bestemmelse om 5000 ekstra m2 detailhandel i Fields udgår”

For ændringsforslaget stemte 4 udvalgsmedlemmer: Ø, F
Imod ændringsforslaget stemte 6 udvalgsmedlemmer: O, C, I A
Ingen udvalgsmedlemmer undlod at stemme

Ændringsforslaget blev ikke vedtaget

 

Der blev stemt om indstillingens 1. og 3. at-punkt:

For indstillingens 1. og 3. at-punkt stemte 6 udvalgsmedlemmer: O, C, I, A
Imod indstillingens 1. og 3. at-punkt stemte 1 udvalgsmedlem: Ø
3 udvalgsmedlemmer undlod at stemme: F

Indstillingens 1. og 3. at-punkt blev anbefalet.

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 14. maj 2013

Indstillingen blev anbefalet med 6 stemmer imod 1. 3 medlemmer undlod at stemme.

For stemte: A, C og O.

Imod stemte: Ø.

Undlod: F.

 

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 23. maj 2013


Enhedslisten genfremsatte følgende ændringsforslag fra udvalgsbehandlingen (Æ1):
”Det foreslås, at lokalplanens bestemmelse om yderligere detailhandel udgår.”
 

Enhedslisten genfremsatte følgende ændringsforslag fra udvalgsbehandlingen (Æ2):
”Det foreslås, at lokalplanens bestemmelse om 5000 ekstra m2 detailhandel i Fields udgår.”


Ændringsforslaget (Æ1) blev forkastet med 30 stemmer imod 5. 11 undlod.

For stemte: Ø.
Imod stemte: A, B, C, I, O, V og Sofie K. Led (løsgænger) og Jaleh Tavakoli (løsgænger).
Følgende undlod at stemme: F.
 

Ændringsforslaget (Æ2) blev forkastet med 27 stemmer imod 19.

For stemte: B, F og Ø.
Imod stemte: A, C, I, O, V og Sofie K. Led (løsgænger) og Jaleh Tavakoli (løsgænger).

 
Indstillingen blev herefter godkendt med 27 stemmer imod 5. 13 undlod.

For stemte: A, C, I, O, V og Sofie K. Led (løsgænger) og Jaleh Tavakoli (løsgænger).
Imod stemte: Ø.
Følgende undlod at stemme: B og F.

Til top