Mødedato: 22.09.2022, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Ændring af Københavns Kommunes styrelsesvedtægt og Forretningsorden for Borgerrepræsentationen.

Se alle bilag

Borgerrepræsentationen skal tage stilling til ændring af betegnelsen ”formand” til benævnelsen ”forperson” i Københavns Kommunes styrelsesvedtægt og Forretningsorden for Borgerrepræsentationen, som vedtaget af Borgerrepræsentationen den 24. juni 2022.

Indstilling

Indstilling om,

  1. at ændringerne i Styrelsesvedtægt for Københavns Kommune, som beskrevet i løsningsafsnittet, godkendes,
  2. at ændringerne i Forretningsorden for Borgerrepræsentationen som beskrevet i løsningsafsnittet, godkendes.

(Økonomiforvaltningen)

(1. behandling)

Problemstilling

Den 24. juni 2022 vedtog Borgerrepræsentationen, at:

”at betegnelsen ’formand’ ændres til benævnelsen ’forperson’ i kommunens styrelsesvedtægt, forretningsordener samt bestyrelsesvedtægter”.

Det fremgår af den godkendte indstilling, at en sådan ændring blandt andet har dén konsekvens, at betegnelsens medfølgende pronomen ”han” tilpasses.

Løsning

Styrelsesvedtægten vedtages af kommunalbestyrelsen, jf. lov om kommunernes styrelse § 2, stk. 2.

Borgerrepræsentationen fastsætter selv sin forretningsorden, jf. lov om kommunernes styrelse § 2, stk. 4.

Betegnelsen ”formand” i Københavns Kommunes styrelsesvedtægt og i Forretningsorden for Borgerrepræsentationen har afsæt i lov om kommunernes styrelse. For at sikre hvervets fortsatte mandat, kompetence og ansvar forslås det, at betegnelsen ”formand” ændres til ”formand, der benævnes forperson”. Herudover forslås en enkelt ændring af pronomenet ”han” til det kønsneutrale ”vedkommende” i Borgerrepræsentationens Forretningsorden.

De foreslåede ændringer er således:

Styrelsesvedtægt for Københavns Kommune 

Styrelsesvedtægt nuværende ordlyd

Forslag til ændring

§ 1. Borgerrepræsentationen består af 55 medlemmer.

Stk. 2. Borgerrepræsentationen vælger på det konstituerende møde en formand og en første og en anden næstformand, jf. § 6, stk. 5, og § 65, stk. 5, i lov om kommunernes styrelse (i det følgende kaldet styrelsesloven). Formanden benævnes overborgmester, jf. styrelseslovens § 64 a, stk. 5, 2. pkt.

 

§ 1. Borgerrepræsentationen består af 55 medlemmer.

Stk. 2. Borgerrepræsentationen vælger på det konstituerende møde en formand, der benævnes forperson og en første og en anden næstformand, der benævnes næstforperson, jf. § 6, stk. 5, og § 65, stk. 5, i lov om kommunernes styrelse (i det følgende kaldet styrelsesloven). Forpersonen, jf. stk. 1, benævnes overborgmester, jf. styrelseslovens § 64 a, stk. 5, 2. pkt.

 

§ 7. Formanden for Borgerrepræsentationen, der tillige er formand for Økonomiudvalget, jf. styrelseslovens § 18, stk. 1, og formændene for de stående udvalg vælges af Borgerrepræsentationen på det konstituerende møde ved et samlet forholdstalsvalg og således, at samme gruppeanmeldelse finder anvendelse ved de efterfølgende valg til stående udvalg og økonomiudvalg, jf. styrelseslovens § 65, stk. 5. Valgene har virkning for Borgerrepræsentationens funktionsperiode. Stk. 2. Formændene for de stående udvalg benævnes borgmestre, jf. styrelseslovens § 64 a, stk. 5, 2. pkt.

 

§ 7. Forpersonen for Borgerrepræsentationen, der tillige er formand, som benævnes forperson, for Økonomiudvalget, jf. styrelseslovens § 18, stk. 1, og formændene, som benævnes forpersonerne, for de stående udvalg vælges af Borgerrepræsentationen på det konstituerende møde ved et samlet forholdstalsvalg og således, at samme gruppeanmeldelse finder anvendelse ved de efterfølgende valg til stående udvalg og økonomiudvalg, jf. styrelseslovens § 65, stk. 5. Valgene har virkning for Borgerrepræsentationens funktionsperiode.

Stk. 2. Forpersonerne for de stående udvalg benævnes borgmestre, jf. styrelseslovens § 64 a, stk. 5, 2. pkt.

 

§ 12. Økonomiudvalget består af overborgmesteren, der er formand for udvalget, borgmestrene samt seks af Borgerrepræsentationens øvrige medlemmer, jf. styrelseslovens § 65.

Stk. 2. …

 

§ 12. Økonomiudvalget består af overborgmesteren, der er forperson for udvalget, borgmestrene samt seks af Borgerrepræsentationens øvrige medlemmer, jf. styrelseslovens § 65.

Stk. 2. …

 

§ 22. Formanden for Kultur- og Fritidsudvalget er formand for Bevillingsnævnet i stedet for overborgmesteren, jf. § 10, stk. 3, i lov om restaurationsvirksomhed og alkoholbevilling m.v.

Stk. 2. Formanden for Kultur- og Fritidsudvalget er medlem af valgbestyrelsen i stedet for overborgmesteren, jf. § 23, stk. 3, i lov om valg til Folketinget.

Stk. 3. Formanden for Kultur- og Fritidsudvalget er formand for valgbestyrelsen i stedet for overborgmesteren, jf. § 14, stk. 1, i lov om kommunale valg.

Stk. 4. Formanden for Kultur- og Fritidsudvalget foretager prøvelse af ægteskabsbetingelserne, jf. § 13, stk. 1, i lov om ægteskabs indgåelse og opløsning.

 

§ 22. Formanden, som benævnes forpersonen, for Kultur- og Fritidsudvalget er formand, som benævnes forperson, for Bevillingsnævnet i stedet for overborgmesteren, jf. § 10, stk. 3, i lov om restaurationsvirksomhed og alkoholbevilling m.v.

Stk. 2. Forpersonen for Kultur- og Fritidsudvalget er medlem af valgbestyrelsen i stedet for overborgmesteren, jf. § 23, stk. 3, i lov om valg til Folketinget.

Stk. 3. Forpersonen for Kultur- og Fritidsudvalget er formand, som benævnes forperson, for valgbestyrelsen i stedet for overborgmesteren, jf. § 14, stk. 1, i lov om kommunale valg.

Stk. 4. Forpersonen for Kultur- og Fritidsudvalget foretager prøvelse af ægteskabsbetingelserne, jf. § 13, stk. 1, i lov om ægteskabs indgåelse og opløsning.

 

§ 23. Formanden for Børn- og Ungeudvalget oppebærer et vederlag på 20 % af overborgmestervederlaget. Næstformanden for Børn- og Ungeudvalget oppebærer et vederlag på 10 % af overborgmestervederlaget. Stk. 2. Formanden for Folkeoplysningsudvalget oppebærer et vederlag på 10 % af overborgmesterens vederlag.

 

§ 23. Formanden, som benævnes forperson, for Børn- og Ungeudvalget oppebærer et vederlag på 20 % af overborgmestervederlaget. Næstformanden, som benævnes næstforperson, for Børn- og Ungeudvalget oppebærer et vederlag på 10 % af overborgmestervederlaget.

Stk. 2. Formanden, som benævnes forpersonen, for Folkeoplysningsudvalget oppebærer et vederlag på 10 % af overborgmesterens vederlag.

 

 

Forretningsorden for Borgerrepræsentationen       

Forretningsorden nuværende ordlyd

Forslag til ændring

§ 18.

Stk. 2. I overborgmesterens forfald overtager 1. næstformand, og i dennes forfald 2. næstformand, i fornødent omfang overborgmesterens rettigheder og pligter. Er også 2. næstformand forhindret, vælger Borgerrepræsentationen en midlertidig formand, der fungerer, så længe overborgmesterens eller næstformændenes forfald varer

§ 18.

Stk. 2. I overborgmesterens forfald overtager 1. næstformand, som benævnes 1. næstforperson, og i dennes forfald 2. næstformand, som benævnes 2. næstforperson, i fornødent omfang overborgmesterens rettigheder og pligter. Er også 2. næstforperson forhindret, vælger Borgerrepræsentationen en midlertidig formand, som benævnes forperson, der fungerer, så længe overborgmesterens eller næstforpersonernes forfald varer.

§ 22.

Stk. 2. Medmindre Borgerrepræsentationen beslutter noget andet, vælger det særlige udvalg selv sin formand. Udvalget skal afgive en skriftlig betænkning, der sendes til overborgmesteren, som bringer den til medlemmerne af Borgerrepræsentationens kundskab i overensstemmelse med bestemmelserne i § 9 om udsendelse af dagsordenen.

Stk. 3.

§ 22.

Stk. 2. Medmindre Borgerrepræsentationen beslutter noget andet, vælger det særlige udvalg selv sin formand, som benævnes forperson. Udvalget skal afgive en skriftlig betænkning, der sendes til overborgmesteren, som bringer den til medlemmerne af Borgerrepræsentationens kundskab i overensstemmelse med bestemmelserne i § 9 om udsendelse af dagsordenen.

Stk. 3.

§ 29.

Stk. 2.

Stk. 3. Ethvert medlem kan forlange sin afvigende mening kort tilført beslutningsprotokollen og ved sager, der skal fremsendes til anden myndighed, kræve, at denne samtidig gøres bekendt med indholdet af beslutningsprotokollen. Dersom det pågældende medlem ved sagens fremsendelse ønsker at ledsage denne med en begrundelse for sit standpunkt, skal han meddele dette til overborgmesteren, der fastsætter en frist for aflevering af begrundelsen.

Stk. 4.

Stk. 5.

 

§ 29.

Stk. 2.

Stk. 3. Ethvert medlem kan forlange sin afvigende mening kort tilført beslutningsprotokollen og ved sager, der skal fremsendes til anden myndighed, kræve, at denne samtidig gøres bekendt med indholdet af beslutningsprotokollen. Dersom det pågældende medlem ved sagens fremsendelse ønsker at ledsage denne med en begrundelse for sit standpunkt, skal vedkommende meddele dette til overborgmesteren, der fastsætter en frist for aflevering af begrundelsen.

Stk. 4.

Stk. 5.

 

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Det følger af § 2, stk. 2 i lov om kommunernes styrelse, at ændringer i styrelsesvedtægten skal undergives to behandlinger i Borgerrepræsentationen med mindst seks dages mellemrum.

Ændringer i Borgerrepræsentationens forretningsorden kræver ligeledes to behandlinger i Borgerrepræsentationen, jf. forretningsordens § 31, 2. pkt.

Indstillingen til ændringer i styrelsesvedtægten og forretningsordenen forelægges for Borgerrepræsentationen på møderne hhv. den 22. september 2022 (1. behandling) og den 13. oktober 2022 (2. behandling).

Såfremt indstillingen godkendes på begge møder, træder styrelsesvedtægten og forretningsordenen i kraft straks efter mødet den 13. oktober 2022, og den reviderede styrelsesvedtægt sendes til Ankestyrelsen til orientering, jf. § 2, stk. 3 i lov om kommunernes styrelse.

Styrelsesvedtægten og forretningsordenen offentliggøres herefter på Københavns Kommunes hjemmeside.

 

Søren Hartmann Hede / Mads Grønvall

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 22. september 2022

Indstillingen blev godkendt med 37 stemmer imod 12. Ingen medlemmer undlod at stemme.

For stemte: Ø, A, B, F, Å, O.

Imod stemte: C, V, D, I.

Til top