Mødedato: 22.09.2022, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Indtægtsbevilling til EU-projekt om lokale klima- og energifællesskaber

Se alle bilag

Borgerrepræsentationen skal tage stilling til modtagelse af tilskud til deltagelse i projektet “BECKON”, som skal udvikle metoder til facilitering af lokale klima- og energifællesskaber.

Indstilling

Indstilling om,

  1. at Teknik- og Miljøforvaltningen modtager tilskud (servicemidler) fra EU’s LIFE-program på i alt 2,01 mio. kr. til at indgå som partner i projektet BECKON. Der skal på den baggrund gives en indtægts- og en udgiftsbevilling på i alt 2,01 mio. kr. på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær drift, jf. økonomiafsnittet,
  2. at der frigives 0,11 mio. kr. fra byfornyelsesrammen til Københavns Kommunes medfinansiering af projektet BECKON.

Det forudsættes, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.

(Teknik- og Miljøudvalget)

Problemstilling

Af Københavns Kommunes Bevillingsregler, vedtaget af Borgerrepræsentationen den 24. marts 2022, fremgår, at Borgerrepræsentationen skal tage stilling til indtægter til kommunale aktiviteter. Teknik- og Miljøforvaltningen har 16. maj 2022 fået tilsagn om tilskud fra EU’s LIFE-program via koordinatoren for det samlede BECKON projekt. Projektet understøtter Københavns mål om CO2-neutralitet, herunder øget produktion af vedvarende energi, jf. Klimaplan KBH2025 og Tillæg til roadmap 2021-25 (BR 19. august 2021).

Denne indstilling er en standardindstilling i forhold til at overholde bevillingsreglerne for Københavns Kommune. Under løsning beskrives kort det projekt som indtægtsbevillingen bidrager til at finansiere.

Borgerrepræsentationen skal tage stilling til, om den tildelte finansiering fra EU's LIFE-program kan modtages og anvendes, samt prioritering og frigivelse af midler fra byfornyelsesrammen til medfinansiering.

Løsning

Introduktion til projektet ”BECKON”

BECKON projektet skal bidrage til at udvikle klima- og energifællesskaber i København ved at give medarbejdere og lokale aktører (borgere, boligforeninger, varmemestre mv.) redskaber og kompetencer til etablering og drift af klima- og energifællesskaber. Disse redskaber og kompetenceforløb skal i løbet af en 3-årig projektperiode udvikles og testes i tre europæiske byer, herunder København.

Projektet har overordnet tre hovedspor:

  • Design og produktion af en ”kogebog” med konkrete forslag og procesmetoder til etablering og drift af energifællesskaber
  • Test og videreudvikling af ”kogebogen” i et lokalt kompetenceudviklingsforløb
  • Etablering af en online ”one-stop-shop”, hvor erfaringerne opsamles og deles

Københavns Kommune leder den arbejdspakke, der skal bidrage til at udvikle og teste kompetenceforløb for lokale aktører på baggrund af de udviklede redskaber og metoder i projektet. Forløbet vil blive udviklet i et tæt samarbejde med de fire lokale klimamedarbejdere, som er koblet til Klima Taskforce. De har mulighed for at inddrage de igangværende områdefornyelser på Bispebjerg Bakke, Skjolds Plads, Bavnehøj, Sundby og Folehaven.

Baggrund: Energifællesskaber i københavnsk og dansk kontekst

BECKON står på skuldrene af tidligere projekter, som kortlagde de tekniske potentialer for energifællesskaber i mindre eksempelområder i den eksisterende by, samt bidrog med høringssvar til implementeringen af de relevante nye EU-direktiver i dansk lov i løbet af 2020-2021. Forsøg med støtte til energifællesskaber er nu indskrevet i Finansloven for 2022, men området er i Danmark udfordret af et generelt lavt vidensniveau. Der er blandt andet stor usikkerhed om, hvad energifællesskaber i praksis kan, og hvordan de etableres.

BECKON projektet vil bidrage til at hæve vidensniveauet gennem både national og international vidensdeling, samt gennem en lokalt tilpasset ”kogebog” gøre det tydeligere, hvordan man kan etablere energi- og klimafællesskaber, der kan bidrage positivt indenfor en dansk kontekst. I projektet er der mulighed for at arbejde med en bred forståelse af klima- og energifællesskaber, tilpasset lokale ønsker og kontekst, samt de muligheder som findes indenfor den danske lovgivning. Fokus er på at understøtte borgeres muligheder for, i fællesskaber, at bidrage til den grønne omstilling, og projekterne kan variere fra forsøg med teknisk integrerede og juridisk formaliserede energifællesskaber, til projekter indenfor matrikelskel, der fx kombinerer energioptimering, ladestandere og deling af vedvarende energi på tværs af lejligheder.

Dette projekt skal bygge videre på de tidligere erfaringer ved at klæde lokale klimamedarbejdere på i det lokale dialog- og mobiliseringsarbejde, der skal til for at få opbygget forskellige former af energifællesskaber og borgerdrevne klima- og energiprojekter. Herigennem kan københavnerne engageres i at skabe øgede investeringer i lokal, vedvarende energi og få mere fokus på ressourceforbrug og effektiv drift af bygninger.

Regional og international vidensdeling

Som en del af projektet vil Københavns Kommune være med til at facilitere vidensdeling omkring energifællesskaber på tværs af relevante danske aktører, og blandt andet videregive erfaringer til minimum 10 andre danske kommuner.

De europæiske testområder i projektet udgør:

  • Diputacion de Avila (Spanien)
  • Københavns Kommune (Danmark)
  • Sofia Energy Agency-SOFENA (Bulgarien)

De andre partnere i projektet er:

  • R2M Solution Spain SL (projektleder) (Spanien)
  • Climate Alliance (Tyskland)
  • WEglobal S.R.L. (Italien)
  • European Network of Living Labs (Belgien)
  • Tampere University of Applied Science (Finland)

Politisk handlerum

Borgerrepræsentationen kan vælge ikke at modtage tilskuddet. Dette vil betyde, at Københavns Kommune trækker sig som partner i projektet.

Økonomi

Københavns Kommunes engagement i projektet har en samlet økonomisk ramme på 2,12 mio. kr. Heraf modtager Københavns Kommune 2,01 mio. kr. i tilskud, og medfinansierer 0,11 mio. kr. i form af medarbejderressourcer. Disse finansieres gennem frigivelse af bygningsfornyelsesmidler fra den eksisterende bevilling Byfornyelse Anlæg.

De bevillingsmæssige ændringer i forbindelse med modtagelse af de 2,01 mio. kr. fra EU's LIFE-program til projektet BECKON fremgår af tabellen nedenfor. Der skal ikke betales fondsmoms i forbindelse med modtagelse af indtægterne fra EU.

Tabel 1. Bevillingsmæssige konsekvenser

At-punkt

Ud-valg

Bevilling
(nr. og navn)

Funktion

Indtægt (I) /
Udgift (U)

Beløb i 1.000 kr.*

Varig? (Ja/nej)

2023
(2022 p/l)

2024
(2022 p/l)

2025

(2022 p/l)

2026

(2022 p/l)

1.

TMU

1000 - Ordinær drift

0.25.10.1

I

 

-604

-604

-806

Nej

1.

TMU

1000 - Ordinær drift

0.25.10.1

U

671

671

672

 

Nej

1.

ØU

Finansposter

8.22.05.5

U

-671

-67

-68

806

Nej

2.

TMU

2010- Byfornyelse anlæg

0.25.15.3 (Byfornyelses- rammen)

U

-35

-35

-36

0

Nej

2.

TMU

2010- Byfornyelse anlæg

0.25.15.3

(BECKON)

U

35

35

36

0

Nej

I alt

-

-

-

-

0

0

0

0

Nej

*Øgede indtægter er indikeret med negativt fortegn, mens reducerede indtægter ikke er indikeret med et fortegn. Øgede udgifter er indikeret uden fortegn, mens reducerede udgifter er indikeret med negativt fortegn.

Tabel 2. Anlægsbevillinger – frigivelse af anlægsmidler

Udvalg

Aktivitet/projekt

Bevilling

(nr. og navn)

Funktion

Beløb i 1.000 kr. (2022 p/l)

2023

2024

2025

I alt

TMU

Partner i projektet BECKON

2010 - Byfornyelse anlæg

0.25.15.3

35

35

36

106

I alt

-

-

-

36

35

35

106

Videre proces

Når Borgerrepræsentationen har godkendt indstillingen, orienterer Teknik- og Miljøforvaltningen den koordinerende projektpartner om at tilskud modtages og igangsætter deltagelsen i projektet ”BECKON”.

 

Søren Wille                              / Peter Højer

Oversigt over politisk behandling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at Teknik- og Miljøforvaltningen modtager tilskud (servicemidler) fra EU’s LIFE-program på i alt 2,01 mio. kr. til at indgå som partner i projektet BECKON. Der skal på den baggrund gives en indtægts- og en udgiftsbevilling på i alt 2,01 mio. kr. på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær drift, jf. økonomiafsnittet,
  2. at der frigives 0,11 mio. kr. fra byfornyelsesrammen til Københavns Kommunes medfinansiering af projektet BECKON.

 

 

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 15. august 2022

 

 

Indstillingen blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen uden afstemning

 

 

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

 

Økonomiudvalget forudsætter, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.

 

 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 13. september 2022

 

Økonomiudvalget besluttede at oversende indstillingen med udvalgets erklæring til behandling i Borgerrepræsentationen uden afstemning.

 

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 22. september 2022

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

Til top