Mødedato: 22.09.2011, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Endelig vedtagelse af kommuneplantillæg for udvalgsvarebutikker over 2000 m2

Se alle bilag
Borgerrepræsentationen skal endeligt godkende Kommuneplantillæg nr. 9 til Københavns Kommuneplan 2009. Kommuneplantillægget skaber rammer for etablering af større udvalgsvarebutikker over 2.000 m2 i Københavns Kommune.

Indstilling og beslutning

Indstilling om,
  1. at Kommuneplantillæg nr. 9 til Kommuneplan 2009 for store udvalgsvarebutikker over 2.000 m2 godkendes endeligt.

(Økonomiudvalget)

Problemstilling

Borgerrepræsentationen vedtog den 14. april 2011 at sende forslag til kommuneplantillæg nr. 9 til Kommuneplan 2009 for udvalgsvarebutikker over 2.000 m2 i offentlig høring fra den 2. maj til den 24. juni 2011. Der er i løbet af høringsperioden modtaget høringssvar fra Amager Vest Lokaludvalg. Resumé heraf samt Økonomiforvaltningens stillingtagen til høringssvaret fremgår af en hvidbog, vedlagt som bilag 2. Høringssvaret er vedlagt i sin helhed som bilag 3. 

Planloven og Landsplandirektiv om detailhandel i Hovedstadsområdet giver mulighed for, at der hvert 4. år kan tillades 9 udvalgsvarebutikker på over 2.000 m2 i Københavns Kommune – fordelt med 3 i City (inkl. Fisketorvet), 3 i Ørestad City samt 3 i de øvrige bymidter under ét. Kommuneplan 2009 fastlægger, at udnyttelse af disse muligheder forudsætter, at der udarbejdes kommuneplantillæg.

Kommuneplantillæggets formål er fastlægge størrelser for disse butikker med henblik på at skabe mulighed for enkelte større, moderne butikstyper, som kan sikre en fortsat fornyelse og udvikling af de regionale centre i byen samt et varieret og moderne butiksudbud i alle kommunens bydele. 

Med kommuneplantillægget gives mulighed for at etablere i alt 9 udvalgsvarebutikker på over 2.000 m² bruttoetageareal i kommunens bymidter inden for nedenstående områder og puljer:

Bymidten City/Fisketorvet: Der gives mulighed for at etablere op til 3 butikker i bymidten City / Fisketorvet. Det maksimale butiksareal for den enkelte butik er 5.000 m²  

Bymidten Ørestad City: Der gives mulighed for at etablere op til 3 butikker i bymidten Ørestad City. Det maksimale butiksareal for den enkelte butik er 5.000 m² 

De øvrige bymidter under ét: Der gives mulighed for at etablere op til 3 butikker i de øvrige bymidter under ét. Det maksimale butiksareal for den enkelte butik er 3.500 m² 
De øvrige bymidter er: Østerbrogade mm, Nørrebrogade/Lygten, Vesterbrogade/Istedgade, Valby Bymidte, Gammel Køge Landevej
Vanløse Bymidte, Frederikssundsvej og Amagerbrogade mm.
 

Løsning

Der er i løbet af høringsperioden modtaget høringssvar fra Amager Vest Lokaludvalg. Økonomiforvaltningen har vurderet, at høringsindsigelsen ikke giver anledning til ændringer i kommuneplantillægget.

Det indstilles derfor, at forslag til kommuneplantillæg for store udvalgsvarebutikker godkendes endeligt.

Indhold i høringssvar fra Amager Vest Lokaludvalg samt Økonomiforvaltningens bemærkninger hertil fremgår herunder inddelt efter emner. Der henvises endvidere til hvidbog vedlagt som bilag 2.  

Generelt om høringen

Amager Vest Lokaludvalg bemærker overordnet, at lokaludvalget undrer sig over, at forslaget ikke er sendt i høring direkte til lokaludvalget, og at lokaludvalget forventer at få lignende forslag sendt i høring fremover.


Økonomiforvaltningens bemærkninger
Forslaget til kommuneplantillægget er ikke sendt direkte til de enkelte lokaludvalg, idet der er tale om et bydækkende kommuneplantillæg, der som sådan ikke er af særlig interesse for enkelte bydele, men af generel interesse for hele byen. Dette er i tråd med beskrivelse af høringsforpligtelsen i kommissorium for lokaludvalg.
Økonomiforvaltningen påskønner Amager Vest Lokaludvalgs interesse samt fremsendelse af høringssvar til forslaget.

Overordnet om kommuneplantillæggets muligheder
Amager Vest Lokaludvalg beskriver, at lokaludvalget savner svar på, hvordan kommuneplantillæggets muligheder vil påvirke de bymidter, som ikke får mulighed for store udvalgsvarebutikker.

Amager Vest Lokaludvalg finder, at udbygning af Field’s med en biograf kan bidrage til kulturlivet i Ørestad City og har ingen indsigelser mod udbygningen i sig selv. Lokaludvalget er dog bekymret over størrelsen på den foreslåede udvalgsvarebutik. Lokaludvalget beskriver ikke, hvilken størrelse lokaludvalget finder egnet.

Økonomiforvaltningens bemærkninger
Kommuneplantillægget giver udover Ørestad City og Indre By/Fisketorvet også mulighed for etablering af op til 3 store udvalgsvarebutikker i de øvrige bymidter under ét, herunder også Amagerbrogade. Hermed gives der også mulighed for lokalisering af større konceptbutikker i de øvrige bymidter, således at der kan fastholdes et moderne og varieret butiksudbud i alle kommunens bydele. Grundet hensyn til områdernes karakter og bebyggelsesstruktur er den maksimale størrelse her fastsat til 3.500 m2, mens der i de regionale centre Ørestad City og Fisketorvet/City gives mulighed for 5.000 m2

Det bemærkes, at en del af formålet med kommuneplantillægget netop er at kunne imødekomme ønsket om at etablere konceptbutikker. Den maksimale butiksstørrelse på 5.000 m2 sikrer, at butikkerne ikke vil få væsentlig indflydelse på det lokale miljø (butiksliv, trafikafvikling m.v.). Såfremt Københavns Kommune modtager ansøgninger om etablering af endnu større butikker og ønsker at imødekomme disse, skal der udarbejdes og godkendes kommuneplantillæg herfor.

Konsekvenser for handelslivet i øvrige bymidter og øvrige udvalgsvarebutikker
Amager Vest Lokaludvalg ønsker, at kommuneplantillægget indeholder en redegørelse for forventede konsekvenser for øvrige udvalgsvarebutikker samt bymidter ved etablering af enkelte store udvalgsvarebutikker fremfor flere små. Lokaludvalget finder, at behandlingen af kommuneplantillægget bør sættes i bero indtil denne denne redegørelse fremgår af kommuneplantillægget. 

Økonomiforvaltningens bemærkninger
Kommuneplantillæggets formål er at skabe mulighed for enkelte større, moderne butikstyper, som kan sikre en fortsat fornyelse og udvikling af bymidterne, herunder de regionale centre. Kommuneplantillægget vurderes således at kunne skabe mulighed for etablering af en type butikker, der i dag ikke findes i København. København har Øresundsregionens største butiksudbud og tiltrækker derfor kunder fra andre kommuner og fra Sverige. Etablering af større konceptbutikker vil kunne medvirke til at tiltrække flere regionale kunder og besøgende til København og hermed være til gavn for hele byens butiksliv. 
De mindre, lokale butikker i bydelscentre og lokalcentre er ikke baseret på et regionalt kundeunderlag, men er fortrinsvis baseret på den daglige betjening af beboere i nærområdet.

Det vurderes således ikke, at kommuneplantillæggets muligheder for enkelte store butikker i kommunens bymidter vil få negative konsekvenser for det lokale butiksliv i byenEndvidere giver kommuneplantillægget ikke mulighed for at forøge det samlede butiksareal, som er fastlagt i Kommuneplan 2009 på baggrund af en detaljeret analyse af detailhandelen i København udarbejdet af det daværende Institut for Center-planlægning.

Det vurderes samlet set, at kommuneplantillægget bidrager til Københavns Kommunes mål for detailhandelen om at sikre et varieret og moderne butiksudbud i alle kommunens bydele samt sikre Københavns position som overordnet butiks- og oplevelsescenter i Øresundsregionen. 

Økonomiforvaltningen vurderer, at ovenstående overvejelser vedr. konsekvenser for det øvrige butiksliv i byen er tilstrækkeligt belyst i kommuneplantillægget, og at kommuneplantillægget derved kan indstilles til endelig godkendelse.

Økonomi

Ingen økonomi indbefattet.

Videre proces

Såfremt Borgerrepræsentationen godkender kommuneplantillægget, kan bygherrer - når Teknik- og Miljøforvaltningen har givet byggetilladelse – igangsætte anlæg af de tilladte store butikker i de bymidter, hvor lokalplanlægningen giver mulighed herfor. I de øvrige bymidter vil udnyttelse af mulighederne for store udvalgsvarebutikker kræve, at der udarbejdes en lokalplan, som fastlægger placering og sikrer sammenhæng med områdets trafikale forhold, ønsker om mere byliv, arkitektoniske og byrumsmæssige kvaliteter og kommunens øvrige visioner og planer.


Claus Juhl            Anne Skovbro

Oversigt over politisk behandling

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget overfor Borgerrepræsentationen anbefaler,

1. at Kommuneplantillæg nr. 9 til Kommuneplan 2009 for store udvalgsvarebutikker over 2.000 m2 godkendes endeligt.


Økonomiudvalgets beslutning den 6. september 2011

Indstillingen blev anbefalet.

Enhedslisten tog forbehold.


Sisse Marie Welling (F), Jesper Christensen (A) og Anna Mee Allerslev (B) afgav følgende protokolbemærkning: ”
Socialistisk Folkeparti, Socialdemokraterne og Det Radikale Venstre stemmer for indstillingen med en klar tilkendegivelse af, at forslag til nye butikker over 2000m2 i øvrige bymidter kun vil få partiernes tilslutning, såfremt man i forbindelse med lokalplanlægningen lægger vægt på en udformning og indretning, der spiller sammen med områdets trafikale forhold, ønsker om mere byliv, arkitektoniske og byrumsmæssige kvaliteter og kommunens øvrige visioner og planer.”




Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 22. september 2011

Indstillingen blev godkendt med 41 stemmer imod 4.

 

For stemte: A, B, C, F, I, O og V.

Imod stemte: Ø.

Til top