Mødedato: 22.08.2019, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Sikker By Effektopfølgning 2019

Se alle bilag
Borgerrepræsentationen orienteres med indstillingen om den årlige effektopfølgning for de kriminalpræventive indsatser under Sikker By. Derudover skal Borgerrepræsentationen tage stilling til, om der skal udarbejdes en Sikker By pakke til budgetforhandlingerne for 2020.

Indstilling

Indstilling om,
  1. at effektopfølgning 2019 af indsatser under Sikker By strategi 2018-21 tages til efterretning,

  2. at godkende, at der udarbejdes en Sikker By pakke til budgetforhandlingerne for 2020, som indeholder budgetnotater for de bevillingsudløb på Sikker Bys område, som forvaltningerne ønsker at videreføre.

(Økonomiudvalget)

Problemstilling

Sikker By udarbejder årligt en indstilling med en vurdering af effekten af de kriminalpræventive indsatser, som indgår i samarbejdet under Sikker By strategi 2018-2021. Formålet er at give et samlet overblik over det kriminalpræventive arbejde i København samt at følge effekten af de enkelte kriminalpræventive indsatser. I denne indstilling fremlægges effektopfølgning 2019, som dækker perioden fra 1/1-2018 til 31/12-2018.

Løsning

Effektopfølgningen indeholder en vurdering af målopfyldelsen for 23 indsatser under Sikker By strategien. Ansvaret for indsatserne liger i de enkelte forvaltninger: Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen (3 indsatser), Socialforvaltningen (10 indsatser), Kultur- og Fritidsforvaltningen (1 indsats), Teknik- og Miljøforvaltningen (2 indsatser) og Økonomiforvaltningen (7 indsatser). I forhold til sidste års opfølgning er indsatsen Den Flyvende Hollænder (SOF) udgået, da indsatsen er lukket. Bevillingen til mentorordningen Dynamo (ØKF) udløb i 2018, og Økonomiudvalget har efterfølgende besluttet af afsætte 374 t. kr. i varig drift til indsatsen. Indsatsen forankres i Børne- og Ungdomsforvaltningen, og Sikker By vil gå i dialog med forvaltningen om muligheder for at få indsatsen med i effektopfølgningen til næste år.

Af de 23 afrapporteringer fremgår det, at de 13 har haft en tilfredsstillende målopfyldelse (markeret grøn), at 8 indsatser kun delvist opfylder deres egne succeskriterier (markeret gul), mens én indsats har en mangelfuld målopfyldelse (markeret rød). Indsatsen TV-overvågning har ikke succeskriterier, der kan følges op på.

Tabel 1: Overblik over indsatsernes målindfrielse 2018

Indsatsens navn

Forvaltning*

Indfrielse af succeskriterier

Målindfrielse

Primær forebyggelse

Bydækkende fritids- og studiejobindsats

BIF

0/1

TV-overvågning

ØKF

Ikke relevant

Feriecamp Sydhavnen

KFF

2/2

Sekundær forebyggelse

Københavnerteamet

SOF

1/1

Ny Start

SOF

1/2

Din Betjent

ØKF

2/2

Sjakket

SOF

9/9

GreenTeams Driftssamarbejde

TMF

1/2

GreenTeams Fritidsjob

TMF

0/2

Ungdomsbrandkorpset

ØKF

6/6

VINK

BIF

7/8

Tertiær forebyggelse

Exit Programmet

SOF

2/2

Den korte snor

SOF

7/7

SSP+

SOF

4/4

18+ centrene

SOF

3/4

Beskæftigelses- og uddannelsesfokuseret afsoning og godløsladelse

BIF

3/3

Spydspidsen

SOF

4/4

Nexus

SOF

4/5

Områdebaserede indsatser

Amager Partnerskab

ØKF

3/4

Tingbjerg-Husum Partnerskab

ØKF

1/2

Folehaven Partnerskab (ny)

ØKF

 

SydhavnsCompagniet

ØKF

4/4

All in

SOF

5/5

* BIF er Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen, ØKF er Økonomiforvaltningen, KKF er Kultur- og Fritidsforvaltningen, SOF er Socialforvaltningen og BUF er Børne og Ungdomsforvaltningen

Farvemarkeringen af indsatserne i skemaet ovenfor afspejler, i hvilken grad indsatserne lever op til de succeskriterier, de selv har opstillet for deres indsats. Grøn markeres ved en fuldstændig indfrielse af indsatsens mål, gul markeres ved en delvis indfrielse, mens rød markeres ved en mangelfuld målindfrielse. Det bemærkes i den forbindelse, at gule og røde markeringer også kan indikere, at en indsats har opstillet meget ambitiøse mål eller at indsatsens succeskriterier er gældende for en periode, som endnu ikke er afsluttet.

I tabellen er indsatserne opdelt i fire forebyggelsesniveauer. Det primære niveau er indsatser målrettet alle børn og unge, som sigter på bred kriminalitetsforebyggelse. Det sekundære niveau er rettet mod kriminalitetstruede unge, mens den tertiære er indsatser for unge, der allerede har begået kriminalitet. Endelig sætter de områdebaserede indsatser bredt ind med flere indsatser i byområder, som oplever særlige udfordringer.

Årets effektopfølgning

I bilag 1 ses en uddybende oversigt over indsatsernes målopfyldelse for 2018 med bemærkninger fra Sikker By og de ansvarlige forvaltninger. I bilag 2 findes indsatsernes samlede afrapporteringsskemaer, som danner grundlag for kategoriseringerne i bilag 1, samt en beskrivelse af delaktiviteter, målgruppe, forebyggelseskategori, opstartsår, budget og geografisk placering.

Ligesom i 2018 er den kvantitative data i afrapporteringen udbygget med datapakker for de indsatser, som registrerer cpr-numre for deres brugere. Datapakkerne er udviklet i et samarbejde mellem indsatserne, Sikker By og kommunens Tværgående Analyseenhed og indeholder baggrundsdata for indsatsernes brugere samt data for tilbagefald til kriminalitet og brobygning til uddannelse/beskæftigelse. Tallene fra datapakkerne er indarbejdet i indsatsernes afrapporteringer, hvor det er vurderet relevant.

De indsatser, som ikke registrerer cpr-numre for deres brugere, og derfor ikke kan basere deres afrapporteringen på datapakkerne, udfylder i stedet et effektskema, som ud fra fire parametre vurderer indsatsens potentiale for effekt. De fire parametre er: 1. Påvirkning af risiko- og beskyttelsesfaktorer, 2. Anvendelse af virkningsfulde tilgange, 3. Indsatsens vidensgrundlag og 4. Samarbejdets bredde.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Med udgangspunkt i indsatsernes målopfyldelse vil Sikker Bys styregruppe, i samarbejde med de enkelte indsatser, vurdere, hvorvidt der er behov for en revidering af indsatsernes arbejde og/eller succeskriterier. Der udarbejdes en Sikker By pakke til budgetforhandlingerne for 2020.

 

Peter Stensgaard Mørch               / Søren Tegen Pedersen

Oversigt over politisk behandling

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,
  1. at effektopfølgning 2019 af indsatser under Sikker By strategi 2018-21 tages til efterretning,

  2. at godkende, at der udarbejdes en Sikker By pakke til budgetforhandlingerne for 2020, som indeholder budgetnotater for de bevillingsudløb på Sikker Bys område, som forvaltningerne ønsker at videreføre.

 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 13. august 2019

 

Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.

 

Det Konservative Folkeparti afgav følgende protokolbemærkninger:

”Det Konservative Folkeparti ønsker et tættere samarbejde mellem Københavns Kommune og politiet og Kriminalforsorgen, for at forebygge kriminalitet og utryghed. Vi ønsker et budgetnotat om etablering af et kommunalt ordenskorps, der kan bistå politiet i de områder, hvor personers adfærd ikke er ulovlig, men skaber utryghed blandt beboerne. Korpset skal også kunne bistå borgerne i de tilfælde, hvor de oplever chikane eller støjgener, men hvor politiet ikke kan gribe ind.”

 

”Vi ser gerne, at kommunen bidrager til at hjælpe unge i job og i fritidsjob, men finder, at der skal være private jobs, og at der ikke skal opfindes nye kommunale jobs. Vi medvirker gerne til at bevilge penge, der kan skabe et mere trygt København, men vi anerkender ikke, at kedsomhed er en legal grund til at lave ballade og skabe utryghed, så vi finder ikke, at bevillinger til fritidsaktiviteter skal bevilges med en kriminalpræventiv begrundelse.”

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 22. august 2019

Indstillingen blev taget af dagsordenen ved mødets start.

Til top