Mødedato: 22.05.2014, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Forslag til tillæg 1 til lokalplan nr. 463 "Århusgadekvarteret i Nordhavn"

Se alle bilag

Borgerrepræsentationen skal vedtage offentliggørelse af forslag til tillæg nr. 1 til lokalplan nr. 463 ”Århusgadekvarteret i Nordhavn”. Forslaget vil gøre det muligt, at den eksisterende silo på Fortkaj i Nordhavn kan ombygges og indrettes til boliger og serviceerhverv.

Indstilling og beslutning

Indstilling om,

  1. at forslag til tillæg nr. 1 til lokalplan nr. 463 ”Århusgadekvarteret i Nordhavn” (bilag 1) godkendes med henblik på offentliggørelse i 8 uger.

Det forudsættes, at eventuelle merudgifter som følge af sagen afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.

(Teknik- og Miljøudvalget)

Problemstilling

Den eksisterende DLG-silo på Fortkaj i Nordhavn ønskes udnyttet til bolig- og erhvervsformål. Der er i den forbindelse udarbejdet et skitseprojekt for en ombygning af siloen. Projektet indeholder hovedsagligt boliger med en tilhørende underjordisk parkeringskælder.

Projektet er ikke i overensstemmelse med den gældende lokalplan, som fastlægger en stor del af DLG-siloen til offentligt tilgængelige funktioner med kultur-, idræts- og fritidsformål. For at muliggøre anvendelserne bolig og erhverv, så et af indre Nordhavns vigtigste vartegn kan opretholdes og gives et nyt indhold, er det derfor nødvendigt med et lokalplantillæg.

Løsning

I udviklingen af Århusgadekvarteret har der været en større efterspørgsel efter boliger end først antaget. Samtidigt har det været svært at afsætte siloen til kultur-, idræts- og fritidsformål. Derfor muliggør lokalplantillægget en bredere anvendelse af den eksisterende silo. Tillægget er således dels et svar på den positive efterspørgsel efter boliger i Nordhavn, dels et svar på det konkrete byggeprojekt der opretholder og omdanner den eksisterende silobygning. Med en realisering af siloprojektet imødekommes således intentionen om at bevare og omdanne den for ”Århusgadekvarteret” karaktergivende og bevaringsværdige bygning.

DLG-siloen foreslås ombygget til at indeholde publikumsorienterede funktioner i henholdsvis stueetagen og i en påbygning på taget. Stueetagen er tiltænkt udstillingsrum for By & Havn. Toppen af siloen fastlægges ligeledes til publikumsorienterede funktioner som f.eks. bar, café eller restaurantvirksomhed. Etagearealet herimellem indeholder boliger og/eller serviceerhverv.

Planen ændrer det nuværende byggefelt, hvor der er mulighed for to høje bygninger svarende til den eksisterende silo, til kun at bevare den eksisterende silo og give mulighed for en karrebebyggelse overfor. Mellem de to bygninger udlægges en lokal plads.

Byliv
De publikumsorienterede funktioner i siloens stueetage vil bidrage positivt til bylivet i kvarteret. Foran den vestlige del af bygningen etableres en ny lokal plads til ophold, udeservering, events, udstillinger og cykelparkering. Samtidig vil pladsen blive en ny forbindelse mellem ’Hamborg Plads’, Århusgadekvarterets centrale plads og promenaden på Fortkaj langs Kronløbsbassinet.

Den offentligt tilgængelige funktion i toppen af siloen vil skabe et unikt sted med udsigt over hele Nordhavn.

I tilknytning til ombygningen af siloen skal der etableres parkeringspladser, der svarer til en parkeringsnorm på 1:200. Nogle af pladserne (ca. 20) etableres i et underjordisk parkeringsanlæg som delvis dækning af parkeringskravet. De resterende pladser (ca. 35), etableres i et p-hus i ”Århusgadekvarteret”. Det underjordiske p-anlæg etableres samtidigt med ombygningen og som en elevatorløsning, da der er indenfor området for lokalplantillægget ikke er mulighed for nedkørsler eller ramper til en ordinær p-kælder. Herudover vil p-husene i kvarteret være til rådighed for besøgende til de offentlige tilgængelige funktioner.

Kommuneplan
Lokalplanen er i overensstemmelse med Kommuneplan 2011.

Intern høring
Der er foretaget intern høring i forbindelse med udarbejdelsen af lokalplanforslaget, herunder af Østerbro lokaludvalg. Lokaludvalget tilslutter sig, at der kan arbejdes på at få flere boliger til Århusgadekvarteret, men finder det ærgerligt, at siloen ikke tænkes anvendt til offentligt tilgængelige formål. Lokaludvalget mener, at anvendelsesbestemmelserne for de to nederste etager skal fastholdes til offentlige formål, at øverste etage skal fastholdes som et udsigtspunkt og være åben for offentligheden. Lokaludvalget kan tilslutte sig ønsket om at indrette boliger i siloens øvrige areal, dog mener lokaludvalget, at boligerne i vidt omfang bør indrettes til studie- og ungdomsboliger.

Til lokaludvalgets høringssvar kan forvaltningen oplyse, at planen for Århusgadekvarteret generelt muliggør kultur- og fritidsformål i kvarteret. Forvaltningen skal især pege på byggefelt ved ’Lommevandrummet’ som værende særligt oplagt til at indeholde funktioner tilknyttet aktiviteter på vandet.  I den ombyggede silo indrettes den op til otte meter høje stueetage, til offentligt tilgængelige formål, lige som derfastlægges offentligt tilgængelige funktioner i toppen af bygningen. Siloens øvrige areal er tiltænkt boliger, men der vil også kunne indrettes til serviceerhverv. I forhold til ungdomsboliger er det ikke noget, som kan sikres gennem en lokalplan.

Miljøvurdering
Forvaltningen vurderer, at lokalplanen ikke medfører miljømæssige konsekvenser, der betyder, at der skal udarbejdes en miljørapport i henhold til lov om miljøvurdering af planer og programmer.

Økonomi

Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for kommunen.

Videre proces

Efter politisk behandling sendes planforslaget i høring i 8 uger.

Efter offentlighedsfasen vil forvaltningen gennemgå de modtagne henvendelser og på baggrund heraf udarbejde indstilling om endelig vedtagelse af planforslaget. Denne forventes forelagt Borgerrepræsentationen primo november 2014.

Pernille Andersen

                                                                  /    Simon Kjær Hansen

Oversigt over politisk behandling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

1. at forslag til tillæg nr. 1 til lokalplan nr. 463 ”Århusgadekvarteret i Nordhavn” (bilag 1) godkendes med henblik på offentliggørelse i 8 uger.



Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet 28. april 2014

Indstillingen blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen.



Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

Økonomiudvalget har ingen bemærkninger til det planmæssige aspekt af sagen, eller at nærværende sag søges gennemført i den foreliggende form, idet det forudsættes, at eventuelle merudgifter som følge af sagen afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.


 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 13. maj 2014

Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen med 9 stemmer mod 1. 1 medlem undlod at stemme.

For stemte: A, Ø, B, F, C og I.

Imod stemte: O.

Undlod: V.


Dansk Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:

”Dansk Folkeparti er imod, at der tages arealer væk fra kulturelle formål. Der bør som minimum anvises andre lokaliteter.”

 

Beslutning

 

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 22. maj 2014

 

Indstillingen blev godkendt uden afstemning

 

 

Der blev givet frist for afgivelse af mindretalsudtalelser til mandag den 26. maj 2014, kl. 12.00.

 

 

Venstre afgav følgende protokolbemærkning, som Liberal Alliance tilsluttede sig:

 

”Venstre og Liberal Alliance anmoder Økonomiudvalget om at få fremlagt et oplæg fra Børne- og Ungdomsforvaltningen og Kultur- og Fritidsforvaltningen om Københavns Kommunes behov for opkøb/reservering af grunde i Nordhavnskvarteret til brug for idrætsfaciliteter, biblioteker, skoler m.m. Venstre anmoder samtidig om, at oplægget optages og behandles på Økonomiudvalgets dagsorden forud for dette års budgetforhandlinger.”

 

 

Til top