Mødedato: 22.05.2014, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Opløsning af I/S SMOKA

Se alle bilag

Borgerrepræsentationen skal godkende, at aktiviteterne vedrørende farligt affald i I/S Storkøbenhavns Modtagestation for Olie- og Kemikalieaffald (I/S SMOKA) overdrages til et nyt samarbejde mellem I/S Amager Ressourcecenter (ARC) og I/S Vestforbrænding, og at I/S SMOKA opløses.

Indstilling og beslutning

Indstilling om,

  1. at godkende samarbejdsaftalen mellem I/S Amager Ressourcecenter og I/S Vestforbrænding om håndtering af farligt affald fra husholdninger og virksomheder i interessentkommunerne under forudsætning af, at finansieringsmetoden for basisbidraget tilføjes i aftalen, og at aftalen godkendes af Statsforvaltningen,
  2. at I/S SMOKA opløses, når Statsforvaltningen har godkendt vilkår for opløsningen af interessentskabet,
  3. at I/S SMOKAs likvide beholdning fordeles mellem interessenterne efter den fordelingsnøgle, som er vedtaget af I/S SMOKA’s repræsentantskab den 10. oktober 2013,
  4. at Københavns Kommunes oprindelige indskud (0,754 mio. kr.) i I/S SMOKA tilbageføres til Økonomiudvalgets bevilling Finansposter i 2014 og den resterende del af udlodningen på 8,237 mio. kr. konteres på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Takstfinansieret drift i 2014.

(Teknik- og Miljøudvalget og Økonomiudvalget)

Problemstilling

I/S Storkøbenhavns Modtagestation for Olie- og Kemikalieaffald (I/S SMOKA) varetager beredskab for og håndtering af farligt affald fra borgere og virksomheder i 16 interessentkommuner.

Der har siden 2006 været drøftelser i ejerkredsen om ændring af I/S SMOKAs selskabskonstruktion. Udgangspunktet for drøftelserne er, at flere af interessentkommunerne finder I/S-konstruktionen administrativt tung og ineffektiv set i forhold til virksomhedens begrænset størrelse. Ejerkredsen har dog fortsat et stærkt ønske om at sikre miljøet mod farligt affald, og derfor skal beredskabet for og den praktiske håndtering af farligt affald fortsat have en fælleskommunal forankring. Kommunerne har i øvrigt også pligt til at anvise behandlingsmuligheder for det farlige affald.

Forvaltningerne foreslår på den baggrund, at I/S SMOKAs aktiviteter overføres til et nyt samarbejde mellem ARC og I/S Vestforbrænding, at I/S SMOKA opløses, og at likviderne udloddes til interessentkommunerne.

Løsning

I/S SMOKA indsamler og omlaster årligt omkring 10.000 tons farligt affald, fx opløsningsmidler, spildolie og tungmetalbelastet farligt affald fra kommunernes miljøbil og genbrugsstationer samt fra virksomheder. Derefter videresendes affaldet fra modtagestationen på Prøvestenen til godkendt behandling. Desuden fungerer SMOKA som kommunernes beredskab til håndtering af farligt affald fra miljøuheld. Det er disse aktiviteter, som ejerkommunerne ønsker at bevare i fælleskommunalt regi og lægge sammen med tilsvarende aktiviteter i regi af Vestforbrænding samt ændre rent organisatorisk, så man får en mindre tung og ressourcekrævende konstruktion.

I drøftelser mellem I/S SMOKA, I/S Amager Ressourcecenter (ARC) og I/S Vestforbrænding er der opnået enighed om en ny samarbejdsmodel, som indebærer, at alle aktiviteter for farligt affald lægges i et nyt samarbejde under ARC og Vestforbrænding. I/S SMOKAs bestyrelse og repræsentantskab har i efteråret 2013 besluttet at anbefale denne model og opløsning af I/S SMOKA til vedtagelse i interessentkommunerne med virkning fra den 1. januar 2014.

ARC’s fem interessentkommuner skal godkende samarbejdsaftalen, jf. selskabets vedtægt. Anmodningen fra ARC om godkendelse af samarbejdet og Statsforvaltningens forhåndsgodkendelse af samarbejdsaftalen er vedlagt som bilag 1. Samarbejdet kan først træde i kraft, når interessentkommunerne har godkendt det, og som en midlertidig løsning har ARC overtaget medarbejdere og aktiviteter fra 1. januar 2014 og frem til samarbejdsaftalen er vedtaget og træder i kraft. Alle medarbejdere virksomhedsoverdrages, jf. lov om virksomhedsoverdragelse, og alle er sikret fortsat beskæftigelse.

Opløsning af I/S SMOKA og udlodning af den likvide beholdning forudsætter vedtagelse i selskabets 16 interessentkommuner og godkendelse i Statsforvaltningen af vilkår for opløsningen jf. selskabets vedtægt. Statsforvaltningen har forhåndsgodkendt udlodningsmodellen i brev af 22. oktober 2013, se bilag 2.

Indholdet i det nye samarbejde

Konkret vil samarbejdet omfatte driften af modtagestationen for farligt affald på Prøvestenen (hidtil drevet af I/S SMOKA) og modtagecentret for farligt affald i Høje Tåstrup (hidtil drevet af I/S Vestforbrænding). Modtagestationen på Prøvestenen er placeret på lejet grund, og anlægsaktiverne består primært af bygninger, containere og køretøjer. Anlægget i Høje Tåstrup består af en lejet bygning.

Samarbejdet vil blive organiseret i henhold til samarbejdsaftalen, hvor ARC og I/S Vestforbrænding hver ejer og internt hæfter 50/50. Samarbejdet vil blive ledet af et driftsudvalg, som består af direktørerne for ARC og Vestforbrænding. Alle beslutninger i driftsudvalget kræver enstemmighed.Mindst en gang årligt holder bestyrelserne i ARC og I/S Vestforbrænding et ejermøde for det nye samarbejde, hvor der træffes beslutninger om opgaver, budget (herunder taksterne for de brugerfinansierede ydelser), årsregnskab samt valg af revisor. Det er via disse møder, at kommunerne får mulighed for indflydelse.

Alle ordninger og ydelser inden for farligt affald, som I/S SMOKA og I/S Vestforbrænding hidtil har tilbudt kommuner, borgere og virksomheder, fortsætter uændret. Der er to typer aktiviteter i samarbejdet:

  • En basisydelse, som består af et beredskab, der giver adgang til at aflevere farligt affald på alle tider af døgnet, fx i uheldssituationer.
  • Tilvalgsydelser, som er brugerfinansieret.

Basisydelsen finansieres af kommunerne via en takst pr. indbygger, der fastsættes i ARC og I/S Vestforbrænding på de årlige generalforsamlinger. Basisbidraget opkræves hos kommunerne, således at samarbejdet kan opretholde et beredskab, der fx i tilfælde af større uheld kan modtage farligt affald hele døgnet. Basisbidraget er i 2014 fastsat til 2,74 kr. pr. indbygger og forventes i 2015 at falde til 2,17 kr. pr. indbygger. Københavns Kommunes årlige basisbidrag forventes på denne baggrund at falde med ca. 20 pct. fra 2015. Forvaltningerne har vurderet, at det er afgørende, at finansieringen af beredskabet er fastsat i aftalegrundlaget, som udgøres af samarbejdsaftalen mellem ARC og I/S Vestforbrænding. Det er en forudsætning for indstillingen om at vedtage samarbejdet, at dette punkt indføjes i aftalen.

Tilvalgsydelserne finansieres af kunderne via takster (vedtaget i bestyrelserne for ARC og I/S Vestforbrænding), som dækker de udgifter, der er forbundet med håndtering af det farlige affald i de enkelte ydelser. Tilvalgsydelserne vedrører for eksempel deltagelse i indsamlingsordninger, køb af emballager og rådgivning.

Økonomi

Revisoren (Deloitte) har opgjort I/S SMOKAs formue til 19 mio. kr. pr. den 1. januar 2012. På baggrund af denne værdiansættelse samt de investeringer, som I/S SMOKA har gennemført i 2013, forventes det, at ARC og I/S Vestforbrænding tilsammen skal indskyde i alt ca. 13,3 mio. kr. til dækning af de anlægsaktiver, som overtages af det nye samarbejde. Indskuddet i det nye samarbejde vil blive betalt fra ARCs og I/S Vestforbrændings kassebeholdning - uden opkrævning af beløb hos interessentkommunerne. Udover anlægsaktiverne råder I/S SMOKA over en likvid beholdning på omkring 5,7 mio. kr. Formuen vil blive opgjort endeligt af revisoren per opløsningsdato.

I/S SMOKAs repræsentantskab har den 10. oktober 2013 vedtaget at indstille til interessentkommunerne, at der ved opløsningen af selskabet skal benyttes en udlodningsmodel baseret på:

  • Oprindeligt indskud (svarende til 1,6 mio. kr.) tilbagebetales direkte.
  • Resten (svarende til 17,4 mio. kr.) fordeles efter indbyggertallet i kommunerne den 1. januar i det år, hvor udlodningen sker.

Københavns Kommunes ejerandel af I/S SMOKA er 47 pct., så 8,237 mio. kr. vil tilfalde Københavns Kommune foruden det oprindelige indskud på 0,754 mio. kr.. Deloitte har anbefalet, at kommunerne lader det oprindelige indskud indgå på den konto, hvor den enkelte kommune i sin tid konterede beløbet. Desuden anbefales det at lade det resterende beløb indgå på kommunernes konto 1.38.64. 1 ”Ordninger for farligt affald” på det affaldsgebyrfinansierede ’hvile i sig selv’ område. Herved sikres, at udlodningen kommer den brugergruppe til gode, som har finansieret aktiverne. Udlodning er ikke omfattet af modregning i bloktilskud. De bevillingsmæssige konsekvenser kan ses nedenfor.


Tabel 1: Bevillingsmæssige konsekvenser

At-punkt

Udvalg

Bevilling(nr. og navn)

Funktion

Indtægt(I)/
Udgift (U)

Beløb i 1.000 kr.*(2014 p/l)

Varig?
ja/nej 

År  2014

4.

ØU

Finansposter

8.22.05.5

I

-754

Nej

4.

ØU

Finansposter

8.22.05.5

U

 754

Nej

4.

TMU

7458 – Takstfinansieret drift

1.38.64.1

I

-8.237

Nej

4.

TMU

7458 – Takstfinansieret drift

1.38.64.1

U

 8.237

Nej

I alt

-

-

-

-

0

0

*Øgede indtægter er indikeret med negativt fortegn, mens reducerede indtægter er indikeret med positivt fortegn. Øgede udgifter er indikeret med positivt fortegn, mens reducerede udgifter er indikeret med negativt fortegn.

* ØU = Økonomiudvalget TMU = Teknik- og Miljøudvalget

Alternativ løsning vedrørende SMOKA provenuet

Økonomiforvaltningen og Teknik- og Miljøforvaltningen har på baggrund af to notater fra Deloitte drøftet, hvor provenuet fra SMOKA opløsningen på 8.237.000 kr., efter at den oprindelige indbetaling på 754.000 kr. er blevet udlignet, bør konteres.

Lovgivningen på området er ikke klar, så Københavns Kommune kan enten vælge at lade provenuet gå tilbage til affaldstakstkontoen eller lade provenuet gå i kommunens kasse. I den konkrete situation er der på Teknik- og Miljøforvaltningens overordnede affaldskonto blevet oparbejdet en manko på ca. 80 mio. kr., hvilket betyder, at forbrugerne har betalt for lidt for visse affaldsydelser. Der kan i den forbindelse argumenteres for, at mankoen på et tidspunkt vil skulle dækkes af forbrugerne, hvorfor tillægget af SMOKA provenuet til affaldskontoen vil mindske mankoen til kassen til omkring 72 mio. kr.

Økonomiforvaltningen kan også argumentere for, at mankoen på de ca. 80 mio. kr. skal dækkes af forbrugerne, fx ved forhøjede affaldstakster i en periode, og at de ca. 8 mio. kr. i provenuet fra SMOKA ikke har relation til affaldsområdet, men skal indbetales i kommunens kasse med henblik på at skulle disponeres generelt af Borgerrepræsentationen, som ved opløsning af selskaber.

Indstillingen følger Deloitte’s anbefaling, men ovennævnte alternative løsning understøttes i Kammeradvokatens ”Notat om kapitalforholdene i affaldssektoren” af den 29. juli 2005, hvor Kammeradvokatens afsluttende vurdering på side 22 er følgende:

  • ”Sammenfattende er derfor min opfattelse, at hverken miljøbeskyttelseslovens § 48 eller ’hvile i sig selv’ princippet indebærer begrænsninger i kommunernes adgang til at disponere over kapital, som måtte fremkomme ved en samlet afvikling af affaldsvirksomheder. Det ses ikke i denne forbindelse at have nogen betydning, om affaldsvirksomheden er kommunalt eller fælleskommunalt ejet.”

Videre proces

Når indstillingen er godkendt, orienterer Teknik- og Miljøforvaltningen I/S SMOKA, ARC og I/S Vestforbrænding herom. Efter godkendelse af det nye samarbejde mellem ARC og I/S Vestforbrænding vil samarbejdet varetage beredskabet for farligt affald samt indsamling, omlastning, vejledning og rådgivning om farligt affald til kommuner, borgere og virksomheder. Samarbejdet vil ske under navnet SMOKA (uden I/S), for at sikre genkendeligheden for kunderne fremover.

Når I/S SMOKAs interessentkommuner har vedtaget at opløse selskabet, skal opløsningen og vilkårene herfor ifølge selskabets vedtægt godkendes af Statsforvaltningen. Når godkendelsen foreligger, vil værdierne i selskabet blive udbetalt til kommunerne som beskrevet. Godkendelsesprocessen forventes at være tidskrævende og vare mellem ½ - 1 år, det vil sige frem til ultimo 2014.

Oversigt over politisk behandling

Teknik- og Miljøforvaltningen og Økonomiforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget og Økonomiudvalget anbefaler overfor Borgerrepræsentationen,

  1. at godkende samarbejdsaftalen mellem I/S Amager Ressourcecenter og I/S Vestforbrænding om håndtering af farligt affald fra husholdninger og virksomheder i interessentkommunerne under forudsætning af, at finansieringsmetoden for basisbidraget tilføjes i aftalen, og at aftalen godkendes af Statsforvaltningen,
  2. at I/S SMOKA opløses, når Statsforvaltningen har godkendt vilkår for opløsningen af interessentskabet,
  3. at I/S SMOKA’s likvide beholdning fordeles mellem interessenterne efter den fordelingsnøgle, som er vedtaget af I/S SMOKA’s repræsentantskab den 10. oktober 2013,
  4. at Københavns Kommunes oprindelige indskud (0,754 mio. kr.) i I/S SMOKA tilbageføres til Økonomiudvalgets bevilling Finansposter i 2014 og den resterende del af udlodningen på 8,237 mio. kr. konteres på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Takstfinansieret drift i 2014.

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet 28. april 2014

Indstillingen blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen uden afstemning.


 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 13. maj 2014

Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.

Beslutning

 

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 22. maj 2014

 

Indstillingen blev godkendt uden afstemning

 

 

Til top