Mødedato: 21.01.2021, kl. 17:30
Mødested: Telefonmøde via Teams

Københavns Kommunes høringssvar til miljøkonsekvensvurdering for Lynetteholm

Se alle bilag
Der skal tages stilling til kommunens høringssvar til Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsens høring om miljøkonsekvensrapport for Lynetteholm. Rapporten beskriver og vurderer projektet, inklusive alternativer, og dets virkninger for miljøet og menneskers sundhed. De primære emner i høringssvaret er klima, stormflodssikring, badevand, vandmiljø og natur, samt trafik. Vedr. flere af disse emner stilles der konkrete forslag om indsatser for at håndtere anlæggets konsekvenser.

Indstilling

Indstilling om, 

  1. at forslag til høringssvar, jf. bilag 1, til miljøkonsekvensrapport for Lynetteholm godkendes.

(Økonomiudvalget)

Problemstilling

Miljøkonsekvenserne af Lynetteholm skal vurderes inden etablering. Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen foretager vurderingen sammen med Miljøstyrelsen og har den 30. november 2020 sendt miljøkonsekvensrapporten (bilag 2-9) i offentlig høring. Rapporten omhandler alle relevante aspekter af miljø og menneskers sundhed. Den viser få påvirkninger af væsentlig betydning og anviser foranstaltninger til at begrænse dem. Miljøkonsekvensvurderingen vil danne grundlag for en anlægslov. Den sikrer, at etablering og drift sker som forudsat ved vurderingen af miljøpåvirkningerne.

Forslaget til høringssvar fokuserer på en række kommunale interesser, herunder klima og stormflodssikring, badevand og vandkvalitet, natur, sejlads, trafik og støj. Høringssvaret efterspørger bl.a. foranstaltninger i forhold til trafik, så konsekvenserne i anlægsfasen og fra jordtransporten kan reduceres yderligere, samt forbedringer og overvågning på en række andre punkter.

Løsning

By & Havn har udarbejdet et projekt for Lynetteholm, der indfrier de store mål i principaftalen mellem staten og Københavns Kommune ved at bidrage til at sikre byen mod stormflod, sikre langsigtet plads til overskudsjord, skabe arealer til fremtidig byudvikling og derved bidrage til overordnet infrastruktur. Inden Lynetteholm etableres (på grundlag af en anlægslov), skal miljøkonsekvenserne være belyst og offentligheden høres. Den foreliggende rapport viser, at miljøkonsekvenserne er begrænsede, især når projektets størrelse og varighed tages i betragtning.

Kommunen er ikke myndighed for miljøvurderingen, men varetager sine interesser gennem et  høringssvar til miljøkonsekvensvurderingen. Anlægsloven vil også komme i høring i starten af 2021. I efteråret 2019 var der en forudgående offentlig høring om miljøkonsekvenserne af Lynetteholm. Her skrev mange ind navnlig om trafik og påvirkning af fritidssejlads, samt med ideer til alternativer. Kommunen afgav et administrativt høringssvar (Økonomiudvalget blev orienteret med notat af 19. november 2019). Herefter har styrelserne afgrænset de emner, der skulle belyses i miljøkonsekvensrapporten. By & Havn har også tilpasset projektet efter den forudgående høring, bl.a. med en ny adgangsvej og bedre vilkår for sejlads.

Myndighederne vurderer i høringsmaterialet, at konsekvenserne for de fleste emner er begrænsede. Kun nogle påvirkninger er så væsentlige, at der er behov for afværgeforanstaltninger for at reducere dem, eller for at overvåge udviklingen. Miljøkonsekvensrapporten er vedlagt som bilag (opdelt i nr. 2-9 da den er meget omfattende), hvor det ikke-tekniske resume af alle emner findes i bilag 2. Der er yderligere offentliggjort 12 baggrundsrapporter, der er tilgængelige på Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsens hjemmeside.

Høringssvaret ser det som positivt, at miljøvirkningerne er så begrænsede, navnlig i betragtning af opfyldningens størrelse og varighed. Om 0-alternativet (at projektet ikke realiseres) bemærkes, at det ikke fjerner behovet for ny metro. Passagerudviklingen i den nuværende metro og en kommende byomdannelse på Nordøstamager vil i sig selv kræve ny kapacitet.

Blandt høringssvarets ønsker til hvad der skal indgå i det videre arbejde, herunder krav som kommunen beder staten om at pålægge By & Havn, kan fremhæves:

  • Trafikal opgradering af vejnettet, som belastes med anlægstrafik og jordtransport, bl.a. ved etablering og forbedring af svingbaner, lyskryds og fodgængerfelter på vejene på Nordøstamager.
  • Kommunal adgang til om nødvendigt at regulere eller understøtte jordtransporten til Lynetteholm af hensyn til særligt belastede ruter og tidspunkter. Det kan f.eks. ske gennem bestemmelser herom i anlægsloven for Lynetteholmen.
  • Styrkelse af den samlede marine natur og biodiversitet i området hvor Lynetteholm anlægges. Det kan bl.a. ske gennem udformningen af kystlandskabet mod øst med etablering af varierede bundforhold med sten, sand og marin flora som en del af kystlandskabet og i havområdet ud for Lynetteholm.
  • Løbende overvågning af vandkvaliteten. I den konkrete projektering og den kommende anlægslov om Lynetteholm skal der ses på, om der kan anvendes nyere og bedre teknologier eller tiltag, der kan forbedre vandets kvalitet yderligere inden det udledes i Øresund.
  • Overvåge om de mest sårbare brugere af vandet (kajakker, små både mv.) er trygge og fortsat benytter muligheden for at sejle ind og ud af havnen, samt vurdere ekstra indsatser for at understøtte den rekreative brug af havnen, hvis der bliver behov herfor.

Klima og klimatilpasning

Håndteringen af overskudsjord i den størrelsesorden, der kendetegner hovedstaden, har den mindste klimapåvirkning ved så kort transport som muligt. Miljøkonsekvensvurderingen stiller som afværgeforanstaltning krav om, at de maskiner mv., der skal benyttes til Lynetteholm, lever op til kommunens målsætninger om at minimere klimapåvirkning. For stormflodssikring understreger høringssvaret behovet for en fortsat dialog, også i forhold til en sammenhængende stormflodsbeskyttelse af hovedstaden.

Badevand, vandkvalitet og natur

Miljøkonsekvensrapporten konkluderer, at hverken badevand og strande, vandkvalitet i øvrigt eller plante- og dyreliv vil blive påvirket negativt i et omfang, der kræver særlige indsatser. Der fjernes/forsegles en del ældre forurening, og der stilles krav til kvalitet af udledt vand, så gældende regler overholdes. Høringssvaret peger på, at den bedst mulige vandkvalitet skal sikres i hele driftstiden. Det er vigtigt for Københavns Kommune, at der i den konkrete projektering og i den kommende anlægslov mv. ses på, om der kan anvendes nyere og bedre teknologier eller andre tiltag, der løbende kan forbedre vandets kvalitet yderligere, inden det udledes i Øresund.

Det er også positivt, at der ved at forskyde placeringen af Lynetteholm mod øst er friholdt lavvandede områder med stor biodiversitet (ålegræs, bundlevende dyr, fisk mv.). Kommunen lægger vægt på, at der med kystlandskabet i øst kommer flere af disse værdifulde lavvandede områder i stedet for en stejl kant mod det dybere vand i Øresund, så biodiversiteten her øges.

Sejlads og rekreation

Opfyldningen er tilpasset for at tilgodese fritidssejlads, bl.a. er passagen i Kronløbet udvidet og kajer ændret. Der stilles krav om at overvåge sikkerheden også på lang sigt. Adgang til Margretheholm Havn sikres med en oplukkelig bro og til Københavns Motorbådsklub i Prøvestenskanalen med et brofag til gennemsejling. Høringssvaret opfordrer til at finde en model for drift af broen ved Margretheholm Havn, der muliggør åbning også i jordmodtagelsens åbningstid (hverdage 7-16). Det foreslås også, at overvågningen af sejlads ind og ud af havnen efter anlæg af Lynetteholm skal omfatte evt. utryghed hos de mest sårbare brugere. Hvis de ikke føler sig trygge ved at bruge vandet som hidtil, ønskes det vurderet, om der kan ske yderligere indsatser.

Kommunen noterer sig, at enkelte rekreative områder vil blive påvirket af støj over grænseværdien, men dette er allerede almindeligt for sådanne områder i byen.

Trafikale konsekvenser

De trafikale konsekvenser er belyst for flere perioder og scenarier. I et af disse køres jorden fra mellemdepotet i Nordhavn til Lynetteholm samtidig med den løbende jordmodtagelse. Det vil påvirke trafikafvikling og -sikkerhed mærkbart. Høringssvaret understreger, at kommunen vil flytte denne jord med pram som besluttet af Borgerrepræsentationen. Der kan derfor ses bort fra dette scenarium.

Etablering af Lynetteholm medfører ikke mere jordtransport end den nuværende jordmodtagelse i Nordhavn, men ruterne vil forandre sig. I høringssvaret er der fokus på trængsel og sikkerhed samt virkninger på omgivelserne. Det er positivt, at trafikken med en ny adgangsvej fra Prøvestensbroen til Lynetteholm føres væk fra boliger og fra veje med utilstrækkelig sikring af bløde trafikanter.

Høringssvaret ser dog behov for at stille krav om flere forbedringer på det eksisterende vejnet. Det gælder i anlægsfasen, hvor trafikken ganske vist er begrænset, men skal ad den sårbare Refshalevej. Der opfordres til, at By & Havn pålægges at konkretisere forbedringer (sikrede kryds, bedre plads) sammen med kommunen og at udføre dem som afværgeforanstaltninger. I driftsperioden vil trafikken kunne give problemer med trængsel og tryghed i nogle kryds, bl.a. fordi de er tæt på deres maksimale kapacitet. Også her anmoder kommunen om konkrete afværgeforanstaltninger, så signaler mv. tilpasses de fremtidige trafikstrømme.

Økonomi

Sagen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Efter Borgerrepræsentationens beslutning indsender Økonomiforvaltningen høringssvaret. En høring om anlægslov for Lynetteholm vil senere blive forelagt Borgerrepræsentationen.

 

Søren Hartmann Hede         /        Søren Tegen Pedersen

Oversigt over politisk behandling

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler, 

  1. at forslag til høringssvar, jf. bilag 1, til miljøkonsekvensrapport for Lynetteholm godkendes.

 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 12. januar 2021

 

Enhedslisten fremsatte følgende ændringsforslag (ÆF1) til erstatning af indstillingen:

”at Københavns Kommune henvender sig til Trafik, Bygge- og Boligstyrelsen om forlængelse af høringsfristen for at give tid til en ordentlig demokratisk proces og borgerinddragelse som Corona restriktioner har besværliggjort. Samtidig er det afgørende at Sverige og omegnskommunerne bliver inddraget i høringsprocessen.”

 

Det af Enhedslistens fremsatte ændringsforslag (ÆF1) blev forkastet med 8 stemmer mod 4. Ingen medlemmer undlod at stemme.

 

For stemte: Ø og Å.

Imod stemte: A, B, V, C og O.

 

Indstillingen blev herefter anbefalet over for Borgerrepræsentationen med 8 stemmer mod 4. Ingen medlemmer undlod at stemme.

 

For stemte: A, B, V, C og O.

Imod stemte: Ø og Å.

 

Enhedslisten og Alternativet afgav følgende protokolbemærkning:

”Enhedslisten og Alternativet kan ikke stemme for høringssvaret, fordi det er alt for ukritisk. Vi vil fremsætte en række ændringsforslag, når indstillingen kommer til behandling i BR-salen den 21. januar.

 

Vi har desuden stillet forslag om at forlænge den offentlige høring om miljøkonsekvensrapporten for etablering af Lynetteholm. Under COVID-19 restriktioner har det ikke været muligt at gennemføre en ordentlig inddragende borgerinddragelse og -dialog, hvilket er dybt problematisk med et projekt som for altid vil forandre København og vil få store konsekvenser for københavnerne, omegnskommunerne og dele af Sverige.”

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 21. januar 2021

Enhedslisten genfremsatte følgende ændringsforslag (ÆF1) til erstatning af indstillingen:

”at Københavns Kommune henvender sig til Trafik, Bygge- og Boligstyrelsen om forlængelse af høringsfristen for at give tid til en ordentlig demokratisk proces og borgerinddragelse som Corona restriktioner har besværliggjort. Samtidig er det afgørende at Sverige og omegnskommunerne bliver inddraget i høringsprocessen.”

Enhedslisten og Alternativet fremsatte herudover følgende ændringsforslag (ÆF2-52). Se hertil bilag 10 for afstemningstemaer 1-6 vedrørende de fremsatte ændringsforslag til Københavns Kommunes høringssvar til miljøkonsekvensvurdering for Lynetteholm.

 

Det af Enhedslisten genfremsatte ændringsforslag (ÆF1) blev forkastet med 38 stemmer imod 17. Ingen medlemmer undlod at stemme.

For stemte: Ø, Å, Frie Grønne, Danmarks Nye Venstrefløjsparti og Løsgænger Kasandra Behrndt-Eriksen.

Imod stemte: A, V, B, F, C, O og Løsgænger Kåre Traberg Smidt.

 

Afstemning 1 - Overordnet

Ændringsforslagene (ÆF2, 7, 9, 22, 23) blev forkastet med 39 stemmer imod 16. Ingen medlemmer undlod at stemme.

For stemte: Ø, Å og Frie Grønne, Danmarks Nye Venstrefløjsparti.

Imod stemte: A, V, B, F, C, O, Løsgænger Kasandra Behrndt-Eriksen og Løsgænger Kåre Traberg Smidt.

 

Afstemning 2 – VVM direktiv

Ændringsforslagene (ÆF 3, 30) blev forkastet med 39 stemmer imod 16. Ingen medlemmer undlod at stemme.

For stemte: Ø, Å og Frie Grønne, Danmarks Nye Venstrefløjsparti.

Imod stemte: A, V, B, F, C, O, Løsgænger Kasandra Behrndt-Eriksen og Løsgænger Kåre Traberg Smidt.

 

Afstemning 3 – Miljø og Klima

Ændringsforslagene (ÆF 4, 5, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 31, 32, 33, 36, 37, 38, 39, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51) blev forkastet med 39 stemmer imod 16. Ingen medlemmer undlod at stemme.

For stemte: Ø, Å og Frie Grønne, Danmarks Nye Venstrefløjsparti.

Imod stemte: A, V, B, F, C, O, Løsgænger Kasandra Behrndt-Eriksen og Løsgænger Kåre Traberg Smidt.

 

Afstemning 4 - Infrastruktur

Ændringsforslagene (ÆF 8, 10, 11, 40, 41) blev forkastet med 39 stemmer imod 16. Ingen medlemmer undlod at stemme.

For stemte: Ø, Å og Frie Grønne, Danmarks Nye Venstrefløjsparti.

Imod stemte: A, V, B, F, C, O, Løsgænger Kasandra Behrndt-Eriksen og Løsgænger Kåre Traberg Smidt.

 

Afstemning 5 - rekreativ

Ændringsforslagene (ÆF 6, 34, 35) blev forkastet med 39 stemmer imod 16. Ingen medlemmer undlod at stemme.

For stemte: Ø, Å og Frie Grønne, Danmarks Nye Venstrefløjsparti.

Imod stemte: A, V, B, F, C, O, Løsgænger Kasandra Behrndt-Eriksen og Løsgænger Kåre Traberg Smidt.

 

Afstemning 6 - Kulturarv

Ændringsforslagene (ÆF 52) blev forkastet med 39 stemmer imod 16. Ingen medlemmer undlod at stemme.

For stemte: Ø, Å og Frie Grønne, Danmarks Nye Venstrefløjsparti.

Imod stemte: A, V, B, F, C, O, Løsgænger Kasandra Behrndt-Eriksen og Løsgænger Kåre Traberg Smidt.

 

Selve indstillingen blev herefter godkendt med 38 stemmer imod 17. Ingen medlemmer undlod at stemme.

For stemte: A, V, B, F, C, O og Løsgænger Kåre Traberg Smidt.

Imod stemte: Ø, Å, Frie Grønne, Danmarks Nye Venstrefløjsparti og Løsgænger Kasandra Behrndt-Eriksen.

 

Frie Grønne, Danmarks nye Venstrefløjsparti afgav følgende protokolbemærkning::

”Frie Grønne mener ikke, at de økonomiske og miljømæssige konsekvenser er i nærheden af at være fuld belyst og vi kan derfor på ingen måder støtte projekt Lynetteholm. Vi sender en gigantisk regning ind i børneværelset og gældsætter byens borgere uden historiske sidestykke. Det er - i Frie Grønnes optik - et økonomisk og miljømæssigt uforsvarligt projekt med alt for mange negative konsekvenser for byen mange år ud i fremtiden.”

 

Enhedslisten og Alternativet videreførte følgende protokolbemærkning fra udvalgsbehandlingen:

”Enhedslisten og Alternativet kan ikke stemme for høringssvaret, fordi det er alt for ukritisk. Vi vil fremsætte en række ændringsforslag, når indstillingen kommer til behandling i BR-salen den 21. januar. Vi har desuden stillet forslag om at forlænge den offentlige høring om miljøkonsekvensrapporten for etablering af Lynetteholm. Under COVID-19 restriktioner har det ikke været muligt at gennemføre en ordentlig inddragende borgerinddragelse og -dialog, hvilket er dybt problematisk med et projekt som for altid vil forandre København og vil få store konsekvenser for københavnerne, omegnskommunerne og dele af Sverige.”

Til top