Mødedato: 20.09.2018, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Tidsplan vedr. badning i Københavns Inderhavn

Se alle bilag
Borgerrepræsentationen skal tage stilling til tidsplanen for det videre arbejde med at gøre hele Inderhavnen til badezone.

Indstilling

 Indstilling om,

  1. at Borgerrepræsentationen godkender tidsplanen for det videre arbejde med at gøre hele Inderhavnen til badezone.

Det forudsættes, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Kultur- og Fritidsudvalgets budgetramme.

(Kultur- og Fritidsudvalget)

Problemstilling

Borgerrepræsentationen vedtog i mødet den 21. juni 2018 følgende medlemsforslag:

”at Borgerrepræsentationen pålægger Kultur- og Fritidsforvaltningen med inddragelse af øvrige andre relevante forvaltninger senest i august 2018 at fremlægge et forslag for Borgerrepræsentationen om mulighederne for at gøre hele Københavns Inderhavn til en badezone hele vejen rundt i et bælte på minimum fem meter fra kysten – medmindre at der er konkrete forhold fx vandkvalitet eller sikkerhed, der er til hinder for, at gøre Inderhavnen til badezone.”

Det følger af By & Havns havnereglement, at det generelt er forbudt at bade i Københavns Havn, undtagen i udpegede badeanlæg eller badezoner.

Der har længe været et politisk ønske om at lovliggøre badning i havnen, således at der kun ved særlige forhold, fx ringe vandkvalitet eller risiko for de badendes sikkerhed, i et geografisk begrænset omfang skal være forbudt at bade i havnen.

Løsning

Inderhavnen
Københavns Inderhavn afgrænses af Nordre Toldbod/Nyholm og Langebro. Inderhavnen indeholder bl.a. områderne Nyhavn, Kvæsthusmolen, Christianshavn, Holmen, Nordatlantens Brygge og Slotsholmen. Der er på nuværende tidspunkt ikke nogen havnebade eller badezoner i Inderhavnen (bilag 1).

Procesplan for undersøgelse af muligheden for hele Inderhavnen som badezone
Kultur- og Fritidsforvaltningen vil frem mod foråret 2019 kortlægge havnen med hensyn til overløb, sikkerhed, bolværksejere og andre brugere – kommercielle som ikke-kommercielle (bilag 2). Dette arbejde skal føre til en konklusion om muligheden for at gøre hele Inderhavnen til badezone, og hvilke foranstaltninger det i givet fald kræver. Sigtet er, at Borgerrepræsentationen i foråret 2019 forelægges en samlet plan for mulighederne for badning i Inderhavnen.

Baggrunden for at det ikke umiddelbart er muligt at fremlægge et konkret forslag om mulighederne for at gøre hele Københavns Inderhavn til en badezone, er de mange interessenter og organisationer i og omkring Københavns Havn, der skal involveres i et sådant arbejde. Når der skal etableres nye faciliteter i havnen, skal blandt andre By & Havn, Søfartsstyrelsen, Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen, grund- og bolværksejere samt Teknik- og Miljøforvaltningen involveres. Der kan også være særlige forhold omkring fx lokalplaner, som skal afklares.

I forbindelse med de allerede etablerede badezoner har det samlet set taget cirka et år at udpege lokaliteterne, indhente de nødvendige tilladelser og etablere badezonen. På den baggrund har det ikke været muligt, indenfor to måneder i sommerferieperioden, at kortlægge Inderhavnen med henblik på forslaget om at gøre hele Københavns Inderhavn til en badezone hele vejen rundt i et bælte på minimum fem meter fra kysten.

Der er først og fremmest to regelsæt, som rammesætter arbejdet med etablering af nye badesteder; Badevandsbekendtgørelsen og Havnereglementet for Københavns Havn. Ambitionen om at gøre hele Inderhavnen til badezone er udfordret af disse to regelsæt.

Havnereglementet
Ved oprettelse af et badested skal der bl.a. indhentes tilladelse fra By & Havn, som er myndighed i havnen. Ifølge havnereglementet, som udarbejdes af By & Havn, er det generelt forbudt at bade i Københavns Havn undtagen i udpegede badeanlæg eller badezoner. Dette skyldes primært hensyn til sikkerhed, herunder havnetrafik.

By & Havn har flere gange afvist muligheden for badezoner i selve havneløbet i Københavns Havn nord for Langebro, fordi havneløbet i Inderhavnen er smalt, hvilket udfordrer sikkerheden. By & Havn har i starten af 2018 igangsat arbejdet med en strategi for udnyttelsen af Københavns Havn til såvel rekreative som kommercielle formål. By & Havn vil lade Borgerrepræsentationens opfordring om at gøre hele Københavns Inderhavn til badezone indgå i havnestrategiarbejdet og forventer, at selskabets havnestrategi kan forelægges for By & Havns bestyrelse ultimo 2018.

Badevandsbekendtgørelsen
Nye badesteder skal oprettes efter krav i Badevandsbekendtgørelsen, som udstedes af Miljøstyrelsen. Det er Teknik- og Miljøforvaltningen, som administrerer Badevandsbekendtgørelsen i Københavns Kommune. Teknik- og Miljøforvaltningen skal med baggrund i Badevandsbekendtgørelsen give tilladelse til oprettelse af nye badesteder (Bilag 1). Ifølge Badevandsbekendtgørelsen skal vandkvaliteten ved badesteder overvåges, og badende skal varsles ved dårlig vandkvalitet. Når der sker overløb fra kloak med spildevand, beregnes det løbende, om spildevandet vil kunne føres med strømmen til et badested. Hvis det kan forudses, bliver de badende varslet og badestedet lukkes. For at det kan fungere, kræver det, at der er en vis afstand mellem overløb og badested.

Ifølge den tidligere Regionsplan var det et krav, at der skulle være 200 meter fra et overløb til et badested. Denne praksis er stadig udgangspunktet for eksisterende og nye badesteder. Hvis hele Inderhavnen skal gøres til en stor sammenhængende badezone, kræver det omlægning af alle overløb i Inderhavnen, hvilket er en langsigtet og dyr investering. En indsats for at reducere overløbene prioriteres overordnet i Spildevandsplanen og gennemføres af HOFOR. Teknik- og Miljøforvaltningen arbejder med en ny spildevandsplan, som forventes forelagt Teknik- og Miljøudvalget, Økonomiudvalget og Borgerrepræsentation i foråret 2019.

Hensyn til havnens brugere
Havnen er attraktiv for mange rekreative aktiviteter, fx kajakroning og fritidssejlads. Når der skal
gøres plads til en aktivitet, skal det ske ved en afvejning af konsekvenser for andre aktiviteter. Nye
badesteder skal således etableres under hensyn til organiseret havnetrafik som fx kanalrundfartsbådene, havnebusserne samt øvrige kommercielle udlejningsvirksomheder til fx mindre både.

Dansk Forening for Rosport, Amager Ro- og Kajakklub og gruppen ”Fri Gennemsejling i Sydhavnen” har i et brev den 26. juli 2018 med baggrund i Borgerrepræsentationens beslutning tilkendegivet, at de gerne ser havnens muligheder og potentiale udnyttet. De tre foreninger/grupper ønsker, at de nye badeområder i havnen afgrænses fysisk i stil med en badezone (bilag 3).

Alternative muligheder for lovlig badning i Inderhavnen
Hvis ikke det er muligt at gøre hele Inderhavnen til en samlet badezone grundet manglende tilladelser, vil Kultur- og Fritidsforvaltningen frem mod foråret 2019 se på alternative muligheder for etablering af badesteder i Inderhavnen.

I dette arbejde kan der med fordel ses nærmere på mulighederne for:

  • Nye badezoner

  • Større badezoner

  • Nye havnebade

  • Nye typer af anlæg til badning

  • Multifunktionelle anlæg på vandet

Oplysning om badning i Københavns Havn
Frem mod badesæsonen 2019 vil Kultur- og Fritidsforvaltningen arbejde med oplysning om badning i havnen til byens borgere. Dette skal gerne ske i samarbejde med Teknik- og Miljøforvaltningen og By & Havn.

Etablering af en eller to nye badezoner i hele havnen

Kultur- og Fritidsforvaltningen arbejder i forlængelse af ”Havnen tilbage til københavnerne” med en række initiativer i havnen, herunder badezoner. Det foreslås, at man sideløbende med arbejdet med at gøre hele Inderhavnen til badezone arbejder på etableringen af en eller to nye badezoner. Dette muliggør, at man på den korte bane kan skabe flere muligheder for at bade lovligt i havnen. Udgiften til en badezone afhænger af størrelse og ambition.

Der er på nuværende tidspunkt ikke afsat midler til flere badezoner. Det foreslås at henvise 1,4 mio. kr. i anlæg til en eller to badezoner samt 0,1 mio. kr. til drift af disse til forhandlingerne om Budget 2019. Hertil skal der afsættes midler til vandprøver og overvågning af vandkvaliteten.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Godkender Kultur- og Fritidsudvalget indstillingens 2. at-punkt vil Kultur- og Fritidsforvaltningen udarbejde et budgetnotat med henblik på forhandlingerne om Budget 2019.

 

 Mette Touborg                                /Mads Kamp Hansen

Oversigt over politisk behandling

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller, at Kultur- og Fritidsudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

 

1. at Borgerrepræsentationen godkender tidsplanen for det videre arbejde med at gøre hele Inderhavnen til badezone.

 

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,

 

2. at Kultur- og Fritidsudvalget, i forlængelse af arbejdet med ”Havnen tilbage til københavnerne”, henviser en bevilling til etablering af en eller to badezoner til forhandlingerne om Budget 2019.

 

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 23. august 2018

Kultur- og Fritidsudvalget godkendte indstillingen.

 

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

 

Økonomiudvalget forudsætter, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Kultur- og Fritidsudvalgets budgetramme.

 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 11. september 2018

 

Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 20. september 2018

 

Det Konservative Folkeparti fremsatte følgende ændringsforslag (ÆF1) om erstatning af 1. at-punkt:

”Tidsplanen godkendes, dog skal så vidt muligt planen omfatte hele området fra Toldbaden til Sluse/Sjællandsbroen.”

 

Det af Det Konservative Folkeparti fremsatte ændringsforslag (ÆF1) blev godkendt uden afstemning.

 

Den således ændrede indstilling blev herefter godkendt uden afstemning.

Til top