Mødedato: 20.08.2020, kl. 17:30
Mødested: Rådhuset, Festsalen

Medlemsforslag om tag-over-hovedet-garanti

Se alle bilag

Medlemsforslag

Det forslås,
  1. at Økonomiforvaltningen vender tilbage med bud på, hvordan den nye lovændring vedrørende tag-over-hovedet-garanti kan anvendes til at indføre en garanti i København, med indfasning fra studiestarten 2021,
  2. at der udarbejdes et budgetnotat, som kan anvendes ved forhandlingerne om budget 2021,
  3. at der udarbejdes et udkast til administrationsgrundlag for en tag-over-hovedet-garanti, som, hvis det er muligt, blandt andet indebærer en maksimal husleje, og som kan politisk vedtages,
  4. at ordningen evalueres i starten af 2022 med henblik på fremadrettet justering af aftalen.

(Stillet af Socialdemokratiet og SF)

Motivering

Boligmangel blandt studerende er et kæmpe problem i København, og alt for mange må starte på studiet uden tag over hovedet. Vi kan ikke byde vores nye studerende, at de må vælge mellem at pendle langt, sofasurfe eller betale kassen for et vandrerhjem indtil de finder en mere permanent bolig. Det bare endnu en barriere, der gør at mange dropper ud af deres studie. En garanti, der sikrer alle tag over hovedet de første tre måneder, kan lette lidt af presset, og give ro til at starte på studiet og lede efter en permanent bolig på Københavns alt for dyre boligmarked.

Garantien kan bruge flere værktøjer, blandt andet midlertidige boliger indrettet i offentlige bygninger, gratis udlån af grunde til skurbyer eller subsidierede vandrerhjemspladser, og vi skal undersøge dem alle sammen. Vi skal tage udgangspunkt i erfaringerne fra andre byer, der har haft det indført; I Aalborg er det vandrerhjemspladser, i Odense indretter man midlertidige boliger i tomme, offentlige bygninger, og i Århus har de eksperimenteret med både campinghytter og midlertidige skurvogne.

København har ventet på en lovændring, der skulle gøre værktøjerne bag garantien lovlige. Den lov er nu i høring og forventes indført per 1. januar 2021. Derfor er det på tide at handle nu.

Grundet kommunens pressede økonomi på grund af COVID-19 samt et behov for at vi skal kunne bygge på egne erfaringer, åbnes der i medlemsforslaget for at vi kan lave en indfasning, så garantien måske ikke er fuldstændig ved studiestarten 2021, men muligvis først er det i 2022. Det er dog vigtigt, at vi allerede fra næste år stiller så meget som muligt til rådighed.  

 

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 20. august 2020

Det Konservative Folkeparti fremsatte følgende (ÆF1) som nyt 5. at-punkt:

”At der skal arbejdes for fælles anvisning af studieboliger i hovedstadsområdet”

Det af Det Konservative Folkeparti fremsatte ændringsforslag (ÆF1) blev forkastet           med 36 stemmer imod 18. Ingen medlemmer undlod at stemme.

For stemte: V, C, Å, O, Niko Grünfeld (Løsgænger) og Fremad.

Imod stemte: A, Ø, B og F.

Medlemsforslaget blev herefter vedtaget med 50 stemmer imod 4. Ingen medlemmer undlod at stemme.

For stemte: A, Ø, B, F, V, Å, O, Niko Grünfeld (Løsgænger) og Fremad.

Imod stemte: C.

Enhedslisten afgav følgende protokolbemærkning:

”I Enhedslisten går vi ind for en tag over hoved garanti til alle studerende i København. Det er at starte et sted. Vi håber at det vil bane vejen for at alle unge garanteres en bolig. Både dem som ikke er uddannelsesparate, FGU unge, lærlinge, byens hjemløse unge og vores egne børn. Fantastisk at det åbnes op for at kommunen kan låne grunde til at etablere midlertidige boliger og som i de andre store uddannelsesbyer tænke kreativt i bolig løsninger. Tag over hoved til alle.”

Det Konservative Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:

”Vi ser gerne, at der bygges flere studieboliger. Vi konservative ser gerne, at det er en fælles opgave, der løftes på tværs af kommunerne i hovedstaden, og gerne suppleret af private studieboliger.”

Socialdemokratiet, Radikale Venstre og SF afgav følgende protokolbemærkning:

“At Borgerrepræsentationen går ind for at der kun skal være ét indstillingsudvalg er allerede vedtaget i december 2019 med studielivspolitikken. Konservatives ændringsforslag drejer sig om at få ændret lovgivningen, mens medlemsforslaget handler om at anvende lovgivning, som allerede er sendt i høring.”

Til top