Mødedato: 20.08.2015, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Forslag til lokalplan Applebys Plads Karréen, Christianshavn

Se alle bilag
Borgerrepræsentationen skal tage stilling til offentliggørelse af et lokalplanforslag, der muliggør ny boligbebyggelse og publikumsorienterede serviceerhverv langs vandet.

Indstilling og beslutning

Indstilling om,

  1. at forslag til lokalplan ”Applebys Plads Karréen” godkendes med henblik på offentliggørelse i 8 uger.

Det bemærkes, at cykelparkeringsnormerne i lokalplanforslaget tilrettes i overensstemmelse med Borgerrepræsentationens vedtagelse af forslag til Kommuneplan 2015 den 17. juni 2015, inden lokalplanforslaget sendes i høring, jf. bilag 8.

Det forudsættes, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.

(Teknik- og Miljøudvalget) 

Problemstilling

Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til forslag til lokalplan ”Applebys Plads”, som er udarbejdet på baggrund af de intentioner og anbefalinger, der fremgår af startredegørelsen, som blev godkendt af Teknik- og Miljøudvalget den 16. marts 2015. På samme møde besluttede udvalget at afvise det tidligere ansøgte byggeri. Grundejerne af byggefelterne i Applebys Plads karréen ønsker at opretholde deres byggeret så vidt muligt, hvilket lokalplanforslaget tilgodeser under hensyn til dagslys til de nye boliger, sol og skyggeforhold for de eksisterende bebyggelser samt hensynet til Kommuneplanens målsætning om fortætning i stationsnære områder.

Løsning

Lokalplanforslaget fastlægger to nye byggefelter, der i alt muliggør i alt ca. 7.430 m2 fordelt på 2.160 m2 i underområde I (ca. 112 i bebyggelsesprocent) og 5.270 m2 i underområde II (ca. 164 i bebyggelsesprocent), jf. bilag nr. 2 Faktaark. Den tidligere lokalplan nr. 186 ’Langebrogade’ muliggjorte i alt ca. 8.600 m2. Det var en ansøgning om et byggeri på ca. 6.500 m2 i område II, der blev afvist af Teknik- og Miljøudvalget. Byggeretten er lavere end i den gældende lokalplan, da byggefelterne er placeret ud fra et ønske fra karreéns grundejere og beboere om, at der kun muliggøres ét byggefelt i Applebys Plads karréens gårdrum, en god karréstruktur samt gode dagslysforhold både for nybyggeri og eksisterende byggeri.

Lokalplanen muliggør således to byggefelter til helårsboliger, som vist på tegning 2 i bilag 1. Ét i Applebys Plads karréen kaldet Karréhuset og ét langs Langebrogade kaldet Langebrogadehuset. Placeringen og højde af nybyggeriet tager hensyn til sollys i de nye boliger og sikrer, at sol- og dagslysforhold i de eksisterende boliger er uændret. Dog vil de nærmest liggende erhvervsbygninger få skyggevirkninger i løbet af dagen året rundt. Placeringen af byggefelterne tilgodeser ønsket om ét større sammenhængende grønt gårdrum.

Højden på de to byggemuligheder er fastsat ud fra de omkringliggende bebyggelser. Karréhuset kan derfor være op til fem etager med udnyttet tagetage, der enten er formet som saddeltag eller penthouse med en maks. højde på 24 m. Langebrogadehuset kan have en højde på op til 22 m. Karréhuset, som bliver den bygning, der erstatter det tidligere afviste byggeri, kan være 4.896 m2 i alt. Bygherre er orienteret om dette og forholder sig positivt hertil.

Langebrogadehuset placeres i forlængelse af den eksisterende bygning på Langebrogade 5-7, som er placeret ca. 10 meter inde i karréen. De to bygninger skaber dermed et grønt gaderum sammen med Christianshavns voldanlæg samtidigt med, at bebyggelsen ’lukker’ karréen ud mod Langebrogade og giver den bevaringsværdige portnerbolig en fremtrædende plads i gadebilledet.

Lokalplanen muliggør desuden boliger i tagetagen i nogle af de eksisterende erhvervsejendomme og sikrer kulturhistoriske hensyn med bevaringsbestemmelser for de gamle pakhuse.

Lokalplanforslaget giver mulighed for etablering af træbrygger langs med Inderhavnen og Christianshavns Kanal. Der gives endvidere mulighed for husbåde langs Inderhavnen og Christianshavns Kanal, hvilket er i overensstemmelse med Kommuneplan 2015. Bolværkerne er privatejede (C.W. Obel og Finansforbundet), og det vil derfor kræve ejernes godkendelse at etablere træbrygger og husbåde. Mod Christianshavns Kanal vil det også kræve Fredningsnævnets godkendelse, da den er fredet.

Kravet til parkeringsdækning er 1 plads pr. 150 m² etageareal. Kravet til cykelparkering er for boliger 3 pladser pr. 100 m2 etageareal, erhverv 2,5 pladser pr. 100 m2 og for butikker 4 pladser pr. 100 m2. I tilknytning til både boliger og butikker skal der være parkeringsmulighed for pladskrævende cykler, svarende til 2 plads pr. 1.000 m2. Al bilparkering til nybyggeriet skal placeres i parkeringskælder. Se bilag nr. 2 Faktaark.

Lokalplanforslag er i overensstemmelse med Kommuneplan 2015. Såfremt rammerne i Kommuneplan 2015 bliver ændret ved den endelige vedtagelse i Borgerrepræsentationen, vil bestemmelserne i lokalplanen ligeledes blive ændret ved den endelige vedtagelse af lokalplanen.

Da området allerede er udlagt til boliger, er det ikke muligt at anvende planlovens mulighed for at stille krav om indtil 25 % almene boliger i lokalplanforslaget.

Forskellen mellem den eksisterende lokalplan og lokalplanforslaget kan ses i bilag 6.


Byliv
Lokalplanen fastlægger kantzoner langs alle facader mod offentlige rum, indretning af promenader og mulighed for anlæggelse af træbrygger langs kajen. Lokalplanen sikrer et grønt sammenhænge areal mellem det nye byggeri og eksisterende boliger. Med placeringen af Langebrogadehuset skabes et mere defineret byrum mellem bygningerne og volden.

Bæredygtighed
Flade eller let skrånede tage skal beplantes med mos, græs eller urter evt. med indpasning af solceller, såfremt de ikke benyttes til tagterrasser. Friarealer på terræn skal anlægges som en blanding mellem befæstede arealer og ubefæstede arealer under hensyntagen til lokal nedsivning af regnvand. Der skal i den forbindelse tages højde for den underjordiske parkeringskælder.

Intern høring
Der er foretaget intern høring forud for udarbejdelsen af lokalplanforslaget, herunder af Lokaludvalget for Christianshavn – lokaludvalget vil blive hørt igen, når forslaget sendes i offentlig høring. Lokaludvalget henstiller til, at der ikke bygges i karreen, da det blandt andet vil modarbejde politiske intentioner om, at ”Christianshavn skal have grønne og luftige gårdmiljøer”. Lokaludvalget og Christianshavns Lokalråd har i den efterfølgende særlige borgerinddragelse (se nedenfor) givet udtryk for samme holdning. Lokaludvalgets høringssvar er vedlagt som bilag nr. 3.

Forvaltningens bemærkninger
Lokalplanforslaget sikrer et større sammenhængende gårdareal, der bevarer gårdens funktion som et grønt og åbent fællesareal Skyggediagrammer viser, at de eksisterende boliger ikke bliver berørt af et kommende byggeri.

Særlig inddragelsesproces
Ud over den sædvanlige interne høring har Teknik- og Miljøforvaltningen gennemført en særlig proces med en udvidet dialog med grundejerne, Beboerforeningen Applebys Have, Christianshavns Lokaludvalg og Christianshavns Lokalråd om deres ønsker og behov. Forvaltningen har i dialogfasen bragt interessenterne sammen og opfordret bygherre til at indgå i dialog med de øvrige ejere.

I dialogfasen har karréens grundejere og beboerforeningen peget på det hensigtsmæssige i, at der kun etableres ét byggefelt i Applebys Plads karréens gård. Ønsket er at bevare et større grønt sammenhængende gårdrum for karréens residenter og brugere. Endvidere ønsker beboerforeningen, at deres fællesareal, som ligger  hævet på et plateau, forbliver upåvirket af skyggevirkninger fra et kommende byggeri.

Forvaltningens bemærkning
Lokalplanforslaget imødekommer ønsket om kun et byggefelt i gårdrummet og et sammenhængende grønt gårdrum. Plateauet vil kun i et meget begrænset omfang blive berørt af skygge fra det nye byggeri, som det fremgår af skyggediagrammerne i bilag 1. Forvaltningen, grundejerne og beboerforeningen foretrækker, at byggefeltet placeres langs den interne fælles vej. Som bilag 4 er vedlagt et notat, der kort refererer de henvendelser, der har været i forbindelse med dialogfasen og forvaltningens svar herpå.

Forvaltningen har efter dialogfasen afholdt et opfølgende interessentmøde den 6. maj 2015 med deltagelse af beboerforeningen, grundejerne, lokaludvalget og lokalrådet, hvor de forskellige høringssvar fra dialogfasen blev fremlagt. Se referat heraf i bilag 5.

Miljøvurdering
Forvaltningen vurderer, at lokalplanen ikke medfører miljømæssige konsekvenser, der betyder, at der skal udarbejdes en miljørapport i henhold til lov om miljøvurdering af planer og programmer.

Økonomi

Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for kommunen.

Videre proces

Efter politisk behandling sendes planforslaget i høring i 8 uger. Der vil i den offentlige høringsperiode blive afholdt et borgermøde tilrettelagt som et orienteringsmøde.

Efter offentlighedsfasen vil forvaltningen gennemgå de modtagne henvendelser og på baggrund heraf udarbejde indstilling om endelig vedtagelse af planforslaget. Denne forventes forelagt Borgerrepræsentationen marts måned 2016.

        

Pernille Andersen                        
  / Jakob Møller Nielsen

Oversigt over politisk behandling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler
  1. at forslag til lokalplan ”Applebys Plads Karréen” godkendes med henblik på offentliggørelse i 8 uger.

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 22. juni 2015

Indstillingen blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen med otte stemmer. Tre medlemmer undlod at stemme.
For stemte: A, B, V og Ø.
Imod stemte: Ingen.
Undlod at stemme: C, F og I.

C afgav følgende protokolbemærkninger:
"C mener, at cykelparkeringsnormen bør fastsættes til 5 pr. 100 m2 bolig."

På baggrund af Borgerrepræsentationens vedtagelse af forslag til Kommuneplan 2015 den 17. juni 2015 tilrettes cykelparkeringsnormerne i overensstemmelse hermed inden lokalplanforslaget sendes i høring.


Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

Økonomiudvalget har ingen bemærkninger til det planmæssige aspekt af sagen, eller at nærværende sag søges gennemført i den foreliggende form, idet det forudsættes, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.



Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 11. august 2015

Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.


Det Konservative Folkeparti videreførte deres protokolbemærkning fra Teknik- og Miljøudvalgets møde den 22. juni 2015:

"Det Konservative Folkeparti mener, at cykelparkeringsnormen bør fastsættes til 5 pr. 100 m2 bolig."

Liberal Alliance tilsluttede sig protokolbemærkningen.

 

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 20. august 2015

Det Konservative Folkeparti fremsatte følgende ændringsforslag (ÆF1):

”At cykelparkeringsnormen fastsættes til 5 pr. 100 m2 bolig."


Det af Det Konservative Folkeparti fremsatte ændringsforslag (ÆF1) blev forkastet med 38 stemmer imod 16. Ingen medlemmer undlod at stemme.

For stemte: C, I, O og V.
Imod stemte: A, B, F og Ø.


Selve indstillingen blev herefter godkendt med 48 stemmer imod 0. 5 medlemmer undlod at stemme.

For stemte: A, B, F, O, V og Ø.
Undlod at stemme: C og I.


Det Konservative Folkeparti og Liberal Alliance videreførte deres protokolbemærkning fra udvalgsbehandlingen:

"Partierne mener, at cykelparkeringsnormen bør fastsættes til 5 pr. 100 m2 bolig."


Der blev givet frist til afgivelse af mindretalsudtalelser til mandag den 24. august 2015, kl. 12.00.

Til top