Mødedato: 20.08.2015, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Endelig vedtagelse af kommuneplantillæg for almene boliger - generelle bestemmelser

Se alle bilag
Borgerrepræsentationen skal behandle kommuneplantillæg nr. 44 til Kommuneplan 2011 med henblik på bekendtgørelse. Tillægget giver mulighed for, at der i lokalplaner kan stilles krav om almene boliger. Borgerrepræsentationen vedtog den 26. marts 2015 at sende forslag til kommuneplantillæg for ”Almene boliger – Generelle bestemmelser ” i offentlig høring.

Indstilling og beslutning

Indstilling om,

  1. at tillæg nr. 44  til Kommuneplan 2011 om "Almene boliger – Generelle bestemmelser" vedtages endeligt uden ændringer med henblik på bekendtgørelse.

(Økonomiudvalget)

Problemstilling

Folketinget vedtog den 26. februar 2015 lov om ændring af lov om planlægning og lov om almene boliger m.v. (blandet boligsammensætning), der giver kommunerne bedre muligheder for at udvikle byer med en blandet boligsammensætning.

Loven muliggør, at kommunerne i forbindelse med lokalplanlægningen kan stille krav om op til 25 pct. almene boliger i lokalplaner, der ikke allerede lovligt anvendes til eller er lokalplanlagt til boliger. For at der i en lokalplan kan stilles krav om almene boliger, skal der med kommuneplanen være vedtaget retningslinjer herfor.

Løsning

Kommuneplantillægget (bilag 1) ændrer rammerne for lokalplanlægning i områdetyperne ”Boliger (B)” og ”Boliger og serviceerhverv (C)" således, at det muliggøres at stille krav i lokalplanerne om op til 25 pct. almene boliger i disse områder.  

Lov om planlægning gør planlægningsmuligheden gældende for områder, der ikke allerede lovligt anvendes til eller er lokalplanlagt til boligformål. Det er videre muligt at ændre planlægningen for et lokalplanlagt erhvervsområde eller områder udlagt til offentligt formål (bl.a. byomdannelsesområder, der ikke i forvejen er udlagt til boligformål) til et boligområde med op til 25 pct. almene boliger. Planlægningsmuligheden gælder også for erhvervsarealerne i lokalplaner, hvor der tidligere er planlagt til blandet bolig og erhverv. 

Med kommuneplantillægget benyttes de lovmæssige muligheder til at stille krav om en andel af almene boliger for at sikre mere blandede boligformer i byen og i de enkelte kvarterer. Ved planlægning af områder med nye boliger skal det derfor konkret vurderes, om et krav om en andel af almene boliger vil medføre en mere blandet sammensætning af boligformer i kvarteret og medvirke til en bedre fordeling af almene boliger i byen. Andelen af almene boliger er opgjort pr. skoledistrikt, da dette er en relevant geografisk skala, hvor boligsammensætningen har en direkte konsekvens for oplevelsen af en blandet by.

Kommuneplantillægget fastlægger tre intervaller i forhold til vurdering af, om der bør stilles krav om almene boliger i lokalplaner:

  1. Er der mindre end 20 % almene boliger i et skoledistrikt vil lokalplanskrav som udgangspunkt være meget relevant.
  2. Er andelen af almene boliger imellem 20 % og 30 %, skal lokalplanskravet konkret vurderes i forhold til skoledistriktets boligsammensætning.
  3. Lokalplankrav i skoledistrikter med mere end 30 % almene boliger vurderes som udgangspunkt ikke at bidrage til målet om en blandet by.

Da det erfaringsmæssigt kan være vanskeligt for boligorganisationerne at opføre og drive en almen boligafdeling på mindre end 2.000 etagemeter rentabelt, forventes kravet primært anvendt i lokalplaner med minimum 8.000 nye etagemeter boligareal.

Kommuneplantillægget ændrer kommuneplanens rammer generelt og omhandler derfor ikke et bestemt område. Det er den overordnede regulering i rammer for lokalplanlægning, der foreslås ændret for områdetyperne ”Boliger (B)” og ”Boliger og Serviceerhverv (C)”. Der kan ikke stilles krav i rammer for lokalplanlægning for områdetypen ”Serviceerhverv (S)”. Det skyldes, at opførelse af boliger i disse områder jf. kommuneplanen alene er en mulighed (op til en nærmere fastsat andel), men ikke er et krav. Lokalplaner for S-områder kan derfor kun fastlægge boligbyggeri som en mulighed og ikke stille krav herom, hvilket medfører, at det ikke er muligt at stille krav til ejerform.

Forslag til kommuneplantillæg for almene boliger har været i offentlig høring fra 7. april til 7. juni 2015. Der er modtaget 9 høringssvar – 8 fra Lokaludvalgene og et enkelt fra en borger. Bilag 2, Hvidbog sammenfatter høringssvarene og forvaltningens bemærkninger til dem. Høringssvarene fremgår af bilag 3. Generelt udtrykkes opbakning til de foreslåede ændringer, og flere lokaludvalg ønsker en udvidelse i forhold til de muligheder lovændringen giver. Et flertal af Lokaludvalgene ønsker, at der etableres nye almene boliger i de pågældende lokaludvalgs bydel. Bemærkningerne i høringssvarene har ikke givet anledning til ændring i forslaget.

Borgerrepræsentationen (BR) har aktuelt afsat grundkapital, der kan finansiere opførelsen af ca. 6.500 almene boliger i årene 2011 til 2025. Ændringen af lov om planlægning og lov om almene boliger, som udmøntes i tillægget til Kommuneplan 2011 (bilag 1) bidrager til at opfylde de politiske målsætninger om, at der skal opføres 8.200 nye almene boliger, svarende til 20 pct. af alt nybyggeri 2011-25, samt ombygges 850 eksisterende plejeboliger til almene plejeboliger. I bilag 4 (FORTROLIGT) redegøres detaljeret for, at det er forvaltningens vurdering, at der i årene 2011-2025 kan tilvejebringes byggemulighed til 9.500 – 10.700 nye almene boliger, hvoraf ca. 4.000 er opført eller er under udvikling på konkrete adresser. I tabel 1 nedenfor redegøres nærmere for fordelingen af de kendte byggemuligheder, som er beskrevet i bilag 4. Det er forvaltningens samlede vurdering, at der kan tilvejebringes tilstrækkeligt med byggegrunde til realisering af målsætningen om 20 % almene boliger i København.  

Tabel 1:Samlede kendte byggemuligheder frem mod 2025.

Grund

m2

Boliger (gennemsnit 75 m2)

Kendte plansager 

103.000-115.000

1.300-1.500

Større kommende plansager

150.000

2.000

Grundkøbslån

75.000-150.000

1.000-2.000

Kommunale grunde

50.000

700

Byudviklingsaftaler

 

500

I alt

380.000-465.000 m2

5.500-6.700 boliger

 

Økonomi

Kommuneplantillægget vurderes ikke i sig selv at få økonomiske konsekvenser for kommunen.

Såfremt der stilles krav om almene boliger i kommende lokalplaner, giver loven dog en mulighed for, at grundejer kan kræve, at kommunen overtager de arealer, der er udpeget til almene boliger. Det fremgår af lovforslagets bemærkninger, at muligheden for kommunal overtagelse er tiltænkt en situation, hvor kommunen ikke stiller den fornødne grundkapital til rådighed, eller at ingen almen boligorganisation ønsker at købe grunden.

Videre proces

Efter at BR har vedtaget kommuneplantillægget bekendtgøres det.



Mikkel Hemmingsen/ Anne Skovbro

Oversigt over politisk behandling

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at tillæg nr. 44  til Kommuneplan 2011 om "Almene boliger – Generelle bestemmelser" vedtages endeligt uden ændringer med henblik på bekendtgørelse.

 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 11. august 2015

Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen med 9 stemmer mod 3. Ingen medlemmer undlod at stemme.

For stemte: A, Ø, B, F og O.

Imod: V, C og I.

 

Det Konservative Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:

”Vi finder, at kravet om almene boliger på privat ejendom er et indgreb i den private ejendomsret.”

Venstre og Liberal Alliance tilsluttede sig protokolbemærkningen.

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 20. august 2015

Indstillingen blev godkendt med 41 stemmer imod 5. 7 medlemmer undlod at stemme.

For stemte: A, B, F, O og Ø.
Imod stemte: C og I.
Undlod at stemme: V.


Venstre, Det Konservative Folkeparti og Liberal Alliance videreførte deres protokolbemærkning fra udvalgsbehandlingen:

”Vi finder, at kravet om almene boliger på privat ejendom er et indgreb i den private ejendomsret.”


Venstre afgav følgende protokolbemærkning:

”Venstre støtter opførelsen af almene boliger, men det skal ikke være 25 pct. af nybyggeriet, som skal øremærkes til almene boliger, idet boligpriserne på øvrige boliger inden for en given lokalplan øges og giver konkurrenceforvridende vilkår på boligmarkedet.”

Til top