Mødedato: 20.01.2022, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Nedsættelse af et partnerskab for natteliv som særligt udvalg

Se alle bilag

Der skal tages stilling til endeligt forslag til nedsættelse, sammensætning, kommissorium og arbejdsopgaver for et særligt udvalg for natteliv.

Indstilling

Indstilling om,

  1. at der med virkning for valgperioden 2022-2025 nedsættes et partnerskab for natteliv som et særligt udvalg, jf. § 17, stk. 4 i lov om kommunernes styrelse) (herefter kaldet Nattelivsudvalget),
  2. at det foreliggende forslag til forretningsorden, kommissorium, herunder puljekriterier og udpegning af medlemmer til Nattelivsudvalget jf. bilag 2-4 godkendes,
  3. at der blandt medlemmerne af Kultur- og Fritidsudvalget og Teknik- og Miljøudvalget udpeges fire medlemmer til Nattelivsudvalget, hvoraf kultur- og fritidsborgmesteren er født formand for udvalget.

(Kultur- og Fritidsudvalget og Teknik- og Miljøudvalget)

Problemstilling

Borgerrepræsentationen godkendte på sit møde den 4. november 2021 Restaurations- og Nattelivsplan 2021. Planen er gældende for perioden 2022-2025. Som led i Restaurations- og Nattelivsplan 2021 skal der nedsættes et partnerskab for natteliv som særligt udvalg.

Den 30. september 2021 drøftede Kultur- og Fritidsudvalget og den 4. oktober 2021 i Teknik- og Miljøudvalget principper for en model for partnerskab i nattelivet.

Med denne indstilling forelægges et endeligt forslag til nedsættelse, sammensætning, kommissorium og arbejdsopgaver for Nattelivsudvalget.

Løsning

Nattelivsudvalget skal fungere som rådgivende og forberedende udvalg for Kultur- og Fritidsudvalget og Teknik- og Miljøudvalget med henblik på at kvalificere beslutningerne på restaurations- og nattelivsområdet. Derudover skal nattelivsudvalget arbejde med forslag og konkrete indsatser i forhold til begrænsning af gener fra nattelivet.

Form og sekretariatsbetjening

Nattelivsudvalget nedsættes som et særligt udvalg under Borgerrepræsentationen. Udvalget refererer til Kultur- og Fritidsudvalget.

Udvalget sekretariatsbetjenes af Kultur- og Fritidsforvaltningen. Referater og dagsordener fra møderne i Nattelivsudvalget offentliggøres på Københavns Kommunes hjemmeside.

Sammensætning

Det forslås, at Nattelivsudvalget består af i alt 13 medlemmer, der udgøres af følgende repræsentanter:

  • to repræsentanter udpeget af restaurations- og nattelivserhvervet
  • to repræsentanter udpeget af lokaludvalg/beboere
  • to repræsentanter udpeget af nattelivsgæster/unge brugere
  • én repræsentant udpeget af detailhandlen
  • én repræsentant udpeget af kulturlivet
  • én repræsentant udpeget af Københavns Politi
  • to repræsentanter udpeget af Borgerrepræsentationen med sæde i Teknik- og Miljøudvalget
  • to repræsentanter udpeget af Borgerrepræsentationen med sæde i Kultur- og Fritidsudvalget, hvoraf ét sæde besiddes af kultur- og fritidsborgmesteren, som er født formand for udvalget.

De indstillingsberettigede organisationer skal indstille kandidater samt suppleanter. En nærmere beskrivelse af udpegningsprocessen fremgår af bilag 2.

Vederlag

Der ydes mødediæter efter Økonomi- og Indenrigsministeriets regler til de af udvalgets medlemmer, som ikke er medlemmer af Københavns Borgerrepræsentation.

Valgperiode

Repræsentanter fra nattelivet kan højst have sæde i Nattelivsudvalget i to sammenhængende valgperioder med virkning fra den kommunale valgperiode 2022-2025.

Opgaver og leverancer

1. Videre behandling af høringssvar

Nattelivsudvalget har til opgave at gennemgå og kvalificere indholdet i de høringssvar, som er indgivet i forbindelse med den offentlige høring af Restaurations- og Nattelivsplan 2021. På den baggrund skal Nattelivsudvalget stille forslag til tiltag til begrænsning af gener i nattelivet. Høringssvarene skal ligeledes tages i betragtning ved nedsættelse af de første lokale indsatsgrupper i København, jf. afsnittets pkt. 4.

2. Forslag til tiltag til begrænsning af gener fra nattelivet

Nattelivsudvalget har til opgave at anbefale og stille forslag til tiltag til begrænsning af gener fra nattelivet, herunder rådgive Kultur- og Fritidsudvalget og Teknik- og Miljøudvalget i sager, der vedrører problemstillinger, som er nævnt i den enhver tid gældende restaurations- og nattelivsplan i København.

3. Undersøgelser og dokumentation af restaurations- og natteliv

Nattelivsudvalget kan iværksætte undersøgelser og dokumentere udviklingen i restaurations- og nattelivet i København.

4. Iværksætte lokale indsatsgrupper

Nattelivsudvalget kan anmode om igangsættelse af lokale indsatsgrupper på strækninger i Københavns gader, som er særligt belastede af nattelivet. Det er forvaltningens opgave at nedsætte de lokale indsatsgrupper.

De lokale indsatsgrupper vil udgøre ”vognportsmøder” mellem de involverede aktører, som vil foregå på dén lokation, hvor problemerne med nattelivet udfolder sig. Dvs. dér hvor man i lokalmiljøet oplever udfordringer med f.eks. urin og affald på gaden og i opgange, støj fra restauratører osv.

Deltagersammensætningen i en indsatsgruppe vil afhænge af udfordringerne i det pågældende lokalmiljø. En indsatsgruppe kan bestå af deltagere fra det lokale restaurationsmiljø, lokale beboere, kulturvirksomheder, natteværter, støjvagter, medlemmer fra Nattelivsudvalget, embedsmænd fra Teknik- og Miljøforvaltningen og Kultur- og Fritidsforvaltningen, politi samt øvrige myndigheder.

Forvaltningen initierer det første møde i en indsatsgruppe. Der er ikke afsat midler til sekretariatsbetjening af indsatsgrupperne, det videre arbejde i indsatsgruppen skal derfor aftales indbyrdes mellem de lokale aktører på første møde.

5. Igangsætte konkrete initiativer med finansiering fra nattelivets aktører

Nattelivsudvalget vil have til opgave at bevilge støtte til forsøg og særlige indsatser i nattelivet, som er i overensstemmelse med visionen i Restaurations- og Nattelivsplan 2021 og ligger inden for kommunalfuldmagtsreglerne. Der vil være to årlige ansøgningsfrister til puljen. En ansøgningsfrist i april måned og en ansøgningsfrist i oktober måned.

Kriterier for tildeling af puljemidler:

  • Der lægges vægt på, at ansøgningens formål er i overensstemmelse med visionen i den gældende restaurations- og nattelivsplan i Københavns Kommune.
  • Ansøgninger med 50 pct. medfinansiering fra nattelivets aktører vil blive prioriteret, men kriteriet kan fraviges, såfremt ansøgningen omhandler realisering af et konkret initiativ i den gældende restaurations- og nattelivsplan.
  • Medfinansiering kan komme fra alle nattelivets aktører samt puljer af initiativer i København, herunder branchen, beboere, kulturvirksomheder, lokaludvalg, indsatsgrupper mv.
  • Medfinansiering kan også udmønte sig i arbejdstimer.
  • Der vil blive lagt vægt på, om ansøgningen er indgivet af en lokal indsatsgruppe til løsning af konkrete udfordringer lokalt i nattelivet.

Nattelivsudvalget kan igangsætte en indsats med finansiering fra puljen uden medfinansiering fra udvalgets aktører, såfremt indsatsen bidrager til at indfri visionen i kommunens gældende restaurations- og nattelivsplan.

Det bemærkes, at indsatsgrupper samt øvrige ansøgere til puljen selv skal indhente de relevante myndighedstilladelser til ansøgningsformålet. Behandlingen af myndighedstilladelser til projekter med finansiering fra nattelivspuljen behandles på samme vilkår som alle andre.

Et samlet kommissorium, herunder kriterier for ansøgninger og budget for Nattelivsudvalget fremgår af bilag 3.

Afrapportering

Partnerskabets arbejde evalueres årligt, og en afrapportering forelægges Teknik- og Miljøudvalget og Kultur- og Fritidsudvalget.

Forretningsorden for nattelivsudvalget fremgår af bilag 4.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Såfremt indstillingen godkendes, vil Kultur- og Fritidsforvaltningen bede de indstillingsberettigede organisationer udpege kandidater til nattelivsudvalget. En endelig indstilling om udpegning af organisationsmedlemmer vil herefter blive forelagt Borgerrepræsentationen.

 

Mette Touborg                         Søren Wille

Oversigt over politisk behandling

Kultur- og Fritidsforvaltningen og Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Kultur- og Fritidsudvalget og Teknik- og Miljøudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at der med virkning for valgperioden 2022-2025 nedsættes et partnerskab for natteliv som et særligt udvalg, jf. § 17, stk. 4 i lov om kommunernes styrelse) (herefter kaldet Nattelivsudvalget),
  2. at det foreliggende forslag til forretningsorden, kommissorium, herunder puljekriterier og udpegning af medlemmer til Nattelivsudvalget jf. bilag 2-4 godkendes,
  3. at der blandt medlemmerne af Kultur- og Fritidsudvalget og Teknik- og Miljøudvalget udpeges fire medlemmer til Nattelivsudvalget, hvoraf kultur- og fritidsborgmesteren er født formand for udvalget.

 

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 13. december 2021

 

Kultur- og Fritidsforvaltningen præciserede, at samtlige medlemmer i Nattelivsudvalget, bortset fra de af Borgerrepræsentationen udpegede medlemmer, højst kan have sæde i Nattelivsudvalget i to sammenhængende valgperioder.

 

Der blev begæret afstemning om indstillingen med følgende ændringer:

  • Der skal være 1 repræsentant fra lokaludvalgene og 2 repræsentanter fra beboerne i Nattelivsudvalget. Konsekvensen er, at Nattelivsudvalget får 14 medlemmer.
  • DUF tilføjes som indstillingsberettiget organisation for gruppen ”Nattelivsgæster/unge brugere”.
  • Dansk Erhverv skal alene indstille et medlem for ”Detailhandelen”.
  • Høring af borgere og panelundersøgelser indskrives i teksten om udvalgets opgaveportefølje.

 

Et flertal (Kristian Nielsen, Henrik Appel Esbensen, Jonas Bjørn Jensen, Karina Vestergård Madsen, Jens Kjær Christensen, Franciska Rosenkilde, Birgitte Kehler Holst, Maria Frej og Christopher Røhl Andersen) stemte for indstillingen med ændringerne.

 

Et mindretal (Karina Bergmann) stemte imod.

 

Kasandra Behrndt-Eriksen undlod at stemme.

 

Indstillingen med de anførte ændringer blev således godkendt.

 

Karina Bergmann ønskede følgende tilført beslutningsprotokollen: ”Det Konservative Folkeparti kan ikke godkende oplægget til nattelivsudvalget. Det handler om manglende demokratisk repræsentation og legitimitet ift. at være indstillingsberettiget organisation. Det fremgår ikke af oplægget hvilke kriterier, der ligger til grund. Vi er også imod, at der skal allokeres sekretariatsbetjening og at medlemmer af udvalget skal modtage mødediæt. I det hele taget kan vi ikke godkende budgettet inkl. oprettelse af en pulje, som udvalgets medlemmer kan råde over ved simpelt flertal.”

 

 

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 13. december 2021

 

Det Konservative Folkeparti fremsatte følgende ændringsforslag (ÆF1):

"at beboerne skal have fire pladser”.

 

Ændringsforslaget (ÆF1) blev ikke vedtaget med 3 stemmer mod 6. Ingen medlemmer undlod at stemme.

 

For stemte: C og Ø.

Imod stemte: A, B, F, O og V.

 

 

Socialistisk Folkeparti fremsatte følgende ændringsforslag (ÆF2):

 

“At der bliver 2 beboerrepræsentanter og 1 lokaludvalgsrepræsentant i Partnerskabet”.

 

Ændringsforslaget (ÆF2) blev vedtaget uden afstemning.

 

Den således ændrede indstilling blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen med 8 stemmer mod 1. Ingen medlemmer undlod at stemme.

For stemte: A, B, F, O, V og Ø.

Imod stemte: C.

 

 

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 20. januar 2022

Det Konservative Folkeparti genfremsatte følgende ændringsforslag (ÆF1) fra udvalgsbehandlingen:

"at beboerne skal have fire pladser”.

 

 

Enhedslisten, Socialdemokratiet, Det Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti samt Venstre fremsatte følgende ændringsforslag (ÆF2):

”- Der skal være 1 repræsentant fra lokaludvalgene og 2 repræsentanter fra beboerne i Nattelivsudvalget samt 2 repræsentanter fra kulturlivet. Konsekvensen er, at Nattelivsudvalget får 15 medlemmer.

-DUF tilføjes som indstillingsberettiget organisation for gruppen ”Nattelivsgæster/unge brugere”.

-Dansk Erhverv skal alene indstille et medlem for ”Detailhandelen”.

- Høring af borgere og panelundersøgelser indskrives i teksten om udvalgets opgaveportefølje.”

 

 

Kultur- og Fritidsudvalget fremsatte følgende ændringsforslag (ÆF3):

”- Der skal være 1 repræsentant fra lokaludvalgene og 2 repræsentanter fra beboerne i Nattelivsudvalget. Konsekvensen er, at Nattelivsudvalget får 14 medlemmer.

- DUF tilføjes som indstillingsberettiget organisation for gruppen ”Nattelivsgæster/unge brugere”.

-Dansk Erhverv skal alene indstille et medlem for ”Detailhandelen”.

- Høring af borgere og panelundersøgelser indskrives i teksten om udvalgets opgaveportefølje.”

 

 

Teknik- og Miljøudvalget fremsatte følgende ændringsforslag (ÆF4):

“at der bliver 2 beboerrepræsentanter og 1 lokaludvalgsrepræsentant i Partnerskabet”.

 

 

Det Radikale Venstre fremsatte følgende ændringsforslag (ÆF5):

”at lokaludvalgene skal udpege beboerrepræsentanter, som er bosiddende i de områder, der er udpeget som restriktive zoner i Restaurations- og Nattelivsplanen.”

 

 

Det af Det Konservative Folkeparti genfremsatte ændringsforslag (ÆF1) blev forkastet med 45 stemmer imod 8. Ingen medlemmer undlod at stemme.

For stemte: C og D.

Imod stemte: Ø, A, B, F, V, Å og O.

 

Det af Enhedslisten, Socialdemokratiet, Det Radikale Venstre, SF samt Venstre fremsatte ændringsforslag (ÆF2) blev godkendt med 45 stemmer imod 0.8 medlemmer undlod at stemme.

For stemte: Ø, A, B, F, V, Å og O.

Imod stemte: Ingen.

Undlod at stemme: C og D.  

 

Det af Kultur- og Fritidsudvalget fremsatte ændringsforslag (ÆF3) bortfaldt som følge af vedtagelsen af (ÆF2).

 

Det af Teknik- og Miljøudvalget fremsatte ændringsforslag (ÆF4) bortfaldt som følge af vedtagelsen af (ÆF2).

 

Det af Det Radikale Venstre fremsatte ændringsforslag (ÆF5) blev godkendt med 53 stemmer imod 0. Ingen medlemmer undlod at stemme.

For stemte: Ø, A, C, B, F, V, Å, D og O.

Imod stemte: Ingen.

 

Den således ændrede indstilling blev herefter godkendt med 45 stemmer imod 8. Ingen medlemmer undlod at stemme.

For stemte: Ø, A, B, F, V, Å og O.

Imod stemte: C og D.

 

Det Konservative Folkeparti videreførte følgende protokolbemærkning fra udvalgsbehandlingen:

”Det Konservative Folkeparti kan ikke godkende oplægget til nattelivsudvalget. Det handler om manglende demokratisk repræsentation og legitimitet ift. at være indstillingsberettiget organisation. Det fremgår ikke af oplægget hvilke kriterier, der ligger til grund. Vi er også imod, at der skal allokeres sekretariatsbetjening og at medlemmer af udvalget skal modtage mødediæt. I det hele taget kan vi ikke godkende budgettet inkl. oprettelse af en pulje, som udvalgets medlemmer kan råde over ved simpelt flertal.”

 

 

Det Konservative Folkeparti fremsatte følgende protokolbemærkning:

”Det Konservative Folkeparti bakker for så vidt op om 2 beboerrepræsentanter, men kan ikke stemme for Enhedslistens samlede ændringsforslag, idet vi ikke mener, at panelundersøgelser skal være en del af udvalgets opgaveportefølje.”

Til top