Mødedato: 19.06.2013, kl. 16:00
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Forslag til lokalplan for "August Schade Kvarteret" med kommuneplantillæg

Se alle bilag
Borgerrepræsentationen skal tage stilling til offentliggørelse af forslag til lokalplan med kommuneplantillæg. Planforslagene fastlægger en ændret bebyggelsesstruktur og anvendelse for et areal i Ørestad Nord mellem Danmarks Radio og Grønjordskollegiet med henblik på udvikling af et blandet byområde.

Indstilling og beslutning

Indstilling om,  

1.    at forslag til lokalplan med tilhørende tillæg til Kommuneplan 2011 "August Schade Kvarteret” (bilag 1) vedtages med henblik på offentliggørelse i 8 uger, samt

2.    at det tages til efterretning, at der foreligger udkast til byudviklingsaftale med By og Havn (bilag 3), idet aftalen vil blive forelagt i endelig form ved planernes endelige behandling.

(Økonomiudvalget og Teknik- og Miljøudvalget)

Problemstilling

By & Havn ønsker et nyt plangrundlag for at udvikle et blandet byområde på det åbne areal mellem Danmarks Radio og Grønjordsvej i Ørestad Nord, da planerne om et nyt rigsarkiv på arealet ikke længere er aktuelle.

Nordea Ejendomme er interesseret i at opføre et nyt kontorbyggeri på den sydligste del af arealet og har i eget regi holdt en arkitektkonkurrence om projektet. Kontorbyggeriet får op mod 70.000 m2 fordelt på to etaper med henholdsvis ca. 40.000 m2 i første etape og yderligere ca. 30.000 m2 i anden etape. Byggeriet forventes i alt at kunne rumme ca. 3.200 arbejdspladser.

På den baggrund er det ønsket at kombinere et større kontorbyggeri med boliger, caféer og handelsliv.

Danmarks Radio har samtidigt planer om at etablere en forplads syd for DR-byen.

Projekterne kan ikke realiseres inden for rammerne af eksisterende lokalplan nr. 301, hvorfor der ønskes et nyt plangrundlag. Realisering forudsætter tilsvarende et kommuneplantillæg, som øger områdets byggemuligheder samt justerer anvendelsen og detailhandelsrammen.

Løsning

Lokalplanforslaget bygger på By og Havn’s masterplan for området. Med realisering af planen vil en centralt beliggende byggetomt blive omdannet til tæt, blandet by med trygge stiforbindelser og let adgang til Amager Fælled og kollektiv transport – herunder metro. Planen indebærer også mulighed for én eller to dagligvarebutikker og flere mindre udvalgsvarebutikker, kiosker m.m. De forbedrede stiforbindelser og mulighederne for øget byliv på området er ikke bare til gavn for områdets kommende beboere og brugere, men også for besøgende fra de omkringliggende store boligbebyggelser, hvoraf flere er registrerede som udsatte boligområder. F.eks. bliver der etableret en sikker krydsning af Amager Fælledvej med en direkte adgang til området og metrostationen.

Den trafikale struktur leder effektivt bilerne til områdets underjordiske parkeringsanlæg, så gader, stræder og pladser kan prioriteres til fordel for mennesker og cykler.

Parkeringsnormen for biler og cykler bliver i henhold til kommuneplanen. Parkering for biler bliver primært i kælder med 1 p-plads pr. 150 m2 for boliger og serviceerhverv og 1 p-plads pr. 100 m2 til butiksformål. Her af er ca. 2,5 % indpasset som terrænparkering, svarende til 20 plader, der enten er tidsbegrænset eller tilgodeser folk med handicap.

Byliv
Området får en indre gade fra krydset ved Amagerfælledvej og Grønjordsvej til metrostationen, som en typisk Københavnergade med tidsbegrænset- eller handicapparkering i vejsiden og et byliv med cykellister og fodgængere. Fra den indre gade bliver der stræder mod Københavns Universitet og Danmarks Radios plads, som indrettes til ophold og events. Området er udformet ud fra analyser af bevægelsesretninger, vindanalyser og soldiagrammer, som det fremgår at planforslagets redegørelse. Omkring den indre gade er 6 byggefelter, hvoraf de to af byggefelterne giver mulighed for ét sammenhængende kontorbyggeri ud mod Grønjordsvej.

De øvrige 4 byggefelter mellem den indre gade og Danmarks Radio kan bebygges med bolig- og erhvervskarréer.

For at gøre bydelen inviterende bliver der lagt særlig vægt på stueetagen og mødet mellem bygningerne og byrummene. For eksempel små forhaver ved boligerne og åbne facader i erhvervsbygningerne. Centrale steder kommer butikker eller publikumsorienterede funktioner i stueetagerne, som understøtter bylivet i Ørestad Nord.

Vest for metroen etableres stiforbindelser mod Amager Fælled og videre til Islands Brygge og Vesterbro.

Langs Grønjordsvej etableres et grønt bymiljø med gode forhold for cykellister og fodgængere, som ’trækker’ fælleden ind i bydelen. Langs kontordomicilets facader bliver en sydvendt skråning med opholdsmuligheder.

By & Havn forventer at etablere en aktiv byfacilitet, som eksempelvist en boldbane, enten ved hjørnet mellem Grønjordsvej og Amagerfælledvej eller ved metroen. Det understøtter indsatserne i det udsatte boligområde Amager-Sundby (øst for lokalplanområdet) ved at øge det lokale udbud af lokale kultur- og idrætstilbud.

Bæredygtighed
Den kommende bebyggelse vil blive opført jf. bygningsreglementets 2020-krav til bygningers energiforbrug, og det er Nordea Ejendommes hensigt, at domicilet skal opnå den højeste (Platinum) LEED-certificering (LEED er en certificeringsmodel for bæredygtigt byggeri).

Den trafikale struktur underbygger brugen af kollektiv transport og cykler i hverdagen.

Kommuneplan
For at muliggøre den ønskede lokalplan er der udarbejdet et kommuneplantillæg. Kommuneplantillægget ændrer rammen for lokalplanområdet fra en ramme til boliger og serviceerhverv til en ramme til serviceerhverv. Samtidigt ændres området fra et lokalcenter til bydelscenter og detailhandelsrammen udvides med ca. 2.000 m2 med et maks. etageareal for dagligvarebutikker på 2.500 m2 etageareal. Etagearealet forøges med ca. 30.000 m2, svarende til en bebyggelsesprocent på ca. 190. Bygningshøjden ændres fra maksimalt 30 meter til maksimalt 36 meter. Rammeændringen muliggør et større etageareal erhverv, men fortsat det ønskede antal boliger. Parkering vil blive etableret i kælder med en parkeringsnorm i henhold til kommuneplanen på 1 p-plads pr. 150 m2 for boliger og serviceerhverv og 1 p-plads pr. 100 m2 til butiksformål.

Intern høring
Der er gennemført en intern høring i forbindelse med udarbejdelse af planforslagene. I den forbindelse er bl.a. modtaget kommentarer fra Amager Vest lokaludvalg. Amager Vest lokaludvalg har lagt særligt vægt på at sikre en bred sigtelinje fra Amager Fælled ind i bydelen langs Grønjordsvej og Peder Lykkes Vej via en grøn forbindelse. I planprocessen har der derfor været særligt fokus på landskabsbearbejdningen og udformningen af kontordomicilets sydvestlige hjørne, hvorfor der i lokalplanen indgår visualiseringer, som viser netop dette. Tilsvarende er øvrige bemærkninger indarbejdet ved blandt andet bestemmelserne om udadvendte og publikumsorienterede stueetager og fastlæggelse af en bystruktur, som underbygger områdets eksisterende stiforbindelser mv.

Amager Vest lokaludvalg ønsker, at Danmarks Radios parkeringsplads og arealet mellem Danmarks Radios koncertsal, Emil Holms Kanal og metroen indgår i planerne. Danmarks Radio oplyser til forvaltningerne, at de på nuværende tidspunkt ikke er endelig afklaret om deres ønsker til den fremtidige plan for området. Forvaltningerne har derfor vægtet at afvente en samlet plan for arealerne, som giver mulighed for at skabe en rummelig sammenhæng mellem arealerne på begge sider af metroen, derfor er de nævnte arealer ikke omfattet af planen.

Miljøvurdering
Forvaltningen vurderer, at lokalplanen ikke medfører miljømæssige konsekvenser, der betyder, at der skal udarbejdes en miljørapport i henhold til lov om miljøvurdering af planer og programmer.

Borgerdialog
Forslaget offentliggøres i otte uger, forventeligt i august og september måned, 2013. Der annonceres på kommunens hjemmeside, og planforslagene lægges på kommunens høringsportal ”Bliv Hørt”, hvor der er mulighed for at komme med indlæg og bemærkninger til forslagene. Amager Vest Lokaludvalg har opfordret til at afholde et borgermøde i høringsperioden. Borgermødet tilrettelægges og afholdes af lokaludvalget, med deltagelse fra forvaltningerne.

Økonomi

Planen har i sig selv ikke økonomiske konsekvenser. Når projektet er realiseret, vil det give en skønnet kommunal skatteindtægt på ca. 25,4 mio. kr. årligt. Det vurderes endvidere, at planen skaber mulighed for i alt op til ca. 3.600 arbejdspladser indenfor lokalplanområdet.

Byudviklingsaftale
Der er udarbejdet udkast til en byudviklingsaftale mellem grundejer og kommunen, som er vedlagt indstillingen (bilag 3). Aftalen drejer sig om et rekreativt anlæg ved pladsen mellem Grønjordsvej og Amagerfælledvej.

Videre proces

Efter politisk behandling sendes planforslagene i offentlig høring i otte uger, forventeligt i august og september måned, 2013.

Efter offentlighedsfasen vil forvaltningerne gennemgå de modtagne henvendelser og på baggrund heraf udarbejde indstilling om endelig vedtagelse af planforslagene. Denne forventes forelagt Borgerrepræsentationen i december 2013.

 

 

         Claus Juhl                                         Pernille Andersen

Oversigt over politisk behandling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at forslag til lokalplan "August Schade Kvarteret” (bilag 1) vedtages med henblik på offentliggørelse i 8 uger.

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,

     2.  at forslag til tillæg til Kommuneplan 2011 (bilag 1) vedtages med henblik på offentliggørelse i
          otte uger.

     3.  at det tages til efterretning, at der foreligger udkast til byudviklingsaftale med By og Havn
          (bilag 3), idet aftalen vil blive forelagt i endelig form ved planernes endelige behandling.


Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 3. juni 2013:

Det Radikale Venstre stillede følgende ændringsforslag:
”At p-normen ændres til 1 plads pr. 200 m2”
For ændringsforslaget stemte 5 udvalgsmedlemmer: B, F, Ø
Imod ændringsforslaget stemte 5 udvalgsmedlemmer: O, C, I, A
Ingen udvalgsmedlemmer undlod at stemme
Ændringsforslaget blev ikke vedtaget.

Det Konservative Folkeparti stillede følgende ændringsforslag:
”At p-normen ændres til 1 plads pr. 100 m2”
For ændringsforslaget stemte 3 udvalgsmedlemmer: C, I, O
Imod ændringsforslaget stemte 7 udvalgsmedlemmer: A, B, F, Ø
Ingen udvalgsmedlemmer undlod at stemme
Ændringsforslaget blev ikke vedtaget.

Indstillingens 1. at-punkt blev anbefalet.

SF og Det Radikale Venstre fremsatte følgende protokolbemærkninger:
”Det Radikale Venstre og SF lægger vægt på, at området ligger metrostationsnært, hvorfor der ikke er behov for et forøget niveau af parkeringspladser. Derfor ønsker vi at sætte parkeringsnormen på 1 p-plads pr. 200 m2 i overensstemmelse med kommuneplan 2011.”

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 11. juni 2013

Indstillingen blev anbefalet uden afstemning.

Enhedslisten tog forbehold for sagens behandling i Borgerrepræsentationen.

B og F videreførte deres protokolbemærkninger fra Teknik- og Miljøudvalgets møde den 3. juni 2013:

”Det Radikale Venstre og SF lægger vægt på, at området ligger metrostationsnært, hvorfor der ikke er behov for et forøget niveau af parkeringspladser. Derfor ønsker vi at sætte parkeringsnormen på 1 p-plads pr. 200 m2 i overensstemmelse med kommuneplan 2011.”

Enhedslisten tilsluttede sig protokolbemærkningen.

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 19. juni 2013

 

Socialdemokraterne, Socialistisk Folkeparti, Det Radikale Venstre, Dansk Folkeparti, Det Konservative Folkeparti og Liberal Alliance stillede det i bilag 4 beskrevne ændringsforslag.

 

Det Radikale Venstre genfremsatte følgende ændringsforslag fra udvalgsbehandlingen:

”Det foreslås, at p-normen ændres til 1 plads pr. 200 m2”

 

Det af Socialdemokraterne, Socialistisk Folkeparti, Det Radikale Venstre, Dansk Folkeparti, Det Konservative Folkeparti og Liberal Alliance stillede ændringsforslag blev vedtaget med 44 stemmer imod 5.

For stemte: A, B, C, F, I, O, Jaleh Tavakoli (løsgænger), V, Signe Goldmann (løsgænger) og Sofie K. Led (løsgænger).

Imod stemte: Ø.

 

Det af Det Radikale Venstre genfremsatte ændringsforslag blev forkastet med 27 stemmer imod 23.

For stemte: B, F, Jaleh Tavakoli (løsgænger), Signe Goldmann (løsgænger) og Ø.

Imod stemte: A, C, I, O, V og Sofie K. Led (løsgænger).

 

Den således ændrede indstilling blev godkendt med 44 stemmer imod 5.

For stemte: A, B, C, F, I, O, Jaleh Tavakoli (løsgænger), V, Signe Goldmann (løsgænger) og Sofie K. Led (løsgænger).

Imod stemte: Ø.

 

Der blev givet frist til mandag den 24. juni 2013 kl. 12.00 til afgivelse af mindretalsudtalelser.

Til top