Mødedato: 19.01.2023, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Revideret kvalitetsstandard for social behandling for problematisk brug af stoffer 2023-2024

Se alle bilag

Borgerrepræsentationen skal tage stilling til et revideret udkast til en kvalitetstandard for social behandling for problematisk brug af stoffer efter servicelovens § 101 for 2023-2024. Den reviderede kvalitetsstandard forelægges først Socialudvalget, og herefter Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen. Kvalitetsstandarden beskriver det serviceniveau, som borgere i Københavns Kommune kan forvente at få, hvis borgeren modtager social behandling for problematisk brug af stoffer.

Indstilling

Indstilling om,

  1. at godkende Socialforvaltningens kvalitetsstandard for social behandling for problematisk brug af stoffer 2023-2024, jf. bilag 1.

Det forudsættes, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Socialudvalgets budgetramme.

(Socialudvalget)

Problemstilling

Borgerrepræsentationen skal minimum hvert andet år revidere kvalitetsstandarden for social behandling for problematisk brug af stoffer. Den nuværende kvalitetsstandard for social behandling for problematisk brug af stoffer udløber ved årsskiftet, og den skal derfor revideres.

Kvalitetsstandarden beskriver det serviceniveau, som borgere i Københavns Kommune kan forvente at få, hvis de modtager social behandling for et problematisk brug af stoffer eller vil undgå tilbagefald.

Kvalitetsstandarden er bygget op efter en række måltal på rusmiddelområdet, da det er et lovkrav til kvalitetsstandarden. 

Løsning

Socialforvaltningen har i forbindelse med revideringen af kvalitetsstandarden foretaget ændringer i kvalitetsstandarden, herunder fx tilføjet rehabilitering- og recovery-perspektivet som forvaltningens værdigrundlag, jf. nedenfor. Den reviderede kvalitetsstandard er vedlagt som bilag 1. De væsentligste ændringer fremhæves her:

  • Tilføjelse af rehabiliterings- og recovery-perspektivet som værdigrundlag.
    • Socialforvaltningen har udarbejdet en grundfortælling for socialområdet og herunder rusmiddelområdet, der udgør et fælles fagligt grundlag for, hvordan der samarbejdes med og om borgerne i Københavns Kommune. Det fælles faglige grundlag er en rehabiliterende og recovery-orienteret forståelses- og metodisk ramme, der skal afspejle sig i praksis på rusmiddelområdet.
  • Ændringer i sprogbrug fra ”bruger” til ”borger” og ”misbrug” til ”brug”.
    • Baggrunden for ændringen er, at de mennesker, som indgår i rusmiddelbehandlingen, til dagligt omtales som borgere, ikke brugere. Ændringen fra ”misbrug” til ”brug” er valgt, fordi denne betegnelse benyttes i behandlingen og er mindre stigmatiserende end ”misbrug”. Skiftet i sprogbrugen fra ”bruger” til ”borger”, samt fra ”misbrug” til ”brug” signalerer samtidig et ønske om en mere borgercentreret indsats i tråd med Socialforvaltningens værdigrundlag, hvor borgeren er ekspert i eget liv, ligesom borgeren ikke skal begrænses i sin selvforståelse (og dermed handlemuligheder) gennem eksempelvis system- og sygdomskategoriserende sprogbrug.
  • Ændring i organiseringen af den familieorienterede rusmiddelbehandling.
    • Ændringen er foretaget, da Rusmiddelbehandling København har vurderet, at det ikke i tilstrækkelig grad er lykkedes at få udbredt det familieorienterede behandlingsperspektiv i behandlingen med den tidligere organisering. Særligt på substitutionsområdet er der sket ændringer, da der i 2022 blev foretaget en organisationsændring, så de specialiserede familiebehandlere i dag kommer fremskudt på behandlingsenhederne. Her varetager de både rådgivning, behandlingsforløb og sparring/undervisning af kollegaer. For at styrke indsatsen på substitutionsområdet yderligere, er tre af de specialiserede familiebehandlere desuden kommet under ledelse af enhedsleder på substitutionsområdet.
  • Tilføjelse af nyt organisationsdiagram så det fremgår, at Rusmiddelbehandling København i dag er delt op i to behandlingscentre.
  • Tilføjelse af et nyt samarbejde med den regionale psykiatri, da området er bevilliget varige midler til behandling af mennesker med psykisk lidelse og samtidigt brug af rusmidler.
  • Udbredelse af den udgående rusmiddelbehandling til udsatte-området, da tilbuddet i dag er by-dækkende på botilbud og herberger.
  • Udbredelse af fremskudt substitutionsbehandling som et by-dækkende tilbud, da det tidligere udelukkende var på Vesterbro.
  • Pilotprojekt for brug af gavekort er forlænget til og med 2023. Pilotprojektet handler om at mindske udeblivelser og styrke behandling for unge i substitutionsbehandling, ved at de unge får et relevant og understøttende gavekort, når de møder op i behandling. I første omgang var der tale om et gruppetilbud, men dette blev ændret til individuelle forløb, da ungemålgruppen havde svært ved at honorere den mødestabilitet, som gruppeforløb kræver. Med individuelle forløb blev tilbuddet mere fleksibelt og målrettet ungemålgruppens behov.
    • Pilotprojektet startede op 1. januar 2021 og skulle i første omgang være udløbet ved udgangen af 2021. Opstarten af projektet blev dog udskudt til maj 2021 grundet Covid-19 pandemien. Da det ikke lykkedes at rekruttere flere end fire unge til projektet i 2021, besluttede forvaltningen at ændre konceptet fra gruppebehandling til individuel behandling og forlænge projektperioden til og med 2022. Socialudvalget blev orienteret herom d.17. december 2021.
    • I forbindelse med revidering af kvalitetsstandarden for 2023-2024 forlænges pilotprojektet nu til og med 2023 for at få flere erfaringer før den endelige evaluering. De manglende erfaringer skyldes primært, at Rusmiddelbehandling København har haft vanskeligt ved at få udbredt brugen af gavekort i tilstrækkelig grad under nedlukningerne i forbindelse med Covid-19 pandemien.

Københavns Kommune har sat følgende konkrete mål for indsatsen:

  1. Andelen af københavnere, som afslutter et behandlingsforløb for problembrug som rusmiddelfri eller med reduktion i forbrug, er mindst 50 %.
  2. Højst 33 % af borgerne, der er udskrevet færdigbehandlede og rusmiddelfri, genindskrives i behandling inden for 12 måneder efter udskrivning.

De opstillede måltal er en videreførelse af de tidligere måltal.

Høring
Det reviderede udkast til kvalitetsstandard har været i ekstern høring i perioden tirsdag d. 20. september til og med mandag d. 17. oktober 2022 på Københavns Kommunes høringsportal ”Bliv Hørt”, ligesom det blev sendt i høring hos Københavns Kommunes Udsatteråd, Frivilligråd, Dialogforum på psykiatriområdet og Handicapråd. Københavns Kommune har modtaget tre høringssvar fra henholdsvis Københavns Kommunes Udsatteråd, Frivilligråd og Dialogforum, som alle er vedlagt i bilag 2.

Socialforvaltningens bemærkninger og kommentarer til høringssvarene kan findes i bilag 3. De væsentligste ændringer, der er foretaget er:

  • Kvalitetsstandardens titel ændres fra ”Kvalitetsstandard for social behandling for brug af stoffer 2023-2024” til ”Kvalitetsstandard for social behandling for problematisk brug af stoffer 2023-2024”.
  • Det tilføjes i afsnit 2.8 ”Kommunens fremtidige indsats på området”, at den sociale del af fremskudt substitutionsbehandling omfatter social behandling for problematisk brug af stoffer efter servicelovens § 101.
  • Det tilføjes i afsnit 3.4 ”Frit valg”, at borgeren modtager et afgørelsesbrev, hvor borgeren informeres om, hvilke paragraffer der er visiteret efter og begrundelse for afgørelsen. Herudover vil afgørelsesbrevet indeholde information om borgerens mulighed for frit valg til et sammenligneligt tilbud i henhold til den bestemmelse i loven, som afgørelsen er truffet efter.
  • Det tilføjes i afsnit 3.4, at Rusmiddelbehandling Københavns krav til behandlingstilbud fremgår af afgørelsesbrevet.
  • I afsnit 4.4.5 ”Behandling for borgere med samtidigt problematisk forbrug af rusmidler og psykisk lidelse”, er der tilføjet en uddybende tekst om samarbejde mellem Københavns Kommune og Region Hovedstaden, så det fremgår tydeligt, at borgeren har ret til behandling i begge regi.
  • Det tilføjes i afsnit 4.4.6 ”Behandling til borger med et stærkt nedsat kognitivt funktionsniveau og et problematisk forbrug af rusmidler”, at udgående rusmiddelbehandlere (URUS) på botilbud videndeler med personale og borgere om, hvilke muligheder der er for rusmiddelbehandling i henhold til social behandling for problematisk brug af stoffer, jf. serviceloven § 101 og medicinsk behandling for problematisk brug af stoffer, jf. sundhedslovens bestemmelser §§ 141 og 142.

De væsentligste ændringer er markeret med grøn i den reviderede kvalitetstandard, bilag 1.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Godkendes indstillingen af Socialudvalget vil kvalitetsstandarden for 2023-2024 blive forelagt Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen til endelig godkendelse.

 

Mikkel Boje

                                / Anders Møller Jakobsen og Eva Stokbro Jensen

Oversigt over politisk behandling

Socialforvaltningen indstiller, at Socialudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler

  1. at godkende Socialforvaltningens kvalitetsstandard for social behandling for problematisk brug af stoffer 2023-2024, jf. bilag 1.

 

Socialudvalgets beslutning i mødet den 7. december 2022 

 

Indstillingen blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen.

 

Vicedirektør Anders Møller Jakobsen og kontorchef Eva Stokbro Jensen deltog under punktets behandling. 

 

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

Økonomiudvalget forudsætter, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Socialudvalgets budgetramme.

 

 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 10. januar 2023

 

Økonomiudvalget besluttede at oversende indstillingen med udvalgets erklæring til behandling i Borgerrepræsentationen uden afstemning.

 

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 19. januar 2023

Indstillingen blev godkendt uden afstemning. 
Til top