Mødedato: 18.05.2017, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Skoler på faglig handlingsplan

Se alle bilag
Borgerrepræsentationen skal tage stilling til forslag om skoler på faglig handlingsplan.

Indstilling

Indstilling om,

  1. at tre nye skoler sættes på faglig handlingsplan fra august 2017,
  2. at seks skoler fortsætter deres faglige handlingsplan, og seks skoler ophører med at være på faglig handlingsplan.

(Børne- og Ungdomsudvalget)

Problemstilling

Borgerrepræsentationen (BR) behandler hvert andet år kvalitetsrapporten for folkeskolerne samt forslag om skoler på handlingsplan, senest på BR møde den 17. marts 2016. Forvaltningen analyserer og sammenfatter desuden hvert år de enkelte skolers resultater og data vedrørende folkeskolens prøver, nationale test, trivsel, fravær med videre. Ligeledes gennemføres hvert år kvalitets- og supportsamtaler mellem forvaltningen og de enkelte skoleledelser.

Forvaltningen foreslår på den baggrund, at der skal være mulighed for at tage stilling til skoler på faglig handlingsplan i de år, hvor der ikke udarbejdes en kvalitetsrapport, så skoler og forvaltning i samarbejde kan skabe de nødvendige forandringer.

Løsning

Kommunen har et fælles ansvar for elevernes læring og udvikling. Derfor er opgaven med at løfte det faglige niveau på skoler, som er udfordrede, en opgave, som påhviler alle folkeskolens aktører, og en opgave, som der samarbejdes om gennem ledelsesstrengen.

Muligheden for at skoler kan få support i form af faglig handlingsplan hvert år, skaber en stærkere kontinuitet i handlingsplansarbejdet og en mere jævn fordeling af supportressourcerne. Dette er væsentligt, idet skoler, som får support via faglig handlingsplan, har ”grøn bølge til support” og dermed adgang til et væsentligt ressourcetræk.

I den årlige vurdering ser forvaltningen på en række indikatorer, der belyser elevernes faglige niveau. Det drejer sig om resultater fra 9.-klassesprøverne fra 2016, herunder andelen af elever, der har fået mindst karakteren 2 i matematik og dansk, de 20 procent fagligt svageste elevers resultat i 9.-klassesprøverne, og hvorvidt undervisningen formår at løfte eleverne fagligt med hensyn til elevernes socioøkonomiske baggrund. Derudover er den igangværende udvikling på skolen også medtaget i vurderingen, dvs. om der er fremgang eller tilbagegang i de faglige resultater gennem en årrække, da det indikerer, om skolen på trods af faktuelt dårlige resultater er på vej ind i god udvikling.

En sammenfatning af grundlaget for de enkelte skoler, der er indstillet til handlingsplan, til at fortsætte på handlingsplan eller til at ophøre at være på handlingsplan, er beskrevet i bilag 1.

Forvaltningen vurderer på denne baggrund, at der er behov for, at tre nye skoler sættes på handlingsplan: Vesterbro Ny Skole, Nørrebro Park Skole og Rådmandsgades Skole. Den samlede ledelsesmæssige vurdering af disse skolers forhold, herunder data vedr. elevernes niveau, fremgår uddybende i bilag 1. Handlingsplanen for seks skoler foreslås forlænget:  Kirsebærhavens Skole, Ålholm Skole, Lykkebo Skole, Vigerslev Alles Skole, Tingbjerg Skole og Blågård Skole. De nævnte skoler er indstillet til faglig handlingsplan efter drøftelse af de faglige resultater for hver enkelt skole i skolebestyrelsen og efterfølgende ved kvalitets- og supportsamtalen.

På baggrund af vurderingen foreslår forvaltningen desuden, at Skolen på Amagerbro, Kirkebjerg Skole, Korsager Skole, Kildevældsskolen, Bavnehøj Skole og Skolen i Charlottegården afslutter deres faglige handlingsplan. De skoler, der afslutter deres handlingsplansforløb, følges stadig tæt af forvaltningen i form af flere årlige møder, hvor skolernes kvalitetsudvikling bliver drøftet.

Skoler på faglig handlingsplan

Københavns Kommune har aktuelt 15 skoler på handlingsplan, hvoraf de 12 er fra 2015 (BR 26. marts 2015) og planlagt til at slutte i august 2017. Hvis indstillingen vedtages, vil kommunen i alt have 12 skoler på faglig handlingsplan i skoleåret 2017/2018, hvoraf de seks er fortsættere fra 2015, tre er fra indstillingen i 2016 (jf. BR 17. marts 2016) og tre er ny-udpegede fra 2017.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Sagen foreslås behandlet i BR af hensyn til en ensartet behandling af skoler på faglig handlingsplan, selv om der kun er krav om offentlig behandling af kvalitetsrapport og handlingsplaner i BR hvert andet år.

Udvalget orienteres i august 2017 om de senest udpegede skolers handlingsplaner. Handlingsplanerne vil desuden fremgå af skolernes hjemmesider.

Næste kvalitetsrapport skal være behandlet og vedtaget af Børne- og Ungdomsudvalget og BR inden udgangen af marts 2018.

 

 

Tobias Børner Stax                                  /Mette Seneca Kløve

Oversigt over politisk behandling

Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget, at udvalget anbefaler over for Borgerrepræsentationen,

1. at tre nye skoler sættes på faglig handlingsplan fra august 2017,

2. at seks skoler fortsætter deres faglige handlingsplan, og seks skoler ophører med at være på faglig handlingsplan.

 

Børne- og Ungdomsudvalgets beslutning i mødet den 26. april 2017

Indstillingens 1. at-punkt blev godkendt.

Indstillingens 2. at-punkt blev godkendt.

 

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 18. maj 2017

 

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

Til top