Mødedato: 17.09.2020, kl. 17:30
Mødested: Rådhuset, Festsalen

Ændring af skoledistrikter til skoleåret 2021/2022 - efter høring

Se alle bilag

Der skal tages stilling til skoledistrikter vedrørende skoleåret 2021/2022 i Bispebjerg og på Nørrebro.

Indstilling

Indstilling om,

  1. at karré 27921-27925 og karré 30714B flyttes fra Utterslev Skole til Bellahøj Skole,
  2. at karré 15903-05 og 15906A-D flyttes fra Nørre Fælled Skole til Rådmandsgades Skole og at rode 118 flyttes fra Rådmandsgades Skole til Guldberg Skole".

Det forudsættes, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Børne- og Ungdomsudvalgets budgetramme.

(Børne- og Ungdomsudvalget)

Problemstilling

Børne- og Ungdomsudvalget besluttede på sit møde den 29. april 2020 at sende forslag til skoledistriktsændringer for skoleåret 2021/2022 i høring. Udvalget skal nu tage stilling i sagen efter høring.

Løsning

Der er indkommet 48 høringssvar. Afsendergruppen består af forældre, skolebestyrelser, lokaludvalg, Brug Folkeskolen samt Ungeråd KBH.

Alle høringssvar fremgår af bilag 2 og resuméer af høringssvarene fremgår af bilag 3.

På baggrund af høringssvarene foreslår forvaltningen at fastholde de forslag, der har været i høring. Forslagene ses i bilag 1.

Utterslev Skole

Utterslev Skole har i skoleåret 2019/20 indskrevet tre 0. klasser, svarende til skolens kapacitet. De foregående tre år optog skolen fire 0. klasser, og på baggrund af opskrivningstal fra juni 2020 forventes det, at skolen vil optage fire 0. klasser igen til skoleåret 2020/2021. Det er forventningen, at skolen vil optage tre 0. klasser i skoleåret 2021/2022, men hvis skolen fortsætter med at have en høj søgning, forventes skolen i de efterfølgende to skoleår at optage 4 klasser. Da skolen ikke har kapacitet til at fortsætte med at optage 4 klasser i nogle år, er det nødvendigt at reducere skolens distrikt.

Fælles for langt de fleste høringssvar vedr. distriktsændringen er en bekymring for den skolevej, som de berørte elever vil få, hvis forslaget gennemføres. Desuden fremhæver mange, at forslaget vil opsplitte et velfungerende socialt fællesskab med Utterslev Skole som samlingspunkt.

Skolebestyrelsen på Utterslev Skole angiver, at den nuværende indskrivning giver skolen en maksimal fysisk belastning. Også skolebestyrelsen er bekymret for skolevejen ved en distriktsændring, og bestyrelsen opfordrer til at lade skoledistriktet forblive uændret frem til 2022. Når der foretages distriktsændringer, kan elever med ældre søskende på skolen optages gennem søskendegarantien, selvom eleverne tilhører en anden skole. Pga. søskendegarantien tager det nogle år, før distriktsændringerne får fuld effekt, og forvaltningen anbefaler derfor ikke at udskyde beslutningen.

Udover en bekymring for skolevejen fremhæver skolebestyrelsen på Bellahøj Skole, at en udvidelse af Bellahøjs distrikt mod Utterslev vil skade Bellahøj Skoles mål om tætte og nære relationer og forældre-lærer-synergi. Bestyrelsen ser det som problematisk at ændre skoledistrikterne som foreslået, og foreslår i stedet at udvide Bellahøj Skoles distrikt til de nære områder. Der er brug for distriktsændringen for at løse kapacitetspresset på Utterslev Skole, og forvaltningen foreslår derfor ikke, at bestyrelsens ønske om at udvide Bellahøj Skoles distrikt i en anden retning imødekommes. I BUF’s (Børne- og Ungdomsforvaltningen) forslag vil de elever, som bliver berørt, få ca. 1 km. i gåafstand til Bellahøj Skole, hvilket ses mange steder i byen.

I forbindelse med behandlingen af sagen inden høringen efterspurgte udvalget et budgetnotat, som kan indgå i forhandlingerne om budgettet for 2021, og som kan danne grundlag for forbedring af sikkerheden i forhold til ændringen mod Bellahøj Skole. Budgetnotatet, som findes i bilag 4, skal rejses politisk under forhandlingerne om budget 2021.

Hvis Borgerrepræsentationen godkender distriktsændringen, træder den i kraft, selvom der ikke afsættes ekstra midler til sikker skolevej i budget 2021. Hvis der afsættes midler i budget 2021, vil Teknik- og Miljøforvaltningen (TMF) lave en nærmere kortlægning af mulige skolevejsforbedringer i krydsene på Hareskovvej ved Mellemvangen og Utterslevvej og gennemføre forbedringerne, herunder tilpasning af signalanlæg, forbedring af stiforbindelser m.m. En ændring af krydset ved Mellemvangen vil skulle drøftes med Vejdirektoratet, der har vejmyndigheden på Hareskovvejen og i krydset. Erfaringsmæssigt har de stort fokus på bilernes fremkommelighed. I bilag 5 findes et kort over skolevejen, hvor TMF’s tiltag er indtegnet.

I skoleåret 2019/20 var der 27 børn i Bellahøj Skoles distrikt, som gik på Utterslev Skole, mens der var 11 børn fra Utterslev Skoles distrikt, som var indskrevet på Bellahøj Skole. Samlet set var der altså 38 børn, der krydsede Hareskovvej for at komme i skole.

Flere steder i byen er der eksempler på skoledistrikter, som deles op af indfaldsveje som fx Borups Allé, Frederiksborgvej, Tagensvej, Folehaven, Roskildevej, Jyllingevej, Frederikssundsvej og Lyngbyvej. TMF har i mange af de tilfælde gennemført foranstaltninger for at højne sikkerheden for skolebørn. Selvom det ikke er ideelt for sikre skoleveje, at flere skoler i byen har trafikerede veje i deres distrikt, er det TMF’s umiddelbare vurdering, at de trafikmæssige foranstaltninger fungerer i dagligdagen. TMF’s formoder dog, at de trafikerede veje betyder, at eleverne i mindre grad transporterer sig selv.

TMF fik i budget 2020 midler til at gennemføre en bydækkende tryghedsanalyse i forbindelse med børn og unges transport i byen. Arbejdet forventes afsluttet i 2021 og vil fremadrettet kunne danne grundlag for fremtidige beslutninger på området. Analysen gennemføres af TMF med en styregruppe bestående af repræsentanter fra BUF, KFF (Kultur- og Fritidsforvaltningen) og SUF (Sundheds- og Omsorgsforvaltningen).

Nørre Fælled Skole

Nørre Fælled Skole har de seneste to år optaget én 0. klasse mere end skolen har kapacitet til. Til skoleåret 2020/2021 forventes skolen at optage to fyldte 0. klasser, svarende til kapaciteten, men herefter forventes skolen igen at optage tre 0. klasser i en årrække. Det er derfor nødvendigt at reducere skolens distrikt.

Der har været få høringssvar fra forældre i distriktet. De enkelte svar taler ikke for at gennemføre ændring, bl.a. af hensyn til skolevejen ved en ændring.

Skolebestyrelsen på Nørre Fælled Skole peger på nogle udfordringer forbundet med forslaget, herunder prognoseusikkerhed, skolevejen ved Jagtvej/Tagensvej-krydset og risiko for at forældre vil fravælge folkeskolen. TMF vil i løbet af 2022/2023 forbedre sikkerheden i krydset Jagtvej/Tagensvej i forbindelse med Tagensvejprojektet. Frem til udførelsen arbejder TMF med trafiksikkerheden i krydset.

I høringssvaret opfordrer bestyrelsen til, at rode 158 ikke indgår i ændringen. Det skyldes, at der er få eleverne i roden, at de får en lang og mere usikker vej til Guldberg Skole, samt at de bor tæt på Nørre Fælled Skole. BUF anbefaler, at rode 158 fortsat bliver en del af ændringen, da det ellers øger risikoen for, at Nørre Fælled Skole igen optager for mange 0. klasser i nogle år. I høringsmaterialet indgik både forslaget, som blev indstillet til høringen, og et alternativt forslag, hvor Lundehusskolen indgik. Bestyrelsen ønsker ikke at anbefale det ene forslag frem for det andet.

Bispebjerg lokaludvalg ser fornuft i den alternative løsning vedr. Lundehusskolen, men påpeger, at ændringen vil give en lang skolevej for de berørte forældre og elever. Brug Folkeskolen anerkender behovet for at ændre på distriktet, så antallet af elever matcher kapaciteten på to spor pr. årgang. Foreningen anbefaler det fremlagte forslag. Det samme gør Ungeråd København og Skolebestyrelsen på Guldberg Skole.

Lokaludvalget på Nørrebro understreger, at skolevejen skal være sikker, og afstanden til den lokale folkeskole skal være kort. I mere generel forstand fremhæver lokaludvalget, at et entydigt fokus på socialøkonomiske perspektiver ikke løser nogen problemer for børn og unge. Lokaludvalget opfordrer derudover til mere åbenhed om, hvordan skolerne arbejder målrettet med den sociale mangfoldighed, og til et vedholdende fokus på lærerfaglighed og udvikling af fællesskaber.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Indstillingen forventes behandlet i Borgerrepræsentationen den 17. september 2020 - og i Økonomiudvalget forinden. Alle ændringer vedr. indskrivningen til skoleåret 2021/2022 træder i kraft samme dag, som de besluttes endeligt i Borgerrepræsentationen.

 

Tobias Børner Stax                                               /Sti Andreas Garde

Oversigt over politisk behandling

Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller, at Børne- og Ungdomsudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

 

1. at karré 27921-27925 og karré 30714B flyttes fra Utterslev Skole til Bellahøj Skole.

 

2. at karré 15903-05 og 15906A-D flyttes fra Nørre Fælled Skole til Rådmandsgades Skole, at rode 158 flyttes fra Nørre Fælled Skole til Guldberg Skole og at rode 118 flyttes fra Rådmandsgades Skole til Guldberg Skole.


Børne- og Ungdomsudvalgets beslutning på mødet den 12. august 2020

 

Indstillingens 1. at-punkt blev godkendt, idet Børne- og Ungdomsudvalget retter henvendelse til Teknik- og Miljøudvalget med henblik på, at opfordre Teknik- og Miljøudvalget til at løfte budgetønsket om en forbedring af sikkerheden for skolevejen til Bellahøj Skole efter distriktsændringen.

 

Frem mod sagens behandling i BR ønskede udvalget at få belyst om en ændring af søskendegarantien for elever uden for skoledistriktet ved Utterslev Skole kan overflødiggøre behovet for en distriktsændring.

 

Knud Holt Nielsen (Ø) stillede følgende ændringsforslag i tilknytning til indstillingens 2. at-punkt:

"At "at rode 158 flyttes fra Nørre Fælled Skole til Guldberg Skole" udgår af at-punktet".

 

Ændringsforslaget blev godkendt uden afstemning, hvorfor 2. at-punkt herefter har følgende ordlyd:

"2. at karré 15903-05 og 15906A-D flyttes fra Nørre Fælled Skole til Rådmandsgades Skole og at rode 118 flyttes fra Rådmandsgades Skole til Guldberg Skole".

 

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

 

Økonomiudvalget forudsætter, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Børne- og Ungdomsudvalgets budgetramme.

 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 8. september 2020

 

Økonomiudvalget besluttede at oversende indstillingen med udvalgets erklæring til behandling i Borgerrepræsentationen uden afstemning.

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 17. september 2020

Indstillingens 1. at-punkt blev godkendt med 45 stemmer mod 9. Ingen medlemmer undlod at stemme.

For stemte: A, Ø, B, F, Å, O, Frie Grønne, Danmarks Nye Venstrefløjsparti og Fremad.

Imod stemte:  V og C.

 

Indstillingens 2. at-punkt blev godkendt uden afstemning.

 

Det Konservative Folkeparti videreførte deres protokolbemærkning fra udvalgsbehandlingen, som Venstre valgte at tilslutte sig:

Den lokale ledelse på Utterslev Skole har foreslået, at man undersøger, hvorvidt det er muligt at søskendegarantien til fraflyttede børn kan ophøre, inden man drager til handling og ændrer på skoledistriktet. Denne tanke støtter partierne, hvilket også blev kommunikeret på udvalgsmødet, hvor sagen blev behandlet. Vi ønsker derfor konklusionerne fra denne undersøgelse, inden vi går videre med en potentiel ændring af skoledistriktet.

Til top