Mødedato: 14.12.2017, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Støtte til bygningsfornyelse i København 2017

Se alle bilag
Borgerrepræsentationen skal tage stilling til, om 10 ejendomme i Valby, Indre by, Nørrebro, Nordvest, Amager og Østerbro, skal have støtte til bygningsfornyelse fra den ordinære pulje til byfornyelse i København.

Indstilling

Indstilling om,

  1. at der gives støtte til bygningsfornyelse af 10 ejendomme med i alt 598 boliger, jf. bilag 1,

  2. at der frigives en anlægsbevilling til bygningsfornyelse af de 10 ejendomme på 89,6 mio. kr. Midlerne frigives på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Byfornyelse anlæg, jf. økonomiafsnittet og bilag 3,

  3. at driftsudgifter til indfasningsstøtte på 8,4 mio. kr. og indtægter fra staten på 4,2 mio. kr. afholdes på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Efterspørgselsstyrede overførsler, jf. bilag 4. Eventuel manglende budgetmæssig dækning af driftsudgifterne finansieres ved omplacering af budget fra Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Byfornyelse anlæg i de kommende sager om bevillingsmæssige ændringer.

Det bemærkes, at der med denne sag foreslås udmøntet 26,9 mio. kr. i 2018 udover det vedtagne budget på bruttoanlæg i 2018. Økonomiudvalget behandlede på mødet den 5. december 2017 en sag om styring af bruttoanlæg i 2018.

Det forudsættes, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.

(Teknik- og Miljøudvalget)

Problemstilling

Forvaltningen har gennemført den årlige ansøgningsrunde til bygningsfornyelse i 2017, hvor andels- og ejerforeninger og private udlejningsejendomme ansøger digitalt om støtte til deres renoveringsprojekt.

Borgerrepræsentationen skal tage stilling til forvaltningens forslag om støtte til ti ejendomme.

Løsning

Københavns Kommune bevilger årligt i samarbejde med staten støtte til bygningsfornyelse af andels- og ejerforeninger og private udlejningsejendomme med det formål at udbedre installationsmangler og løfte boligstandarden for familier, unge og ældre, samt nedbringe energiforbruget i den eksisterende bygningsmasse.

Ansøgning om bygningsfornyelse er opdelt i to faser. Ved den indledende ansøgningsfase er der i 2017 modtaget 48 ansøgninger. Forvaltningen har gennemgået ansøgningerne og har i dialog med ansøgerne kvalificeret ansøgningerne i forhold til kommunens målsætninger og ejendommens behov. På baggrund af de økonomiske rammer har forvaltningen opfordret de ansøgere, der har udeliggende toilet, et stort antal boliger uden bad eller et stort potentiale for energibesparelse om at sende en kvalificeret ansøgning til forvaltningen. Øvrige ejendomme har fået afslag, jf. bilag 5. Efter intern dialog i foreningerne/hos ejer har 11 ejendomme valgt at indsende en kvalificeret ansøgning. På baggrund af de økonomiske rammer, der er til rådighed for nye byfornyelsesprojekter, indstiller forvaltningen, at 10 ejendomme med i alt 598 boliger støttes, jf. bilag 1, hvori de enkelte ejendomme og arbejderne, der ønskes støtte til, er beskrevet.

I overensstemmelse med byfornyelseslovens rammer har forvaltningen gennemgået og prioriteret ansøgningerne på baggrund af følgende kriterier fastlagt i Byfornyelsesstrategien (Borgerrepræsentationen 29. oktober 2009, revideret 25. august 2011) (prioriteret rækkefølge):

  1. Ejendomme, hvor der mangler installationer (wc, bad eller fjernvarme) i boligerne

  2. Ejendomme, der ved renovering nedsætter energiforbruget væsentligt og bidrager til byens CO2-målsætning

  3. Ejendomme, der gennemfører energibesparende arbejder, der kan demonstrere og inspirere til bedre og billigere renoveringer fremadrettet

Inden for hver kategori prioriteres ejendomme, der ligger i et udsat byområde, jf. bilag 1.

Med støtten opnås, at:

  • I ni ejendomme (552 boliger) etableres i alt 108 wc/bad i eksisterende boliger.
  • Energioptimering af ejendommene medfører, at fire ejendommes energimærkning (171 boliger) flyttes fra kategori D til C, hvilket svarer til en forventet reduktion i varmeforbruget på mellem 19 og 30 %.
  • Fem ejendommes energimærkning (415 boliger) flyttes fra kategori D og E til D hvilket svarer til en forventet reduktion i varmeforbruget på mellem 15 og 27 %. To af disse ejendomme flyttes fra kategori E til D, mens tre allerede er kategori D. I disse tre er energiforbedringen mellem 15 og 22 %, men dette er ikke nok til at flytte en kategori, da der er et stort spænd inden for én kategori.
  • En ejendoms energimærkning (12 boliger) flyttes fra kategori F til E, hvilket svarer til en forventet reduktion i varmeforbruget på 18 %.
  • Den forventede gennemsnitlige energibesparelse for de 10 ejendomme er på 21 %. Klimaplanens mål i 2025 er en 20 % energireduktion. Af bilag 1 fremgår de enkelte ejendommes energispring og forventede besparelser. Forvaltningens samlede miljøvurdering fremgår af bilag 2.

Der ændres ikke ved tilgængeligheden i de indstillede projekter. Alle ejendommene er opført før 1950, og derfor er der i deres nuværende indretning ikke taget højde for tilgængeligheden for mennesker med funktionsnedsættelser.

Tinglysning af en deklaration om hel eller delvis tilbagebetaling af tilskud til Københavns Kommune ved salg eller ejerskifte inden for 20 år vil som hidtil ske for alle ejendommene, jf. bilag 1. Den tilbagebetalte støtte indgår i de fremadrettede byfornyelsesmidler til nye projekter.

Genhusning af beboere – enten permanent eller midlertidigt – tilbydes til beboere i lejligheder i private udlejningsejendomme, hvor der er udeliggende toilet eller bad. Beboere i andels- og ejerboliger vil kun blive tilbudt genhusning, hvor der er udeliggende toilet, da etablering af bad ikke er obligatorisk i et byfornyelsesprojekt. Der tilbydes genhusning i syv ejendomme (75 boliger), jf. bilag 1.

Øvrige indstillinger med byfornyelsesmidler

Sideløbende har forvaltningen behandlet ansøgninger om bygningsfornyelse fra ejendomme i områdefornyelserne Sundby og Nordvest. Til en områdefornyelse søger kommunen staten om ekstraordinære statslige midler til bygningsfornyelse. Ekstraordinære midler er bundet til ejendomme i det geografiske område, områdefornyelsen dækker. Dette til forskel fra denne ordinære pulje, hvor midlerne kan anvendes i hele København uden yderligere geografiske bindinger. Da der er tale om særskilte midler til Sundby og Nordvest, fremlægger forvaltningen en særskilt indstilling for disse ejendomme sideløbende, jf. indstilling ”Støtte til bygningsfornyelse i Sundby og Nordvest i 2017”.

Derudover forelægger forvaltningen en indstilling til Borgerrepræsentationen om anlægsmidler til støjisolering af vinduer på 20 mio. kr. i 2018-2020 den 30. november 2017.

Økonomi

Beslutningen om byfornyelse og finansiering af udgifterne sker i medfør af lovbekendtgørelse nr. 1228 af 3. oktober 2016 om byfornyelse og udvikling af byer. De af Borgerrepræsentationen vedtagne principper for finansiering af byfornyelsesaktiviteter (BR 30. marts 2017) ligger til grund for fordelingen af midler i denne indstilling.

Den samlede støtte til de 10 ejendomme er opgjort til 89,6 mio. kr. Dette indeholder 1,5 % forsikringsbidrag til byggeskadefonden (obligatorisk) på 3,3 mio. kr. og genhusning til 9,81 mio. kr.

Med støttebeløbet på 89,6 mio. kr. og ejernes egenfinansiering på 101,5 mio. kr. opnås en samlet investering på 191,1 mio. kr. De byfornyelsesarbejder, der påtænkes udført, svarer til i alt 229 årsværk.

De samlede udgifter er fordelt over årene 2018-2021 således:

 

2018

2019

2020

2021

I alt

Udgifter (mio. kr.)

26,9

26,9

17,9

17,9

89,6

Midlerne frigives på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling, Byfornyelse, anlæg, funktion 0.25.15.3, jf. bilag 3.

Kommunen yder tilskud til huslejestigningen i lejeboligerne som følge af de støtteberettigede forbedringsudgifter, så huslejen hæves gradvist (indfasningsstøtte). Støtten udgør det første år 2/3 af huslejestigningen og nedsættes over 10 år med lige store andele.

Udgifter til indfasningsstøtte på 8,4 mio. kr. for årene 2019-2028 (hvoraf staten refunderer 50 %, svarende til 4,2 mio. kr.) afholdes på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Efterspørgselsstyrede overførsler, funktion 5.57.77.1 (Indfasningsstøtte), jf. bilag 4. Eventuel manglende budgetmæssig dækning af driftsudgifterne finansieres ved omplacering af budget fra Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Byfornyelse anlæg i årene fra 2019 til 2028 i de kommende sager om bevillingsmæssige ændringer.

Videre proces

Ejerne af ejendommene vil, efter de har modtaget tilsagn om støtte, blive bedt om at indsende udbudsprojekt til forvaltningen til godkendelse inden igangsætning. Projekterne forventes at være gennemført og regnskabsgodkendt senest i 2021.

 

Pernille Andersen                               /Anders Møller

Oversigt over politisk behandling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at der gives støtte til bygningsfornyelse af 10 ejendomme med i alt 598 boliger, jf. bilag 1.

  2. at der frigives en anlægsbevilling til bygningsfornyelse af de 10 ejendomme på 89,6 mio. kr. Midlerne frigives på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Byfornyelse anlæg, jf. økonomiafsnittet og bilag 3.

  3. at driftsudgifter til indfasningsstøtte på 8,4 mio. kr. og indtægter fra staten på 4,2 mio. kr. afholdes på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Efterspørgselsstyrede overførsler, jf. bilag 4. Eventuel manglende budgetmæssig dækning af driftsudgifterne finansieres ved omplacering af budget fra Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Byfornyelse anlæg i de kommende sager om bevillingsmæssige ændringer.

 

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 6. november 2017 

Det Konservative Folkeparti fremsatte følgende ændringsforslag:
”At pengene alene anvendes til bygninger med installationsmangler i form af manglende bad, toilet eller central varme.”

 

Ændringsforslaget blev ikke vedtaget med tre stemmer mod otte. Ingen undlod at stemme.
For: C, I og V.
Imod: A, B, F og Ø.

 

Indstillingen blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen uden afstemning.

 

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

Økonomiudvalget bemærker, at der med denne sag foreslås udmøntet 26,9 mio. kr. i 2018 udover det vedtagne budget på bruttoanlæg i 2018. Økonomiudvalget vil på mødet den 5. december 2017 behandle en sag om styring af bruttoanlæg i 2018.

Økonomiudvalget forudsætter, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.

 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 28. november 2017

Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 14. december 2017

 

Det Konservative Folkeparti genfremsatte følgende ændringsforslag (ÆF1) fra udvalgsbehandlingen:

 

”At pengene alene anvendes til bygninger med installationsmangler i form af manglende bad, toilet eller central varme”

 

Det af Det Konservative Folkeparti genfremsatte ændringsforslag (ÆF1) blev forkastet 41 stemmer imod 10. Ingen medlemmer undlod at stemme.

 

For stemte: V, C, I og Kasper Heumann Kristensen (Løsgænger).

Imod stemte: A, Ø, B, F og O.

 

 

Selve indstillingen blev herefter godkendt med 44 stemmer imod 4. Ingen medlemmer undlod at stemme.

 

For stemte: A, Ø, B, V, F og O.

Imod stemte: C, I og Kasper Heumann Kristensen (Løsgænger).

Til top