Mødedato: 13.12.2012, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Anlægsindstilling vedr. indretning af afdeling til unge i alderen 12 - 17 (23) år under Ertodeto på Skodsborg Strandvej 130, 2942 Skodsborg

Se alle bilag
Skodsborg skal ombygges til brug for ny afdeling under døgninstitutionen Ertodeto til unge i alderen 12-17 (23) år med psykiske og psykiatriske vanskeligheder. Socialudvalget skal overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefale, at de godkender anlægsbevillingen til brug for ombygningen.

Indstilling og beslutning

Indstilling om,

1.      at Skodsborg ombygges og indrettes til en afdeling under Ertodeto med plads til 6-10 unge i alderen 12-17 (23) år,

2.      at der gives en anlægsbevilling på 3,900 mio. kr. (p/l 2012) til ombygning og indretning af Skodsborg. Heraf anvises finansiering for de 3,200 mio. kr. på bevillingsområde Børnefamilier med særlige behov, funktion 5.28.23.3, Døgninstitutioner for børn og unge. For de resterende 0,700 mio. kr. anvises dækning på bevillingsområde Børnefamilier med særlige behov, funktion 5.28.23.1, Døgninstitutioner for børn og unge,

3.      at der af * markeret anlægsbevilling på 1 mio. kr. i budget 2013 (p/l 2013) til etablering af delvist lukkede afdelinger på 2 døgninstitutioner for børn og unge anvendes 0,5 mio. kr. til indretning af en delvist lukket afdeling på Skodsborg,

4.      at der af anlægsbevillingen på 3,900 mio. kr. (p/l 2012) samt den * markerede anlægsbevilling på 0,5 mio. kr. (p/l 2013) overføres i alt 0,230 mio. kr. i 2012 og 3,948 mio. kr. i 2013 til Københavns Ejendomme fra Socialudvalgets bevillingsområde Børnefamilier med særlige behov, funktion 5.28.23.3, og bevillingsområde Børnefamilier med særlige behov, funktion 5.28.23.1 Døgninstitutioner for børn og unge til Kultur- og Fritidsudvalgets bevilling, Københavns Ejendomme, funktion 5.28.23.3, samt

5.      at 0,222 mio. kr., som udgør den resterende del af anlægsbevillingen på 3,900 mio. kr. (p/l 2012) samt den * markerede anlægsbevilling på 0,5 mio. kr. (p/l 2013) forbliver i Socialforvaltningen til at dække projektlederhonorar på 0,022 mio. kr. og montering på 0,200 mio. kr. Udgifterne fordeler sig med 0,022 mio. kr. i 2012 og 0,200 mio kr. i 2013.

Det præciseres efter aftale med Socialforvaltningen, at konverteringen af serviceudgifter til anlægsudgifter frigiver servicemåltal på 0,7 mio. kr. i 2013, som tilbageføres til servicebufferpuljen.

I første sag i 2013 om Anlægsoversigt og fast track skal Socialudvalget frigøre anlægsmåltal til Ertodeto svarende til 4,2 mio. kr. i Socialudvalgets anlægsmåltal i 2013.

Det forudsættes derudover, at eventuelle merudgifter som følge af sagen afholdes inden for Socialudvalgets budgetramme.

(Socialudvalget)

Problemstilling

Socialudvalget har den 29. februar 2012 godkendt, at bygningerne til det tidligere Skodsborg Observations- og Behandlingshjem ombygges og anvendes til en afdeling for 4 unge mellem 12 og 17 (23) år med psykiske og psykiatriske vanskeligheder under døgninstitutionen Ertodeto. Samtidig er det med budget 2013 besluttet, at der skal etableres to delvist lukkede afdelinger, hvoraf den ene skal være på Skodsborg. I forbindelse med den ændrede anvendelse af Skodsborg skal hovedbygningen indrettes og ombygges til formålet. Forvaltningen foreslår i den forbindelse, at Skodsborg indrettes, så der er plads til 6-10 unge. Gennemførelse af projektet forudsætter Borgerrepræsentationens godkendelse.     

Løsning

Socialforvaltningen ønsker en anlægsbevilling til at ombygge den bygning, der tidligere rummede Skodsborg Observations- og Behandlingshjem. Observations- og Behandlingshjemmet er blevet afviklet, og den kommunale ejendom på Skodsborg Strandvej 130 er nu klar til formålet. Rudersdal Kommune har godkendt Københavns Kommunes ansøgning om en ændret målgruppe, så den kan bruges til døgninstitution for børn og unge med psykiske og adfærdsmæssige vanskeligheder. 

Formål
Ejendommen bærer præg af den tidligere anvendelse til mindre børn med bl.a. toilet- og badindretning til denne aldersgruppe. Hovedbygningen på Skodsborg skal ombygges, så den kan fungere som døgninstitution for unge med psykiske og psykiatriske vanskeligheder i alderen 12 - 17 (23) år. Det er en ældre bygning med en utidssvarende ruminddeling, der sætter begrænsninger for antallet af værelser. Forvaltningen ønsker aktuelt at indrette seks døgnpladser i hovedbygningen, men der vil være mulighed for op til ti døgnpladser, hvis bygningen på sigt skal bruges til en anden målgruppe. Ombygningen er dermed med til at fremtidssikre forvaltningens brug af Skodsborg.

Skodsborg bliver en afdeling under Ertodeto til de unge, som i dag er svære at rumme i de eksisterende ungegrupper på Ertodetos afdelinger på Jacob Michaelsens Minde, der ligger cirka to km. fra det nye Skodsborg. Skodsborg bliver landets første delvist lukkede institution, som giver videre rammer for magtanvendelse end på de nuværende institutioner. De øgede muligheder for magtanvendelse begrænses til de perioder, hvor den unge har behov for en insisterende indsats for at kunne fastholdes i den socialpædagogiske behandling. Hermed adskiller de delvist lukkede institutioner sig fra de sikrede afdelinger, hvor fastholdelsen sker i længere perioder. Konkret er der mulighed for at låse yderdøre og vinduer i perioder og fastholde de unge fysisk i særlige kritiske situationer. Der må kun ske tilbageholdelse i fem dage i træk og højst 30 dage om året. For at sikre de unges retssikkerhed, er det alene børn og unge-udvalget, der kan træffe beslutning om at anbringe børn og unge på delvis lukkede institutioner.  

Børn- og ungeudvalget kan træffe afgørelse om tilbageholdelse, hvis det er afgørende for den socialpædagogiske behandling, at den unge ikke rømmer fra institutionen, og der er risiko for, at den unges sundhed eller udvikling vil lide skade i forbindelse med en rømning. Derudover kan børn- og ungeudvalget træffe afgørelse om, at et barn eller en ung kan fastholdes i en delvis lukket institution, hvis den unge har: 
  1. rømmet fra åbne anbringelsessteder, og det må formodes, at den pågældende igen ville rømme fra anbringelsesstedet,
  2. begået kriminalitet, og det må formodes, at den pågældende vil begå ny kriminalitet i forbindelse med udgang fra anbringelsesstedet,
  3. indtaget euforiserende stoffer, og det må formodes, at den pågældende vil indtage euforiserende stoffer i forbindelse med udgang fra anbringelsesstedet, eller
  4. skadet sig selv, og det formodes, at den pågældende vil skade sig selv alvorligt.
For Skodsborgs målgruppe vil tilbageholdelsen ofte kun vare i minutter eller timer, da de unge hurtigt falder til ro igen, hvis de får den rette indsats på det rette tidspunkt. Det kan f.eks. dreje sig om, at en pædagog stiller sig i døren for at hindre den unge i at gå ud og købe stoffer eller prostituere sig selv. I dag har Ertodeto svært ved at skærme de unge overfor prostitutions- og misbrugsrelaterede miljøer, da der i magtanvendelsesbekendtgørelsen ikke er hjemmel til at hindre de unge i at forlade institutionen. De unge køber stoffer eller prostituere sig selv i de perioder, hvor de har det meget dårligt med sig selv, og f.eks. har svært ved at være i deres krop. Efterfølgende får de det endnu dårligere med sig selv, og det øger risikoen for, at de skærer i sig selv eller forsøger at kaste sig ud foran et tog. I praksis forsøger medarbejderne at følge efter de unge, når de forlader institutionen og truer med f.eks. selvmord, så de kan nå at gribe ind i tide. De unge ender ofte med at have mange uplanlagte skift i deres anbringelsesforløb, fordi de typisk i kortere perioder anbringes i pædagogisk observation på sikrede institutioner eller i lukket psykiatrisk regi.

Målgruppen for det nye Skodsborg er unge med psykiske og psykiatriske vanskeligheder, hvilket er vigtigt at tage højde for i indretningen af den delvist lukkede afdeling. Det er f.eks. vigtigt, at den unge oplever tilbageholdelsen som en hjælp til ikke at gøre skade på sig selv eller andre. Tilbageholdelsen må aldrig opleves som en straf. Derfor er forvaltningen gået væk fra ideen om at indrette en særlig etage eller fløj som en delvist lukket afdeling, der kun tages i brug efter behov. I stedet indrettes fire af værelserne, så de hver især kan omdannes til en delvist lukket afdeling i det øjeblik, der bliver brug for det. Dermed kan den unge blive på sit værelse, hvor der er den nødvendige tryghed, frem for at blive ført hen til en særlig afdeling. De fire værelser vil hver især kunne lukkes af som en delvist lukket afdeling, hvor den unge har adgang til eget værelse, opholdsrum og toilet/bad. Derudover vil vinduer og yderdøre kunne låses for at forhindre rømning.

De sidste to værelser skal fungere som fleksible pladser, som Ertodeto kan tage i brug efter behov. De to fleksible pladser vil ikke kunne fungere som delvist lukkede, og derfor vil der ikke være krav om, at anbringelsen har været i børn og unge-udvalget . Der kan på sigt indskrives flere unge på Skodsborg, hvis det viser sig, at det er nok med to eller tre delvist lukkede pladser, da flere af opholdsrummene derved kan omdannes til værelser. 

I forbindelse med budget 2013 (forslag S104) har Socialforvaltningen fået tildelt en anlægsbevilling på 1 mio. kr. til at etablere delvist lukkede afdelinger på to døgninstitutioner, hvoraf den ene skal etableres på Skodsborg. Delvist lukkede afdelinger kan anvendes til børn og unge  mellem 12 og 17 (23) år. Socialforvaltningen foreslår, at der afsættes 0,5 mio. kr. af anlægsbevillingen på 1 mio. kr. til implementering af de delvist lukkede pladser, så de 0,5 mio. kr. anvendes i forbindelse med indretningen af Skodsborg. 

Med den delvist lukket afdeling på Skodsborg vil forvaltningen i højere grad kunne sikre kontinuitet i anbringelsen, da det vil være muligt at tilbageholde de unge i et trygt og skærmet miljø på Skodsborg, hvor personalet vil blive specialudannet og coachet i en evidensbaseret pædagogisk metode til målgruppen. Socialstyrelsen er tovholder på metodeudviklingen i samarbejde med relevante uddannelsesinstitutioner.   

Projektforslag
Socialforvaltningen har været i dialog med Social- og Integrationsministeriet omkring indretningen af den delvist lukkede afdeling, da tilbageholdelse ikke må føre til, at den unge isoleres på værelset. Der er derfor i projektforslaget taget højde for, at den unge i forbindelse med tilbageholdelse skal have adgang til værelse, toilet/bad og opholdsrum. Desuden skal afdelingerne indrettes, så yderdøre og vinduer kan låses for de unge, der har brug for tilbageholdelse, uden at det går ud over de andre unge på institutionen.

Projektforslaget til indretning af Skodsborg er udarbejdet af HCM arkitekter i samarbejde med Socialforvaltningen og Københavns Ejendomme. Projektet omfatter stuen, 1. og 2. etage i hovedbygningen, hvor der fordelt på stuen og 1. etage indrettes 4 værelser med mulighed for, at hvert værelse kan omdannes til en delvist lukket afdeling. I tilknytning til værelserne indrettes toilet/bad og opholdsrum. Endvidere 2 rum til fleksible pladser og 1 aktivitetsrum. På 2. etagen indrettes kontorer og personalefaciliteter og rum til medicinopbevaring.       

Tidsplan
Under forudsætning af at byggetilladelse er givet, forventes ombygningen at gå i gang januar 2013. De nye pladser forventes at kunne tages i brug maj 2013.

Økonomi

Finansiering af udgifter på 3,2 mio. kr. til ombygning af Skodsborg er godkendt af Borgerrepræsentationen den 20. juni 2012 i forbindelse indstilling om Budget i balance. Herudover er der behov for at finansiere yderligere 0,700 mio. kr. til gennemførelse af projektet, blandt andet som følge af forventlige myndighedskrav i forbindelse med brandsikring af ejendommen. Finansiering af de 0,700 mio. kr. afsættes på Socialforvaltningens budget i 2013 på bevillingsområde Børnefamilier med særlige behov, funktion 5.28.23.1, Døgninstitutioner for børn og unge.    

Finansiering af 1 mio. kr. til implementering af delvist lukkede afdelinger, hvoraf 0,5 mio. kr. foreslås anvendt i forbindelse med de 4 pladser på Skodsborg, er godkendt i forbindelse med budget 2013 (S104: Etablering af delvist lukkede afdelinger).

Samlet set er der afsat finansiering af et anlægsbudget på 4,4 mio. kr. til indretningen af Skodsborg. Heraf er de 3,7 mio. kr. afsat på bevillingsområde Børnefamilier med særlige behov, funktion 5.28.23.3, Døgninstitutioner for børn og unge, mens de resterende 0,700 mio. kr. er afsat på bevillingsområde Børnefamilier med særlige behov, funktion 5.28.23.1, Døgninstitutioner for børn og unge. Der er afsat anlægsmåltal i 2013 for 4,148 mio. kr. 

Af anlægsbevillingen på 3,9 mio. kr. (p/l 2012) samt 0,5 mio. kr. (p/l 2013) af den * markerede anlægsbevilling på 1,0 mio kr. (p/l 2013) overføres 4,178 mio. kr.  fordelt med 0,230 mio. kr. i 2012 og 3,948 mio. kr. i 2013 til Københavns Ejendomme til at dække ombygningsudgiften. Midlerne overføres fra Socialudvalgets bevillingsområde Børnefamilier med særlige behov, funktion 5.28.23.3 Døgninstitutioner for  børn og unge og bevillingsområde Børnefamilier med særlige behov, funktion 5.28.23.1 Døgninstitutioner for  børn og unge til Kultur- og Fritidsudvalgets bevilling, Københavns Ejendomme, funktion 5.28.23.3. Beløbet indeholder honorar til Københavns Ejendomme på 0,073 mio. kr. svarende til 1,7% af udgiften til byggearbejder og montering.  

Den resterende del af bevillingen på 0,222 mio. kr. forbliver i Socialforvaltningen til at dække udgift til projektlederhonorar på 0,022 mio. kr. i 2012 og til montering  på 0,200 mio. kr. i 2013.

Driftsudgifterne for de nye døgnpladser og den delvist lukkede afdeling er afsat på bevillingsområde Børnefamilier med særlige behov, funktion 5.28.23.1, Døgninstitutioner for børn og unge.    

Enhedsudgifter pr. plads for projekter i Københavns kommune (p/l 2012)   

1.000 kr.

Anlæg uden delvist lukket afdeling

Anlæg med delvist lukket afdeling

Pris pr. plads

975

1.100

  
Det er generelt vanskeligt at sammenligne enhedspriser, som etableres i eksisterende bygninger, da bl.a. bygningens stand og indretning er afgørende for, hvor omfattende ombygningen og renoveringen bliver.

Videre proces

-


Anette Laigaard   /                            Lars Østergaard

Oversigt over politisk behandling

Socialforvaltningen indstiller, at Socialudvalget anbefaler Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen at godkende,

1.      at Skodsborg ombygges og indrettes til en afdeling under Ertodeto med plads til 6-10 unge i alderen 12-17 (23) år.

2.      at der gives en anlægsbevilling på 3,900 mio. kr. (p/l 2012) til ombygning og indretning af Skodsborg. Heraf anvises finansiering for de 3,200 mio. kr. på bevillingsområde Børnefamilier med særlige behov, funktion 5.28.23.3, Døgninstitutioner for børn og unge. For de resterende 0,700 mio. kr. anvises dækning på bevillingsområde Børnefamilier med særlige behov, funktion 5.28.23.1, Døgninstitutioner for børn og unge,

3.      at der af * markeret anlægsbevilling på 1 mio. kr. i budget 2013 (p/l 2013) til etablering af delvist lukkede afdelinger på 2 døgninstitutioner for børn og unge anvendes 0,5 mio. kr. til indretning af en delvist lukket afdeling på Skodsborg,

4.      at der af anlægsbevillingen på 3,900 mio. kr. (p/l 2012) samt den * markerede anlægsbevilling på 0,5 mio. kr. (p/l 2013) overføres i alt 0,230 mio. kr. i 2012 og 3,948 mio. kr. i 2013 til Københavns Ejendomme fra Socialudvalgets bevillingsområde Børnefamilier med særlige behov, funktion 5.28.23.3, og bevillingsområde Børnefamilier med særlige behov, funktion 5.28.23.1 Døgninstitutioner for børn og unge til Kultur- og Fritidsudvalgets bevilling, Københavns Ejendomme, funktion 5.28.23.3,

5.      at 0,222 mio. kr., som udgør den resterende del af anlægsbevillingen på 3,900 mio. kr. (p/l 2012) samt den * markerede anlægsbevilling på 0,5 mio. kr. (p/l 2013) forbliver i Socialforvaltningen til at dække projektlederhonorar på 0,022 mio. kr. og montering på 0,200 mio. kr. Udgifterne fordeler sig med 0,022 mio. kr. i 2012 og 0,200 mio kr. i 2013.

Socialudvalgets beslutning i mødet den 14. november 2012

Kontorchef Lars Østergaard overværede punktets behandling.

Indstillingen blev godkendt.

 

Kultur- og Fritidsforvaltningen oversender sagen til Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

”Kultur- og Fritidsforvaltningen skal på vegne af Kultur- og Fritidsudvalget meddele, at Kultur- og Fritidsforvaltningen ingen bemærkninger har til, at sagen om

·         Anlægsindstilling vedr. indretning af afdeling til unge i alderen 12 - 17 (23) år under Ertodeto på Skodsborg Strandvej 130, 2942 Skodsborg

gennemføres i den foreliggende form. Der henvises til Kultur- og Fritidsforvaltningens administrative høringssvar.”.


 

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

Det præciseres efter aftale med Socialforvaltningen, at konverteringen af serviceudgifter til anlægsudgifter frigiver servicemåltal på 0,7 mio. kr. i 2013, som tilbageføres til servicebufferpuljen.

I første sag i 2013 om Anlægsoversigt og fast track skal Socialudvalget frigøre anlægsmåltal til Ertodeto svarende til 4,2 mio. kr. i Socialudvalgets anlægsmåltal i 2013.

Økonomiudvalget forudsætter derudover, at eventuelle merudgifter som følge af sagen afholdes inden for Socialudvalgets budgetramme.


Økonomiudvalgets beslutning på mødet den 4. december 2012

Indstillingen blev anbefalet uden afstemning.

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 13. december 2012

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.
Til top