Mødedato: 13.12.2012, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Test af nyt by- og pendlercykelsystem

Se alle bilag

Borgerrepræsentationen skal godkende, at Københavns Kommune indgår aftale med DSB om finansiering af en etårig test af et nyt by- og pendlercykelsystem fra midten af 2013.

Indstilling og beslutning

Indstilling om,

  1. at Teknik- og Miljøforvaltningen på vegne af Københavns Kommune indgår aftale med DSB om et nyt by- og pendlercykelsystem som beskrevet i bilag 1 med 1.260 cykler i ét år fra sommeren 2013,
  2. at anlægsregnskabet vedr. anlægsprojektet ”Klimamidler – bycykel, koncept og design” godkendes, jf. bilag 6, og der omdisponeres 0,3 mio. kr. (2012 p/l), som en rådighedsbevilling til by- og pendlercykelsystem og nedtagning af de eksisterende bycykelstativer, 
  3. at der omdisponeres 1,8 mio. kr. (2012 p/l) fra anlægsprojektet ”Pulje til brint og grøn energi”, som en rådighedsbevilling til by- og pendlercykelsystem og nedtagning af de eksisterende bycykelstativer og der på den baggrund omplaceres 1,8 mio. kr. (2012 p/l) fra Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg, funktion 0.52.89.3 til funktion 2.28.23.3 i 2012,
  4. at der frigives en anlægsbevilling på 2,1 mio. kr. (2012 p/l) til igangsætning af nyt by- og pendlercykelsystem (1,5 mio. kr.) og nedtagning af eksisterende bycykelstativer (0,6 mio. kr.). Midlerne frigives på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg, funktion 2.28.23.3 i 2012,  samt
  5. at eventuel medfinansiering af systemet herudover fra 2014 og frem til 2021 søges finansieret via Budget 2014.  

Det bemærkes, at finansieringen af denne indstilling bl.a. sker på baggrund Budget 2011 aftalemidler afsat til ”Brint og grøn energi”.

Endvidere bemærkes, at Københavns Kommune med denne indstilling deltager i en test fra medio 2013 til medio 2014, og at evt. fortsættelse af projektet vil indgå i budgetforhandlingerne for 2014.

Det forudsættes, at eventuelle merudgifter som følge af sagen afholdes inden for Teknik- og Miljø-udvalgets budgetramme.

(Teknik- og Miljøudvalget)

Problemstilling

Københavns Kommune har sammen med Frederiksberg Kommune indgået aftale med DSB om udbud af et nyt bycykelsystem. Forhandlingerne om Budget 2013 medførte ikke midler til den aftalte medfinansiering fra Københavns Kommune på 108 mio. kr. over otte år. Det er efterfølgende aftalt med DSB, at Københavns Kommune kan være med til at teste det nye bycykelsystem mod at bidrage med 1,5 mio. kr. til projektet.  

Efter udløbet af testperioden på et år kan Københavns Kommune frit beslutte, om kommunen vil tilslutte sig systemet, og om systemet i givet fald skal udvides med flere cykler.

Borgerrepræsentationen besluttede den 17. november 2011 at godkende, at et nyt by- og pendlercykelsystem kunne sendes i udbud. Parterne har udpeget Gobike som vinder af udbuddet, og DSB og Frederiksberg Kommune har afsat midler til at finansiere systemet i otte år. Der kan hermed fremlægges forslag til den endelige løsning af systemet.

Sagen har været forelagt politisk behandling trin for trin undervejs, se bilag 4.

Løsning

Systemet er tænkt som et ekstra ben i den kollektive trafik og kan på sigt udstrækkes til hele landet og navnlig tilbyde de togrejsende en mulighed for at leje en cykel i forlængelse af deres rejse.

Forslaget indeholder 1.260 by- og pendlercykler fordelt på minimum70 lokaliteter i Frederiksberg Kommune og i Københavns Kommune, herunder alle 30 DSB-stationer i de to kommuner. Den tilbudte løsning har forholdsvis lave driftsomkostninger.

Cykelsystemet kan være med til at gøre den offentlige transport mere konkurrencedygtig i forhold til transport i bil. Systemet er tiltænkt turister, borgere og rejsende med kollektiv trafik i kommunen, samt københavnere, der pendler ud af kommunen.

Cykelsystemet er med til at understøtte ambitionen om at skabe grøn vækst, da strømmen til systemet vil være baseret på grøn energi, og Gobike er et dansk konsortium. Alle cykler i systemet kan opgraderes til elcykler. Der vil med implementering af systemet potentielt blive kørt færre bil- og taxature, og dermed udledt mindre CO2. På sigt kan spares over 500 ton CO2 årligt, hvis systemet udrulles med 3500 cykler.

Det vil være muligt at reservere en cykel på forhånd, og der kan betales med enten sms, kreditkort, rejsekort eller med abonnements-kode. Funktion og design har vægtet med 20-25 % i vurderingen af tilbuddene. Der er lagt vægt på det enkle og lette design, der følger af cyklens funktionalitet. Forvaltningen vurderer, at cyklen lever fuldt op til designkravene, og at kvaliteten af cyklen er noget af det bedste man kan få på markedet for bycykler.

Forvaltningen vurderer, at 1260 cykler er tilstrækkeligt til at dække en stor del af behovet blandt brugerne i det første år, men at det på lidt længere sigt vil være mere optimalt med en løsning med 3500 cykler. Et større system kan løbende sikres ved at udvide løsningen til private virksomheder, der fx kan købe bycykelstativer til at stå på deres egne arealer. Flere store virksomheder har allerede udtrykt interesse for dette. Disse cykler vil være tilgængelige for alle, og dermed udvides det samlede system uden ekstra omkostninger.

Metroselskabet I/S har bidraget til finansieringen af selve udbuddet, men har tidligere besluttet ikke at indgå som part i det selskab, som DSB opretter. Afhængig af de faktiske kunde- og forretningsmæssige forhold i systemet, vil Metroselskabet afklare et eventuelt fremtidigt engagement – om de fx ønsker at finansiere opstilling af flere cykler ved Metrostationerne, end der nu er planlagt.


Det indgår som en del af aftalen med DSB, at DSB opstiller cykelstandere til bycykelsystemet på kommunens arealerne i de år, som projektet kører. Systemet har en grundlæggende trafikal funktion og skal ses som en forlængelse af den kollektive trafik. Kommunen vil dog forbeholde sig ret til at foretage ændringer i opstillingerne på vejarealerne, hvis f.eks. ombygninger eller ændrede funktioner på vejene i øvrigt taler for det.

Etableringen af systemet vil indebærer nedlæggelse af ni parkeringspladser i grøn betalingszone og fem pladser i blå betalingszone samt nedlæggelse af fem pladser uden for betalingsområdet. Nedlæggelserne er af en sådan størrelsesorden og karakter, at de ikke vil influere nævneværdigt på parkeringsforholdene i de berørte områder. Endvidere vil der for de nedlagte pladser i blå zone blive oprettet erstatningspladser. Se indstillingens bilag 3 for detaljeret beskrivelse af parkeringskonsekvenser.   

 

Økonomi

Københavns Kommunes kan deltage i projektet med en investering på i alt 1,5 mio. kr. (2012 p/l) i enten 2012 eller 2013. DSB S-tog har afsat 33,6 mio. kr., og Frederiksberg Kommune 11,9 mio. kr. til etablering og drift af systemet i otte år. Københavns Kommunes betaling går til at medfinansiere Gobikes etablerings- og anlægsomkostninger i et år fra sommeren 2013 til medio 2014.

 

Det eksisterende bycykelsystem skal lukkes, og stativerne skal tages ned under alle omstændigheder, da den eksisterende kontrakt udløber i 2012. Der er væsentlige fordele ved at koordinere nedtagning af de gamle stativer med opsætning af de nye bycykler på de arealer, der skal bruges til det nye system. Udgifterne til nedtagning være på anslået 0,6 mio. kr. (2012 p/l).

 

Finansieringen af de 2,1 mio. kr. (2012 p/l) til igangsætning af nyt by- og pendlercykelsystem og nedtagning af eksisterende bycykelstativer kommer fra anlægsbevillingen til projektet ”Pulje til brint og grøn energi” med 1,8 mio. kr. (2012 p/l) og fra anlægsregnskabet vedr.”Klimamidler – Bycykel, koncept og design”, hvor der forventes et mindreforbrug på 0,3 mio. kr., se også bilag 6.

 

Der er mindreindtægter på parkering på i alt 231.000. kr. i 2013. Mindreindtægterne i forbindelse med nedlæggelse af de ni p-pladser i grøn zone på 131.000 kr. er dækket af parkeringspuljen, som blev afsat til p-nedlæggelser i ”Overførselssag 2011-2012”, se også bilag 5.

 

Der har hidtil i Københavns Kommune været kanaliseret indtægter fra byrumsreklamer til drift af de eksisterende bycykler, som blev finansieret helt overvejende med midler fra byrumsreklametavler opstillet ved bycykelstativerne. Teknik- og Miljøudvalget besluttede 21. juni 2010 at adskille udbuddet af et nyt bycykelsystem fra det kommende udredningsarbejde vedrørende potentielle reklameindtægter. Dette blev besluttet for bl.a. regnskabsteknisk at kunne adskille indtægter fra reklamer fra omkostninger i et nyt bycykelsystem. Borgerrepræsentationen godkendte 11. november 2011 principperne for forretningsmodel for et nyt bycykelsystem, herunder at salg af byrumsreklamer fremover vil blive adskilt fra driften af bycykelsystemet, hvilket skaber gennemsigtighed om økonomien.

Videre proces

Hvis indstillingen godkendes, vil Teknik- og Miljøforvaltningen i samarbejde med DSB og Gobike udvælge og projektere de endelige placeringer på baggrund af de overordnede placeringer (bilag 2).

Teknik- og Miljøudvalget vil i foråret 2013 blive orienteret om status på processen med implementering. Hvis det i projekteringsfasen opdages, at der mod forventning lægges op til nedlæggelse af yderligere p-pladser, vil dette blive forelagt politisk beslutning.

De første cykler vil være klar i løbet af sommeren 2013 til brug for pilottest, som vil blive forelagt Teknik- og Miljøudvalget. Evalueringen af disse test vil danne baggrund for forslag om finansiering af eventuel videreførelse eller udvidelse af systemet. Systemet vil være fuldt ud etableret med 1260 cykler senest oktober 2013.


Hjalte Aaberg                                                                

                                                                  / Niels Tørsløv

                                                                 

Oversigt over politisk behandling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, Teknik- og Miljøudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen, anbefaler,
  1. at Teknik- og Miljøforvaltningen på vegne af Københavns Kommune indgår aftale med DSB om et nyt by- og pendlercykelsystem som beskrevet i bilag 1 med 1.260 cykler i ét år fra sommeren 2013,
  2. at anlægsregnskabet vedr. anlægsprojektet ”Klimamidler – bycykel, koncept og design” godkendes, jf. bilag 6, og der omdisponeres 0,3 mio. kr. (2012 p/l), som en rådighedsbevilling til by- og pendlercykelsystem og nedtagning af de eksisterende bycykelstativer, 
  3. at der omdisponeres 1,8 mio. kr. (2012 p/l) fra anlægsprojektet ”Pulje til brint og grøn energi”, som en rådighedsbevilling til by- og pendlercykelsystem og nedtagning af de eksisterende bycykelstativer og der på den baggrund omplaceres 1,8 mio. kr. (2012 p/l) fra Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg, funktion 0.52.89.3 til funktion 2.28.23.3 i 2012,
  4. at der frigives en anlægsbevilling på 2,1 mio. kr. (2012 p/l) til igangsætning af nyt by- og pendlercykelsystem (1,5 mio. kr.) og nedtagning af eksisterende bycykelstativer (0,6 mio. kr.). Midlerne frigives på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg, funktion 2.28.23.3 i 2012, 
  5. at eventuel medfinansiering af systemet herudover fra 2014 og frem til 2021 søges finansieret via Budget 2014. 

    Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,
  6. at der i forbindelse med det nye by- og pendlercykelsystem nedlægges ni p-pladser i grøn zone. Nedlæggelse af disse pladser vil medføre et indtægtstab på 0,131 mio. kr. (2012 p/l) fra 2013 og frem på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Parkering, funktion 2.22.07.1. Indtægtstabet finansieres af den pulje, som blev afsat til p-nedlæggelser i ”Overførselssag 2011-2012”, jf. bilag 5. 
  7. at der nedlægges og etableres fem parkeringspladser i blå zone. Etableringen af de fem parkeringspladser svarer til en anlægsudgift på 0,012 mio. kr., der finansieres af puljen til erstatningspladser i blå zone, som blev frigivet på Borgerrepræsentationens møde den 26. januar 2012, jf. parkeringsnotat (bilag 3). Desuden nedlægges fem pladser udenfor p-zonerne,
  8. at Teknik- og Miljøforvaltningen i samarbejde med DSB og Gobike projekterer og fastlægger de endelige placeringer af de nye bycykelstationer. Teknik- og Miljøudvalget vil blive forelagt de endelige placeringer til godkendelse, såfremt dette vil kræve yderligere nedlæggelse af p-pladser.


Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i møde den 19. november 2012
Der blev stemt om indstillingens 6. at-punkt:

For indstillingen 6. at-punkt stemte 9 udvalgsmedlemmer: A, B, F, I, Ø og Signe Goldmann (løsgænger).
Imod indstillingen stemte 2 udvalgsmedlemmer: C og O.
Ingen udvalgsmedlemmer undlod at stemme.

Indstillingens 6. at-punkt blev godkendt.

Der blev stemt om indstillingens 1.-5. samt 7. og 8. at-punkter.
For indstillingen stemte 11 udvalgsmedlemmer: A, B, C, F, I, O, Ø og Signe Goldmann (løsgænger).
Imod indstillingens 1.-5. samt 7. og 8. at-punkter stemte: Ingen
Ingen udvalgsmedlemmer undlod at stemme.

Indstillingens 1.-5. at-punkter blev anbefalet, samt 
7. og 8. at-punkter blev godkendt.

Indstillingen blev anbefalet. 


Økonomiforvaltningen indstiller over for Økonomiudvalget, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

Økonomiudvalget bemærker, at finansieringen af denne indstilling bl.a. sker på baggrund Budget 2011 aftalemidler afsat til ”Brint og grøn energi”.

Endvidere bemærkes, at Københavns Kommune med denne indstilling deltager i en test fra medio 2013 til medio 2014, og at evt. fortsættelse af projektet vil indgå i budgetforhandlingerne for 2014.

Økonomiudvalget forudsætter, at eventuelle merudgifter som følge af sagen afholdes inden for Teknik- og Miljø-udvalgets budgetramme.



Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 4. december 2012

Indstillingen blev anbefalet uden afstemning.


 

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 13. december 2012


Venstre, Dansk Folkeparti og Det konservative Folkeparti fremsatte følgende ændringsforslag til indstillingen:

”Det foreslås, at indstillingen tilføjes et ekstra at-punkt med følgende ordlyd:

”at Teknik- og Miljøforvaltningen pålægges at undersøge muligheden for kommercielle by- og pendlercykler, så by- og pendlercykelsystemet kan udvides med flere cykler, til et større geografisk område og i en længere periode end blot et enkelt år.”

 

Ændringsforslaget blev forkastet med 36 stemmer imod 14.

 

For stemte: C, I, O og V.

Imod stemte: A, B, F, Ø og Signe Goldmann (løsgænger).

 

 

Indstillingen blev herefter godkendt uden afstemning.

Til top