Mødedato: 12.12.2019, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Endelig godkendelse af Politik for København som Studieby

Se alle bilag
Udkastet til politik for København som studieby har været i offentlig høring og høring i fagudvalgene mv. De modtagne høringssvar har generelt været positive. En række af høringssvarene har endvidere givet anledning til forslag til konkrete ændringer i politikken. Politikken forelægges nu til endelig godkendelse.

Indstilling

Indstilling om,

  1. at politikken for København som studieby, Studieby København, jf. bilag 1, godkendes med de foreslåede tilrettelser på baggrund af den offentlige høring,
  2. at det godkendes, at medlemsforslaget fra Radikale Venstre på Borgerrepræsentationens møde den 23. august 2018, jf. bilag 4, hermed er håndteret.

(Økonomiudvalget)

Problemstilling

Borgerrepræsentationen vedtog på sit møde den 23. august 2018 et medlemsforslag fra Radikale Venstre om, at Økonomiforvaltningen i samarbejde med de øvrige forvaltninger skulle udarbejde et udkast til en politik for København som studieby. Medlemsforslaget er vedlagt denne indstilling som bilag 4.

Økonomiudvalget vedtog den 24. september 2018, at udkastet til en politik for København som studieby skulle sendes i 4 ugers offentlig høring, samt i høring i kommunens fagudvalg mv.

Løsning

Økonomiforvaltningen har i løbet af høringsperioden modtaget i alt 25 høringssvar fra fagudvalg, lokaludvalg, organisationer og borgere. Elev- og studenterorganisationerne har i fællesskab udarbejdet ét samlet høringssvar, som er sendt til kommunen på vegne af alle organisationerne.

De modtagne svar er gennemgående meget positive overfor, at Københavns Kommune har vedtaget at udarbejde en studielivspolitik, og en stor del af de svarene udtrykker også på forskellig vis tilfredshed med det konkrete indhold af Studieby København.

De modtagne hørringsvar berører herudover særligt temaerne Bolig, Deltagelse og Internationale studerende. Under temaet Bolig bemærkes det gennemgående i mange af de modtagne svar, at der er behov for boliger, der er til at betale for studerende på SU. Desuden nævner flere høringssvar et ønske om ét indstillingsudvalg til ungdomsboliger. I forbindelse med temaet Deltagelse bemærkes det i mange af de modtagne svar, at det er væsentligt, at en velkomst til byen også er rettet mod internationale studerende, at velkomsten til byen også kan indeholde en introduktion til lokaludvalg, byens faciliteter m.v., samt at velkomstkonceptet bør koordineres med flere relevante aktører. Under temaet Internationale studerende bemærkes det i flere svar, at der skal sættes ind i forhold til at integrere de internationale studerende i studielivet, fritidslivet og arbejdsmarkedet.

19 af høringssvarene har givet anledning til, at Økonomiforvaltningen har foreslået konkrete ændringer, som er indarbejdet i det endelige udkast til politikken. Blandt andet foreslås en ny anbefaling om at afsøge mulighederne for at etablere en platform, hvor boligsøgende studerende og privatpersoner, som søger at udleje et værelse, kan matches.

En række øvrige høringssvar har ikke givet anledning til konkrete ændringer i politikken, men kan indgå i det videre arbejde med udmøntningen.

Økonomi

Indstillingen medfører ikke i sig selv udgifter for Københavns Kommune.

Udgifter til sekretariatsbetjening af uddannelsesrådet afholdes inden for Økonomiudvalgets egen ramme.

En del af de anbefalede initiativer forudsætter, at der afsættes midler ved budgetforhandlinger eller lignende, hvilket fremgår af politikken.

Videre proces

Økonomiforvaltningen vil i samarbejde med de øvrige forvaltninger og relevante eksterne aktører gå i gang med arbejdet med udmøntning af anbefalingerne i Studieby København, herunder etableringen af et centralt uddannelsesråd.

 

Søren Tegen Pedersen              /Mads Grønvall

Oversigt over politisk behandling

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at politikken for København som studieby, Studieby København, jf. bilag 1, godkendes med de foreslåede tilrettelser på baggrund af den offentlige høring,
  2. at det godkendes, at medlemsforslaget fra Radikale Venstre på Borgerrepræsentationens møde den 23. august 2018, jf. bilag 4, hermed er håndteret.

 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 03. december 2019

Det Konservative Folkeparti fremsatte følgende ændringsforslag:

 

" At kommunens midler til almene boliger (foruden obligatoriske ældre- og plejeboliger) målrettes til studerende og anvendes til studieboliger."

 

Ændringsforslaget blev forkastet med 12 stemmer mod 1. Ingen medlemmer undlod at stemme.

For stemte: C.

Imod stemte: A, Ø, Å, B, F, V og O.

 

Indstillingen blev herefter anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 12. december 2019

Det Konservative Folkeparti genfremsatte følgende ændringsforslag (ÆF1):

"At kommunens midler til almene boliger (foruden obligatoriske ældre- og plejeboliger) målrettes til studerende og anvendes til studieboliger."

 

Socialdemokratiet, Enhedslisten, Alternativet, Radikale Venstre, SF og Det Konservative Folkeparti fremsatte følgende ændringsforslag (ÆF2-ÆF4): 

ÆF2 (til politikkens s. 25):
” (…) Fortsat fokus på et tæt samarbejde mellem uddannelsessteder, virksomheder og kommunen om indsatser som kvalificerer de studerende til jobs efter endt uddannelse herunder gennem studiejobs og praktikforløb i forbindelse med studiet”.

ÆF3 (til politikkens s. 36):
” (…) København skal være en levende, spændende og tryg by, og studerende skal inviteres til at deltage aktivt i byens forenings-, kultur- og byliv. Kendskabet til byens tilbud målrettet studerende skal derfor udbredes, herunder fx muligheden for nemt og billigt at benytte de kommunale idrætsfaciliteter og kulturtilbud. Samtidig skal det være muligt og attraktivt for studerende at bo i alle dele af byen – også i de udsatte byområder”.

ÆF4 (til politikkens s. 46):

” (…) Eksempelvis ved at etablere en idébank, hvor uddannelsessteder og kommunale aktører udveksler projektideer som kan løse kommunale udfordringer, eksempelvis på klimaområdet. Derudover kan kommunen facilitere en årlig case competition på baggrund af kommunale data og problemstillinger i samarbejde med byens uddannelsessteder”.

 

 Venstre fremsatte følgende underændringsforslag til ÆF 4 (UÆF1):

 ”Dog under hensyntagen til GDPR-forordningen”.

  

Det af Det Konservative Folkeparti genfremsatte ændringsforslag (ÆF1) blev forkastet med 44 stemmer mod 6. Ingen medlemmer undlod at stemme.

For stemte: C, 1 medlem af O (Finn Rudaizky) og I.

Imod stemte: A, Ø, Å, B, F, V og 1 medlem af O (Carl Christian Ebbesen).

  

Det af Socialdemokratiet, Enhedslisten, Alternativet, Radikale Venstre, SF og Det Konservative Folkeparti fremsatte ændringsforslag (ÆF2) blev vedtaget uden afstemning.

 

 Det af Socialdemokratiet, Enhedslisten, Alternativet, Radikale Venstre, SF og Det Konservative Folkeparti fremsatte ændringsforslag (ÆF3) blev vedtaget uden afstemning.

  

Det af Venstre fremsatte underændringsforslag (UÆF1) til ÆF4 blev vedtaget uden afstemning.


Det af Socialdemokratiet, Enhedslisten, Alternativet, SF og Det Konservative Folkeparti fremsatte ændringsforslag (ÆF4) blev vedtaget uden afstemning.

 

Selve indstillingen blev herefter godkendt uden afstemning.

Til top