Mødedato: 12.11.2015, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Omlægning af intern høring og delegation af beslutningskompetence i forbindelse med lokalplaner

Se alle bilag

Der skal tages stilling til den fremtidige tilrettelæggelse af den interne høringsproces i forbindelse med lokalplaner, og Borgerrepræsentationen skal tage stilling til delegation af beslutningskompetencen i forbindelse med offentliggørelse af lokalplaner.

Indstilling og beslutning

Indstilling om,  

  1. at Teknik- og Miljøudvalget bemyndiges til at sende forslag til lokalplaner, der ikke er ledsaget af kommuneplantillæg, ikke er af principiel karakter og ikke omfatter byggeri hvor Københavns Kommune er bygherre, i offentlig høring.

Det forudsættes, at eventuelle merudgifter som følge af sagen afholdes inden for Teknik-og Miljøudvalgets budgetramme.

(Teknik- og Miljøudvalget)

Problemstilling

Som opfølgning på Teknik- og Miljøudvalgets drøftelse den 13. april 2015 af forslag til forkortelse af lokalplanproces og delegation af beslutningskompetence til at sende lokalplaner i offentlig høring skal Teknik- og Miljøudvalget tage stilling til Teknik- og Miljøforvaltningens forslag som beskrevet under Løsning. 

Som ønsket af udvalget redegøres der i skemaform for de tidskrævende forløb i lokalplanprocessen og mulige tiltag til at optimere disse (bilag 3).

Løsning

Forvaltningen har analyseret lokalplanprocessen og fundet to steder, hvor der kan være tid at hente: I forhold til den interne høringsproces og i forhold til godkendelse af lokalplanforslag mhp. offentlig høring.

Omlægning af den interne høringsproces
I bilag 1 er beskrevet, hvordan den interne høringsproces og miljøhøringen kan omlægges. Den interne høring omfatter lokaludvalgene og en række kommunale instanser, som fx miljø- og klimamyndigheder samt statslige myndigheder m.fl. Den interne høring erstattes af en tidlig inddragelse af lokaludvalgene og en mere direkte kontakt til de myndigheder, som skal eller kan have indflydelse på udformningen af lokalplanforslaget. Omlægningen vil betyde, at oplysninger til sagen kommer frem på et tidligere tidspunkt. I forbindelse med omlægningen af den interne høring vil Teknik- og Miljøudvalget blive orienteret på forhånd via TMU-portalen, når der er lokalplaner, hvor lokaludvalg involveres.

Miljøhøringen omlægges ligeledes, sådan at den foretages på baggrund af det udarbejdede lokalplanforslag, inden dette behandles politisk. 

I bilag 3 er beskrevet, hvordan sagsbehandlingen foreslås omlagt. Omlægningen vil betyde, at den indledende fase af lokalplanarbejdet bliver mere struktureret. Servicemålet beregnes fra godkendelsen af en startredegørelse eller, hvis en sådan ikke udarbejdes, fra det tidspunkt, der er enighed mellem forvaltningen og bygherren om grundlaget for at udarbejde et lokalplanforslag (samarbejdsaftale). Ændringerne i sagsbehandlingen vil betyde forbedrede muligheder for at opfylde servicemålet på 52 uger.

Delegation af beslutningskompetence fra Borgerrepræsentationen til Teknik- og Miljøudvalget
Den politiske behandling af lokalplaner sker i dag mindst to gange: Godkendelse af lokalplanforslag med henblik på offentlig høring og den endelige vedtagelse af lokalplanen efter høringsperioden. Begge forløb behandles i dag i Teknik- og Miljøudvalget, Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen. Forvaltningen foreslår at forkorte denne proces via delegation.  

Planloven har siden 2012 indeholdt en mulighed for, at Borgerrepræsentationen kan delegere beslutningskompetencen i nogle typer lokalplaner til Teknik- og Miljøudvalget eller til Teknik- og Miljøforvaltningen. Regeringens hensigt med lovændringen var, at der på dette område bør være de samme muligheder for delegation som i øvrige kommunale beslutningsprocesser.  

Hvis en sag indeholder en ændring af kommuneplanen, kan beslutningskompetencen som hovedregel ikke delegeres. Det samme gælder, hvis en lokalplan muliggør et for området stort byggeri, både privat og kommunalt. Hvis kommunen selv er grundejer eller bygherre, er der som oftest ikke mulighed for at delegere beslutningskompetencen.  

Delegationen foreslås derfor kun at omfatte lokalplanforslag, der hverken er ledsaget af kommuneplantillæg eller har principiel karakter, som beskrevet ovenfor. En sag af principiel karakter kunne fx. være indstillingen om lokalplanforslag for Faste Batteri, grundet det for området store byggeri.  

Det er forvaltningen, der foretager en vurdering af, om en sag er omfattet af delegation og redegør for det i de konkrete indstillinger om lokalplaner. 

Det er vigtigt at fastholde den tætte sammenhæng mellem forvaltningens lokalplanarbejde og den politiske behandling. Derfor foreslår forvaltningen, at delegationskompetencen begrænses til, at Teknik- og Miljøudvalget kan træffe beslutning om at sende forslag til lokalplaner i offentlig høring. Den beslutning ligger i dag i Borgerrepræsentationen. En sådan delegation vil, for de sager, der delegeres, reducere sagsbehandlingstiden med gennemsnitlig 6 uger. Borgerrepræsentationen vil fortsat skulle behandle den endelige vedtagelse af lokalplansagen, hvor de modtagne høringssvar indgår, og hvor forvaltningen giver sin vurdering af, om høringen bør medføre ændringer i lokalplanforslaget.  

Teknik- og Miljøforvaltningen vil løbende orientere Borgerrepræsentationen om kommende lokalplaner via Borgerrepræsentationens fremlæggermappe. Delegation kan til enhver tid tilbagekaldes, og skal fornyes efter hvert valg til Borgerrepræsentationen. Der er ikke ændringer i reglerne om initiativ- og standsningsret.  

I bilag 2 er redegjort for de overordnede regler om delegation af beslutningskompetence. 

Økonomi

Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for kommunen.

Videre proces

Forvaltningen udarbejder i samarbejde med interne høringsparter, herunder lokaludvalgene, de specifikke aftaler om omlægningen af den interne høring.  

Indstillinger om at sende lokalplanforslag i offentlig høring behandles fremover kun af Teknik- og Miljøudvalget, medmindre de ledsages af et forslag til kommuneplantillæg, er af principiel karakter, ikke omfatter byggeri, hvor Københavns Kommune er bygherre, eller delegationen er tilbagekaldt. Det vil fremgå af indstillingerne, om sagen er omfattet af delegationen. Delegationsfortegnelsen suppleres med denne delegation.  

Medio 2016 fremlægger forvaltningen en evaluering af ændringerne for Teknik- og Miljøudvalget.


Pernille Andersen                                           / Jakob Møller Nielsen

Oversigt over politisk behandling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at den interne høring fremover tilrettelægges, som beskrevet i bilag 1.

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

    2.   at Teknik- og Miljøudvalget bemyndiges til at sende forslag til lokalplaner, der ikke er 
          ledsaget af kommuneplantillæg, ikke er af principiel karakter og ikke omfatter byggeri 
          hvor Københavns Kommune er bygherre, i offentlig høring.



Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 5. oktober 2015

1. at-punkt blev godkendt uden afstemning.

2. at-punkt blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen uden afstemning.



Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

Økonomiudvalget har ingen bemærkninger til det planmæssige aspekt af sagen, eller at nærværende sag søges gennemført i den foreliggende form, idet det forudsættes, at eventuelle merudgifter som følge af sagen afholdes inden for Teknik-og Miljøudvalgets budgetramme.


Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 3. november 2015

Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 12. november 2015

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.
Til top