Mødedato: 12.11.2015, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Forslag til tillæg nr. 8 til lokalplan nr. 310 ”Teglværkshavnen”, Kgs. Enghave

Se alle bilag

Borgerrepræsentationen skal tage stilling til offentliggørelse af forslag til tillæg nr. 8 til lokalplan nr. 310 ”Teglværkshavnen”. Forslaget vil muliggøre ændring af anvendelse for en del af en karré i Teglholmen Øst i Sydhavnen, således at der muliggøres boliger på hele byggefeltet.

Indstilling og beslutning

Indstilling om,

  1. at forslag til tillæg nr. 8 til lokalplan nr. 310 ”Teglværkshavnen” (bilag 1) godkendes med henblik på offentliggørelse på Københavns Kommunes hjemmeside ”Bliv Hørt” og udsendelse i offentlig høring i 8 uger.

Det forudsættes, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.

(Teknik- og Miljøudvalget)

Problemstilling

Ejeren af ejendommen Støberigade 11-13 ønsker at opføre en boligkarré med ca. 13.800 m2 boliger og ca. 960 m2 publikumsorienteret serviceerhverv (butikker) i stueetagen.
Den gældende lokalplan, tillæg nr. 3 til lokalplan nr. 310 ”Teglværkshavnen”, fastlægger anvendelsen af dele af det aktuelle byggefelt til ”Serviceerhverv og/eller p-hus”. Gennemførsel af projektet med boliger i hele karréen kræver således, at der vedtages et tillæg til den gældende lokalplan.

Løsning

Bygherre ønsker at opføre en karré i 6 etager, der nedtrappes til 4 etager i det sydøstlige hjørne for at få bedst mulige solforhold i gårdrummet og et varieret facadeudtryk. Bebyggelsen omfatter i alt ca. 14.800 m2, og indeholder ca. 13.800 m2 boliger samt en dagligvarebutik på ca. 1.000 m2. Bebyggelsen indeholder ca. 144 boliger, hvoraf halvdelen bliver almene familie- og studieboliger. 

Tillæg nr. 8 til lokalplan nr. 310 ”Teglværkshavnen” skal ændre anvendelsen, således at der muliggøres boliger i hele karréen. Det er forudsat, at parkeringskrav i området kan håndteres uden et p-hus. Endvidere foreslås det, at tillægget fastlægger nye parkerings- og cykel­parkerings­normer (se nedenfor) samt nye støjgrænser i overensstemmelse med forslag til Kommuneplan 2015. Øvrige bestemmelser i lokalplan 310 med tillæg nr. 3 ændres ikke, ligesom den samlede bebyggelsesprocent på 150 og friarealprocent på 40 for området som helhed fastholdes. Lokalplantillægget kan således betegnes som en ”minimumsmodel”, som muliggør en hurtigere sagsbehandling og realisering af projektet. Præciseringer vedr. bebyggelsens udformning mv. håndteres i kommende byggesag med hjemmel i bestemmelserne i den eksisterende lokalplan. Enkelte mindre dispensationer fra denne kan forventes i forbindelse med byggesagen tilsvarende andre byggesager.  
 

Sideløbende hermed arbejder forvaltningen på to yderligere tillæg til lokalplan nr. 310 for Teglværkshavnen. Forslag til tillæg nr. 6 blev behandlet af Teknik- og Miljøudvalget den 24. august 2015 og omfatter et område ved A.C. Meyers Vænge. Forslag til tillæg nr. 7 forventes fremlagt for Teknik- og Miljøudvalget primo november 2015 og omfatter bl.a. Pladehallen og Kulturpladsen ved Frederiksholmsløbet. Tillægsområderne er ikke beliggende ved siden af hinanden og har forskellige grundejere, hvorfor det ikke er muligt at behandle dem som en samlet sag. Se bilag 3 for overblik over lokalplanstilæggene i området.   

Realisering af projektet vil medvirke til at videreføre udviklingen af byomdannelsesområdet Sydhavnen som et byområde med boliger, kultur og serviceerhverv. Endvidere muliggøres etablering af flere almene boliger i København, hvilket understøtter målsætningen om en blandet by.

Der henvises i øvrigt til bilag 2 faktaark.

Byliv
Den gældende lokalplan indeholder bestemmelser om ”Mulighed for publikumsorienterede serviceerhverv” i stueetagen mod Støberigade og i karréens sydøstligste hjørne. Disse fastholdes i lokalplantillægget. Projektforslaget indeholder en dagligvarebutik mod Støberigade, hvilket er muliggjort i kommuneplanens rammer om detailhandel. Boliger i stueetagen i karréens sydøstligste hjørne forberedes, så de på sigt kan indrettes til udadvendte funktioner. Dette vil bidrage til Københavns Kommunes målsætninger om at skabe byliv og funktionsblanding i nye byområder.

Bæredygtighed
Lokalplantillægget ændrer ikke på krav i gældende lokalplan til bæredygtighed. Nybyggeri af almene boliger skal følge minimumskrav i Københavns Kommunes retningslinjer ”Miljø i Byggeri og Anlæg, 2010”. Heri berøres emnerne miljørigtig projektering, energi og CO2, materialer og kemikalier, vand og afløb, byens rum, liv og natur, affald, støj, indeklima og byggepladsen. Øvrigt byggeri skal følge krav i byggelovgivningen vedr. energiklasse mv.

Almene boliger
Lokalplantillægsområdet ligger i Skolen i Sydhavnens skoledistrikt, hvor den almene boligandel udgør 20-30 %. Det betyder, at der i henhold til kommuneplanens retningslinjer kan stilles krav om almene boliger efter en konkret vurdering af det enkelte projekt. Det er forvaltningens vurdering, at det er hensigtsmæssigt med etablering af almene boliger i lokalplanområdet, idet det forventes, at andelen af almene boliger vil være lavere, når området er fuldt udbygget. Etablering af almene boliger vil således understøtte målsætningen om en blandet by.  

Samlet set giver lokalplantillægget mulighed for yderligere ca. 3.600 boligetagemeter i karréen, i forhold til den oprindelige lokalplan. 25 % heraf svarer til ca. 900 m2, hvilket er for få m2 til en almen boligafdeling, der minimum skal bestå af 40 boliger for at den driftsmæssigt er hensigtsmæssig. Forvaltningen anbefaler derfor, at kravet om 25 % alment ikke stilles. Projektet indeholder ca. 75 almene boliger med et etageareal på ca. 6.500 m2, og således væsentlig flere almene boliger, end de ca. 900 m2, svarende til ca. 10 familieboliger, det ville være muligt at stille krav om i tillægget. 

Parkering
Parkeringsnormen i den gældende lokalplan er 1 plads pr. 100 m2. Med forslag til Kommuneplan 2015 foreslås parkeringsnormen for området ændret til 1 plads pr. 150 m2 med mulighed for minimering til 1 plads pr. 200 m2, såfremt der kan påvises et lavere parkeringsbehov. På baggrund af en konkret vurdering foreslås parkeringsnormen for karré B fastsat til 1 plads pr. 200 m2.

I den konkrete vurdering indgår, at beliggenheden grundet kommende metrobetjening er stationsnær, samt at dobbeltudnyttelse af pladser ved Skolen i Sydhavnen og langs Støberigade forventes mulig. Det indgår desuden, at boligtypologien i området er den tætte karréstruktur, der ikke i samme grad som eksempelvis rækkehustypologien i forslag til lokalplantillæg nr. 6 til Teglværkshavnen appellerer til højt bilejerskab. Endvidere er parkeringsnormen i området vest for Støberigade og karré B også 1 plads pr. 200 m2.

Med den tætte karréstruktur, som er planlagt i Teglholmen, er muligheden for at etablere parkeringspladser begrænset til kældre og gadeparkering. En øget parkeringsdækning kan således forventes at ville medføre, at en del af parkeringen ville skulle finde sted i stueetage, idet det vil være for omkostningsfuldt at etablere parkeringskælder i to etager i et havneområde.  

Lokalplanens bestemmelse om, at parkeringskravet kan reduceres ved dobbeltudnyttelse i forbindelse med erhverv samt at højst 20 % af parkeringen må indrettes på terræn, fastholdes.

Projektforslaget indeholder ca. 115 parkeringspladser, hvoraf ca. 75 er udløst af byggeriet. De øvrige pladser er udløst af andre projekter i lokalplanområdet og indgår i det samlede parkeringsregnskab for området for den gældende lokalplan 310 med tillæg 4 og 5.  

Cykelparkeringsnormen ændres i overensstemmelse med forslag til Kommuneplan 2015. Der skal herefter etableres mindst 3 cykelparkeringspladser pr. 100 m2 boligetageareal og 4 cykelparkeringspladser pr. 100 m2 erhvervsetageareal. For ungdomsboliger og butikker skal der mindst etableres 4 pladser pr. 100 m2. Projektforslaget indeholder ca. 455 cykelparkeringspladser, som er udløst af byggeriet. 50 % heraf skal i overensstemmelse med forslag til Kommuneplan 2015 etableres i konstruktion. Dette sker bl.a. i kælder og under overdækning i gårdrummet.   

Intern høring
Forvaltningen har orienteret Kongens Enghave Lokaludvalg om planforslaget og aftalt med lokaludvalget, at der grundet lokalplantillæggets begrænsede omfang ikke gennemføres en intern høring. Lokaludvalget får mulighed for at fremsende kommentarer til planforslaget i forbindelse med den offentlige høring.

Miljøvurdering
Teknik- og Miljøforvaltningen vurderer, at lokalplanen ikke medfører miljømæssige konsekvenser, der betyder, at der skal udarbejdes en miljørapport i henhold til lov om miljøvurdering af planer og programmer.

Økonomi

Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.

Videre proces

Når Borgerrepræsentationen har godkendt lokalplanforslaget sender Teknik- og Miljøforvaltningen planforslaget i høring i 8 uger.

Efter offentlighedsfasen vil forvaltningen gennemgå de modtagne henvendelser og på baggrund heraf udarbejde indstilling om endelig vedtagelse af planforslaget. Denne forventes forelagt Borgerrepræsentationen i maj 2016.

Pernille Andersen                                       / Jakob Møller Nielsen

Oversigt over politisk behandling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at forslag til tillæg nr. 8 til lokalplan nr. 310 ”Teglværkshavnen” (bilag 1) godkendes med henblik på offentliggørelse på Københavns Kommunes hjemmeside ”Bliv Hørt” og udsendelse i offentlig høring i 8 uger.
 
Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 5. oktober 2015

Det Konservative Folkeparti fremsatte følgende ændringsforslag om tilføjelse af et 2. at-punkt:
”At parkeringsnormen for biler fastsættes til 1 pr. 100 m2.”

Ændringsforslaget blev ikke godkendt med tre stemmer mod seks. Ingen medlemmer undlod at stemme.
For stemte: C, I og V.
I mod stemte: A, B og Ø.

Indstillingen blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen uden afstemning.

Det Konservative Folkeparti, Liberal Alliance og Venstre afgav følgende protokolbemærkninger:
”Cykelparkeringsnormen bør fastsættes til 5 pr. 100 m2 bolig.”


 

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring: 

Økonomiudvalget har ingen bemærkninger til det planmæssige aspekt af sagen, idet det forudsættes, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.



Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 3. november 2015

Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 12. november 2015

Det Konservative Folkeparti fremsatte følgende ændringsforslag (ÆF1):

”At cykelparkeringsnormen fastsættes til 5 pr. 100 m2”.


Det Konservative Folkeparti genfremsatte følgende ændringsforslag (ÆF2) fra udvalgsbehandlingen:

”At parkeringsnormen for biler fastsættes til 1 pr. 100 m2”.


Det af Det Konservative Folkeparti fremsatte ændringsforslag (ÆF1) blev forkastet med 38 stemmer imod 16. Ingen medlemmer undlod at stemme.

For stemte: C, I, O og V.

Imod stemte: A, B, F og Ø.


Det af Det Konservative Folkeparti genfremsatte ændringsforslag (ÆF2) blev forkastet med 38 stemmer imod 16. Ingen medlemmer undlod at stemme.

For stemte: C, I, O og V.

Imod stemte: A, B, F og Ø.

Indstillingen blev herefter godkendt uden afstemning.


Det Konservative Folkeparti og Venstre videreførte deres protokolbemærkning fra udvalgsbehandlingen, som Dansk Folkeparti valgte at tilslutte sig:

”Cykelparkeringsnormen bør fastsættes til 5 pr. 100 m2.”


Der blev fastsat frist for afgivelse af mindretalsudtalelser til mandag den 16. november 2015, kl.12.00.
Til top