Mødedato: 12.01.2006, kl. 17:30

Udpegning til midlertidige bestyrelser på Gymnasier og hf-kurser, KVUC og SOSU-skolen

Se alle bilag

Udpegning til midlertidige bestyrelser på Gymnasier og hf-kurser, KVUC og SOSU-skolen

Borgerrepræsentationen

 

DAGSORDEN

for Ordinært møde torsdag den 12. januar 2006

 

 

BR 5/06

Udpegning til midlertidige bestyrelser på Gymnasier og hf-kurser, KVUC og SOSU-skolen

Udpegning til midlertidige bestyrelser på Gymnasier og hf-kurser, KVUC og SOSU-skolen

 

 

Indstilling om, at Borgerrepræsentationen indstiller 10 repræsentanter til de midlertidige bestyrelser på gymnasierne, hf-kurserne, Københavns VUC og Social- og sundhedsskolen, samt at Borgerrepræsentationen indstiller administrerende direktør i Sundhedsforvaltningen Jesper Fisker som medlem af den midlertidige bestyrelse på social- og sundhedsskolen i København.

(Børne- og Ungdomsforvaltningen)

 

 

 

 

 

INDSTILLING

Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Borgerrepræsentationen,

 

at    Borgerrepræsentationen indstiller 10 repræsentanter til de midlertidige bestyrelser på gymnasierne, hf-kurserne, Københavns VUC og Social- og sundhedsskolen

 

at      Borgerrepræsentationen indstiller administrerende direktør i Sundhedsforvaltningen Jesper Fisker som medlem af den midlertidige bestyrelse på social- og sundhedsskolen i København

 

 

 

 

RESUME

I forbindelse med kommunalreformen skal der i 2006 nedsættes midlertidige bestyrelser for Københavns Kommunes gymnasier og hf-kurser samt Københavns VUC og social- og sundhedsskolen, som alle fra 2007 overgår til selveje under staten. De midlertidige bestyrelser skal varetage overgangen til selveje og institutionens interesser i forhold til Borgerrepræsentationen. Bestyrelserne består af 4 medlemmer, som udpeges af institutionens leder. Borgerrepræsentationen skal indstille et medlem til hver af de midlertidige bestyrelser. Da ligestillingsloven skal følges, anmoder Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen om, at der indstilles både en kvindelig og en mandlig repræsentant til hver bestyrelse.

Københavns Kommune skal efter kommunalreformen fortsat være ansættende myndighed for elever på social- og sundhedsuddannelserne og - i samarbejde med den kommende region - fastsætte dimensioneringen af praktikpladser ud fra kommunens behov for færdiguddannet arbejdskraft indenfor pleje og omsorg. Københavns Kommunes Sundhedsforvaltning har således en væsentlig interesse i at vedligeholde og styrke samarbejdet med social- og sundhedsskolen.

 

Derfor anbefaler Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen, at Borgerrepræsentationen indstiller administrerende direktør i Sundhedsforvaltningen Jesper Fisker som medlem af den midlertidige bestyrelse på social- og sundhedsskolen.

 

 

SAGSBESKRIVELSE

I henhold til lov nr. 590 af 24. juni 2005 (gymnasier, hf-kurser, VUC og sosu-skoler) og lov nr. 591 af 24. juni 2005 (sygepleje- og radiografskoler og amtscentre for undervisningsmidler), skal der for hver af de amtskommunale og kommunale institutioner, der pr. 1. januar 2006 udbyder studentereksamen (stx), højere forberedelseseksamen (hf),  social- og sundhedsuddannelser, almen voksenuddannelse (AVU) samt for centre for undervisningsmidler nedsættes midlertidige bestyrelser. Undervisningsministeriet har udarbejdet en vejledning af d. 15. juni 2005 om rekruttering af medlemmer til de midlertidige bestyrelser.

De midlertidige bestyrelser nedsættes med virkning fra 1. januar 2006 og fungerer indtil 31. december 2006, eller indtil der er udpeget en ny bestyrelse for den selvejende institution.

 

De midlertidige bestyrelsers opgaver

De midlertidige bestyrelser er en del af den offentlige forvaltning. De er uafhængige af Borgerrepræsentationen og udøver deres virksomhed under ansvar for undervisningsministeren.

De midlertidige bestyrelser har som overordnet formål at varetage ledelsen af de nødvendige opgaver med at forberede den pågældende institutions overgang til selveje i statsligt regi og varetage institutionens interesser i forhold til Borgerrepræsentationen. De midlertidige bestyrelser får således til opgave:

·        at forestå udarbejdelse af en ny vedtægt for institutionen

·        at sørge for at det første budget for 2007 udarbejdes og vedtages

·        at sikre at der træffes beslutninger om indretningen af institutionens administration og organisering i øvrigt

·        at træffe andre beslutninger, der er nødvendige med henblik på at forberede oprettelsen af den selvejende institution.

 

Herudover har de midlertidige bestyrelser kompetencen til at ansætte og afskedige institutionens leder (gælder ikke uansøgt afsked for tjenestemandsansatte rektorer og ledere) samt kompetencen til at indstille eventuelle sammenlægninger med andre uddannelsesinstitutioner til undervisningsministeren.

Se i øvrigt bilag 1, hvor opgaver og kompetencefordeling, som de er beskrevet i lovforslagene for henholdsvis de midlertidige bestyrelser på gymnasier og hf-kurser, VUC, SOSU-skoler og centre for undervisningsmidler, er beskrevet.

Den midlertidige bestyrelse skal varetage den kommende selvejende institutions interesser, især når Borgerrepræsentationens beslutninger og prioriteringer i 2006 vil have væsentlig betydning for den selvejende institutions situation for 2007. En midlertidig bestyrelse kan således rette en henvendelse til Undervisningsministeriet, såfremt den finder, at amtskommunale dispositioner vil være i modstrid med den kommende selvejende institutions interesser.

Undervisningsministeriet betjener de midlertidige bestyrelser. Institutionens leder er sekretær for den midlertidige bestyrelse.

 

 

Sammensætning og udpegning af den midlertidige bestyrelse

Institutionens leder udpeger under ansvar over for undervisningsministeren den midlertidige bestyrelse, der består af:

·        en formand, der har erfaring med stiftelse og ledelse af selvejende uddannelsesinstitutioner i statsligt regi eller tilsvarende relevant indsigt i institutionelle forhold

  • et medlem efter indstilling af forberedelsesudvalget for den pågældende region
  • et medlem efter indstilling af kommunerne i det pågældende amt i forening
  • et medlem efter indstilling af de ansatte på institutionen
  • en elev/kursist/studerende på den pågældende institution, der tilforordnes bestyrelsen uden stemmeret, efter indstilling fra elevrådet/kursistrådet/brugerne.

 

For institutioner i Københavns Kommune udpeges det medlem, der er nævnt som nr. 3, efter indstilling fra Borgerrepræsentationen. Indstillingen skal ske inden 1. januar 2006.

 

Det er op til institutionens leder ud fra de indstillede personer at sammensætte den bestyrelse, som lederen finder bedst egnet til at varetage opgaven med at forberede institutionens overgang til selveje.

Herudover skal sammensætningen af bestyrelsen leve op til reglerne i Lov om ligestilling. Det betyder, at de midlertidige bestyrelser, der har status som særlige statslige forvaltningsenheder skal have en ligelig sammensætning af mænd og kvinder. For at kunne håndhæve disse bestemmelser kan institutionens leder derfor kræve, at de indstillende parter skal indstille både en mand og en kvinde, og lederen kan vælge frit mellem disse to. Elevrepræsentanten tæller ikke med i denne vurdering, idet vedkommende er tilforordnet bestyrelsen og derfor ikke har stemmeret. Samlet set skal bestyrelsen derfor ende med at bestå af henholdsvis 2 mænd og 2 kvinder udover elevrepræsentanten.

Desuden skal der ved sammensætningen være overvejelser om de indstilledes habilitet, således at der ikke er tale om personer, der er generelt inhabile, jf. forvaltningsloven nr. 571 af 19. december 1985.

< p style='mso-margin-bottom-alt:auto;text-align:justify'>Medlemmer af amtsrådene kan ifølge loven ikke være medlemmer af de midlertidige bestyrelser. Undtaget herfra er kommunale repræsentanter fra Københavns, Frederiksberg og Bornholms kommuner.

Krav til medlemmer af midlertidige bestyrelser

Der stilles ikke i lovgivningen særlige krav til de personer, de indstillende parter kan indstille. Ifølge Undervisningsministeriets vejledning behøver det således ikke være et medlem fra en kommunalbestyrelse eller en ansat i kommunen, som kommunen indstiller, eller en lærer på institutionen, som de ansatte indstiller.

Det kan være en fordel, at også medlemmerne i bestyrelsen – ud over formanden – har kendskab til etablering og drift af selvejende uddannelsesinstitutioner. Det vil endvidere være en fordel, at medlemmerne af den midlertidige bestyrelse er indstillede på at påtage sig ansvaret for omstillingsprocessen i godt samarbejde med institutionens ledelse og medarbejdere. Bestyrelsen skal kunne forholde sig til og håndtere de mange praktiske såvel som strategiske beslutninger, der skal træffes i 2006 med henblik på at sikre en fornuftig videreførelse af institutionen. Der bliver tale om et kort, intensivt forløb, hvor bestyrelsen skal være beslutningsdygtig og handlekraftig fra bestyrelsens nedsættelse. 

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen anbefaler, at Borgerrepræsentationen indstiller medlemmer ud fra disse betragtninger.

 

De midlertidige bestyrelsers relationer til Københavns Kommune

De hidtidige bestyrelser på gymnasier og hf-kurser nedlægges med udgangen af 2005. I henhold til lovforslaget overtager den midlertidige bestyrelse pr. 1. januar 2006 de opgaver, som den nuværende bestyrelse varetager i dag – der er dog tale om videreførsel i 2006 af en række opgaver i centerrådet på VUC og i Fællesbestyrelsen for SOSU-uddannelserne, mens dette er ikke tilfældet på gymnasierne og på hf-kurserne (se bilag 1).

 

Københavns Kommune er institutionsejer til og med 2006. Den midlertidige bestyrelse skal således ikke godkende de normale driftsvilkår i 2006, og har ikke beslutningskompetence ifht. driften af institutionerne i 2006. Institutionerne skal fortsat henvende sig til kommunen vedr. driftsspørgsmål mv.

De midlertidige bestyrelser skal varetage institutionernes fremadrettede interesser - også ifht. kommunens dispositioner - og det er kun vedrørende de fremadrettede spørgsmål, at de midlertidige bestyrelser har en beslutningskompetence.

 

Indstilling af medlemmer til de midlertidige bestyrelser

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Borgerrepræsentationen, at der til rektorer og ledere af de kommende selvejende institutioner indstilles medlemmer for en 1-årig periode til de midlertidige bestyrelser på:

Christianshavns Gymnasium

HF-Centret Efterslægten

Metropolitanskolen

Nørre Gymnasium

Rysensteen Gymnasium

Vestre Borgerdyd Gymnasium og HF

Østre Borgerdyd Gymnasium

Ørestad Gymnasium

Københavns VUC

Social- og Sundhedsskolen.

Der skal ikke udpeges suppleanter.

 

Da sammensætningen af de midlertidige bestyrelser skal leve op til ligestillingslovens §11, stk. 1 om en ligelig sammensætning af kvinder og mænd, anmoder Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen Borgerrepræsentationen om, at der indstilles både en kvindelig og en mandlig repræsentant til hver institution.

 

På social- og sundhedsområdet skal Københavns Kommune fortsat være ansættende myndighed for elever på de grundlæggende social- og sundhedsuddannelser og - i samarbejde med den kommende region - fastsætte dimensioneringen af praktikpladser ud fra kommunens behov for færdiguddannet arbejdskraft indenfor pleje og omsorg. Københavns Kommunes Sundhedsforvaltning har således en væsentlig interesse i at vedligeholde og styrke samarbejdet med social- og sundhedsskolen - især omkring den praktiske del af social- og sundhedsuddannelserne.

Derfor anbefaler Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen, at Borgerrepræsentationen indstiller administrerende direktør i Sundhedsforvaltningen Jesper Fisker som medlem af den midlertidige bestyrelse på Social- og Sundhedsskolen.

 

Særlige forhold vedrørende pædagogisk grunduddannelse, amtscentre for undervisningsmidler samt Sankt Annæ Gymnasium

Den pædagogiske grunduddannelse (PGU) er i Københavns Kommune henlagt til et seminarium (Københavns Socialpædagogiske Seminarium) under Center for Videregående Uddannelser i Storkøbenhavn (CVU Storkøbenhavn), og ifølge loven vil det være CVU'ets bestyrelse, der varetager den midlertidige bestyrelses opgaver i forbindelse med overgang til selveje.

 

Det samme gør sig gældende for centre for undervisningsmidler i de tilfælde, hvor der inden den 1. januar 2006 er indgået aftale mellem et amtsråd og det modtagende CVU om centrets inddragelse i CVU'et. Københavns Kommune har en aftale om inddragelse af Center for Undervisningsmidler i CVU København & Nordsjælland til godkendelse hos undervisningsministeren. Det forventes, at aftalen godkendes inden d. 1. januar 2006, og at der derfor ikke skal nedsættes en midlertidig bestyrelse for Center for Undervisningsmidler.

 

Sankt Annæ Gymnasiums gymnasieafdeling skal ifølge lov nr. 590 af 24. juni 2005 (gymnasier, hf-kurser, VUC og sosu-skoler) ikke overgå til selveje, men kan drives af Københavns Kommune efter tilladelse fra undervisningsministeren. Der skal derfor ikke nedsættes midlertidig bestyrelse for Sankt Annæ Gymnasium.

 

 

Økonomi

Forslaget har ingen økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.

 

Miljøvurdering

Sagstypen er ikke omfattet af Uddannelses- og Ungdomsforvaltningens positivliste over sager, der skal miljøvurderes.

 

Høring

Ingen bemærkninger

 

 

BILAG VEDLAGT

·        Opgaver og kompetencefordeling for midlertidige bestyrelser

 

                     

 

Peter Rasmussen

                     

 

 

 

 

 

 

 

Til

 Borgerrepræsentationen                      

 

 

 

Til top