Mødedato: 11.10.2018, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Høringssvar til forslag til landsplandirektiv for detailhandel

Se alle bilag
Borgerrepræsentationen skal tage stilling til høringssvar til forslag til landsplandirektiv for detailhandel. Kommunens tidligere fremsatte ønske er ikke imødekommet og foreslås genfremsat.

Indstilling

Indstilling om,

  1. at bemyndige Økonomiforvaltningen til at indsende høringssvar til forslag til landsplandirektiv for detailhandel, jf. bilag 1, som beskrevet under Løsning.

(Økonomiudvalget)

Problemstilling

Erhvervsministeren har sendt forslag til landsplandirektiv for detailhandel i hovedstadsområdet i høring frem til den 17. oktober 2017. Forslaget er blevet til på baggrund af ønsker fra kommunerne om udpegning af aflastningscentre og bymidter. Københavns Kommune fremsatte kun et ønske, der imidlertid ikke er imødekommet. Det indstilles derfor, at dette ønske indsendes igen, således at kommunens høringssvar til forslaget til landsplandirektiv svarer til det tidligere fremsendte forslag, jf. bilag 2.

Økonomiforvaltningen vurderer, at landsplandirektivet ikke i øvrigt har væsentlig betydning for kommunen, hvorfor det ikke foreslås at fremsætte yderligere bemærkninger i høringssvaret.

Løsning

Borgerrepræsentationen behandlede den 21. september 2017 kommunens ønsker til ændring af landsplandirektiv for detailhandel i hovedstadsområdet. Med ændringen af planloven i 2017 blev det lettere at udlægge aflastningsområder til detailhandel udenfor de udpegede bymidter i hovedstadsområdet, hvilket dog forudsætter udpegning i landsplandirektiv. Aflastningsområder er områder til større udvalgsvarebutikker, der vanskeligt kan placeres i bestående bykerner, og de placeres i byernes udkant typisk ved større trafikanlæg. Der er forud for forslaget til landsplandirektiv tre aflastningsområder i hovedstadsområdet (i Gentofte, Helsingør og Høje-Taastrup).

Københavns Kommune har ikke behov for udpegning af aflastningsområder og ønskede derfor ikke en sådan udpegning i kommunen. I stedet gentog kommunen et tidligere fremsat ønske om en ny bymidte, Fisketorvet, der i dag er en "delmængde" af bymidten City. Antallet og beliggenheden, men ikke afgrænsningen eller indholdet, af bymidter, som er de største og vigtigste detailhandelsområder i kommunerne, fastlægges ved landsplandirektiv.

Bymidten City består af to ikke geografisk sammenhængende delområder, City og byområdet omkring Fisketorvet. Delområderne vurderes at have grundlag for at udgøre to selvstændige bymidter i stedet, hvilket vil forenkle kommunens detailhandelsstruktur og gøre den mere forståelig. En opdeling vil ikke have nogen indholdsmæssig betydning for reguleringen af detailhandelens omfang, butiksstørrelser mv. Københavns Kommune har imidlertid ikke kompetence til at adskille City/Fisketorvet til to selvstændige bymidter.

I forslaget til landsplandirektiv for detailhandel i hovedstadsområdet er der udpeget en enkelt ny bymidte, i Kokkedal, mens City/Fisketorvet er uændret. Der er ingen redegørelse for dette. Landsplandirektivet ledsages heller ikke af en hvidbog eller lignende, der tager stilling til kommunens argumentation for en opdeling.

Det vurderes, at udpegningen af en bymidte med to ikke-sammenhængende delområder var knyttet til den daværende planlovs regler vedrørende størrelsen af udvalgsvarebutikker, herunder antal af store udvalgsvarebutikker. Disse regler er imidlertid ophævet med planlovsændringen i 2017. Der er derfor ikke nogen planmæssig begrundelse for at fastholde to delområder som en bymidte. En fastholdelse har dog reguleringsmæssige ulemper, da de bestemmelser, der i kommuneplanen fastsættes for denne ikke-sammenhængende bymidte, bliver mere komplicerede og vanskeligere at forstå, når de skal gælde for to fysisk adskilte områder.

Forslaget til landsplandirektiv lægger i øvrigt op til, at der udpeges fire nye aflastningsområder i hovedstadsområdet, i Hillerød, Lyngby, Ballerup og Ishøj, og det giver mulighed for at udvide butiksarealet i det eksisterende aflastningsområde i Helsingør, mens de eksisterende aflastningsområder i Gentofte og Høje-Taastrup fastholdes uændret. Forslaget er ledsaget af en analyserapport, der estimerer de samlede virkninger heraf for detailhandelen i hovedstadsområdet, herunder for kommuner uden aflastningsområder. I rapporten vurderes der kun at være uvæsentlige ændringer for detailhandelen i København. Økonomiforvaltningen er (uden at forholde sig til analysens øvrige konklusioner) enig i, at der for detailhandelen i København næppe vil være tale om mærkbare ændringer. Der foreslås derfor ikke bemærkninger til disse udpegninger.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Efter Borgerrepræsentationens beslutning vil Økonomiforvaltningen indsende kommunens høringssvar. Det forventes, at Erhvervsministeren vil udstede landsplandirektivet inden årets udgang.

 

Peter Stensgaard Mørch                      /Søren Tegen Pedersen

Oversigt over politisk behandling

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at bemyndige Økonomiforvaltningen til at indsende høringssvar til forslag til landsplandirektiv for detailhandel, jf. bilag 1, som beskrevet under Løsning.

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 2. oktober 2018

 

Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 11. oktober 2018

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

Til top