Mødedato: 11.04.2013, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Cykelbaner i Njalsgade, projektforslag

Se alle bilag

Med henblik på at forbedre cykelforholdene på Islands Brygge fremlægges projektforslag vedrørende anlæg af cykelbaner i Njalsgade.

Indstilling og beslutning

Indstilling om,

  1. at projektforslag i bilag 3 danner grundlag for detailprojektering og udførelse af cykelbaner i Njalsgade,
  2. at der frigives en anlægsbevilling på 4,24 mio. kr. (2013 p/l) til etablering af cykelbaner i Njalsgade i 2013. Midlerne frigives på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg, funktion 2.28.23.3,
  1. at der i Njalsgade nedlægges i alt 48 parkeringspladser i blå zone, som reetableres i Snorresgade. Nedlæggelserne og finansieringen af reetableringen af 25 pladser er politisk vedtaget i forbindelse med budget 2012. I projektets anlægsbevilling er der afsat 1,375 mio. kr. til oprettelse af parkeringspladser. Beløbet muliggør i dag anlæg af 27 parkeringspladser, hvorfor der er behov for at finansiere reetablering af de resterende 21 pladser, jf. 4.at-punkt, samt
  2. at de resterende 21 parkeringspladser, svarende til en anlægsudgift på 1,05 mio. kr. (2013 p/l), finansieres af puljen til erstatningspladser i blå zone, som blev frigivet på Borgerrepræsentationens møde den 26. januar 2012.

Det forudsættes, at Teknik- og Miljøudvalget overholder anlægsmåltallet i 2013 ved at anvise kompenserende udskydelse i forbindelse med den næste sag om anlægsperiodisering, som forelægges Økonomiudvalget den 11. juni 2013.

Det forudsættes endvidere, at eventuelle merudgifter som følge af sagen afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.

(Teknik- og Miljøudvalget)

(Standsningsret)

Problemstilling

Borgerrepræsentationen traf 6. oktober 2011 beslutning om udmøntning af ”Cykelpakke V” og frigav 26. april 2012 midler til projektering af cykelbaner i Njalsgade. Projektforslag herfor er nu udarbejdet til udvalgets godkendelse, således de sidste anlægsmidler også kan frigives. Projektforslaget indebærer nedlæggelse af 48 parkeringspladser, som erstattes i Snorresgade.

Løsning

København skal leve op til visionen om at være verdens bedste cykelby, hvorfor kommunen arbejder målrettet på at etablere flere cykelstier, nye cykelruter og genveje, så fremkommeligheden og sikkerheden for cyklister forbedres.

Cykelbanerne forløber i begge sider af Njalsgade fra Islands Brygge til Artillerivej (jf. bilag 1-3) og etableres med en minimumsbredde på 2 meter. På ydersiden af cykelbanerne etableres der parkeringspladser forskudt i henholdsvis den ene og den anden side af Njalsgade. Herved får gaden en bugtet linjeføring, der vil sænke farten for biltrafikken.

Ud for Njalsgade nr. 13 og 15 etableres en ny perron til busstop og taxaholdepladser. Cykelbanen føres bagom perronen og ud til kørebanen før T-krydset ved Njalsgade/Thorshavnsgade. Cykelbanen drejes væk fra Thorshavnsgade inden T-krydset, så der skabes et bedre overblik og længere reaktionstid for ventende trafikanter fra Thorshavnsgade.
Busstoppestedet i den sydlige side rykkes frem mod Isafjordsgade og placeres ligeledes på en perron mellem kørebane og cykelbane.

Det eksisterende vejprofil indsnævres som følge af etableringen af cykelbaner i begge sider. Derfor fjernes den eksisterende midterhelle for at gøre plads til de busser, der skal dreje ned af Isafjordsgade. Den eksisterende sidehelle på hjørnet Njalsgade 34/Leifgade fjernes, og der etableres i stedet en ny midterhelle til fodgængerne.

Parkeringspladser, jf. Bilag 4
Det fremlagte projektforslag medfører nedlæggelse af 48 parkeringspladser i blå betalingszone. I forbindelse med Budget 2012 er der overslagsberegnet og politisk godkendt nedlæggelse af 25 parkeringspladser på projektstrækningen. Forvaltningens overslag over behovet for nedlæggelse af parkeringspladser i forbindelse med projektet er ved en fejl beklageligvis vurderet væsentligt lavere end det reelle behov.
Njalsgade ligger i tælleområde 33, hvor belægningsprocenten under de eksisterende forhold i dagtimerne er 33 %, mens belægningsprocenten i aften- og nattetimerne er 69 %. Eftersom projektet befinder sig i den blå betalingszone, er der krav om reetablering af erstatningspladser. Til erstatning for de i alt 48 parkeringspladser på Njalsgade er der fundet tilsvarende 48 på Snorresgade i samme tælleområde i den blå zone.

Myndighed og Lokaludvalg, jf. Bilag 5
Projektforslaget er godkendt af politiet. Projektforslaget er ligeledes blevet behandlet af Amager Vest Lokaludvalg, som bakker op om projektet, jf. bilag 5.
Det projektforslag, som lokaludvalget har haft i høring, har vist sig ikke at give tilstrækkelig oversigtsforhold for biltrafik til og fra parkeringsarealerne i Njalsgården og bag Brugsen. Derfor har forvaltningen efterfølgende måttet ændre i parkeringspladsernes placering i projektforslaget. Amager Vest Lokaludvalg er blevet orienteret herom.

Økonomi

Der er afsat i alt 4,88 mio. kr. (2012 p/l) til projektet ved Budget 2012, heraf var 0,1 mio. kr. (2012 p/l) stjernemarkeret. På Borgerrepræsentationens møde den 26. april 2012 blev der frigivet yderligere 0,6 mio. kr. (2012 p/l) til at dække udgifterne til projektering. Med denne indstilling ønskes de resterende 4,18 mio. kr. frigivet. De 4,18 mio. kr. i 2012 p/l svarer til 4,24 mio. kr. i 2013 p/l.

De forventede udgifter til ekstern rådgivning, internt lønforbrug og fysisk anlæggelse af projektet fremgår af tabellen nedenfor.

Udgifter, 1.000 kr. (2013 p/l)

2013

Ekstern rådgivning

267

Internt lønforbrug

300

Anlæg af projektet

3.675

Total

4.242

1,375 mio. kr. af de afsatte 4,88 mio. kr. er reserveret til at dække udgifterne til genetablering af parkeringspladser i blå zone. I Njalsgade skal der i alt nedlægges 48 parkeringspladser. De 1,375 mio. kr. muliggør anlæg af 27 parkeringspladser. De resterende 21 parkeringspladser svarende til en anlægsudgift på 1,05 mio. kr. (2013 p/l) finansieres af puljen til erstatningspladser i blå zone, som blev frigivet på Borgerrepræsentationens møde den 26. januar 2012.

Det forventes, at projektet vil påvirke forvaltningens driftsøkonomi marginalt.

Videre proces

Projektet forventes udført i sommeren 2013. Erstatningspladserne vil blive etableret september 2013.


Jens Elmelund                                         / Jens Christian Zøfting-Larsen

Oversigt over politisk behandling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

1. at projektforslag i bilag 3 danner grundlag for detailprojektering og udførelse af cykelbaner i Njalsgade.

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

2. at der frigives en anlægsbevilling på 4,24 mio. kr. (2013 p/l) til etablering af cykelbaner i Njalsgade i 2013. Midlerne frigives på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg, funktion 2.28.23.3,

3. at der i Njalsgade nedlægges i alt 48 parkeringspladser i blå zone, som reetableres i Snorresgade. Nedlæggelserne og finansieringen af reetableringen af 25 pladser er politisk vedtaget i forbindelse med budget 2012. I projektets anlægsbevilling er der afsat 1,375 mio. kr. til oprettelse af parkeringspladser. Beløbet muliggør i dag anlæg af 27 parkeringspladser, hvorfor der er behov for at finansiere reetablering af de resterende 21 pladser, jf. 4.at-punkt.

4. at de resterende 21 parkeringspladser, svarende til en anlægsudgift på 1,05 mio. kr. (2013 p/l), finansieres af puljen til erstatningspladser i blå zone, som blev frigivet på Borgerrepræsentationens møde den 26. januar 2012.


Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 25. februar 2013

Der blev stemt om indstillingens 1., 2. og 3. at-punkt:

 

For indstillingens 1., 2. og 3 at-punkt stemte 11 udvalgsmedlemmer: O, C, I, B, A ,SF ,Ø og Signe Goldmann (løsgænger).

Imod indstillingens 1., 2. og 3. at-punkt stemte 0 udvalgsmedlemmer.

Ingen udvalgsmedlemmer undlod at stemme.

 

Indstillingens 1. at-punkt blev godkendt.

 

Indstillingens 2. og 3.-at punkt blev anbefalet.

 

Enhedslisten stillede ændringsforslag til 4. at-punkt:

fra

4. at de resterende 21 parkeringspladser, svarende til en anlægsudgift på 1,05 mio. kr. (2013 p/l), finansieres af puljen til erstatningspladser i blå zone, som blev frigivet på Borgerrepræsentationens møde den 26. januar 2012.

til

4. at de resterende 21 P-pladser ikke erstattes, da der ikke er behov herfor i området, idet det nødvendige servicemåltal findes i Overførselssagen.

Der blev stemt om ændringsforslag til 4. at-punkt:

 

For ændringsforslaget stemte 5 udvalgsmedlemmer: I, Ø, SF og Signe Goldmann (løsgænger).

Imod ændringsforslaget stemt 6 udvalgsmedlemmer: O, C, B og A.

Ingen udvalgsmedlemmer undlod at stemme.

 

Ændringsforslaget blev ikke vedtaget.

 

Der blev stemt om indstillingens 4. at-punkt:

 

For indstillingens 4. at-punkt stemte 6 udvalgsmedlemmer: O, C, B og A.

Imod indstillingens 4. at-punkt stemte 4 udvalgsmedlemmer: Ø, SF og Signe Goldmann (løsgænger).

1 udvalgsmedlemmer undlod at stemme: I.

 

Indstillingens 4. at-punkt blev anbefalet.

 

Morten Kabell, Ø standsede sagen i medfør af KSL § 23.

 

Karin Storgaard, O, afgav protokolbemærkning: ”Dansk Folkeparti gør opmærksom på, at reetablering af P-pladser skal foretages i forbindelse med nedlæggelse af P-pladser og ikke flere måneder senere.”

 

Socialdemokraterne, Enhedslisten og SF afgav protokolbemærkning: ”Socialdemokraterne, Enhedslisten og SF ser med beklagelse på, at P-forligskredsen ikke kunne blive enige om at undlade at etablere 21 unødvendige P-pladser.”

 

Radikal Venstre afgav protokolbemærkning: ”Radikal Venstre kan ikke støtte ændringsforslag fra Enhedslisten, da vi ønsker at manglende udgifter til servicemåltal håndteres indenfor egen ramme.”



 

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

Økonomiudvalget forudsætter, at Teknik- og Miljøudvalget overholder anlægsmåltallet i 2013 ved at anvise kompenserende udskydelse i forbindelse med den næste sag om anlægsperiodisering, som forelægges Økonomiudvalget den 11. juni 2013.

Økonomiudvalget forudsætter, at eventuelle merudgifter som følge af sagen afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.


 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 19. marts 2013

Indstillingen blev anbefalet uden afstemning.


Dansk Folkeparti videreførte følgende protokolbemærkning fra Teknik- og Miljøudvalgets møde den 25. februar 2013:

”Dansk Folkeparti gør opmærksom på, at reetablering af P-pladser skal foretages i forbindelse med nedlæggelse af P-pladser og ikke flere måneder senere.”



Venstre tilsluttede sig Dansk Folkepartis protokolbemærkning.


Socialdemokraterne, Enhedslisten og SF videreførte følgende protokolbemærkning fra Teknik- og Miljøudvalgets møde den 25. februar 2013:

”Socialdemokraterne, Enhedslisten og SF ser med beklagelse på, at P-forligskredsen ikke kunne blive enige om at undlade at etablere 21 unødvendige P-pladser.”



Det Radikale Venstre videreførte følgende protokolbemærkning fra Teknik- og Miljøudvalgets møde den 25. februar 2013:

”Radikal Venstre kan ikke støtte ændringsforslag fra Enhedslisten, da vi ønsker at manglende udgifter til servicemåltal håndteres indenfor egen ramme.”

 

 

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 11. april 2013

Dansk Folkeparti fremsatte forslag om at henvise indstillingen til fornyet behandling i Teknik- og Miljøudvalget.


Enhedslisten fremsatte følgende ændringsforslag til indstillingen:
”Det foreslås, at de resterende 21 P-pladser ikke erstattes, da der ikke er behov herfor i området, idet det nødvendige servicemåltal findes indenfor Teknik- og Miljøudvalgets egen budgetramme og efterfølgende i forbindelse med budget 2014.”
 

Forslaget fra Dansk Folkeparti om at henvise indstillingen til fornyet behandling i Teknik og Miljøudvalget blev vedtaget uden afstemning.
 

Ændringsforslaget fra Enhedslisten gik med til udvalgsbehandlingen.

Til top