Mødedato: 10.12.2015, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Bynatur i København 2015-2025

Se alle bilag

Borgerrepræsentationen skal tage stilling til strategien ”Bynatur i København 2015-2025”.

Indstilling og beslutning

Indstilling om,

  1. at ’Bynatur i København 2015-2025’ vedtages som strategi for bynaturen i Københavns Kommune.

Det forudsættes, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.

(Teknik- og Miljøudvalget)

Problemstilling

Ifølge prognoserne vil Københavns befolkningstal vokse med 100.000 borgere frem mod år 2025. Befolkningstilvæksten vil medføre et øget pres på bynaturen i København og at antallet af m2 grønt per borger vil falde.

For at sikre, at København forbliver en grøn by med et stort udbud af rekreative oplevelser har Teknik- og Miljøforvaltningen udarbejdet en strategi for bynatur i København frem mod 2025, jf. bilag 1. Strategien blev drøftet i Teknik- og Miljøudvalget den 16. marts 2015 og har efterfølgende været i både intern og ekstern høring. I høringsperioden er der modtaget 32 høringssvar, som har givet anledning til ændringer i planen jf. løsningsafsnittet.

Løsning

Strategien ”Bynatur i København 2015-2025” dækker alle byens arealer og skal sikre, at både kommunale og ikke-kommunale arealer kommer til at indgå i arbejdet med at opnå strategiens to visioner for bynaturen i København, nemlig at:

-          skabe mere bynatur i København og

-          øge kvaliteten af bynaturen i København

Det er ikke kun ambitionen at prioritere den natur, som er beskyttet af lovgivning. Strategien skal også understøtte prioritering af den bynatur, der ikke er beskyttet af lovgivningen. For at arbejde hen i mod strategiens visioner er det centrale element i strategien 11 målsætninger, der sætter en fælles retning for arbejdet med at skabe mere og bedre bynatur i København.

  1. At øge antallet af tiltag, der primært har til formål at styrke biodiversiteten, og at muligheden for at fremme biodiversiteten altid indgår i afvejningen, når kommunen udvikler og omdanner byen, så vi er med til at udbygge, forstærke og værne om bynaturen som helhed.
  2. At klimatilpasningen af København kommer til at bidrage til at skabe mere bynatur, øge biodiversiteten og skabe flere rekreative oplevelser.
  3. At byens naturområder udvikles og plejes med særlig fokus på at styrke biodiversiteten og borgernes oplevelse af bynaturen. 
  4. At byens parker udvikles og plejes med hensynstagen til både kulturhistoriske, rekreative og biologiske hensyn.
  5. At byens kirkegårde udvikles og plejes med særlig fokus på at gøre kirkegårdene til en aktiv del af københavnernes rekreative liv - med respekt for fred, ro og begravelse.
  6. At der stilles krav til både kvalitet og omfang af bynatur i lokalplanlægningen, samt at der sikres mulighed for anlæg af kommunale grønne områder i byudviklingsområderne.
  7. At der stilles krav til både kvalitet og omfang af bynatur, når der omdannes kommunale arealer, gader og bygninger.
  8. At kommunen aktivt støtter op om grønne initiativer på ikke-kommunale arealer ved at inspirere, motivere og indgå partnerskaber med private aktører og grundejere.
  9. At det samlede antal af træer i København øges og at der sikres gode vækstvilkår for både eksisterende og nye træer i byen. Derudover skal der være en variation i artsvalget.
  10. At bynaturen anlægges, udvikles og plejes med særlig fokus på at skabe menneskelig skala og urbant udtryk  i byen.
  11. At sikre adgang til vandoplevelser, og muligheder for ophold nær vand, samt at sikre rent vand i søer, vandløb og havet med et varieret dyre- og planteliv.

Strategien er bygget op omkring fire temaer, der tilsammen dækker Københavns samlede areal, herunder både de kommunale arealer og de ikke-kommunale arealer.

Hvert tema indeholder en række indsatser, som Københavns Kommune skal igangsætte frem mod 2025 for at indfri de 11 målsætninger og visionerne om mere og bedre bynatur. Hvert tema har to indikatorer tilknyttet for at følge den ønskede effekt af indsatserne.

Indsatserne i strategien understøtter den nye vision ’Fællesskab København’. Derudover vil strategien understøtte og styrke andre relevante strategier, planer, retningslinjer og politikker udarbejdet af Københavns Kommune. Her kan bl.a. nævnes ’Plads til Naturen’, ’Vandhandleplanerne’, Vision for Havnen’ og ’Kommuneplan 2015’.

Inddragelse af interessenter og høring af strategien
Strategien er udarbejdet i dialog med Økonomiforvaltningen, Kultur- og Fritidsforvaltningen og Børne- og Ungdomsforvaltningen. Som et led i udarbejdelsen af strategien har forvaltningen afholdt arbejdsgruppemøder på tværs af forvaltningerne, en workshop med eksterne interessenter, der spænder fra private investorer, forskningsinstitutioner til frontløbere indenfor grønne græsrodsbevægelser. Derudover har forvaltningen afholdt et særskilt arbejdsmøde med Det Grønne Råd.

Generelt har der været stor opbakning til strategien, både fra de øvrige forvaltninger og de eksterne høringsparter. Der er i alt kommet 32 eksterne høringssvar (se bilag 2 og 3). Der har været en ligelig fordeling af høringssvar ift. privatpersoner, lokaludvalg samt virksomheder og organisationer indenfor natur, friluftsliv og fritidsaktiviteter. Bemærkningerne er faldet i tre kategorier; kommentar/ input til strategiens ambitionsniveau, rammer og retning, kommentar/ input til indsatserne i strategien, samt generelle bemærkninger om tematikker der relaterer sig til bynatur. På baggrund af inddragelsesprocessen og den eksterne høring, har forvaltningen lavet en række tilføjelser til strategien, herunder:.

  • Tydeliggørelse af retning for strategien
    Flere lokaludvalg, Danske Landskabsarkitekter, Habitats og Danmarks Naturfredningsforening har ønsket en tydeligere retning for strategien. Forvaltningen har på den baggrund indarbejdet de 11 målsætninger for arbejdet med bynatur i København
  • Tydelige og konkrete målsætninger for bynatur og biodiversitet
    Flere lokaludvalg, Friluftsrådet, Habitats og Miljøpunkt Amager har påpeget, at der mangler tydeligere og konkrete målsætninger for, hvad kommunen vil med bynatur og biodiversitet. Forvaltningen har derfor indarbejdet en definition af bynatur i København og en tilhørende bynatur-skala, der skal være med til at præcisere begrebet Bynatur.
  • Udarbejdelse af en træpolitik
    Flere lokaludvalg, Danmarks Naturfredningsforening, Friluftsrådet, Habitats, organisationen ’Red Byens Træer’ og flere privat personer har påpeget ønske om større fokus på kommunens træer. Forvaltningen har derfor tilføjet en indsats om udarbejdelse af en træpolitik.

Generelt har der desuden været stor interesse blandt interessenterne for at deltage i implementeringen af strategien, hvilket vil blive indarbejdet i forvaltningens implementeringsplan. Se i øvrigt bilag 2 og 3 for kommentarer til strategien.  

Økonomi

Indstillingen har i sig selv ingen økonomiske konsekvenser.

Nogle af strategiens indsatser kan igangsættes uden finansiering og skal indarbejdes i kommunens nuværende procedurer. Realiseringen af andre indsatser kræver dog finansiering, som  primært vil skulle findes i de årlige budgetforhandlinger.

Videre proces

Når Bynatur i København 2015-2025 vedtages vil beslutningen om ”Et grønt København” fra 2008 bortfalde, og implementeringen af Bynatur i København2015-2025 igangsættes. Følgende indsatser er allerede igangsat:  

  • Udvikling af et begrønningsværktøj. Indsatsen blev igangsat på baggrund af overførselssagen 2014-2015 (BR den 30. april 2015) (A, B, F, O og Ø).
  • Udarbejdelse af en Træpolitik for København. Indsatsen er påbegyndt på baggrund af  et medlemsforslag fra det Radikale Venstre vedtaget på Teknik- og Miljøudvalgets møde den 24. august 2015.
  • Handlingsplan for 100.000 nye træer i København. Indsatsen er påbegyndt på baggrund af medlemsforslag fra Socialistisk Folkeparti og det Radikale Venstre vedtaget på Teknik- og Miljøudvalgets møde den 24. august 2015. I Budget 2016 (BR den 1. oktober 2015) (A, B, C, F, I, O og V) blev der afsat midler til en træplantningspulje.
  • Opkøb af arealer. Indsatsen er opfølgning på Kommuneplan 2015, samt bevilling af midler til opkøb af arealer via Budget 16 (BR den 1. oktober 2015) (A, B, C, F, I, O og V).
  • Grøn identitet og bynatur i skybrudsplanlægning. Indsatsen er igangsat af forvaltningen som en del af implementeringen af Københavns Kommunes skybrudsprojekter.

Pernille Andersen                     /Jakob Møller Nielsen

Oversigt over politisk behandling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at ’Bynatur i København 2015-2025’ vedtages som strategi for bynaturen i Københavns Kommune. 


Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 2. november 2015
Indstillingen blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen uden afstemning.


Et samlet udvalg afgav følgende protokolbemærkning:
”I udmøntningen af planen skal tilgængelighed tænkes ind, så byens natur er mulig at opleve for alle.”

 

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:  

Økonomiudvalget har ingen bemærkninger til, at nærværende sag søges gennemført i den foreliggende form, idet det forudsættes, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.

 

 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 1. december 2015

Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 10. december 2015

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

 

Der blev fastsat frist for afgivelse af mindretalsudtalelser til mandag den 14. december 2015, kl. 12.00.

 

Borgerrepræsentationen videreførte følgende protokolbemærkning fra udvalgsbehandlingen:

”I udmøntningen af planen skal tilgængelighed tænkes ind, så byens natur er mulig at opleve for alle.”

Til top