Mødedato: 10.12.2015, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Endelig vedtagelse af VVM for metro til Sydhavnen

Se alle bilag
Efter offentlig høring skal Borgerrepræsentationen tage stilling til hvidbog samt tage stilling til endelig godkendelse af VVM-redegørelsen (Vurdering af Virkninger på Miljøet) for metro til Sydhavnen.

Indstilling og beslutning

Indstilling om,

  1. at hvidbogen med resultatet af den offentlige høring godkendes (bilag 1),
  2. at VVM-redegørelsen for metro til Sydhavnen godkendes (bilag 2), og at forvaltningen i medfør heraf udsteder en VVM-tilladelse,
  3. at stationsplaceringen Ny Ellebjerg i terræn godkendes på baggrund af det gennemførte forhandlingsforløb med Metroselskabets ejere,
  4. at stationsplaceringen v/Sluseholmen Syd godkendes på baggrund af den gennemførte høring.

(Økonomiudvalget)

Problemstilling

Borgerrepræsentationen vedtog den 20. august 2015 at sende forslag til VVM-redegørelse for metro til Sydhavnen i offentlig høring fra den 24. august til den 18. oktober 2015. VVM-redegørelsens resultater blev fremlagt og drøftet ved et borger­møde den 21. september 2015. Alle høringssvar, der er indkommet i perioden, er resumeret og vurderet i hvidbogen (bilag 1).

VVM-redegørelsen for metro til Sydhavnen danner grundlaget for de støjgrænser, der vil indgå i Transportministeriets bekendtgørelser. Bekendtgørelserne skal sikre, at anlægs­arbejdet kan blive omfattet af de samme regler, som i dag gælder for Cityringen og metro til Nordhavn, hvorved projektet sikres faste rammer for anlægsperioden, og naboerne gives mulighed for at tage højde for de forventede påvirk­ninger og for at kende grundlaget for de erstatninger mv., der kan forventes udbetalt.

Det er en forudsætning for den kommende VVM-tilladelse og for inddragelsen af kompensations- og genhusnings­muligheder i VVM-redegørelsens vurdering, at Transportministeriet tilpasser Nabo­pakke­bekendtgørelsen og Byggepladsbekendtgørelsen, så de omfatter metro til Sydhavnen. Det vil ske på baggrund af den lovændring vedrørende Cityringen, som blev vedtaget af Folketinget i juni 2014 samt lovændring af februar 2015.

Løsning

Forvaltningen har modtaget 96 høringssvar, heraf 8 fra myndigheder, 15 fra organisationer, foreninger og virksomheder og 73 fra privatpersoner. Svarene omhandler primært valg af stationsplacering v/Sluseholmen og Ny Ellebjerg, bekymring for støj og byggeplads­trafik og utilfredshed med, at der ikke gives kompensation for arbejde i dagtimerne ved Mozarts Plads. Hørings­materialet er sendt til embeds­lægen, men der er ikke modtaget svar.

V/Mozarts Plads
Lokalt omkring Mozarts Plads vil naboer, institutioner og andre brugere af området opleve midlertidige, men væsentlige miljøpåvirkninger bl.a. i form af støj-, vibrations- og trafikgener, da det meste af pladsen inddrages til arbejdsplads i hele anlægsperioden. På baggrund heraf stiller Københavns Kommune krav om afværgeforanstaltninger i form af bl.a. mindre ombygning af de lokale veje så trafikken til og fra arbejds­pladsen kan afvikles med lav hastighed uden væsentlige gener for de nærmeste naboer.

Muligheden for at etablere en supplerende gennemkørselsmulighed ude på selve Borgmester Christiansens Gade undersøges. Den supplerende løsning vurderes at kunne begrænse den tunge trafik på Stubmøllevej/Mozartsvej med op til 75 pct.

Løsningen har konsekvenser for den lokale trafikafvikling, herunder den kollektive trafik. Hvis denne byggepladsadgang er trafik­sikker­heds­mæssig forsvarlig og acceptabel i forhold til den kollektive trafikbetjening, og ikke er uhensigtsmæssig i forhold til anlægs­arbejdet, vil forvaltningen i samarbejde med Metroselskabet og politiet arbejde for, at der etableres denne supplerende adgang til byggepladsen, således at der bliver 2 adgange for den tunge trafik.

Kommunen og Metroselskabet er opmærksom på de sårbare beboere i Mozarts Plads 2. På baggrund af kommunens drøftelser med Metroselskabet vil det blive overvejet, om der på forkant skal findes løsninger for beboerne i de botilbud samt øvrige visiterede borgere i ældreboligerne i Engholmen Syd, der bliver berørt af gener fra byggepladsen på Mozarts Plads.

En række høringssvar giver udtryk for, at naboerne ved Mozarts Plads behandles dårligere end naboerne til metrobyggeri i Indre By, idet naboerne ved Mozarts Plads ikke tilbydes kompensation. Dette er ikke tilfældet. Reglerne for kompensation er ens for alle metrobyggeriets byggepladser, og der tilbydes ikke kompensation for arbejde udført i dagperioden, uanset hvilken plads, der er tale om. Der vil i anlægsperioden være aflastnings­mulig­heder i dagtimerne for naboer, der har lejligheder med facade direkte ud til en byggeplads. Dette er en ordning der i dag findes på Cityringen og Metro til Nordhavn. I planlægningen af projektet på Mozarts Plads er der lagt vægt på, at det støjende anlægsarbejde skal ske inden for almindelig arbejdstid for at sikre beboerne ro i aften- og nattetimerne.

Der er nedsat en følgegruppe for Mozarts Plads, der har til formål at bidrage med lokal baseret viden om pladsen. I forlængelse heraf skal gruppen indtænke tilgængelighed og hensyn til pladsens brugere og berørte borgere i anlægsperioden samt indgå i dialog med Københavns Kommune om overordnede ideer til den endelige udformning af pladsen. Følgegruppen holdt sit første møde ultimo oktober 2015.

V/Sluseholmen
Københavns Kommune anbefalede ved behandlingen af VVM-redegørelsen den 20. august 2015 den sydlige placering af v/Sluseholmen. Der er i høringen kommet 38 svar som støtter en placering mod syd, mens 5 svar støtter en placering mod nord. Der er ikke fremkommet argumenter, der ændrer denne anbefaling.

Den sydlige løsning vurderes fortsat, ud fra byplan­mæs­sige hensyn, at være den bedste placering for en station ved Sluseholmen. Placeringen vil understøtte byudviklingen omkring Sydhavnsgade, hvor der er mulighed for erhvervsbyggeri og for at skabe et lokalt trafik­knude­punkt med gode omstignings­mulig­heder til anden kollektiv transport. Ved at understøtte byudviklingen omkring Sydhavnsgade og Borgmester Christiansens Gade understøttes samtidig en bedre sammen­hæng mellem det nye og det gamle Sydhavnen.

Ny Ellebjerg og Haydnsvej
Der er i forlængelse af den offentlige høring gennemført et forhandlingsforløb blandt Metroselskabets ejere vedrørende eventuel finansiering af en underjordisk station ved Ny Ellebjerg. Da der ikke er fundet finansiering af denne løsning vil Ny Ellebjerg metrostation blive etableret i terræn jf. den aftalte og finansierede løsning.

Naboerne til afgreningskammeret ved Haydnsvej vil opleve betydelige gener af anlægsarbejdet og vil være omfattet af Nabopakke­bekendt­gørelsen.

V/Fisketorvet
Ved Fisketorvet vil naboerne opleve perioder med aftenarbejde i metrobyggeriets mindre støjende faser. I anlægsperioden nedlægges rundkørslen mod Havneholmen og erstattes af en dobbeltrettet midlertidig vej.

V/Enghave Brygge
Omgivelserne til arbejdspladsen v/Enghave Brygge er mindre følsom og anlægsarbejdet vurderes ikke at medføre væsentlige miljøpåvirkninger for områdets ansatte, brugere samt de nærmeste boligområder. Der vurderes derfor ikke at være behov for særlige afværgeforanstaltninger.

Pramtransport af ren jord og tunnel muck fra Enghave Brygge kan muligvis være en attraktiv løsning, idet trafikbelastningen på vejene mindskes. Løsningen forudsætter dog bl.a., at der etableres sikre faciliteter til læsning og lodsning. Der vil blive taget stilling til om pramtransport er teknisk, miljømæssigt og økonomisk relevant i forbindelse med indgåelse af kontrakt med anlægsentreprenøren.

Det foreliggende projekt for metrolinjen berører ca. 20 offentlig P-pladser på Mozarts Plads. I den videre projektudvikling af metroforpladsen vil flest mulig af de berørte P-pladser blive søgt genskabt.

Sammenfattende vurdering
På baggrund af den gennemførte høring vurderer forvaltningen, at VVM-redegørelsen for metro til Sydhavnen kan godkendes, og at metroen kan etableres uden, at der vil være uacceptable virk­nin­ger på det omgivende miljø. Der er ingen myndigheder, der har haft bemærkninger til forslaget, som gør, at det ikke kan gennemføres.

Økonomi

Metroselskabet I/S er bygherre på metro til Sydhavnen. Eventuel kom­pen­sation til naboer i forbindelse med Nabopakkebekendtgørelsen vil blive betalt af Metroselskabet.

Valg af stationsplaceringen Sluseholmen Syd forventes at indebære en meromkost­ning på ca. 35 mio. kr. i forhold til den aftalte og finansierede løsning. Der kan derfor være behov for finansiering af denne merudgift fra ejerne, hvilket vides når der er gennemført licitation af anlægsarbejdet. Det skal nævnes, at der er en buffer på 30 pct. i anlægsbudgettet, jf. statens ny anlægsbudgettering. Der er ikke fundet finansiering til etablering af Ny Ellebjerg metrostation under terræn.

Ønsker Københavns Kommune at tilkøbe bredere trapper, højere kvalitet i byrum eller et større stationsareal, kan midler hertil indgå i senere budgetforhandlinger.

Anlæg af metro til Sydhavnen nødvendiggør omlægning af en række af HOFOR’s forsyningsledninger. En andel af disse ligger på det såkaldte gæsteprincip, hvilket betyder, at det er HOFOR og dermed varmeforbrugerne som betaler. HOFOR anslår omkostningerne til ca. 68 mio. kr.

Videre proces

Når VVM-redegørelsen er endeligt vedtaget i Borgerrepræsentationen, bekendtgøres denne i henhold til reglerne i planloven. Kommunen skal meddele Metroselskabet en VVM-tilladelse, før projektet kan realiseres. Transport­mini­ste­riet har tilkendegivet, at de vil udstede bekendt­gørelser til regulering af anlægsarbejdet, inden anlægsarbejdet på byggepladserne igangsættes. Metro til Sydhavnen påregnes at åbne i 2023.

VVM-redegørelsen og den politiske godkendelse heraf træder ikke i stedet for konkret myndighedsbehandling efter anden lovgivning. Miljømyndigheden vil behandle de miljømæssige forhold efter de til enhver tid gældende regler på området.

Endelig fastlæggelse af stationsplaceringer sker med vedtagelse af kommuneplan 2015.

 

Mikkel Hemmingsen          /                     Søren Tegen Pedersen

Oversigt over politisk behandling

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at hvidbogen med resultatet af den offentlige høring godkendes (bilag 1),
  2. at VVM-redegørelsen for metro til Sydhavnen godkendes (bilag 2), og at forvaltningen i medfør heraf udsteder en VVM-tilladelse,
  3. at stationsplaceringen Ny Ellebjerg i terræn godkendes på baggrund af det gennemførte forhandlingsforløb med Metroselskabets ejere,
  4. at stationsplaceringen v/Sluseholmen Syd godkendes på baggrund af den gennemførte høring.

 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 1. december 2015

Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.

 

Et samlet Økonomiudvalg afgav følgende protokolbemærkninger:

"Partierne glæder sig over, at der nu kommer metro til Sydhavn og Ny Ellebjerg. Partierne konstaterer, at det ikke er muligt at etablere en metrostation ved Ny Ellebjerg under terræn inden for den økonomiske ramme, som er aftalt med staten i principaftalen fra 2014. Vedtagelsen af denne VVM betyder dog ikke, at partierne afviser indenfor de kommende måneder at træffe en ny beslutning om etablering af metrostation ved Ny Ellebjerg under terræn, såfremt det kan lykkes for ejerne af Metroselskabet at skaffe den fornødne finansiering."

 

”Partierne tager VVM’en til efterretning, idet der forudsættes, at fremkommelighedsproblemer ved lastvognstransport og miljøpåvirkninger ved det omfattende anlægsarbejde undgås mest muligt.

På den baggrund forventer partierne, at Metroselskabet sikrer, at alle tunge transporter (jord, muck, beton) benytter de i VVM’en viste transportruter samt at lastvognsentreprenørerne anvender de af Københavns Kommune anviste ventepladser for store køretøjer (så lastvognsentreprenøren ikke selv opretter ventepladser).

Desuden forventer partierne, at Metroselskabet sikrer fremkommeligheden ved fortsat at undersøge muligheden for, at opgravet muck fra tunnelboringerne prammes til deponering, hvis deponiet har en placering, der gør pramning til et realistisk alternativ til lastvogntransport.

Derudover forventer partierne, at Metroselskabet har taget ved lære af erfaringerne fra Cityringen på fx støjområdet i forhold til BAT og afsætter de fornødne midler til, at de bedste BAT-løsninger fra Cityringen implementeres, og at der løbende sker en udvikling på området.

Endeligt anmoder partierne Metroselskabet om i de kommende udbud af anlægsopgaven at sikre, at en kommende entreprenør vil have en kvalificeret miljøafdeling, der sammen med Metroselskabet og i dialog med relevante myndigheder implementerer de bedst tilgængelige løsninger, og at uforudsete miljømæssige udfordringer kan løses smidigt og fleksibelt indenfor lovgivningens og en kommende kontrakts rammer.”

 

Det Konservative Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning som Venstre og Dansk Folkeparti tilsluttede sig:

”Parkeringspladserne bør reetableres og træer genplantes efter pladsernes færdiggørelse.”

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 10. december 2015

SF fremsatte følgende tre ændringsforlag (ÆF1, ÆF2, ÆF3):

ÆF1 om tilføjelse af et 5. at-punkt til indstillingen:

”5. at naboerne omkring den enkelte metrobyggeplads betragtes som samarbejdspartner under byggeprocessen, og at Metroselskabet løbende har dialog med repræsentanter for naboerne under byggeriet. Afværgeforanstaltningerne drøftes med nabogruppens repræsentanter. Der skal også være fokus på de mange borgere i området, der opholder sig i deres bolig i dagtimerne.”

 

ÆF2 om tilføjelse af et 6. at-punkt til indstillingen:

 ”6. at Københavns Kommune arbejde for, at indberetningen af metrostationen på Ny Ellebjerg planlægges i samarbejde mellem aktørerne, der er involveret i udbygningen af Ny Ellebjerg til regionalt trafikknudepunkt. Den fælles planlægning skal sikre, at Ny Ellebjerg bliver et effektivt trafikknudepunkt og en fremtidig aflastning af Københavns Hovedbanegård.”

 

ÆF3 om tilføjelse af et 7. at-punkt til indstillingen:

”7. at Københavns Kommune arbejder for, at Metroselskabet sikrer, at støjmålingssystemerne fungerer korrekt vha. inddragelse af uafhængig ekspert (second opinion) i lighed med praksis under Metrobyggeriet.”

 

De af SF fremsatte ændringsforslag (ÆF 1, 2 og 3) blev vedtaget uden afstemning.

 

Den således ændrede indstilling blev herefter godkendt uden afstemning.

 

SF afgav følgende protokol bemærkning, som Enhedslisten og Venstre tilsluttede sig:

”Man kan ikke bygge en metro uden støj, men støj er sundhedsskadeligt. Det er forskningsmæssigt anerkendt (kilde: http://www.eea.europa.eu/publications/good-practice-guide-on-noise). Naboer skal derfor udsættes for mindst mulig for støj i alle dele af byggeprocessen vha. af afværgeforanstaltninger og gennem brug af den bedst tilgængelige teknologi (BAT) i alle dele af byggeprocessen.”

 

En samlet Borgerrepræsentation videreførte deres protokolbemærkninger fra udvalgsbehandlingen:

"Partierne glæder sig over, at der nu kommer metro til Sydhavn og Ny Ellebjerg. Partierne konstaterer, at det ikke er muligt at etablere en metrostation ved Ny Ellebjerg under terræn inden for den økonomiske ramme, som er aftalt med staten i principaftalen fra 2014. Vedtagelsen af denne VVM betyder dog ikke, at partierne afviser indenfor de kommende måneder at træffe en ny beslutning om etablering af metrostation ved Ny Ellebjerg under terræn, såfremt det kan lykkes for ejerne af Metroselskabet at skaffe den fornødne finansiering."

 

”Partierne tager VVM’en til efterretning, idet der forudsættes, at fremkommelighedsproblemer ved lastvognstransport og miljøpåvirkninger ved det omfattende anlægsarbejde undgås mest muligt.

På den baggrund forventer partierne, at Metroselskabet sikrer, at alle tunge transporter (jord, muck, beton) benytter de i VVM’en viste transportruter samt at lastvognsentreprenørerne anvender de af Københavns Kommune anviste ventepladser for store køretøjer (så lastvognsentreprenøren ikke selv opretter ventepladser). Desuden forventer partierne, at Metroselskabet sikrer fremkommeligheden ved fortsat at undersøge muligheden for, at opgravet muck fra tunnelboringerne prammes til deponering, hvis deponiet har en placering, der gør pramning til et realistisk alternativ til lastvogntransport.

Derudover forventer partierne, at Metroselskabet har taget ved lære af erfaringerne fra Cityringen på fx støjområdet i forhold til BAT og afsætter de fornødne midler til, at de bedste BAT-løsninger fra Cityringen implementeres, og at der løbende sker en udvikling på området.

Endeligt anmoder partierne Metroselskabet om i de kommende udbud af anlægsopgaven at sikre, at en kommende entreprenør vil have en kvalificeret miljøafdeling, der sammen med Metroselskabet og i dialog med relevante myndigheder implementerer de bedst tilgængelige løsninger, og at uforudsete miljømæssige udfordringer kan løses smidigt og fleksibelt indenfor lovgivningens og en kommende kontrakts rammer.”

 

Venstre, Dansk Folkeparti og Det Konservative Folkeparti videreførte følgende protokolbemærkning fra udvalgsbehandlingen, som Liberal Alliance tilsluttede sig:

”Parkeringspladserne bør reetableres og træer genplantes efter pladsernes færdiggørelse.”

Til top