Mødedato: 10.11.2016, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Endelig vedtagelse af tillæg nr. 1 til lokalplan 440 "Marmormolen II", Østerbro

Se alle bilag
Borgerrepræsentationen skal tage stilling til endelig vedtagelse af tillæg nr. 1 til lokalplan nr. 440 ”Marmormolen II”.

Indstilling

Indstilling om,

  1. at tillæg nr. 1 til lokalplan nr. 440 ”Marmormolen II” (bilag 1) godkendes med den under Løsning foreslåede tilføjelse,
  2. at aftale med grundejer (bilag 2) godkendes.

(Teknik- og Miljøudvalget og Økonomiudvalget)

Problemstilling

I forbindelse med realisering af et højhus på Langelinie og et højhus på Marmormolen, der forbindes af en bro i 65 meters højde, ønsker bygherre en række justeringer, som den gældende lokalplan ikke giver mulighed for. Bygherre ønsker blandt andet, at byggeriet etapedeles, hvorved højhuset på Marmormolen kan opføres i første etape, samt at der ikke bliver offentlig adgang til broen mellem højhusene. 

Borgerrepræsentationen vedtog den 20. august 2015, at Teknik- og Miljøforvaltningen skulle udarbejde lokalplantillæg,der tilgodeser bygherres ønsker (bilag 7). Forslag til lokalplantillægget blev godkendt i Borgerrepræsentationen den 26. maj 2016 og har været i høring fra 7. juni 2016 til 31. august 2016. Forvaltningen har modtaget 13 henvendelser i høringsperioden. Høringen har ikke givet anledning til ændringsforslag. Planforslaget er i overensstemmelse med Kommuneplan 2015.

Løsning

Lokalplantillægget muliggør, at højhuset på Marmormolen opføres i første etape,og at broen mellem højhusene ikke får offentlig adgang. Herudover indgår justeringer, der muliggør etablering af et hotel med konferencefaciliteter,mindre justering af et byggefelt, samt justering af facadebestemmelser, der sikrer en vis fleksibilitet som blandt andet giver mulighed for tilpasning til de nye strammere energirammer i bygningsklasse 2020. 

Som alternativ til udsigtspotentialet fra broen mellem højhusenehar bygherre tilbudt at etablere et udsigtspunkt med offentlig adgang i højhuset på Marmormolen. Udsigtspunktet vil blive placeret på eller over etagen, hvor broen er fæstet i 65 meters højde. Forvaltningen er i høringsperioden blevet opmærksom på, at krav til et udsigtspunkt kun er beskrevet i lokalplanforslagets formålsparagraf, og foreslår på den baggrund, at § 4 om anvendelse tilføjes følgende stk.: 

Stk. f) at der sikres offentlig adgang til et udsigtspunkt i bebyggelse i byggefelt E (1) i minimum 65 meters højde og med et areal på minimum 200 m² inklusive eventuel tagterrasse. 

Tilføjelsen vurderes at være af betydning for bygherre, hvorfor der er foretaget supplerende høring i henhold til Planlovens § 27, stk. 2. Bygherre har den 13. september 2016 accepteret tilføjelsen. 

Der henvises i øvrigt til faktaark,vedlagt som bilag 3. 

Borgermøde

På borgermøde den 18. august 2016 deltog 18 borgere, hvoraf flere udtrykte tilfredshed med projektet og højhusenes arkitektur. Dog var der stor utilfredshed med bortfaldet af den offentlige adgang til broen mellem de to højhuse. Der var ligeledes flere, der udtrykte usikkerhed om projektets samlede realisering, hvis en etapedelingblev muliggjort. Generelt samlede utilfredsheden sig om de samme punkter, som de modtagne høringssvar beskriver. Referat af borgermødet er vedlagt som bilag 6. 

Høring

De 13  modtagne henvendelser i høringsperioden vedlægges som bilag 4. I bilag 5 er henvendelserne refereret med forvaltningens bemærkninger. Hovedsynspunkter i henvendelserne er anført nedenfor. 

Bemærkninger fra Østerbro Lokaludvalg – bilag 4, henvendelse nr. 6.

Lokaludvalget mener, at de oprindelige forudsætninger for projektet skal fastholdes. Lokaludvalget finder, at den offentlige forbindelse er afgørende for, at stationsnærhedsprincippet overholdes. Såfremt der ikke bliver offentlig adgang til broen, mener lokaludvalget, at bygherre ikke skal have mulighed for at bygge højhuset på Langelinie. 

Teknik- og Miljøforvaltningens bemærkninger

Borgerrepræsentationen vedtog den 20. august 2015, at der skulle udarbejdes et lokalplantillæg, der muliggør et byggeri i etaper og uden offentlig adgang til broen. I forbindelse med behandlingen vurderede Teknik- og Miljøforvaltningen, at Steven Holls vinderprojekt for spidsen af Marmormolen og Langelinie er udformet som ét samlet og meget markant byggeri, hvor den dominerende attraktion har været den tværgående højbro med offentlig forbindelse på tværs af havneløbet. Forvaltningen vurderede, at såfremt den grundlæggende idé med Steven Holls vinderprojekt ikke kommer til udtryk i byggeriet, bør der udarbejdes en ny løsning for en bebyggelse på dette særlige sted i havnen. I forlængelse heraf deler forvaltningen ikke synspunktet om kun at opføre højhuset på Marmormolen. 

Det afgørende for overholdelse af stationsnærhedsprincippet er, at de ansatte i højhuset på Langelinie har adgang til Nordhavn Station via broen. Da dette fortsat vil være tilfældet, er byggeriet stationsnært, selvom der ikke er offentlig adgang til broen.  

Øvrige høringssvar

De øvrige høringssvar samler sig om:

  1. Modstand mod den manglende offentlige adgang via broen.
  2. Bekymring for etapeopdeling af projektet, og for at projektet aldrig bliver færdiggjort.
  3. Bekymring for om det fulde rekreative område realiseres.
  4. Bekymring for trækfugle, der kan påflyve højhusene.

Forvaltningens bemærkninger

ad 1 og ad 2) Se Teknik- og Miljøforvaltningens bemærkninger til høringssvar fra Østerbro Lokaludvalg.

ad 3) Teknik- og Miljøforvaltningen deler ikke bekymringen, da det er forvaltningens vurdering, at indretningen af de rekreative arealer er sikret i lokalplanen såvel som i aftalen med grundejer, jf. nedenfor under Økonomi.

ad 4) Forvaltningen forstår bekymringen, men er ikke bekendt med problemer med trækfuglespåflyvning af højhuse i København. Der stilles derfor ikke krav om særlige foranstaltninger.

Økonomi

Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.

Rammeaftale

I udkast til rammeaftale mellem grundejer og kommunen (fremlagt ved Borgerrepræsentationens behandling den 26. maj 2016)fremgår, at såfremt kommunen ikke ønsker en bro over Søndre Frihavn, er parterne forpligtet til at indgå aftale om, at grundejer bidrager med et beløb til alternative anlæg på Marmormolen eller Langelinie. 

Borgerrepræsentationen afviste på møde den 26. maj 2016 at modtage broen, der derfor udgår af rammenaftalen. På den baggrund har Københavns Kommune og bygherre indgået en aftale, der forpligter grundejer til at etablereet særligt anlæg udover lokalplanens krav på Marmormolen og/eller Langelinie (bilag 2).

Videre proces

Når Borgerrepræsentationen har vedtaget lokalplanen, bekendtgør Teknik- og Miljøforvaltningen denne i henhold til reglerne i planloven.

 

                    Søren Tegen Pedersen              / Pernille Andersen

Oversigt over politisk behandling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at godkende tillæg nr. 1 til lokalplan nr. 440 ”Marmormolen II” (bilag 1) med den under Løsning foreslåede tilføjelse.

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,

    2.  at vedtage aftale med grundejer (bilag 2).

 

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 3. oktober 2016

Indstillingen blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen med syv stemmer mod to. Ingen undlod at stemme.

For stemte: A, B, C, I og V.
Imod stemte: Ø.

 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 1. november 2016

Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen med 8 stemmer mod 2. 1 medlem undlod at stemme.

For stemte: A, B, O, C og I.

Imod stemte: Ø.

Undlod at stemme: F.

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 10. november 2016

Indstillingen blev godkendt med 31 stemmer imod 15. Ingen medlemmer undlod at stemme.

 

For stemte: A, B, C, I, O, U og V.

Imod stemte: F og Ø.

Til top