Mødedato: 10.11.2016, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Medlemsforslag om helhedsplan for Strøget

Se alle bilag

Det foreslås,

  1. at Borgerrepræsentationen pålægger Økonomiforvaltningen i samarbejde med andre relevante forvaltninger at udarbejde et forslag om en helhedsplan for Strøget til politisk behandling i udvalgene og Borgerrepræsentationen, som beskrevet nedenfor i motiveringen. Forslaget skal fremlægges til politisk behandling i udvalgene og i Borgerrepræsentationen inden de politiske forhandlinger om overførselssagen.

(Stillet af Dansk Folkeparti)

MOTIVERING
Dansk Folkeparti mener, at der er behov for, at der fremlægges et forslag til en helhedsplan for Strøget, hvori der redegøres for, hvilke igangværende indsatser der er, samt om disse er tilstrækkelige. Helhedsplanen skal angive, hvilke visioner kommunen overordnet har for Strøget og mere konkret redegøre for blandt andet følgende:

  • Renhold
  • Restaurations- og nattelivsplan, herunder natbevillinger
  • De erhvervsdrivendes forhold – herunder salg fra mobile enheder
  • Tryghed, ligebehandling og sikkerhed, herunder Sikker By indsats
  • Parkeringsforhold – både for biler og cykler
  • Cykeltaxaer
  • Grønne områder
  • Kunst
  • Skiltning
  • Strøget som turistattraktion

Dansk Folkeparti mener, at Strøget ikke kun er Københavns, men hele Danmarks gågade.

Herudover mener vi, at København som metropol i international sammenhæng bør værne om Strøget og have visioner fo,r hvad Strøget skal repræsentere som hovedstadens store handelsgade.

Det er derfor nødvendigt med en helhedsplan for Strøget, og Dansk Folkeparti mener, at udvalgene og Borgerrepræsentationen skal til bunds i, hvad der kan gøres for at vende den negative udvikling på Strøget. I de senere år har larm, skrald og et boom i souvenirbutikker og fastfoodbarer fået flere butikker – selv forretninger, der i mange år har holdt til på Strøget – til at forlade Strøget.

Dansk Folkeparti mener, at det er passende, at man senest i forbindelse med 850 års fejringen af København har en helhedsplan på plads.

I det omfang at disse initiativer ikke vil kunne holdes inden for de eksisterende budgetrammer, så vil finansieringen af disse initiativer kunne drøftes i forbindelse med overførselssagen eller Budget 2018.

Tidligere tiltag

I Budget 2016 blev der afsat 1,8 mio. kr. til en forprojektering af bedre byrum på hhv. Strøget, Nørrebrogade, Amagerbro Torv og Vesterbro.

Teknik- og Miljøforvaltningen udarbejdede i foråret 2016 et idékatalog for Strøget efter en større dialog med gadens forretningsdrivende og brugere, og Handelsforeningen KBH K–Commerce and Culture har tilsluttet sig de foreslåede indsatser i idekataloget.

Idékataloget belyser muligheden for at skabe bedre byrum – og dermed et bedre handelsliv – på strækningen mellem Rådhuspladsen og Kgs. Nytorv.

Idékataloget blev taget til efterretning af Teknik- og Miljøudvalget den 20. juni, hvorefter der blev udarbejdet et budgetnotat (se bilag 1), der skulle danne grundlag for forhandlingerne om Budget 2017.

Af budgetnotatet fremgår det, at de i idekataloget foreslåede ni delprojekter har estimerede anlægsudgifter på i alt 14,3 mio. kr.

De ni delprojekter blev ikke løftet i budgetforhandlingerne. Dansk Folkeparti ønsker med dette medlemsforslag, at der arbejdes videre med det nævnte idekatalog.

 

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 10. november 2016

Radikale Venstre og Dansk Folkeparti fremsatte ændringsforslag (ÆF1) om at medlemsforslaget erstattes af følgende:

”At Borgerrepræsentationen pålægger Økonomiforvaltningen, Kultur- og Fritidsforvaltningen, Teknik- og Miljøforvaltningen og Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen sammen med det lokale forretningsliv at udarbejde en revideret projektering for Strøget, der tager udgangspunkt i det eksisterende idekatalog, som er udarbejdet af Teknik- og Miljøforvaltningen.

At den revidere projektering skal rumme forslag til, hvordan byrummene på pladserne ved Vimmelskaftet, Helligåndskirken, Højbro Plads og Bremerholm kan udvikles, således at antallet af brugere og gæster øges, herunder tiden disse opholder sig på Strøget og i Strøgets detailhandel og restaurationer etc.

At der desuden tages højde for at integrere Strøgets og Købmagergades sidegader omkring Amagertorv i projekteringen.

At projekteringen skal tænkes sammen med indsatsen besluttet i Budget 2017 om at udvikle København som international designby og Økonomiudvalgets beslutning om at ansøge om medværtsskab for Beijing Design Week 2018 med henblik på at høste synergierne ved at omsætte disse nye designinitiativer til vækst og nye arbejdspladser i detailhandlen på Strøget.

At projekteringen og finansieringen skal fremlægges til politisk behandling inden forhandlingerne om overførselssagen i foråret 2017, herunder at ekstern medfinansiering fra interessenter i Strøget søges rejst.”

 

Socialdemokratiet, Enhedslisten, Venstre, SF, og Det Konservative Folkeparti fremsatte ændringsforslag (ÆF2) om at medlemsforslaget erstattes af følgende:

” - at Borgerrepræsentationen pålægger Teknik- og Miljøforvaltningen at udarbejde en helhedsplan for Strøget i forlængelse af det tidligere udarbejdede idékatalog for Strøget, samt de i medlemsforslaget nævnte forhold, bortset fra en restaurations- og nattelivsplan

- at Borgerrepræsentationen pålægger Kultur- og Fritidsforvaltningen og Teknik- og Miljøforvaltningen at udarbejde en plan for reduktion af gener fra nattelivet, herunder at se på støjgener, bevillinger og renhold, der omfatter ikke bare Strøget, men de mest belastede områder i hele byen. ”

 

Det af Radikale Venstre og Dansk Folkeparti fremsatte ændringsforslag (ÆF1) blev forkastet med 35 stemmer imod 10. Ingen medlemmer undlod at stemme.

For stemte: B og O.

Imod stemte: A, C, F, U, V og Ø.

 

Det af Socialdemokratiet, Enhedslisten, Venstre, SF og Det Konservative Folkeparti fremsatte ændringsforslag (ÆF2) blev vedtaget med 46 stemmer imod 0. Ingen medlemmer undlod at stemme.

For stemte: A, B, C, F, I, O, U, V og Ø.

 

Radikale Venstre og Dansk Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:

”Det er vigtigt, at Teknik- og Miljøforvaltningen inddrager Økonomiforvaltningen, Kultur- og Fritidsforvaltningen og Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen systematisk i arbejdet med udviklingen af en helhedsplan. Helhedsplanen kan rumme forslag til, hvordan byrummene på pladserne ved Vimmelskaftet, Helligåndskirken, Højbro Plads og Bremerholm kan udvikles, således at antallet af brugere og gæster øges og opholder sig i længere tid på Strøget og i Strøgets detailhandel og restaurationer etc. Helhedsplanen kan tænkes sammen med indsatsen besluttet i Budget 2017 om at udvikle København som international designby og Økonomiudvalgets beslutning om at ansøge om medværtsskab for Beijing Design Week 2018 med henblik på at høste synergierne ved at omsætte disse nye designintiativer til vækst og nye arbejdspladser i detailhandlen på strøget.”

Til top