Mødedato: 09.10.2014, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Lokalplanforslag 'Poppelstykket' med kommuneplantillæg

Se alle bilag
Borgerrepræsentationen skal tage stilling til offentliggørelse af forslag til lokalplan for Poppelstykket med tilhørende kommuneplantillæg. Forslaget muliggør 1. etape af en omdannelse af et tidligere industriområde til boliger og serviceerhverv.

Indstilling og beslutning

Indstilling om,
  1. at forslag til lokalplan Poppelstykket (bilag 1) med tilhørende forslag til tillæg til Kommuneplan 2011 (bilag 1) godkendes med henblik på fælles offentliggørelse i 8 uger,
  2. at der udover den lovpligtige borgerdialog bestående af 8 ugers høring og offentliggørelse på kommunens hjemmeside Bliv Hørt, afholdes et borgermøde,
  3. at det tages til efterretning, at der foreligger et udkast til udbygningsaftale med grundejeren (bilag 3), og at aftalen vil blive forelagt til godkendelse i endelig form ved planforslagenes endelige behandling.

 (Økonomiudvalget og Teknik- og Miljøudvalget)

Problemstilling

Ejeren af grunden Poppelstykket 8 ønsker at opføre ny bebyggelse til boliger og serviceerhverv. Den ny bebyggelse omfatter 12.200 m2 etageareal til boligformål og 2.900 m2 til serviceerhverv. Hertil kommer 1.700 m2 erhverv i eksisterende byggeri. Gennemførelse af projektet kræver lokalplan og kommuneplantillæg, idet ejendommen er udlagt til erhvervsformål (E1).

Området ændres fra erhvervsområde (E1) til blandet bolig og serviceerhverv (C3). Foruden denne ejendom omfatter planerne også naboområdet, der er omfattet af en eksisterende lokalplan.

På Teknik- og Miljøudvalgets møde den 24. februar 2014 vedrørende startredegørelse for Poppelstykket blev der afgivet protokolbemærkninger. Forvaltningernes overvejelser i forbindelse med disse er beskrevet i et særskilt afsnit under afsnitet "Løsning".

Løsning

Københavns Kommune forventer at vokse med 100.000 indbyggere frem mod år 2025 ifølge de seneste prognoser. For at skabe plads til de nye indbyggere er der brug for at skabe nye byggemuligheder i kommunen. Forslaget til lokalplan for Poppelstykket skaber rum for i 1. etape at opføre ca. 130 familieboliger eller flere boligenheder, såfremt der også indgår ungdomsboliger.

Lokalplanområdet er i dag præget af en blanding af erhvervsvirksomheder, herunder et byggemarked og et dyrehospital. Da lokalområdet ligger mindre end 500 meter fra Ny Ellebjerg Station, som får voksende betydning fremover, foreslås det, at lokalplanen giver mulighed for, at området omdannes til et tæt og mere bymæssigt kvarter med en blanding af boliger og serviceerhverv. Det vil være en bedre udnyttelse af den stationsnære beliggenhed, og betyde at flere får mulighed for at vælge kollektiv trafik frem for mindre bæredygtige transportformer.

Forslagene til lokalplan og kommuneplantillæg muliggør, at der kan opføres en ny bebyggelse på Poppelstykket 8, som udgøres af underområde I. I underområde II er der ikke aktuelle ønsker om større nybyggeri. For dette areals vedkommende ændres kun anvendelsesbestemmelserne, der ændres fra blandet erhverv (E1-område) til blandet bolig og serviceerhverv (C3-område). Større nybyggeri i underområde II forudsætter tillæg til lokalplanen.

Grundarealet på Poppelstykket 8 er 9.250 m2 og etagearealet for det ønskede nybyggeri er ca. 16.800 m2, hvoraf ca. 12.200 m2 er til boligformål. Bebyggelsesprocenten er 181 i det viste forslag. Bebyggelsen er 5 etager med en udnyttet tagetage. Bebyggelsen følger på strækninger gadelinien ud mod Poppelstykket og den knækkede bygningskrop tilfører gaden et byrum, i form af en forplads. Sammen med åbne stueetager med publikumsorienterede funktioner understreges gadens betydning, som sammenbindende strøg mellem Ny Ellebjerg Station i nord og Valby Idrætspark i syd.

Lokalplanforslagets krav til parkeringsdækning er i overensstemmelse med forslaget til kommuneplantillæg, se nedenfor. Parkeringspladserne placeres hovedsageligt i den østlige del af bebyggelsens stueetage op mod baneskråningen.

Udover parkering indeholder bebyggelsens stueetage serviceerhverv. Over stueetagen er der 4 etager og en tagetage med boliger. På østsiden af bebyggelsen, oven på stueetagen, i 1. sals højde er bebyggelsens friarealer placeret. Det hævede plateau forbedrer lysforholdene i gårdrummene og danner et beskyttet område, hvis beplantning udgør en grøn overgang til ”Svenskerbyen”, øst for Køge Bugtbanen. Fælles tagterrasser indgår i friarealet. Endvidere er der mulighed for at anvende en del af baneskråningen – underområde III – til friareal for bebyggelsen.

Der henvises i øvrigt til Faktaarket, bilag 2.

Bemærkninger i forbindelse med drøftelse af startredegørelsen og forvaltningernes overvejelser i forbindelse med disse

Under behandlingen af startredegørelsen var der særlig fokus på de støjproblemer, som beliggenheden tæt ved jernbanen og en række større veje kan afstedkomme. Med hensyn til støjgener har bygherren på foranledning af forvaltningen fået lavet en støjundersøgelse af Grontmij, der viser, at grænseværdien for togstøj er overholdt, mens overholdelse af grænseværdierne for vejtrafikstøj visse steder kræver foranstaltninger som afskærmning, m.v. Af lokalplanforslagets § 9 fremgår, at det ved placering af byggeriet på grunden samt ved støjisolering, lejlighedsindretning mv. skal sikres, at det indendørs støjniveau ikke overstiger de angivne støjgrænser for henholdsvis boliger og serviceerhverv, mv. I alle opholds- og soverum skal der være mindst et vindue, der kan åbnes og samtidig overholde støjgrænserne. Ved serviceerhverv mv. kan det nødvendige luftskifte dog sikres på anden vis end ved oplukkelige vinduer. Det er en betingelse for ibrugtagningstilladelse af ny bebyggelse, at det er dokumenteret, at Miljøstyrelsens vejledende grænseværdier for støj er overholdt.

Teknik- og Miljøforvaltningen har igangsat en undersøgelse af luftkvaliteten i området og forventer at kunne fremlægge et notat herom i forbindelse med den endelige vedtagelse af lokalplanen.

Der fremkom endvidere en række politiske synspunkter, som afstedkom protokolbemærkninger, der blandt andet gik på et ønske om en bebyggelsesprocent for hele området på 185, at der skabes liv mellem husene, og at grønne forbindelser sikres.

I forslaget til kommuneplantillæg er bebyggelsesprocenten ændret fra 110 til 185 for hele området. I forslaget til lokalplan foreslås det, at der tages udgangspunkt i en etageopdeling, således at første etape udgøres af bebyggelsen i underområde I, hvor der er et aktuelt ønske om at bygge med en bebyggelsesprocent på 181, og hvor disse ønsker har været genstand for en forhandling mellem kommunen og bygherren, som har udmøntet sig i et skitseprojekt, som parterne er enige om. For lokalplanområdets øvrige ejendomme er disse forudsætninger ikke tilstede, og derfor foreslås det, at en stillingtagen til bl.a. bebyggelsesprocenten afventer et aktuelt byggeønske. Med henblik på at støtte byrummene og skabe byliv i disse, har forvaltningen lagt vægt på, at Følager og Poppelstykket, som bliver områdets to centrale byrum og forbindelser, får en udformning af høj kvalitet, og at publikumsorienterede funktioner placeres langs disse to forbindelser. Poppelstykket og Følager sikrer endvidere forbindelse til bydelens store grønne områder Valbyparken og Valby Idrætspark.

Byliv
Følager bliver fremover en vigtig forbindelse mellem byudviklingsområderne i vest, Grøntorvsområdet og F. L. Smidth-området, og Ny Ellebjerg Station i øst. Poppelstykket vil fremover blive en vigtig forbindelse mellem Følager og Ny Ellebjerg Station i nord og Valby Idrætsplads i syd. Det er målet, at disse to gadeforløb skal have en udformning af høj kvalitet, der understreger deres betydning som forbindelser, der binder denne del af Valby sammen.

Bæredygtighed

København vil være CO2-neutral i 2025. For at nå dette mål skal der stilles krav til nybyggeriet. Derfor stiller forslaget til lokalplan krav om, at bebyggelsen opføres efter bygningsreglementets laveste energiklasse, at alle tage skal begrønnes og at regnvand afledes lokalt. Endvidere vil stationsnærheden blive udnyttet bedre.

Kommuneplan
Forslaget til kommuneplantillæg fastlægger bebyggelsesprocenten til højst 185 og friarealprocenten til 30 for boliger og 10 for erhverv. Parkeringsdækningen er af størrelsesordenen og højst 1 parkeringsplads pr. 200 m2, og for kollegium- og ungdomsboliger 1 plads pr. 300 m2. Parkeringsdækningen for butiksformål er på 1 parkeringsplads pr. 100 m2. For butikker, der alene forhandler pladskrævende varer, kan der dog efter en konkret vurdering etableres højst 1 parkeringsplads pr. 50 m2 etageareal.

I forbindelse med behandling af strategi for Valby Idrætspark, blev der gennemført en forudgående høring for et område, hvori lokalplanområdet indgår. Der er redegjort for høringen i hvidbogen, som blev fremlagt for Borgerrepræsentationen den 7. februar 2013, jf. bilag 4. Forslag til ændringer af kommuneplanrammen for lokalplanområdet tager hensyn til høringssvarene bl.a. hvad angår fastholdelse af detailhandelsrammen, højere bebyggelsesprocent og bedre udnyttelse af stationsnærheden.

Intern høring
Der er foretaget intern høring i forbindelse med udarbejdelsen af lokalplanforslaget, herunder af Valby Lokaludvalg. Lokaludvalget vil blive hørt igen, når forslaget sendes i høring. Lokaludvalget finder umiddelbart, at det foreslåede byggeri vil medvirke til at udnytte den stationsnære beliggenhed og støtter i store træk intentionen med forslagene til lokalplan og kommuneplan.

Lokaludvalget henleder opmærksomheden på støjproblemer i området.

Forslaget til lokalplan indeholder støjkrav, jf. § 9, som skal overholdes i forbindelse med byggeriet.

Miljøvurdering
Forvaltningen vurderer, at lokalplanen ikke medfører miljømæssige konsekvenser, der betyder, at der skal udarbejdes en miljørapport i henhold til lov om miljøvurdering af planer og programmer. Beslutningen vil blive sendt i høring sammen med planforslagene.

Borgerdialog
Udover den lovpligtige borgerdialog bestående af 8 ugers høring og offentliggørelse på kommunens hjemmeside Bliv Hørt, vil der blive afholdt et borgermøde i form af et orienteringsmøde.

Økonomi

Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for kommunen.

Udbygningsaftale
På bygherrens anmodning er der udarbejdet et udkast til en frivillig udbygningsaftale i henhold til planlovens § 21 b. Udbygningsaftalen forpligter grundejeren til at ombygge den østlige del af Poppelstykket med bl.a. fortov, cykelsti og træer (se bilag 3).

Videre proces

Efter politisk behandling sendes planforslagene i høring i 8 uger.

Efter offentlighedsfasen vil forvaltningerne gennemgå de modtagne henvendelser og på baggrund heraf udarbejde indstilling om endelig vedtagelse af planforslagene. Denne forventes forelagt Borgerrepræsentationen primo 2015.

Bjarne Winge                                      Pernille Andersen

Oversigt over politisk behandling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at forslag til lokalplan Poppelstykket (bilag 1) godkendes med henblik på offentliggørelse i 8 uger.
  2. at der udover den lovpligtige borgerdialog bestående af 8 ugers høring og offentliggørelse på kommunens hjemmeside Bliv Hørt afholdes et borgermøde.

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,

    3.   at det tilhørende forslag til tillæg til Kommuneplan 2011 (bilag 1) godkendes med 
          henblik på offentliggørelse sammen med lokalplanforslaget i 8 uger. 
    4.   at det tages til efterretning, at der foreligger et udkast til udbygningsaftale med 
          grundejeren (bilag 3), og at aftalen vil blive forelagt til godkendelse i endelig form 
          ved planforslagenes endelige behandling.


Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 22. september 2014

Indstillingen blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen med 7 stemmer mod 3.

For indstillingen stemte: A, B, F og Ø.
Imod stemte: C, I og V.
Ingen undlod at stemme.

C, I, V afgav protokolbemærkning:
”Vi synes, at grundens formål fortsat skal være erhverv, da grunden er beliggende mellem to jernbanestrækninger og to trafikerede veje. Vi finder, at der bør anlægges et parkeringshus på grunden.”


Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 30. september 2014

Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen med 9 stemmer mod 2. Ingen medlemmer undlod at stemme.

For stemte: A, Ø, B og O.

Imod stemte: V og I.

 

Venstre og Liberal Alliance videreførte deres protokolbemærkning fra Teknik- og Miljøudvalgets møde den 22. september 2014:

”Vi synes, at grundens formål fortsat skal være erhverv, da grunden er beliggende mellem to jernbanestrækninger og to trafikerede veje. Vi finder, at der bør anlægges et parkeringshus på grunden.”

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 9. oktober 2014

 

Indstillingen blev godkendt med 34 stemmer imod 10. Ingen medlemmer undlod at stemme.

 

For stemte: A, B, F, O og Ø.

Imod stemte: C, I og V.

 

 

Der blev givet frist for mindretalsudtalelser til mandag den 13. oktober 2014, kl. 12.00.

 

 

Venstre, Det Konservative Folkeparti og Liberal Alliance videreførte deres protokolbemærkning fra udvalgsbehandlingen:

 

”Vi synes, at grundens formål fortsat skal være erhverv, da grunden er beliggende mellem to jernbanestrækninger og to trafikerede veje. Vi finder, at der bør anlægges et parkeringshus på grunden.”

 

 

 

Til top