Mødedato: 09.02.2012, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Spildevandsplantillæg nr. 1 til Spildevandsplan 2008

Se alle bilag

Borgerrepræsentationen skal tage stilling til høring af spildevandsplantillæg nr. 1 til spildevandsplan 2008 (bilag 1). Plantillægget giver mulighed for at Københavns Energi kan udføre en række tiltag til skybrudssikring af byen inden sommeren 2012.

Indstilling og beslutning

Indstilling om,

1.      at ”Forslag til spildevandsplantillæg nr. 1 til Spildevandsplan 2008” vedtages, og sendes i otte ugers offentlig høring,

2.      at kompetencen til endeligt at vedtage ”Forslag til spildevandsplantillæg nr. 1 til Spildevandsplan 2008” efter endt offentlig høring - af tidshensyn - delegeres til Teknik- og Miljøudvalget, samt

3.      at projekterne 5 til og med 9 i plantillægget gøres midlertidig med en varighed på maksimalt 10 år.

Det bemærkes, at der i Spildevandsplantillægget foreslås indsatser for 22-25 mio. kr. til klimatilpasninger. Investeringerne foretages af Københavns Energi ved omprioriteringer. Der er ikke afsat driftsmidler til projekterne. Københavns Energi har vurderet, at driftseffekten af de foreslåede projekter er marginal, da der er tale om en række mindre projekter.

Det forudsættes, at Teknik- og Miljøudvalget fremadrettet tager hensyn til afledte driftsomkostninger i forbindelse med klimatilpasningsprojekter særligt med henblik på, om driftsomkostningerne kan indregnes i spildevandsselskabets prisloft.

Det forudsættes endvidere, at eventuelle merudgifter som følge af sagen afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.

(Teknik- og Miljøudvalget)

Problemstilling

Spildevandsplan 2008 blev vedtaget på Borgerrepræsentationens møde den 24. april 2008. Som en konsekvens af Klimatilpasningsplanen og skybruddet den 2. juli 2011 har Københavns Energi og Teknik- og Miljøforvaltningen fundet frem til en række tiltag til sikring af byen mod oversvømmelser i forbindelse med skybrud. Af hensyn til at kunne nå at gennemføre tiltagene inden sommer, har forvaltningen valgt at udarbejde et tillæg til den gældende spildevandsplan 2008. Den samlede spildevandsplan 2012 forventes først at komme til politisk behandling i efteråret 2012.

Tiltagene kan gennemføres inden sommer 2012, hvor risikoen for skybrud erfaringsmæssigt er størst. Spildevandsplantillæg nr. 1 omhandler disse tiltag, og skal skabe det planmæssige grundlag for gennemførelse af projekterne. I henhold til Miljøbeskyttelsesloven skal spildevandsplanen og tillæg hertil godkendes af kommunalbestyrelsen, her Borgerrepræsentationen.

Der er tale om forskellige typer projekter, der gennemføres som pilotprojekter med det formål, at klimasikre dele af byen samt at indhente praktiske erfaringer med skybrudssikring. Disse erfaringer vil senere indgå i planlægninger for skybrudssikring af hele København.

Grundet det særlige behov for hurtig og konkret lokal handling inden sommer 2012, hvor sandsynligheden for nye skybrudshændelser stiger, foreslår Teknik- og Miljøforvaltningen at den politiske beslutningsproces fremskyndes.

Løsning

Københavns Energi og Teknik- og Miljøforvaltningen har – bl.a. på baggrund af klimatilpasningsplanens modelberegninger - identificeret ni steder i byen, hvor der relativt let og hurtigt kan etableres tiltag til sikring mod oversvømmelser i forbindelse med skybrud. Den geografiske placering af tiltagene fremgår af bilag 2. Der er tale om tre forskellige metoder til oversvømmelsessikring:

1.      Hurtig afledning af overfladevand til havnen (tiltag 1,2 og 4)

2.      Magasinering af regnvand i en park (tiltag nr. 3)

3.      En forøgelse af tømningshastigheden i kloakbassiner ved at genåbne lukkede udløb (tiltag 5 til 9).


S
pecielt for det tiltag, hvor Brønshøjparken skal benyttes til opmagasinering af regnvand, er der risiko for, at den videre konsekvensvurdering resulterer i, at projektet i sidste ende må udgå. Projektet er på trods heraf medtaget for at holde muligheden åben, og dermed opnå erfaring med et projekt inde i landet.

Det foreslås, at delegere kompetencen til endeligt at vedtage plantillægget efter endt offentlig høring, til Teknik- og Miljøudvalget. Denne fremskyndelse af den politiske proces vil betyde, at indsatsen i forhold til sikring mod oversvømmelser i forbindelse med skybrud, kan igangsættes inden sommer 2012.

Økonomi

Gennemførelse af tiltagene i tillæg nr. 1 vil alle blive betalt af takstmidler. Der er tale om en skønnet, samlet udgift på 22 til 25 mio. kr. Beløbene for de enkelte projekter er behæftet med større usikkerhed end normalt ved kloakprojekter, da der ikke eksisterer et erfaringsgrundlag.

Det forudsættes, at finansieringen af de ni tiltag kan ske ved omprioritering inden for Københavns Energis budget. Vedtagelsen af tillægget vil således ikke betyde en forhøjelse af taksterne for håndtering af spildevand.

Videre proces

Såfremt indstillingen godkendes i Borgerrepræsentationen skal plantillægget i otte ugers offentlig høring. Efter at høringssvar er indarbejdet i planforslaget skal det til endelig godkendelse i Teknik- og Miljøudvalget. Af hensyn til gennemførelse af projekterne inden sommer 2012, er tidsplanen for høringsfasen afkortet til det lovmæssige krav.

Hjalte Aaberg                                           

                                                                  /Jon Pape

Oversigt over politisk behandling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at ”Forslag til spildevandsplantillæg nr. 1 til Spildevandsplan 2008” vedtages, og sendes i otte ugers offentlig høring,
  2. at kompetencen til endeligt at vedtage ”Forslag til spildevandsplantillæg nr. 1 til Spildevandsplan 2008” efter endt offentlig høring - af tidshensyn - delegeres til Teknik- og Miljøudvalget.

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i møde den 23. januar 2012

SF, Enhedslisten og Radikale Venstre stillede ændringsforslag om at tilføje et 3. at-punkt til indstillingen:

”3. at projekterne 5 til og med 9 i plantillægget gøres midlertidig med en varighed på maksimalt 10 år.”

Der blev stemt om ændringsforslaget:

For indstillingen stemte 5 udvalgsmedlemmer: B, F og Ø.

Imod indstillingen stemte ingen udvalgsmedlemmer.

6 udvalgsmedlemmer undlod at stemme: A, C, O og V.

Ændringsforslaget blev vedtaget.

Indstillingen blev anbefalet.


Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

Økonomiforvaltningen bemærker, at der i Spildevandsplantillægget foreslås indsatser for 22-25 mio. kr. til klimatilpasninger. Investeringerne foretages af Københavns Energi ved omprioriteringer. Der er ikke afsat driftsmidler til projekterne. Københavns Energi har vurderet, at driftseffekten af de foreslåede projekter er marginal, da der er tale om en række mindre projekter.

Økonomiudvalget forudsætter, at Teknik- og Miljøudvalget fremadrettet tager hensyn til afledte driftsomkostninger i forbindelse med klimatilpasningsprojekter særligt med henblik på, om driftsomkostningerne kan indregnes i spildevandsselskabets prisloft.

Det forudsættes, at eventuelle merudgifter som følge af sagen afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 1. februar 2012

Indstillingen blev anbefalet.

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 9. februar 2012

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.
Til top