Mødedato: 09.02.2006, kl. 17:30

By i bevægelse

Se alle bilag

By i bevægelse

Borgerrepræsentationen

 

DAGSORDEN

for Ordinært møde torsdag den 9. februar 2006

 

 

BR 31/06

By i bevægelse

By i bevægelse

 

 

Indstilling om, at motionsstrategien "København – En by i bevægelse" godkendes.

Det bemærkes, at der i oversigten over indsatser for 2006 mangler en post vedr. udmøntning af 400.000 kr. til fremme af fysisk aktivitet i folkeskolen og i skolefritidsordningerne.

                                                                 (Sundheds- og Omsorgsudvalget)

 

 

 

 

INDSTILLING

 

Sundhedsforvaltningen indstiller,

 

at Sundheds og Omsorgsudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler, at motionsstrategien "København – En by i bevægelse" godkendes.

at Sundheds og Omsorgsudvalget godkender den tværsektorielle styregruppes forslag til udmøntningen af de 4 mio. kr. i 2006.

 

Sundheds- og Omsorgsudvalgets beslutning i mødet den 24. november 2005

Indstillingen blev godkendt

 

Økonomiforvaltningen indstiller,

 

at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

 

"Økonomiudvalget bemærker, at der i oversigten over indsatser for 2006 mangler en post vedr. udmøntning af 400.000 kr. til fremme af fysisk aktivitet i folkeskolen og i skolefritidsordningerne.

 

Herudover har Økonomiudvalget ingen bemærkninger til, at nærværende sag søges gennemført i den foreliggende form."

 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 13. december 2005

Anbefalet.

 

 

 

RESUME

I Budgetforliget 2005 blev det vedtaget at "Parterne er enige om, at der bredt i alle forvaltningers aktiviteter skal indtænkes motion som et forebyggende element. Sundhedsforvaltningen skal sikre den nødvendige koordinering og erfaringsudveksling. Evaluering af indsatsen skal ske sammen med status for det øvrige arbejde med forebyggelse og folkesundhed."

De administrerende direktører i Københavns Kommune besluttede på den baggrund at nedsætte en tværsektoriel styregruppe for En by i bevægelse. Sundhedsforvaltningen er formand for styregruppen og har udarbejdet et oplæg til en motionsstrategi, som blev præsenteret for styregruppen. Styregruppen har bearbejdet motionsstrategien til nærværende udgave, der er vedlagt som bilag.

Motionsstrategien foreslår en tre-strenget indsats til fremme af fysisk aktivitet og arbejdet med København - En by i bevægelse, der baserer sig på Sundhedsforvaltningens øvrige sundhedsfremmende og forebyggende arbejde.

Strategien består af tre grundstrategier: Viden, Muligheder og Handling.

En effektiv sundhedsfremmende og forebyggende indsats på motionsområdet bygger på et samspil mellem disse tre grundstrategier og en række tilknyttede delstrategier.

Der er behov for at indsatserne skal rettes mod forskellige målgrupper i befolkningen og især tage hensyn til social ulighed i sundhed.

Endelig skal erfaringerne fra udmøntningen af Motionshandlingsplanen i Kgs. Enghave og Nordvest inddrages ved tilrettelæggelsen af fremtidige indsatser.

I budgetforliget 2006 blev der afsat 4 mio. kr. om året i perioden fra 2006-2009 til at styrke indsatsen "København - en by i bevægelse".

Denne indstilling foreslår, hvordan de 4 mio. kr. skal udmøntes i 2006. Heraf indebærer forslaget blandt andet at 1,5 mio. kr. årligt bindes til motionsruter "Byens Grønne Blomst" i en fireårig periode. Det er den tværsektorielle styregruppe for en by i bevægelse, hvor alle forvaltninger er repræsenteret, der er enige i at foreslå denne udmøntning.

 I indstillingen om En by i bevægelse (SOU 232/2005  J.nr. 35/2005), der blev tiltrådt af Sundheds- og Omsorgsudvalget den 25/8-2005 og sendt i høring i alle udvalg og i ældrerådene, fremgår det hvilke indsatser og målgrupper, der skal prioriteres af den tværsektorielle styregruppe. Høringssvarene har ikke givet anledning til at revidere indstillingen, men høringssvarene fra Miljø- og Forsyningsforvaltningen og Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen har ført til en revision og tydeliggørelse af kommissoriet for styregruppen i Motionsstrategien København - En by i bevægelse. Høringssvarene er vedlagt som bilag.

 

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Fysisk aktivitet er en vigtig forbyggende faktor og inaktivitet er en risikofaktor for folkesundheden på linie med tobak. I Sundhedsprofil for københavnerne 2005, der blev publiceret i april 2005, fremgår det, at udviklingen af fysisk aktive københavnere er stagneret siden 1991. Ligeledes ses en stor social ulighed i forhold til, hvem der er mest inaktive. Således er det borgere med de korteste uddannelser eller de arbejdsledige, der er mest inaktive.

Det lave niveau for fysisk aktivitet er et generelt folkesundhedsproblem. Afgørende forbedringer på området kan kun opnås ved en indsats i alle kommunale sektorer.

I Budgetforliget 2005 blev det vedtaget at der bredt i alle forvaltningers aktiviteter skal indtænkes motion som et forebyggende element. Sundhedsforvaltningen skal sikre den nødvendige koordinering og erfaringsudveksling. Evaluering af indsatsen skal ske sammen med status for det øvrige arbejde med forebyggelse og folkesundhed.

På den baggrund blev der nedsat en tværsektoriel styregruppe for En by i bevægelse, hvor der er repræsentation fra samtlige syv forvaltninger. Denne styregruppe blev etableret i april 2005. Sundhedsforvaltningen er formand for styregruppen og har udarbejdet et oplæg til en motionsstrategi, som blev præsenteret for styregruppen, og som denne siden hen har bearbejdet og vedtaget. Motionsstrategien er vedlagt som bilag 1.

Motionsstrategien foreslår en tre-strenget indsats til fremme af fysisk aktivitet og arbejdet med København - En by i bevægelse, der baserer sig på Sundhedsforvaltningens øvrige sundhedsfremmende og forebyggende arbejde. Strategien består af tre grundstrategier: Viden, Muligheder og Handling.

En effektiv sundhedsfremmende og forebyggende indsats på motionsområdet bygger på et samspil mellem disse tre grundstrategier og en række tilknyttede delstrategier.

I forhold til "Viden" er fx kampagner, oplysning og uddannelse delstrategier, der handler om at oplyse borgeren, og de professionelle faggrupper der har kontakt til borgeren, om vi gtigheden af at være fysisk aktiv.

 "Muligheder" relaterer til både de fysiske rammer såsom idrætsfaciliteter, både indendørs og udendørs, samt strukturelle rammer, der kan handle om at udforme specifikke politikker på fx arbejdspladser, daginstitutioner og i skoler omkring fysisk aktivitet eller politiske målsætninger, der appellerer til øget fysisk aktivitet blandt befolkningen. Det handler om at tilgængeligheden skal være i højsædet, også i nærmiljøet, så det gøres så let for borgeren som muligt, at vælge en fysisk aktiv livsstil

"Handling"´ sætter individet i centrum for indsatsen og omhandler både ydre og indre motivation for at vælge en fysisk aktiv livsstil og bygger således på en psykologisk forståelse.

En stor gruppe af de københavnske borgere har særligt behov for indsatser på motionsområdet, som rækker ud over de enkelte forvaltningers traditionelle arbejdsområder.  Derfor indstilles det, at der arbejdes tværsektorielt med indsatserne i Københavns Kommune, således at alle syv forvaltninger inddrages i operationaliseringen af strategien. Formålet med at etablere en tværsektoriel styregruppe er desuden at sikre at indsatserne koordineres, og at viden og erfaring genereret i forvaltningerne gennem det hidtidige arbejde på området og med byens fysiske rammer inddrages.

I indstillingen By i bevægelse SOU 232/2005 J.nr. 35/2005, der blev godkendt i SOU 25. august 2005 og som en høringsrunde til alle fagpolitiske udvalg og ældrerådene ikke har givet anledning til at ændre, fremgår det at styregruppens kriterier for indsatser særligt fokuserer på:

Småbørn i daginstitutioner, hvor den grundlæggende motoriske indlæring skal finde sted og danne gode vaner og forudsætninger for et fysisk aktivt skole og voksenliv.

Skolebørn- særligt  de 6-9-årige, fordi der ses et tydeligt fald i aktivitetsniveauet ved overgangen fra børnehaven til skolelivet; og de ældre klassetrin – fordi der her ses et frafald i deltagelsen i idrætstimerne og i det organiserede idrætsliv i fritiden.

Unge – særligt de unge på tekniske skoler, produktionsskoler og Sosu-skolerne,  fordi der er ikke nogen idrætsundervisning her, i modsætning til gymnasierne, og fordi der blandt voksne er særligt mange inaktive blandt faglærte og ufaglærte.

 

Forældre til børn i daginstitutioner, indskolingen og børn i ældste klassetrin. Der skal gøres en særlig indsats for at forældrene støtter børnene i at være fysisk aktive.

Inaktive voksne - særligt på arbejdspladser med mange lavere funktionærer, faglærte og ufaglærte. Desuden skal indsatserne rettes mod borgere udenfor arbejdsmarkedet fx via boligsociale områder, arbejdsformidlingen, daghøjskoler og Revacentrene.

Ældre - for at vedligeholde funktionsniveauet hos ældre skal der fortsat ske en styrket indsats for at træne de ældre. Arenaerne for indsatserne er i nærmiljøet i boligområdet og i ældreboligkomplekser, tilbud på plejehjem og styrketræningstilbud på træningscentrene.

Særlige grupper -inaktive borgere af anden etnisk herkomst end dansk.

Geografisk udvælgelse af indsatsområderne skal medvirke til at reducere den sociale ulighed i sundhed og det kan blandt andet ske ved at placere indsatser i områder med mange sociale boligbyggerier, i områder hvor der er høj koncentration af etniske minoriteter og i områder, hvor der er Kvarterløft og Områdefornyelser.

Der er foreslået konkrete indsatsområder, som styregruppen gives mandat til at prioritere og operationalisere for at gøre København til En by i bevægelse i perioden 2006-2009. Indsatserne er tværsektorielle og er både indsatser, der giver viden, uddannelse og oplysning; indsatser der fremmer de fysiske rammer i København og de strukturelle rammer; samt indsatser der styrker individets handlingsmuligheder.

 


I 2006 foreslår den tværsektorielle styregruppe følgende:

Indsats

Beløb

Fysiotek/Motionsvejledning i København.

Der afsættes midler til Fysiotek/Motionsvejledning, der opererer over hele byen med opsøgende arbejde, information, individuel rådgivning og motiverende samtaler, netværksdannelse og rekruttering af deltagere til egnede tilbud.

Der afsættes 1.000.000 kr. i 2006.

 

1.000.000 kr.

Byens Grønne Blomst

Over en fireårig periode etableres sammenhængende motionsruter. Motionsruten kaldes overordnet  "Byens Grønne Blomst" og de lokale ruter kaldes Grøn Puls Nørrebro, Grøn Puls Amager, Grøn Puls City etc. Motionsruterne etableres ved at forbinde allerede eksisterende grønne (parker)og blå områder (langs vandet) i områder, hvor der dels er mange faciliteter allerede og dels er mange muligheder for at lokale dagtilbud, skolefritidsordninger, skoler, sprogskoler, ungdomsuddannelser, dagcentre, træningscentre, Revacentre og daghøjskoler m. fl. kan benytte stien.

Der tilføres faciliteter så alle målgrupper tilgodeses langs ruten.  For eksempel Folkesundhedsparker målrettet seniorer og ældre, styrketræningsfaciliteter målrettet unge og voksne, rekvisitdepoter til udeskoler og forhindringsstier og legefaciliteter målrettet børn.

Udover anlæggelse af ruterne og faciliteterne skal der laves omfattende informationsarbejde og uddannelse af relevante målgrupper i brugen af motionsruten.

Der afsættes 1.500.000 kr. pr. år i de kommende 4 år (2006-2009) - der søges desuden eksterne midler

 

1.500.000 kr.

Containeridræt

Der afsættes midler til at koordinere kommunens indsatser med Containeridræt målrettet foreningsløse børn og unge. Der er behov for lønmidler til at drive eksisterende containere, kvalitetssikre og sikre fagligt backup til tovholderne.

Der afsættes 600.000 kr. i 2006 – der søges desuden eksterne midler til rekvisitter og udslusningsarbejde til foreningslivet.

 

    600.000 kr.

Styrketræning til ældre og klippekort

Der afsættes midler til forsøg med at udvikle styrketræningstilbud til ældre, og forsøg med klippekortsordninger. 

Der afsættes 200.000 kr. til pilotprojekt i 2006

 

   200.000 kr.

Diverse

Der afsættes midler til diverse, herunder informationsmateriale om København – en by i bevægelse. Der afsættes 100.000 kr. i 2006.

 

 100.000 kr

 

 

 

Evaluering

Der afsættes midler til ekstern evaluering og erfaringsopsamling af indsatser vedr. København - En by i bevægelse. Evalueringsforløb tilrettelægges i foråret 2006.

Der afsættes 200.000 kr. i 2006

 

 

 200.000 kr.

I alt

4.000.000 kr.

 

I de kommende 3 år fra 2007-2009 vil udmøntningen af de 4 mio. kr. indarbejdes i Folkesundhed Københavns programplaner på baggrund af styregruppens prioriteringer.

Indstilling vedr. En by i bevægelse og kriterier for prioritering af indsatser har været sendt i høring i alle politiske fagudvalg og i ældrerådene. Resultatet heraf fremgår under punktet høring.

 

MILJØVURDERING

Sagstypen er ikke omfattet af Sundhedsforvaltningens positivliste over sager, der skal miljøvurderes.

 

ØKONOMI

I budgetforlig 2006 er der afsat 4 mio. kr. årligt til "København en by i bevægelse" i perioden 2006-2009. Midlerne for 2006 foreslås anvendt som ovenfor beskrevet.

 

HØRING

Der er kommet høringssvar vedr. SOU 232/2005  J.nr. 35/2005 fra Ældrerådene og alle politiske udvalg bortset fra Økonomiudvalget.

Generelt er der positive tilkendegivelser til indstillingen og strategien. MFF og UUF påpeger, at flere af de opstillede tiltag ikke kan løses inden for de eksisterende budgetrammer, men kræver tilførsel af ekstra ressourcer.

Med budgetforliget 2006 er der afsat 4 mio. kr. årligt i en fireårig periode 2006-2009 til "En by i bevægelse."

Fra FAF og MFF har der været tilkendegivelser om, hvordan det tværsektorielle arbejde forankres organisatorisk, som siden hen er imødekommet i kommissoriet for styregruppens arbejde. Dette kommissorium er beskrevet i motionsstrategien "København – en by i bevægelse."  

Ældresagen og Ældrerådenes Fællesudvalg er også meget positive. De ønsker desuden at der sammen med motion også tænkes på kost og ernæring, transportmuligheder og økonomi som vigtige faktorer for at ældre kan være fysisk aktive.

Endvidere opfordrer Ældrerådene til at forvaltningen iværksætter initiativer overfor hjemmehjælpere og plejepersonale for at henlede disse gruppers opmærksomhed på ældres genoptræningsmuligheder.

Styregruppen tager høringssvarene ad notam, og vurderer at de ikke giver anledning til ny indstilling og høringsrunde. 

 

BILAG

·        Bilag 1: Motionsstrategien "København – En by i bevægelse".

·        Bilag 2: Høringssvar vedr. SOU 232/2005  J.nr. 35/2005.

 

 

Ib Haurum                                                                    

                                                                 /Kirsten Lee

 

Til top