Mødedato: 08.05.2014, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Beslutning om valg af overordnet metode for skybrudsplan, Amager og Christianshavn

Se alle bilag
Borgerrepræsentationen skal godkende det overordnede metodevalg for skybrudssikringen af vandoplandet Amager og Christianshavn efter endt høringsperiode.

Indstilling og beslutning

Indstilling om,

  1. at planforslag 1 (blåt princip) i konkretisering af skybrudsplan for Amager og Christianshavn (bilag 1) med tilhørende miljøvurdering (bilag 3) godkendes med justeringer, som beskrevet i indstillingen og i bilag 4 og 5, som grundlag for udarbejdelse af projektforslag til anlægsprojekter.

Det forudsættes, at eventuelle merudgifter som følge af sagen afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.

(Teknik- og Miljøudvalget)

Problemstilling

Den 21. oktober 2013 besluttede Teknik- og Miljøudvalget at sende skybrudskonkretiseringen for vandoplandet Amager og Christianshavn, der bygger på Københavns Kommunes Skybrudsplan 2012, i otte ugers høring.

Vandoplandet Amager og Christianshavn er et af de oplande i byen, som er mest udsat for oversvømmelser i forbindelse med skybrud. Dette skyldes Amagers meget flade topografi, som gør det svært for vandet at komme væk. Oversvømmelserne strækker sig derfor over større områder i vandoplandets mange lokale lavninger. Særligt i Amagers tætte bebyggelse er der særlig stor risiko for skader. For Christianhavn er det de høje kajkanter, som er primær årsag til oversvømmelser.

Borgerrepræsentationen skal nu godkende metodevalget for skybrudssikringen af vandoplandet Amager og Christianshavn. Forvaltningen foreslår planforslag 1 (blåt princip) med de justeringer, som beskrives i indstillingen og i bilag 4 og 5.

Løsning

Resumé af løsningsforslag

Skybrudskonkretiseringen Amager og Christianshavn er karakteriseret ved mange små løsninger, der er sammensat efter to principper – et 'blåt' og et 'grønt'.

Det blå princip – plan 1 - baserer sig på afledning af regnvand via nye åbne kanaler ud mod Øresund og Amager Fælled. Til kanalerne knyttes skybrudsveje, som er almindelige veje med eksempelvis højere kantsten, hvor vandet kan transporteres til kanalerne. Det grønne princip - plan 2 - baserer sig på tilbageholdelse og opmagasinering af regnvand, hvor man forsinker regnen via grønne strøg og samler det i bassiner i grønne områder. For begge planer gælder et overordnet hovedgreb, der via grønne bånd, skal lede de naturmæssige og rekreative kvaliteter ind på Amager, som bl.a. findes på Amager Fælled og i Amager Strandpark.

De to principper skal ikke ses som masterplaner, men i stedet ses som to alternativer, hvor der er en vis frihedsgrad til at lave kombinationer af de to planer - fx ud fra hensynet til andre anlægsprojekter. For Christianshavn er den eneste oplagte løsning at lede vandet til de nærliggende kanaler og havnen.

Høring og borgermøde

Der er i høringsperioden indkommet 5 høringssvar, som knytter sig til planen. Forvaltningen har behandlet skriftlige høringssvar i vedlagte høringsnotat, bilag 6. Et af svarene har givet anledning til mindre justeringer i området omkring Sundby, som forvaltningen vurderer er en bedre løsning for alle parter end den først foreslåede. Justeringen er nærmere beskrevet under forvaltningens anbefaling.

Der har desuden været afholdt borgermøde med ca. 80 personer. Tilbagemeldinger på mødet var overvejende positive med enkelte kommentarer herunder: Spørgsmål til finansieringsformen, private fællesvejes rolle i planen samt kommentarer til kommunens manglende vedligeholdelse af vejbrønde.

Miljøvurdering

Skybrudsplanen kræver miljøvurdering efter Lov om Miljøvurdering af Planer og Programmer. Der er udarbejdet et samlet forslag til miljøvurdering. Forslaget har været i offentligt høring i 8 uger.

I høringsperioden er der kommet 6 høringssvar. Det er miljøvurderingens hovedkonklusion, at de beskrevne løsningsforslag kan gennemføres uden væsentlige miljøpåvirkninger, hverken i anlægs- eller driftsfasen. Nærmere detaljer om, hvordan forhold belyst i Miljøvurderingen er integreret i skybrudsplanen, fremgår af miljøvurderingens redegørelse (bilag 2).

Forvaltningens anbefaling

Efter høringsperioden har forvaltningen taget stilling til, hvilken af skybrudskonkretiseringernes to planer, der anbefales. Princippet i planforslag 1 er effektivt at kunne aflede skybrudsvandet ud til kystområderne - modsat planforslag 2, hvor princippet er forsinkelse af regnvandet ved at lede det i bassiner. Dog er der flere områder i de to planer, hvor løsningerne er ens.

På baggrund af en samlet vurdering af fordele og ulemper anbefaler forvaltningen planforslag 1 med enkelte justeringer som udgangspunkt for det videre arbejde. Justeringerne udgør:

  • Ændring af udløb ved Langebro til udløb i Stadsgraven.
  • Udløb ved Christmas Møllers Plads ændres, så udløb også sker til Ydre Stadsgrav.
  • Et af udløbene til Universitetskanalen sløjfes, og der laves i stedet bassiner ved Sundbyområdet.
  • Afløbsretning på Brydes Alle ændres til sydgående retning.
  • Bassinvolumen i Kornblomstparken øges.
  • Udløb fra området ved Greisvej ændres, så daglig regn ledes til Kastelsgraven.

Ændringerne er sket på baggrund af et høringssvar samt en revurdering af planen. Det har givet anledning til mindre justeringer, der overordnet set er ændring af udledningspunkterne på udvalgte strækninger. Det primære formål med justeringerne er bedre at kunne udnytte regnvandet til at forbedre vandkvaliteten i Stadsgraven, Ydre Stadsgrav samt graven ved Kastrup Fortet. Andre justeringer er gjort for bedst muligt at kunne indpasse klimatilpasningen i de kommende planer for renovering af Amagerbrogade.

En mere detaljeret beskrivelse af ændringerne fremgår af bilag 4 og kortbilag 5.

Planforslag 1 adskiller sig ved, at regnvandshåndteringen foregår ved at etablere tre større kanaler ud mod Øresund samt at minimere mængden af regnvand på Amagerbrogade. Planforslag 1 giver de bedste muligheder for at sammentænke permanent afkobling af regnvand. Desuden har planforslag 1 størst potentiale for at aktivere uudnyttede byrum, fx i synergi med planer for cykelruter i nye byudviklingsområder - samt den bedste mulighed for en evt. fremtidig dræning af Amager som følge af en forventet grundvandstigning. Forvaltningen har endnu ikke taget stilling til, om kanalerne skal fremstå som permanent vandfyldte eller blot fyldes, når det regner. Dette skyldes, at der er behov for en nærmere afvejning af fordel og ulemper ved at de to situationer, herunder vandkvalitet, driftsforhold og omkostninger, da kanalerne er den dyreste del af skybrudskonkretiseringen.

Planforslag 2 vil på et senere tidspunkt kunne implementeres som et supplement til Planforslag 1, hvis fremtidens klimascenarier skulle vise sig at nødvendiggøre yderligere tiltag.

Økonomi

Denne indstilling har ikke økonomiske konsekvenser for kommunen.

Når alle 7 vandoplande er politisk godkendte udarbejder forvaltningen et udkast til en implementeringsplan, hvori der også redegøres for de økonomiske konsekvenser. Økonomien i forhold til skybrudsplanens overordnede rammer er beskrevet i bilag 7.

Videre proces

Når alle vandoplandene har været igennem den politiske behandling, vil forvaltningen bede om en politisk stillingtagen til en implementeringsplan, som indeholder en prioritering af de enkelte projekter i hvert vandopland og i byen som helhed (en ’rækkefølgeplan’) og en tidsramme for realiseringen af projekterne. Implementeringsplanen forventes leveret til politisk behandling december 2014. Her vil også indgå en vurdering af konsekvenserne for taksterne i forhold til forskellige tidsrammer for implementering.

På denne baggrund vil der kunne udarbejdes en samlet implementeringsplan og iværksættes projektering i samarbejde med HOFOR. Alle anlægsprojekterne vil blive fremlagt til politisk godkendelse, som alle andre anlægsprojekter, når der er afholdt borgerhøring mv.

For at kunne indmelde flest mulige fælles klimatilpasningsprojekter til Forsyningssekretariatet under 100 %-ordningen med frist 31. december 2014, indmeldes projekterne umiddelbart efter politisk behandling af skybrudskonkretiseringen.

Den mere præcise disponering af byrummene, og herunder konsekvenser for bl.a. fremtidige forhold for parkering og trafikafvikling, vil blive afklaret i den senere projektering, og de enkelte projekter vil blive fremlagt til politisk godkendelse. I projekterne vil gener under anlægsarbejdet, bl.a. i forhold til trafikafviklingen, også blive belyst. 

 

 

 

Pernille Andersen                                    /Simon Kjær Hansen

Oversigt over politisk behandling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at planforslag 1 (blåt princip) i konkretisering af skybrudsplan for Amager og Christianshavn (bilag 1) med tilhørende miljøvurdering (bilag 3) godkendes med justeringer, som beskrevet i indstillingen og i bilag 4 og 5, som grundlag for udarbejdelse af projektforslag til anlægsprojekter.

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet 17. marts 2014

Der blev stemt om indstillingen:

For indstillingen stemte 8 udvalgsmedlemmer: A, Ø, B og F.

Imod indstillingen stemte 0 udvalgsmedlemmer.

3 udvalgsmedlemmer undlod at stemme: C, V og I.

 

Indstillingen blev anbefalet.

 

Udvalget afgav fælles protokolbemærkning:

”Teknik- og Miljøudvalget bemærker, at udvalget ikke herved har taget stilling til de enkelte projekter, som afventer den endelige implementering efteråret 2014. Det er vigtigt, at forvaltningen medtænker en borgerinddragelse i denne fase.”


Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

Økonomiudvalget har ingen bemærkninger til det planmæssige aspekt af sagen, eller at nærværende sag søges gennemført i den foreliggende form, idet det forudsættes, at eventuelle merudgifter som følge af sagen afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.



 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 29. april 2014

Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen med 9 stemmer mod 2. Ingen medlemmer undlod at stemme.

For stemte: A, Ø, B, F og O.

Imod stemte: C og I.

Beslutning

 

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 8. maj 2014

 

Indstillingen blev godkendt med 39 stemmer imod 3. 7 medlemmer undlod at stemme.

 

For stemte: A, B, F, O og Ø.

Imod stemte: C.

Undlod at stemme: I og V.

 

 

Der var ønske om at videreføre Teknik- og Miljøudvalgets protokolbemærkning:

 

”Det bemærkes, at Teknik- og Miljøudvalget ikke har taget stilling til de enkelte projekter, som afventer den endelige implementering efteråret 2014. Det er vigtigt, at forvaltningen medtænker en borgerinddragelse i denne fase.”

 

 

 

Til top