Mødedato: 06.06.2019, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Medlemsforslag om gravide medarbejdere skal tilbydes at arbejde i dagtimerne

Se alle bilag

Medlemsforslag

Det foreslås,

  1. at Borgerrepræsentationen med udgangspunkt i Sundheds- og Omsorgsforvaltningens model pålægger alle forvaltninger at tilbyde gravide medarbejdere, der arbejder på nathold, muligheden for at arbejde i dag- eller aftentimerne i hele graviditeten med mulighed for lønkompensation, inden for forvaltningernes egen ramme.

(Stillet af SF)

Motivering

Indenfor de seneste 6 måneder har tre nye undersøgelser jf. nedenfor vist, at gravide medarbejdere, der arbejder i fast nattevagt, har en øget risiko for ufrivillig abort og svangerskabsforgiftning. Natarbejde er altså en risikofaktor og falder derfor ind under de generelle krav i Arbejdstilsynets At-vejledning A.1.8-5, som bl.a. præciserer, at arbejdsgiveren skal sørge for, at det i arbejdspladsvurderingen vurderes, om der er en risiko for at medarbejdere er udsat for påvirkninger, der kan indebære en fare for graviditeten. Hvis arbejdsgiveren vurderer, at en risiko vil få negative indvirkning, skal arbejdsgiveren reagere.

Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø har i en undersøgelse af 22.000 gravide kvinder ansat i de fem danske regioner påvist, at der er omkring 30 % forøget risiko for at abortere efter 8. uge, hvis medarbejderen har 2 eller flere nattevagter pr. uge.

Derfor har Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indført, at gravide medarbejdere på fast nathold fremover tilbydes muligheden for at arbejde i dag- eller aftentimerne til den samme løn. For Sundheds- og Omsorgsforvaltningens område er der 287 medarbejdere i Sundheds- og Omsorgsforvaltningen med fast natarbejde. På baggrund af aldersfordeling og køn forventer forvaltningen, at der årligt vil være tale om 6 medarbejdere, der omfattes af denne model. Sundheds- og Omsorgsforvaltningen har på nuværende tidspunkt 1 medarbejder på ordningen. Sundheds- og Omsorgsforvaltningen har i den forbindelse fået modellen godkendt af Københavns Kommunes personalejuridiske afdeling i Koncernservice.

Hos både FOA og Dansk Sygeplejeråd er der stor opbakning til, at man i Sundheds- og Omsorgsforvaltningen vil sikre sunde rammer for forvaltningens gravide medarbejdere og medarbejdere i fertilitetsforløb.

”I en fortrolig og god dialog skal medarbejdere kunne ytre sine ønsker om evt. anden vagtform før og under graviditeten. Der kan være personlige grunde, som lederen sammen med medarbejderen skal tage højde for. Forskningsresultater viser nu, at gravide er i større risiko end før antaget, for eksempelvis spontane aborter og svangerskabsforgiftning, hvilket naturligvis bør tages alvorligt,” siger Charlotte Thim von Mehren, arbejdsmiljøansvarlig og faglig sekretær i FOA Social- og Sundhedsafdelingen.

“Jeg er rigtig glad for, at sundhedsborgmesteren handler på den nye viden om graviditet og nattevagter, og jeg håber, at medarbejderne med nattevagter tager positivt imod den nye mulighed. I den forbindelse er det vigtigt, at den gravide medarbejder, som vælger at overgå til dagvagter, fastholder sit lønniveau, så økonomi ikke skal være en del af beslutningen”, siger Signe Hagel Andersen, næstformand i DSR Hovedstaden.

I SF mener vi, at Københavns Kommune er nødt til at sikre et sundt arbejdsmiljø for alle vores ansatte. Derfor mener SF, at tilbuddet i Sundheds- og Omsorgsforvaltningen bør gælde alle gravide medarbejdere i Københavns Kommune, der arbejder om natten. Arbejdsmiljø skal ikke kun tages alvorligt på byggepladsen, det skal det også for Københavns Kommunes omkring 45.000 medarbejdere.

Folk skal ikke blive syge af at gå på arbejde, og derfor har vi som landets allerstørste by en særlig forpligtigelse til at vise, at vi tager et sundt arbejdsmiljø for vores medarbejdere dybt alvorligt og går forrest for at sikre at den nyeste viden og forskning bliver brugt til at skabe de bedste rammer om vores ansatte.

Baggrund:

Inden for de seneste seks måneder er der publiceret tre videnskabelige artikler om konsekvenserne ved nattearbejde for gravide medarbejdere. Studierne ser på hospitalsansatte og andre offentligt ansatte i Danmark, hvor natarbejde indgår som en del af arbejdet. Det drejer sig om:

  • Studiet “Night work and hypertensive disorders of pregnancy” viser, at gravide, der har mere end tre nattevagter i træk, har ca. 40 procent større risiko for forhøjet blodtryk og svangerskabsforgiftning end gravide, som har færre nattevagter lige efter hinanden.
  • Studiet “Night work and miscarriage” viser, at gravide med to eller flere nattevagter om ugen har en forhøjet risiko for at abortere efter ottende graviditetsuge.
  • Studiet “Night work and sick leave during pregnancy” viser, at natskift under hele graviditeten øger risikoen for sygemelding den følgende arbejdsdag.

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 6. juni 2019

Socialdemokratiet, Enhedslisten, Radikale Venstre, SF, Venstre og Dansk Folkeparti fremsatte følgende ændringsforslag (ÆF1) om, at medlemsforslaget erstattes af følgende:

”at Borgerrepræsentationen med udgangspunkt i Sundheds- og Omsorgsforvaltningens model pålægger alle forvaltninger at tilbyde gravide medarbejdere, der arbejder på nathold, mulighed for at arbejde i dag- eller aftentimerne i hele graviditeten. Ledelsen skal søge at indgå en lokal aftale med den forhandlingsberettigede organisation med henblik på at aftale lønkompensation til den gravide. Udgiften afholdes inden for forvaltningernes egen ramme.”

 

Det af Socialdemokratiet, Enhedslisten, Radikale Venstre, SF, Venstre og Dansk Folkeparti fremsatte ændringsforslag (ÆF1) blev vedtaget med 51 stemmer imod 3. Ingen medlemmer undlod at stemme.

 

For stemte: A, Ø, Å, B, F, V, O og I.

Imod stemte: C.

 

Venstre afgav følgende protokolbemærkning:

”Det må være op til fagforvaltningerne at vurdere, om forslaget kan klares inden for egen ramme. Forvaltningerne opfordres i den sammenhæng til at inddrage de relevante medarbejderorganisationer i forvaltningerne i en eventuel videre behandling af forslaget.” 

 

Liberal Alliance afgav følgende protokolbemærkning:

”Vi anerkender det videnskabelige grundlag for at tilbyde gravide medarbejdere udelukkende at arbejde i dagtimerne, men vi har tiltro til at den enkelte medarbejder kan finde en løsning med sin leder. Vi støtter ikke op om at lønkompensere nattearbejde med dagsarbejde.”

Til top