Mødedato: 06.06.2013, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Endelig vedtagelse af lokalplan for "Rigshospitalet III"

Se alle bilag

Efter den offentlige høringsperiode skal Borgerrepræsentationen vedtage lokalplan ”Rigshospitalet III” endeligt. Lokalplanen skal muliggøre opførelse af et moderne universitetshospital.

Indstilling og beslutning

Indstilling om,  

  1. at lokalplan ” Rigshospitalet III” vedtages endeligt med ændringer som foreslået i afsnittet Løsning.

Det forudsættes, at eventuelle merudgifter som følge af sagen afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.

(Teknik- og Miljøudvalget)

Problemstilling

Region Hovedstaden, der ejer Rigshospitalet, fik i juni 2011 tilsagn fra regeringen om et budget på 1,85 mia. kr. til gennemførelse af 1. etape af et nybyggeri på Rigshospitalet. Nybyggeriet er en del af Region Hovedstadens ”Hospitalsplan 2007”, hvor Rigshospitalet fortsat skal være regionens spydspids og bevare sin særlige status som specialhospital i Danmark. Rigshospitalet har derfor søgt om udarbejdelse af en ny lokalplan for at realisere et større projekt for udvidelse af hospitalet med en ny behandlingsbygning, en bygning til administration og patienthotel samt et parkeringshus, hvilket er imødekommet med dette lokalplanforslag. Lokalplanen muliggør en del af udbygningen, med ca. 110.000 m² nybyggeri svarende til et forøget etageareal på ca. 91.000 m². Patienthotel og administrationsbygning samt Onkologisk sengambulatorium (de røde bygninger) samt 2 mindre villaer mod Juliane Maries Vej forudsættes nedrevet. En færdigudbygning i de byggefelter, hvor der endnu ikke er udarbejdet projekter, forudsætter supplerende lokalplan.

Lokalplanforslaget blev vedtaget i Borgerrepræsentationen den 13. december 2012 og har været i offentlig høring fra 20. december 2012 til 14. februar 2013. Der er i den offentlige høring modtaget 7 henvendelser.

Løsning

Intentionen i vinderprojektet er at skabe en bæredygtig bebyggelse med en høj arkitektonisk kvalitet. Langs Blegdamsvej og Frederik V’s Vej opføres en Nordfløj med behandlingsfaciliteter, undervisning og sengestuer mv. i 20-50 m som trapper ned mod Blegdamsvej. Mod Juliane Maries Vej opføres en bebyggelse til patienthotel og administration og ved hjørnet Frederik V’s Vej og Edel Sauntes Allé et parkeringshus samt godsterminal og sterilcentral. Parkeringshuset planlægges åbent for alle udenfor almindelig arbejdstid, som idag er fra kl. 07 til 14.45.

I overensstemmelse med kommunens mål om at skabe rammer for et varieret byliv er det i lokalplanen sikret, at stueetagerne i byggerierne, - og især bygningerne langs Blegdamsvej og Frederik V’s Vej, - fremstår med variation og åbenhed. I det omfang det er muligt og foreneligt med hospitalsfunktionerne, skal der i stueetagen også skabes zoner med muligheder for ophold i forhold til hospitalets forskellige funktioner.

For at sikre gode friarealer, placeres en del af parkeringen i parkeringshus. I lokalplanen fastlægges, at parkeringshusets stueetage skal udformes så den fremstår åben, og der skabes så høj grad af tryghed som muligt og med en materialemæssig og oplevelsesmæssig høj kvalitet i form af begrønning, kunstnerisk lyssætning mv.

Stiforbindelserne gennem området og de offentligt tilgængelige opholdsarealer vil medvirke til at give området et åbent udtryk og understøtte integrationen til den omkringliggende by. Ved opførsel og drift af de nye bebyggelser ved Rigshospitalet er det målet at implementere løsninger som højner byggeriets bæredygtighed. Der lægges særligt vægt på, at optimere hospitalets energi- og vandforbrug . Især de intelligente facadeløsninger der optimerer solafskærmningen bidrager til lavere energiforbrug. Herudover indarbejdes løsninger til lokal afledning af regnvand (LAR) som f.eks. grønne tage.

Høring

Modtagne henvendelser i den offentlige høringsperiode

De modtagne henvendelser i den offentlige høringsperiode vedlægges som bilag 2.

I bilag 3 er henvendelserne refereret med forvaltningens bemærkninger.

Bemærkninger fra Nørrebro Lokaludvalg – bilag 3, henvendelse nr. 2.

Nørrebro Lokaludvalg foreslår, at man flytter parkeringshuset til Nørre Allé eller ud til Blegdamsvej, samt at man indtænker en kommende metrostation under hospitalet.

Bemærkninger fra Østerbro Lokaludvalg – bilag 3, henvendelse nr. 4.

Østerbro lokaludvalg tilslutter sig i store træk udbygningen, herunder at parkeringsdækning, køkken og varemodtagelse placeres mod sygehusområdets yderkant. Lokaludvalget kan også tilslutte sig, at etageantallet kan stige som vist fra Blegdamsvej mod nord gennem byggefeltet langs Frederik V’s Vej, så længe byggeriet ikke kan ses fra Fælledparken.

Lokaludvalget ønsker trafikken ad Frederik V’s vej reduceret mest muligt af hensyn til gang- og cykelforbindelse og for at sikre mod opstuvninger af trafik, der kan sinke ambulancetrafik. Adgangen til parkeringshus mv. bør ske fra Edel Sauntes Allé.

Lokaludvalget mener, at nybyggeriet bør reduceres for at reducere skyggevirkninger i Fælledparken langs Blegdamsvej. Lokaludvalget ønsker, at facaderne får et mere afvekslende præg og udformes således, at lysforurening af Fælledparken undgås.

Lokaludvalget savner mulighed for, at fodgængere kan færdes skråt igennem hospitalsområdet.

Lokaludvalget opsummerer en række punkter, som blev påpeget af borgerne ved borgermødet om lokalplanforslaget, og Østerbro Lokaludvalg beder om, at forholdene bearbejdes i den videre planlægning: Vindproblemerne fra det eksisterende Centralkomplekset løses ikke med lokalplanen, støj under byggefasen skal begrænses, opmærksomhed på stiernes krydsninger af de omgivende veje, samt Frederik V’s Vej anses for farlig.

Forvaltningens bemærkninger

Parkeringshusets placering i periferien af området er valgt for at få mindst mulig trafik ind i området og for at adskille den tunge trafik og medarbejderparkeringen fra den øvrige trafik. En evt. metrostation under Rigshospitalet er der ikke aktuelle planer om. 

På lang sigt har ”Kollektiv Infrastruktur København (KIK)” strategien (der har kortlagt de næste potentielle kollektiv trafik projekter indtil 2040) placeret en metrostation ved Rigshospitalet i 2032 som en del af en kommende M6-linje. Der er ikke afsat midler til projektet.

Forvaltningen arbejder sammen med Rigshospitalet på, at finde en samlet fornuftig løsning for cykeltrafikken i og omkring området, såsom separate cykelstier i området og bedre krydsningsmuligheder af veje samt opgradering af cykelparkeringen i nærheden af hovedindgange. Forbedringerne af de interne arealer, samt nogle forbedringer af krydsningsmuligheder ud af området finansieres af projektet.

I fælledparken bliver legepladsen påvirket af skygge om sommeren fra ca. kl. 15. Om sommeren er der dog løv på træerne, som således også kaster skygge på legepladsen, og derfor vil den øgede påvirkning være begrænset i forhold til i dag. Skyggen fra Centralkomplekset vil kun i mindre omfang forøges med skygge fra den nye Nordfløj om foråret og efteråret, som det ses af lokalplanens skyggediagrammer side 16.

Det er sikret i lokalplanen, at der arbejdes med varierende facadeelementer.

Der er i det nye projekt arbejdet med vindsimuleringer, som har vist, at vindgenerne fra nybyggeriet ventes at blive begrænsede. For at mindske vindgener fra nye og eksisterende bygninger arbejdes med en øget beplantning i hele lokalplanområdet.

Hovedsynspunkter i borgernes henvendelser

Foruden henvendelserne fra lokaludvalgene er der i høringsperioden modtaget 5 henvendelser fra borgere og foreninger. Henvendelserne peger fortrinsvist på følgende temaer:

1        Fokus på trafikken, den kollektive trafikbetjening og sikker færdsel for cykler, samt parkering af biler

2        Ønske om bevaring af nuværende administrationsbygning og patienthotel, som i projektet forudsættes nedrevet

Forvaltningens bemærkninger

Rigshospitalet vil med den nuværende plan forsøge at rydde op i parkeringsforholdene på deres område, ved at bygge et parkeringshus, som kan rumme den manglende kapacitet på ca. 300 pladser, der er identificeret i trafikanalysen, samt minimere behovet for parkering på områdets friarealer. Rigshospitalet planlægger at gøre parkeringen tilgængelig uden for almindelig arbejdstid (07-14.45), som det er tilfældet i dag. Der arbejdes kontinuerligt med forbedringer for cykeltrafikken og fremover vil forvaltningen arbejde videre med at sikre fornuftige forbindelser til og igennem området, herunder en forbedret forbindelse mellem Fælledparken og Nørrebro gennem Frederik Bajers Plads, som i dag er et vanskeligt kryds.

I den eksisterende lokalplan for området er administrationsbygning og patienthotel ikke fastlagt som bevaringsværdige ud fra et ønske om at sikre mulighederne for en hensigtsmæssig og fleksibel udbygning af hospitalsfunktionerne mv. hvilket er vurderet højere end den arkitektoniske værdi af bygningerne.

Forslag til ændringer

Det foreslås, efter ønske fra bygherre, at fordelingen af etagearealet justeres på følgende måde, således at det samlede etageareal i området er uændret. Ændringen ønskes for at sikre mulighed for at anvende Energiklasse 2020 og for at opnå en reliefvirkning i facaden ved at isoleringstykkelsen og dermed facadedybden øges:

§ 5 stk. 1b, sidste sætning ændres fra - ”Det samlede etageareal i byggefelt IV og V må maksimalt udgøre 68.300 m² etageareal.” til: ” Det samlede etageareal i byggefelt IV og V må maksimalt udgøre 65.900 m² etageareal.”

§ 5 stk. 2a, ændres fra – ” Det samlede etageareal må maksimalt udgøre 63.000 m² etageareal.” til: Det samlede etageareal må maksimalt udgøre 65.000 m² etageareal.”

§ 5 stk. 3a, ændres fra – ” Det samlede etageareal i byggefelt II må maksimalt udgøre 7.000 m² etageareal.” til: Det samlede etageareal i byggefelt II må maksimalt udgøre 7.400 m² etageareal.”

Økonomi

Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for kommunen.

Videre proces

Når Borgerrepræsentationen har vedtaget lokalplanen, bekendtgør forvaltningen denne i henhold til reglerne i planloven.

 

 

 

Pernille Andersen                                     /Simon Kjær Hansen

Oversigt over politisk behandling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at lokalplan ” Rigshospitalet III” vedtages endeligt med ændringer som foreslået i afsnittet Løsning.

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet 29. april 2013

Indstillingen blev anbefalet.

SF afgav følgende protokolbemærkning:

”SF mener, at Rigshospitalets projekt grundlæggende er et godt projekt, men finder det beklageligt, at P-huset etableres uden aktiv stueetage, hvilket er dårligt for bylivet.”



 

Økonomiudvalget indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

Økonomiudvalget har ingen bemærkninger til det planmæssige aspekt af sagen, eller at nærværende sag søges gennemført i den foreliggende form, idet det forudsættes, at eventuelle merudgifter som følge af sagen afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.


Økonomiudvalgets beslutning i mødet den  21. maj 2013

 

Indstillingen blev anbefalet uden afstemning.

Socialistisk Folkeparti videreførte deres protokolbemærkning fra Teknik- og Miljøudvalgets møde den 29. april 2013:

 ”SF mener, at Rigshospitalets projekt grundlæggende er et godt projekt, men finder det beklageligt, at P-huset etableres uden aktiv stueetage, hvilket er dårligt for bylivet.”


 

 

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 6. juni 2013

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

 

Socialistisk Folkeparti videreførte deres protokolbemærkning fra udvalgsbehandlingen:

”SF mener, at Rigshospitalets projekt grundlæggende er et godt projekt, men finder det beklageligt, at P-huset etableres uden aktiv stueetage, hvilket er dårligt for bylivet.”

Til top