Mødedato: 06.02.2014, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Forbedring af vejadgang til Nordhavn i metroens anlægsperiode

Se alle bilag
Der skal træffes beslutning om frigivelse af midler til forbedring af adgangen til Nordhavn ved anlæg af midlertidig vejadgang fra Kalkbrænderihavnsgade samt ombygning af eksisterende signalanlæg ved Vordingborggade.

Indstilling og beslutning

Indstilling om,

  1. at der frigives en anlægsbevilling på 6,2 mio. kr. til projektering og anlæg af midlertidigt kryds Kalkbrænderihavnsgade/Redhavnsvej samt til omlægning af krydset Kalkbrænderihavnsgade/ Sundkrogsgade/Vordingborggade. Anlægsbevillingen skal frigives på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg i 2014. Bevillingen blev afsat i Budget 2011 (Æ211),
  2. at de resterende 0,69 mio. kr. tilbageføres Økonomiudvalgets bevilling Finansposter i 2014 jf. Økonomiafsnittet.

Det bemærkes, at Teknik- og Miljøudvalget ikke har afsat tilstrækkeligt anlægsmåltal til dette anlægsprojekt i 2014.

Det bemærkes endvidere, at Økonomiforvaltningen primo 2014, i samarbejde med forvaltningerne, foretager en revurdering af anlægsbudgettet i 2014 med henblik på, om der kan flyttes anlægsmidler tilbage til 2014, herunder reetablering af puljen til uforudsete udgifter på anlæg.

Det forudsættes, at eventuelle merudgifter som følge af sagen afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.

(Teknik- og Miljøudvalget)

Problemstilling

Som følge af den igangværende udvikling af Nordhavn, herunder en ny krydstogtterminal, samt den forventede intensive lastbiltrafik med bl.a. jord fra metrobyggeriet, besluttede Borgerrepræsentationen i forbindelse med godkendelse af Budget 2011 (Socialdemokraterne, Socialistisk Folkeparti, Det Radikale Venstre og Det Konservative Folkeparti) at afsætte 7,0 mio. kr. (2011 p/l) til: ” (…)Tilsvarende er en åbning af krydset i Århusgade ved Kalkbrænderihavnsgade nødvendig, og den vil derudover kunne håndtere såvel den stigende trafik af busser med krydstogtsgæster, samt den forøgede trafik som følge af udviklingen af Nordhavn.” (budgetaftalen side 41, 3. afsnit).

Med Borgerrepræsentationens beslutning om ”Metro til Nordhavn” i efteråret 2012 er det ikke muligt at realisere den besluttede åbning af Århusgade for trafik til Nordhavn, idet byggepladsen for metrostationen Nordhavn inddrager de arealer, der skulle have været benyttet til adgangsvejen, frem til 2019, jf. notat på TMU portalen ”Cityringen – ruter for tung transport” af 28. august 2013.

Ved planlægningen af trafikafviklingen i forbindelse med ledningsomlægninger og anlæg af ”Metro til Nordhavn” har det vist sig muligt at etablere én alternativ midlertidig adgangsvej til Nordhavn fra Kalkbrænderihavnsgade.

Løsning

Planlægning af den midlertidige trafikafvikling på Indre Østerbro og indre Nordhavn i perioden for anlæg af ”Metro til Nordhavn” forestås af Metroselskabet i samarbejde med By & Havn og Teknik- og Miljøforvaltningen. Det har vist sig, at de af By & Havn ønskede adgangsveje til byudviklingsområdet i Århusgadekvarteret også åbner mulighed for en supplerende midlertidig adgangsvej til ydre Nordhavn fra Kalkbrænderihavnsgade i perioden 2014–2019.

Med lukningen af Århusgadeviadukten ved Kalkbrænderihavnsgade i efteråret 2013 vil det af hensyn til opretholdelse af vejnettets kapacitet i området samt af hensyn til opretholdelse af vejforbindelsen mellem Indre Østerbro og havneområdet være nødvendigt at åbne Vordingborggadeviadukten ved Kalkbrænderihavnsgade for dobbeltrettet trafik. Med Borgerrepræsentationens godkendelse af VVM-redegørelsen for Nordhavnsvejprojektet i 2010 er det forudsat, at Vordingborggade åbnes for dobbelrettet trafik og indgår i nettet af offentlige fordelingsgader, når Århusgadeviadukten lukkes for biltrafik. Sideløbende med ledningsomlægningerne i efteråret 2013/foråret 2014 etableres den midlertidige alternative adgangsvej til Nordhavn via et nyt kryds på Kalkbrænderihavnsgade ved Redhavnsvej.

Cirka 1. april 2014, når den første etape af ledningsomlægningerne er afsluttet, åbner den nye midlertidige adgangsvej fra Kalkbrænderihavnsgade til Århusgadekvarteret ved Redhavnsvej, og på Sundkrogsgade etableres der ligeledes en midlertidig adgangsvej til Århusgadekvarteret. Med etableringen af disse to signalregulerede kryds bliver det muligt i spidsbelastningsperioder at køre fra Kalkbrænderihavnsgade/Redhavnsvej gennem Århusgadekvarteret (via Glückstadsvej) til ydre Nordhavn, jf. bilag 3.

I det nye kryds ved Redhavnsvej etableres der en ekstra lang højresvingsbane, således at jordtransporter og byggepladstrafik sydfra vil kunne ledes til Nordhavn uden om det stærkt belastede kryds ved Sundkrogsgade. Åbningen af Vordingborggade for dobbeltrettet trafik muliggør, at en del trafik kan ledes direkte over Kalkbrænderihavnsvej til Nordhavn, hvorved belastningen af svingbanerne i krydset reduceres.

Dobbeltretningen af Vordingborggade og de midlertidige kryds på Kalkbrænderihavnsgade og Sundkrogsgade øger således kapaciteten til og fra Nordhavn. Metroselskabets rådgivere har ved bl.a. simulering af afviklingen af den forventede trafik i perioden dokumenteret, at den øgede trafik til Nordhavn (herunder byggepladstrafik til Århusgadekvarteret, jordtransporter fra Cityringen og andre anlægsarbejder til ydre Nordhavn) samt busbetjeningen af krydstogttrafikken vil kunne afvikles med begrænsede gener for den samlede trafik i området.

En konsekvens af den fundne løsning er øget trafik i Vordingborggade som følge af, at den dobbeltrettes og åbnes for lastbiler. Beslutningen herom har været i offentlig høring i forbindelse med godkendelse af Nordhavnsvejprojektet. Hvidbogen fra denne høring blev tiltrådt af Borgerrepræsentationen den 11. juni 2009. I Vordingborggade har forvaltningen netop etableret cykelbaner og et støttepunkt for krydsende cyklister og gående ved Østbanegade. Det er forvaltningens vurdering, at gadens bredde (godt 18 meter) og indretning på strækningen mellem Kalkbrænderihavnsgade og Strandboulevarden sikrer, at den forventede trafik vil kunne afvikles trafiksikkerhedsmæssigt forsvarligt.

Der nedlægges ikke P-pladser i forbindelse med trafikomlægningerne.

Projektet er godkendt af politiet.

I vedlagte notat af 25. juli 2013 (bilag 4), udarbejdet af Metroselskabets rådgivere, er der redegjort for forudsætningerne for trafikomlægningerne samt for de valgte principløsninger. I forbindelse med planlægningen af trafikafviklingen i forhold til de mange anlægsarbejder i området (stitunnel for enden af Nordre Frihavnsgade, Ombygning af Nordhavn Station, anlæg af ”Metro til Nordhavn” samt By & Havns udbygning af Århusgadekvarteret) blev det klart, at de i indstillingen nævnte krydsombygninger skal gennemføres sideløbende med netop påbegyndte ledningsomlægninger. Af hensyn til etablering af metrobyggepladsen skal krydset Kalkbrænderihavnsgade/Redhavnsvej således være klar til ibrugtagning den 1. april 2014.

Forvaltningen har opnået enighed med Metroselskabet om, at kommunen finansierer den nye midlertidige adgangsvej ved Redhavnsvej og ændringen af signalet ved Vordingborggade, mens Metroselskabet finansierer adgangsvejen fra Sundkrogsgade til Glückstadsvej. Herved finansierer kommunen de anlæg, der øger kapaciteten til Nordhavn, mens Metroselskabet finansierer en flytning af krydset Sundkrogsgade/Glückstadtvej, som er nødvendig af hensyn til byggepladsens udstrækning.

Økonomi

Metroselskabet har beregnet, at omkostningerne til gennemførelse af de midlertidige trafikomlægninger koster i alt 9,5 mio. kr. (2013 p/l). Metroselskabet har i vedlagte bilag 5 redegjort for omkostningerne til projektering, anlæg og fjernelse af de tre midlertidige trafikanlæg. Forvaltningen anbefaler, at kommunen medfinansierer ombygningerne med 6,2 mio. kr., jf. ovenfor.

Overslagene er inklusiv omkostningerne ved at lade Metroselskabet forestå udbud og administration af anlægsopgaven samt et risikotillæg for, at Metroselskabet påtager sig budgetrisikoen (kommunen kan ikke få ekstraregninger). Omkostningerne til administration og risiko er i overensstemmelse med hidtidig praksis for kommunale tilkøb til Cityringen.

Omkostningen for Københavns Kommune ved at lade Metroselskabet udføre anlægsopgaverne beløber sig til 6,2 mio. kr. (2014 p/l). Metroselskabet er som et offentligt ejet selskab forpligtiget til at udbyde projekterings- og anlægsopgaver efter samme regler som kommunen. Midlerne skal frigives på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg funktion 2.28.23.3 i 2014 og er afsat i Budget 2011 (Æ211). Af de i alt 7,0 mio. kr. (2011 p/l), som blev afsat i Budget 2011, blev 0,5 mio. kr. (2011 p/l) stjernemarkeret og dermed frigivet i forbindelse med budgetvedtagelsen. De resterende 6,5 mio. kr. (2011 p/l) svarer til 6,89 mio. kr. i 2014 p/l. Med frigivelsen af 6,2 mio. kr. (2014 p/l) resterer der således 0,69 mio. kr. af bevillingen.

Med indgåelse af aftale med Metroselskabet om anlæg af midlertidig forbedret adgang til Nordhavn er punktet i budgetaftalen opfyldt. Da Metroselskabet ifølge aftalen påtager sig budgetrisikoen i forbindelse med anlægsarbejderne kan de overskydende midler (0,69 mio. kr.) tilbageføres til Økonomiudvalgets bevilling Finansposter, funktion 8.22.05.5 (kassen).

Videre proces

Tiltrædes indstillingen af Borgerrepræsentationen, vil der blive indgået aftale med Metroselskabet i overensstemmelse med tidligere indgåede aftaler om tilkøb på Cityringen, og de 6,2 mio. kr. vil blive betalt til Metroselskabet i 2014. De tre infrastrukturanlæg (de 2, der indstilles bevilling til i denne indstilling og adgangsvejen fra Sundkrogsgade til Glückstadtsvej, der finansieres af Metroselskabet) vil blive etableret i første halvår af 2014.



Pernille Andersen                           /Jens Christian Zøfting-Larsen

Oversigt over politisk behandling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at der frigives en anlægsbevilling på 6,2 mio. kr. til projektering og anlæg af midlertidigt kryds Kalkbrænderihavnsgade/Redhavnsvej samt til omlægning af krydset Kalkbrænderihavnsgade/ Sundkrogsgade/Vordingborggade. Anlægsbevillingen skal frigives på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg i 2014. Bevillingen blev afsat i Budget 2011 (Æ211),
  2. at de resterende 0,69 mio. kr. tilbageføres Økonomiudvalgets bevilling Finansposter i 2014 jf. Økonomiafsnittet.

 

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet 2. december 2013

Indstillingen blev anbefalet.

 

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

Økonomiudvalget bemærker, at Teknik- og Miljøudvalget ikke har afsat tilstrækkeligt anlægsmåltal til dette anlægsprojekt i 2014.

Det bemærkes, at Økonomiforvaltningen primo 2014, i samarbejde med forvaltningerne, foretager en revurdering af anlægsbudgettet i 2014 med henblik på, om der kan flyttes anlægsmidler tilbage til 2014, herunder reetablering af puljen til uforudsete udgifter på anlæg.

Økonomiudvalget forudsætter, at eventuelle merudgifter som følge af sagen afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.

 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 21. januar 2014

Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.

Beslutning

 

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 6. februar 2014

 

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

 

 

Til top