Mødedato: 03.11.2011, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Endelig vedtagelse af lokalplan "Borgervænget II" med kommuneplantillæg

Se alle bilag
Efter den offentlige høring skal Borgerrepræsentationen endeligt behandle lokalplan ”Borgervænget II” med tilhørende kommuneplantillæg

Indstilling og beslutning

Indstilling om,

1.      at lokalplan ”Borgervænget II” vedtages endeligt med ændringer som foreslået i afsnittet Løsning om, at muligheden for etablering af parkering andetsteds i kvarteret udgår, samt at Svanemøllerutens placering i området fastlægges principielt og ikke som et præcist arealudlæg som i lokalplanforslaget, samt

2.      at det tilhørende kommuneplantillæg vedtages endeligt uden ændringer.

(Teknik- og Miljøudvalget og Økonomiudvalget)

Problemstilling

JKE/Dan-Ejendomme A/S har søgt om udarbejdelse af en lokalplan med tilhørende kommuneplantillæg for ejendommen Borgervænget 5-7, for at få en bredere anvendelsesmulighed end hvad den nuværende lokalplan og kommuneplanramme muliggør. Dette imødekommes med nærværende planforslag.

Forslag til lokalplan ”Borgervænget II” med kommuneplantillæg blev godkendt af Borgerrepræsentationen den 10. februar 2011 (2010-119004) med henblik på offentliggørelse. Forslaget vedlægges som bilag 1. Planforslagene har været i offentlig høring fra 9. marts til 9. maj 2011. Som led i dialogstrategien blev der 17. marts 2011 afholdt et borgermøde i form af et orienteringsmøde. Referat af mødet vedlægges som bilag 2. Som bilag 3 vedlægges resultat af borgerdialogforløbet. I forbindelse med den offentlige høring er der modtaget syv henvendelser, heraf fire fra offentlige myndigheder.

Løsning

Lokalplanen og kommuneplantillægget muliggør ændret anvendelse af området fra offentlige formål til blandet boliger og serviceerhverv for at opnå et mere levende byområde. Endvidere skal planerne muliggøre en vis fortætning af området, så stationsnærheden ved Ryparken Station udnyttes til at understøtte målene for den bæredygtige by. Herudover muliggør lokalplanen, at der etableres en delstrækning af cykelruten Svanemølleruten gennem området som led i etableringen af et net af grønne cykelruter i kommunen. Svanemølleruten vil blive forbundet med Ryvangsruten via en kommende stibro over Lyngbyvej lige nord for Ryparken Station.

På borgermødet blev der i de væsentligste stillet en række opklarende spørgsmål til planforslagene. Østerbro Lokaludvalg fremlagde sine synspunkter.

De modtagne henvendelser i den offentlige høringsperiode fremlægges til gennemsyn som bilag A. Af vedlagte bilag 4 fremgår en liste over henvendelserne. I vedlagte bilag 5 er henvendelserne refereret og kommenteret af forvaltningerne.

Henvendelserne er generelt positive over for ændringen af områdets anvendelse til boliger og serviceerhverv. Enkelte henvendelser indeholder indsigelse mod eller ændringsforslag til en række bestemmelser i lokalplanforslaget, såsom ønske om ikke at forhøje bebyggelsesprocenten og ikke at muliggøre parkering etableret andetsteds i kvarteret, ønske om at kunne medregne tagterrasser og lignende som friareal, samt ønske om at ændre cykelrutens linjeføring og om at udtage eller opbløde bestemmelsen om bevaringsværdige træer og beplantninger på ejendommen beliggende Lyngbyvej 100.

Lokaludvalget

Østerbro Lokaludvalg har fremsat bemærkninger i forbindelse med den offentlige høring om planforslagene, jf. bilag 5. Lokaludvalget ser ingen grund til at forhøje bebyggelsesprocenten til 150, da der ikke er aktuelle byggeønsker, og da man mener, at byggeri på ikke fuldt udnyttede grunde ikke bør fremmes, men at byggemulighederne bør gemmes til, at der opstår behov for nye aktiviteter og institutioner i bydelen. Man er imod, at planen tillader parkering andetsteds i kvarteret, da parkering skal etableres på egen grund. Man er positiv over for, at planen muliggør helårsboliger, så der kan indrettes familieboliger i bl.a. Kollektivhuset. Området med Meteorologisk Institut bør ændres til serviceerhverv, da et meteorologisk institut ikke kan betragtes som offentligt formål, som området nu er udlagt til.

Ændringer af lokalplanen

På baggrund af lokaludvalgets bemærkninger forslår Teknik- og Miljøforvaltningen en ændring af lokalplanens § 7, stk. 4, om parkering, således at:

·         Bestemmelsen om, at ”Teknik- og Miljøudvalget kan godkende, at parkering etableres andetsteds i kvarteret” udgår af planen. Det vurderes mere hensigtsmæssigt at lægge parkering på egen grund i lokalplanområdet.

På baggrund af en henvendelse fra Kirk Kapital A/S, som ejer ejendommen beliggende Lyngbyvej 100 (Meteorologisk Institut mm.), foreslår Teknik- og Miljøforvaltningen en ændring af lokalplanen i forhold til det offentliggjorte planforslag således at:

·         Svanemøllerutens placering i området fastlægges principielt og ikke som et præcist arealudlæg som i lokalplanforslaget.

Ændringen fremgår af den pjece, der har været udsendt i supplerende høring i perioden 16. juni til 21. juli 2011. Pjecen vedlægges som bilag 6. Pjecen indeholder bl.a.:

-          Ændringer af lokalplanens §§ 1 og 4.

-          Ændret lokalplantegning nr. 2.

Den foreslåede ændring muliggør en større fleksibilitet ved endelig fastlæggelse af stiforbindelsen (cykelruten), så den endelige linjeføring henover ovennævnte ejendom bedre kan tilpasses eventuelle fremtidige byggeønsker på ejendommen. Ændringen vil efter forvaltningens vurdering ikke svække muligheden for en fremtidig etablering af cykelruten gennem området.

I forbindelse med den supplerende høring er der modtaget én henvendelse fra Kirk Kapital A/S. Henvendelsen er refereret og kommenteret i ovennævnte bilag 5. Som det fremgår heraf, giver henvendelsen ikke Teknik- og Miljøforvaltningen anledning til at foreslå yderligere ændringer.

De øvrige indsigelser og forslag til ændringer, der indgår i de modtagne henvendelser i forbindelse med den offentlige høring om planforslagene, vurderes at ville svække eller være i strid med intentionerne i de pågældende planbestemmelser og foreslås derfor ikke imødekommet. Forvaltningerne har herved henset til:

·         At områdets stationsnære beliggenhed lægger op til bebyggelsesprocent på mindst 150 og dermed mulighed for en vis fortætning af området for derved at understøtte Fingerplan 2007 med en bebyggelsestæthed, der modsvarer den stationsnære beliggenhed, samt Kommuneplan 2009’s mål om at skabe en bæredygtig by.

·         At det med en bebyggelsesprocent på 150 erfaringsmæssigt er muligt at opfylde den fastlagte friarealprocent på 40 for boliger og 10 for erhverv på terræn, hvorfor det som udgangspunkt ikke er velbegrundet at kunne medregne tagterrasser mv. ved friarealberegningen. Tagterrasser vil eventuelt kunne medregnes som friareal ved dispensation på baggrund af en konkret vurdering i de enkelte tilfælde.

·         At ejendommen med Meteorologisk Institut (Lyngbyvej 100) er en administrationspræget virksomhed, der er i overensstemmelse med lokalplanens fastlæggelse af områdets anvendelse til boliger og serviceerhverv.

·         At de fastlagte bevaringsværdige træer og beplantninger er udpeget på grund af deres særlige æstetiske og karaktergivende værdi og derfor ønskes bevaret. Eventuel fjernelse af træer, f.eks. i forbindelse med nybyggeri, er mulig ved dispensation. 

Som bilag 7 vedlægges Tilgængelighedsvurdering. Det vurderes, at der umiddelbart ikke er forhold, der er til hinder for, at der kan sikres tilgængelighed for alle.

Økonomi

Lokalplanen har umiddelbart ingen økonomiske konsekvenser for kommunen. Planen medfører ikke handlepligt, men mulighed for byggeri og anlæg i planområdet. Ved yderligere udbygning i området kan der forventes en øget kommunal skatteindtægt.

Det bemærkes, at etablering af Svanemølleruten gennem lokalplanområdet, herunder erhvervelse af nødvendigt grundareal, gennemføres og bekostes af kommunen. Finansiering vil til sin tid ske efter særskilt anlægsbevilling inden for Teknik- og Miljøforvaltningens budget. Der er p.t. ikke taget stilling til, hvornår anlægsarbejdet udføres. Efterfølgende driftsudgifter afholdes inden for forvaltningens driftsbudget. Omfanget af driftsudgifterne kendes p.t. ikke, men vurderes at være relativt begrænsede.

Videre proces

Når Borgerrepræsentationen har vedtaget planerne endeligt, bekendtgør forvaltningerne dem efter reglerne i planloven.

Claus Juhl                                                  Hjalte Aaberg


BILAG TIL GENNEMSYN

A. Henvendelser modtaget i den offentlige høring
B. Henvendelse modtaget ved den supplerende høring

Oversigt over politisk behandling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

1.                  at lokalplan ”Borgervænget II” vedtages endeligt med ændringer som foreslået i afsnittet Løsning om, at muligheden for etablering af parkering andetsteds i kvarteret udgår, samt at Svanemøllerutens placering i området fastlægges principielt og ikke som et præcist arealudlæg som i lokalplanforslaget.

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,

            2.         at det tilhørende kommuneplantillæg vedtages endeligt uden ændringer.


Skriftlig votering i Teknik- og Miljøudvalget onsdag den 7. september 2011 - mandag den 12. september 2011, kl. 15.00

Indstillingen blev udsat.

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet 26. september 2011

Indstillingen blev anbefalet.


Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 11. oktober 2011

Indstillingen blev anbefalet.



Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 3. november 2011

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.
Til top