Mødedato: 03.11.2011, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Ligestillingsredegørelsen og nye initiativer

Se alle bilag

Hvert andet år skal landets kommuner i henhold til Ligestillingslovens § 5a gøre status over ligestillingen mellem mænd og kvinder i kommunen og indberette denne redegørelse til Ligestillingsministeren. Den næste redegørelse skal være sendt til Ligestillingsministeren senest den 5. november 2011. Også kommunens arbejde med at få flere kvinder i ledelse i forbindelse med vores tilslutning til Charter for Kvinder i ledelse skal evalueres og afrapporteres til Ligestillingsminsteren. Begge redegørelser giver anledning til nye initiativer for at rette op på en række kønsskævheder i kommunen.

Indstilling og beslutning

Indstilling om, 

  1. at udkast til Københavns Kommunes redegørelse for situationen med hensyn til kønsligestilling på personale- og serviceområdet godkendes og afgives til Ligestillingsministeren,
  2.  at udkast til evaluering af Charter for kvinder i ledelse godkendes og afgives til Ligestillingsministeren,
  3. at de foreslåede initativer mht. en undersøgelse af niveau 2 ledere i Sundheds- og Omsorgsforvaltningen, Teknik- og Miljøforvaltningen samt Økonomiforvaltningen og nøgletal og rangering af arbejdspladser i forhold til ligeløn igangsættes,
  4. at Socialforvaltningen, Sundheds- og Omsorgsforvaltningen og Børne- og Ungdomsforvaltningen bedes redegøre for deres arbejde med mænd i omsorgsfag. Redegørelsen skal indeholde mål og forslag til indsatser, der skal sikre at flere mænd vælger omsorgsfagene, og at redegørelsen foreligger inden årets udgang, samt
  5. at Københavns Kommunes Råd, nævn og udvalg skal tilstræbe en ligelig kønsfordeling, herunder i kommunens ansættelsesudvalg. Kvalifikationer skal dog altid vægtes højest.

(Økonomiudvalget)

Problemstilling

Ligestillingsredegørelsen skal indeholde oplysninger om: Ligestillingspolitik på serviceområder, personaleoplysninger og ligestillingspolitik på personaleområdet, kønsmainstreaming og ligestillingsvurdering, kønssammensætning af råd, nævn og udvalg.

Ud fra indberetningerne fra alle landets kommuner offentliggøres en række nøgletal og oplysninger på hjemmesiden www.ligestillingidanmark.dk. På hjemmesiden kan man sammenligne indsatsen i de forskellige kommuner og søge inspiration til ligestillingsarbejdet. Formålet med kommunernes ligestillingsredegørelser er, at give borgerne indblik i ligestillingssituationen i kommunen og i kommunalbestyrelsens indsats for at fremme ligestilling af kvinder og mænd.

Københavns Kommune underskrev "Charter for flere kvinder i ledelse" i 2009 og skal nu evaluere sine foreløbige resultater.

Løsning

Københavns Kommunes redegørelse 2011 (bilag 1) og evalueringen af kommunens arbejde i forbindelse med Charter for flere kvinder i ledelse gøres tilgængelig for borgerne på www.kk.dk. Desuden synliggøres Ligestillingsredegørelsens og evalueringens oplysninger på en mere formidlingsvenlig måde på kommunens ligestillingsbarometer www.kk.dk/ligestillingsbarometer

Københavns Kommune har en god tradition for arbejde med ligestilling. Således fremgår det af redegørelsen, at der gøres indsatser for at fremme lige adgang til kompetenceudvikling igennem LUP1, LUP2 og LUP3, at der arbejdes for at sikre ligeløn gennem årlige analyser af kønskævheder i kommunens aflønninger og at 13 serviceområder i kommunen ligestillingsvurderes.

Københavns Kommunes ene ligestillingsmæssige succes handler om at ændre kønsfordelingen blandt de øverste ledere i kommunen, hvor målsætningen om at intet køn skal repræsenteres med mindre end 40 % (BR 429/06) er opfyldt: På niveau 1 (direktører og direktionsmedlemmer) er kønsfordelingen igen forbedret siden Ligestillingsredegørelsen i 2009, som allerede var bedre end 2005 og 2007. Kvindeandelen er således forhøjet fra 17 % i 2005 til 47% i 2011.

Til gengæld står udviklingen stille på niveau 2 (chefer der referer til direktionen) og på niveau 3 (institutionsledere og daglige ledere) er den gået en smule tilbage. Imidlertid dækker tallene over store forskelle mellem forvaltningerne hvor især TMF, ØKF og SOF stikker ud med en tilbagegang af kvindelige ledere på niveau 2.

Den anden store ligestillingsmæssige succes er den intensivering af arbejdet med ligestilling i forhold til borgerserviceydelserne. Selvom der stadig ikke arbejdes med kønsmainstreaming i hele kommunen, hvor køn tænkes ind i al forvaltning og planlægning, som kommunen er forpligtet til af §4a i Lov om Ligestilling mellem kvinder og mænd, er der iværksat mange mainstreamingsindsatser. Alle forvaltningerne arbejder med ligestillingsvurderinger af udvalgte serviceområder, hvor kommunens ligestillingsvurderingsværktøj bruges til at kønsmainstreame politiske beslutninger og borgerserviceindsatsen i øvrigt. (se bilag 3 for positivlisten for områderne der ligestillingsvurdereres  i 2010-2012).


NYE INITIATIVER

Kvindelige ledere på niveau 2

Københavns Kommune ansøgning til Indenrigs- og Socialministeriet om lov til at gennemføre et pilotprojekt, hvor direktører, der forøger andelen af det underrepræsenterede køn på niveau 1 og 2 opnår en bonus, er blevet afslået. Der er derfor brug for andre instrumenter til at sikre en bedre kønsfordeling blandt niveau 2 ledere. Derfor foreslåes det, at iværksætte en undersøgelse i de tre forvaltninger, hvor udviklingen er gået i stå på en lav kvindeandel af ledere; SOF, ØKF og TMF. Her foreslås en intern undersøgelse af rekrutteringspraksis og kompetenceefterspørgsel til niveau 2 ledere i de enkelte forvaltninger, som skal munde ud i en række anbefalinger, som skal sikre bedre repræsentation af kvindelige ledere på niveau 2.

En sådan undersøgelse kan forestås af forvaltningernes egne HR-medarbejdere og bør have disse 4 niveauer med:

·        Interview med de direktører, der sidder med primært ansvar for ansættelse af niveau 2 ledere med fokus på at afdække og synliggøre direktionens forventninger til ledelseskompetencer

·        Suppleret med en spørgeskemabaseret undersøgelse af niveau 2 lederes egne forståelser af nødvendige kompetencer til at tackle udfordringer i dagligdagen

·        Spørgeskemabaseret interview med Teamledere og medarbejdere med fokus på at afdække forekomsten af lyst og forventninger til et muligt fremtidigt lederjob.

·        Seneste 2 jobopslag til niveau 2 lederjobs analyseres m.h.p. kompetencebeskrivelse og kønskonstruktioner.

 

Mandlige ledere på niveau 3

Hvis der skal rettes op på den dårlige repræsentation af mandlige ledere blandt niveau 3 ledere skal rekrutteringsgrundlaget (medarbejderne) især i SUF, BUF og SOF ændres. De 3 forvaltninger blev i 2006 (BR 429/06) bedt om at udarbejde strategier for at tiltrække mænd til omsorgsfagene. Imidlertid tyder en rundspørge blandt disse forvaltninger på divergerende aktivitetsniveau og uklarhed om konkrete initiativer og effekter af disse. Det foreslås, at forvaltningerne bedes redegøre for effekterne af arbejdet med strategierne.

 

Lønfordeling blandt mandlige og kvindelige medarbejdere

Københavns kommunes arbejdspladser er stadig udfordret af en ulige fordeling af mænds og kvinders løn. Særligt blandt Ledende syge- og sundhedspersonale er løngabet stort - her udgør kvinders løn i gennemsnit 89,6% af mænds løn - og også Kontorpersonalets specialister har store udfordringer idet kvinders løn udgør 90,6%. Blandt Ansatte på døgninstitution, Akademikere og Faglært kontorpersonale, nærmer løngabet sig 5 %. (Se bilag 4) Det foreslås derfor, at ØKF hvert år i oktober måned går nærmere ind i nøgletallene for de faggrupper, hvor løngabet er størst, således at de brydes ned til arbejdspladsniveau indenfor de arbejdspladser, hvor faggrupperne med løngab er repræsenteret. ØU præsenteres for ligeløns top 10 og ligeløns bund 10. 
 

Budgetforslaget ”Styr på Økonomien 4.0” er vedtaget og rummer bl.a. et forslag om bedre styr på løn, som bidrager til bedre ledelsesinformation målrettet decentrale ledere. Her vil indgå opgørelser af lønforskellen mellem kønnene. Opgørelserne vil blive distribueret til lederne i kommunen via ”Ledersiden” i Bedre ledelsesrum.


Ligelig kønsfordeling i råd, nævn og udvalg
Ifølge §10a er Borgerrepræsentationen forpligtet til at sikre, at de eksterne parter, der indstiller medlemmer til kommunens råd, nævn og udvalg, opstiller både en mand og en kvinde til posten. Paragraffen pålægger således kun kommunen at der opstilles en af hvert køn til udvalgsposterne, men har ingen bestemmelse om, hvordan den endelige kønssammensætning i udvalgene, etc. skal se ud. Derfor er paragraffen administrativt tung at opfylde, uden at den nødvendigvis sikrer en ligelig kønsfordeling.

Det foreslås derfor, at Københavns Kommune beslutter, at der skal sikres en ligelig repræsentation af begge køn (minimum 40% af det underrepræsenterede køn) i de råd, nævn og udvalg som kommunen nedsætter. Politisk udpegede medlemmer, samt fødte medlemmer er undtaget målsætningen. Målsætningen gælder også kommunens ansættelsesudvalg, hvor begge køn skal repræsenteres med minimum en af hvert køn. Hvor det rent undtagelsesvist ikke kan lade sig gøre, skal det afrapporteres i den to-årige ligestillingsredegørelse, hvori kommunen er forpligtet af §5a til at afrapportere kønssamensætningen af alle råd, etc., der falder ind under § 10a. Forpligelsen til at leve op til målsætningen, såvel som Ligestillingslovens §10a, delegeres ud til de respektive råd, nævn og udvalg.

Økonomi

Alle udgifter i forbindelsen med de foreslåede initiativer afholdes indenfor de eksisterende budgeter. Dette gælder undersøgelsen af manglende kvindelige ledere på niveau 2 som SOF, TMF og ØKF selv financierer; arbejdspladsnære analyser af aflønninger til mænd og kvinder, samt ligelønstaskforcen, som ØKF financierer, samt eventuelle initiativer i BUF, SOF og SUF for at tiltrække flere mandlige medarbejdere.

Videre proces

Under forudsætning af at Borgerrepræsentationen godkender forslaget,
  • indsendes ligestillingsredegørelsen og evalueringen af Charter for kvindelige ledere til ligestillingsministeren
  • undersøgelsen af kvindelige ledere på niveau 2 iværksættes og afrapporteres til BR i foråret 2012 med anbefalinger til at sikre bedre kønsfordeling på niveau 2
  • SUF, SOF og BUF beskriver effekterne af deres arbejde for at tiltrække mandlige medarbejdere og eventuelle nye initiativer til CFØHR inden 20. januar 2012
  • iværksættes arbejdet med bryde lønananalyserne ned til arbejdspladsniveau samt præsentere ligeløns top 10 og ligeløns bund 10
  • kommunikeres målsætningen om en ligelig kønsfordeling i råd, nævn og udvalg ud til de ansvarlige parter i kommunen.

Bjarne Winge /                                         Claus Juhl

Oversigt over politisk behandling

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at udkast til Københavns Kommunes redegørelse for situationen med hensyn til kønsligestilling på personale- og serviceområdet godkendes og afgives til Ligestillingsministeren.
  2.  at udkast til evaluering af Charter for kvinder i ledelse godkendes og afgives til Ligestillingsministeren.
  3. at de foreslåede initativer mht. en undersøgelse af niveau 2 ledere i Sundheds- og Omsorgsforvaltningen, Teknik- og Miljøforvaltningen samt Økonomiforvaltningen og nøgletal og rangering af arbejdspladser i forhold til ligeløn igangsættes.
  4. at Socialforvaltningen, Sundheds- og Omsorgsforvaltningen og Børne- og Ungdomsforvaltningen bedes redegøre for deres arbejde med mænd i omsorgsfag samt
  5. at Københavns Kommunes Råd, nævn og udvalg skal tilstræbe en ligelig kønsfordeling, herunder i kommunens ansættelsesudvalg.


Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 11. oktober 2011

Ninna Thomsen (F) fremsatte følgende ændringsforslag: ”Socialistisk Folkeparti foreslår, at 4. at-punkt i sagen ændres fra

”at Socialforvaltningen, Sundheds- og Omsorgsforvaltningen og Børne- og

Ungdomsforvaltningen bedes redegøre for deres arbejde med mænd i omsorgsfag samt”

til:

at Socialforvaltningen, Sundheds- og Omsorgsforvaltningen og Børne- og

Ungdomsforvaltningen bedes redegøre for deres arbejde med mænd i omsorgsfag. Redegørelsen skal indeholde mål og forslag til indsatser, der skal sikre at flere mænd vælger omsorgsfagene, og at redegørelsen foreligger inden årets udgang, samt,”

Carl Christian Ebbesen (O) fremsatte følgende ændringsforslag: ”Dansk Folkeparti foreslår; at 5. at-punkt tilføjes: ”Kvalifikationer skal dog altid vægtes højest.””

Indstillingen blev anbefalet med de stillede ændringsforslag.

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 3. november 2011

Der var på pladserne omdelt et teknisk ændringsforslag til indstillingen, se bilag.

 

 

Indstillingen med det tekniske ændringsforslag blev godkendt med 40 stemmer imod 3. 1 undlod.

 

For stemte: A, B, F, O, V og Ø.

Imod stemte: C.

                                Følgende undlod at stemme: I.
Til top