Mødedato: 03.11.2011, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Vedtægter for Områdefornyelsen Centrale Vesterbro Vest og Øst

Se alle bilag

Indstilling og beslutning

Indstilling om,

  1. at den i indstillingen beskrevne organisationsmodel vedtages, så der oprettes en lokal styregruppe (bilag 1), samt at den tværgående koordinering varetages af Borgmesterforum og Den Tværkommunale Styregruppe.

Det bemærkes, at der ingen bemærkninger er til det planmæssige aspekt af sagen, idet det forudsættes, at eventuelle merudgifter som følge af sagen afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.

(Teknik- og Miljøudvalget)

Problemstilling

Den 10. marts 2011 besluttede Borgerrepræsentationen at gennemføre to områdefornyelser på det Centrale Vesterbro Øst og Vest. Socialministeriet imødekom den 5. april 2011 ansøgningerne fra Københavns Kommune om de to områdefornyelser og meddelte reservation af statslige midler til gennemførelse. Organiseringen af områdefornyelserne blev herefter igangsat. Der er etableret et sekretariat, og der skal nedsættes en styregruppe.

Løsning

Det overordnede tema for Områdefornyelsen på det Centrale Vesterbro er demokrati og deltagelse. Med områdefornyelsen ønsker Københavns Kommune at understøtte en byudvikling, hvor flere forskellige grupper borgere indgår i udviklingen af deres kvarter. I regi af områdefornyelsen skal Københavns Kommune, i samarbejde med borgere og lokale aktører, udvikle og afprøve nye metoder til borgerinddragelse, hvor både de i forvejen aktive og engagerede og de grupper, som ikke traditionelt fylder meget i nærdemokratiet, fx børn og unge og socialt udsatte, har lyst til og mulighed for at være med. Med fokus på demokrati og deltagelse ønsker Københavns Kommune at kvalificere de fysiske projekter gennem borgerinddragelse samtidig med, at vi styrker sammenhængskraften i et meget mangfoldigt kvarter, hvor der leves mange parallelle tilværelser.

 

Områdefornyelsen på det Centrale Vesterbro tager udgangspunkt i en række fysiske projekter i byrum, boliger og gårde. Det er først og fremmest i forhold til byrumsprojekterne, at områdefornyelserne skal udvikle og afprøve nye metoder til borgerinddragelse.

 

Den Tværkommunale Styregruppe og Borgmesterforum vil løbende diskutere og evaluere Områdefornyelsen på Det Centrale Vesterbro, ligesom det sker med Københavns Kommunes øvrige områdefornyelser.

   

Styregruppen

Som det fremgår af ansøgningerne om områdefornyelse (2010-134969, godkendt af BR 10.3.2011), skal der etableres en fælles styregruppe for Områdefornyelsen på det Centrale Vesterbro. Styregruppen skal udpeges og bestå af en række permanente medlemmer. Der udvælges 6 permanente medlemmer fra lokaludvalget og 3 permanente medlemmer blandt centrale aktører på Vesterbro. Der udvælges desuden 1 repræsentant fra hver af de syv forvaltninger i Københavns Kommune. Herudover skal styregruppen have 3-15 midlertidige medlemmer, som er i styregruppen i en afgrænset periode. De repræsenterer de aktive borgere, brugere og erhverv, og deltager i en arbejdsgruppe omkring et konkret byrumsprojekt. Der er i alt 15 byrumsprojekter, heraf er 4 igangsat i andet regi. Områdefornyelsen vil arbejde videre med disse projekter, så snart styregruppen er nedsat.

 

Projektchefen deltager som fuldgyldigt medlem og fungerer desuden som sekretær for styregruppen.

Styregruppen skal sikre, at områdefornyelsens aktiviteter afspejler områdets ønsker og behov bedst muligt. Styregruppen og Teknik- og Miljøudvalget godkender kvarterplan (byfornyelsesprogram) og investeringsplan. I projektperioden godkender styregruppen projektplaner, budgetter og evalueringer samt forankringsstrategien.

 

Arbejdsgrupper

Som led i arbejdet med hver af de 15 udpegede byrumsindsatser etableres en arbejdsgruppe bestående af borgere/brugere, der har direkte relation til det konkrete projekt. Arbejdsgrupperne vil blive igangsat løbende afhængigt af ønsker fra lokalområdet, kommunens forvaltninger samt områdesekretariatets kapacitet.

Det er i de enkelte arbejdsgrupper, områdefornyelsen skal udvikle og afprøve nye metoder for borgerinddragelse. De skal især udvikle og afprøve metoder til sikring af, at udsatte grupper bliver hørt og får indflydelse på udformningen af det fremtidige byrum.

Der skal herudover arbejdes med etablering af fælles gårdanlæg og byfornyelse af boliger med installations- og vedligeholdelsesmangler. Hvis der besluttes yderligere byrumsprojekter, vil der være mulighed for også at etablere arbejdsgrupper til sikring af borgerinddragelse og fremdrift i forbindelse med disse projekter.

 

Projektchef og det lokale sekretariat

Sekretariatet udarbejder kvarterplan og investeringsplan, og sørger for fremdrift i arbejdsgrupper og det samlede projekt, støtter arbejdsgrupperne i at udarbejde fysiske planer, samt sikrer særlig videnopsamling vedrørende inddragelse af socialt udsatte grupper i planlægningen. Endvidere udarbejder sekretariatet en kommunikationsplan og sikrer gennemførelse heraf. Projektchefen er ansvarlig for, at der udarbejdes årlige evalueringer og årsregnskaber, samt for det overordnede projekt.

Økonomi

Områdefornyelsen på det Centrale Vesterbro er finansieret med i alt 60 mio. kr. i perioden 2011 til 2017. Budgettet er godkendt på Borgerrepræsentationens møde den 5. april 2011 (2010-134969). B-udgettet er indarbejdet under Teknik- og Miljøudvalgets budget på bevillingen byfornyelse anlæg, funktion 0.25.15.3.

I forbindelse med forelæggelse af kvarterplanen for Borgerrepræsentationen inden 1. februar 2012 vil udgiftsfordelingen blive specificeret yderligere.

Videre proces

Når vedtægterne for Områdefornyelsen på det Centrale Vesterbro er vedtaget, nedsættes den lokale styregruppe. Derefter skal den lokale styregruppe være med til at udarbejde og godkende kvarterplanen for områdefornyelsen. Kvarterplanen skal efterfølgende afleveres til godkendelse i Teknik- og Miljøudvalget, Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen inden februar 2012, og umiddelbart herefter til godkendelse i Socialministeriet. Når ministeriet har godkendt kvarterplanen, kan projekter og aktiviteter i områdefornyelsen igangsættes.

Hjalte Aaberg

 

                                                                                       / Simon Kjær Hansen

 

Oversigt over politisk behandling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler

  1. at den i indstillingen beskrevne organisationsmodel vedtages, så der oprettes en lokal styregruppe (bilag 1), samt at den tværgående koordinering varetages af Borgmesterforum og Den Tværkommunale Styregruppe.
Skriftlig votering i Teknik- og Miljøudvalget onsdag den 7. september 2011 - mandag den 12. september 2011, kl. 15.00

Indstillingen blev anbefalet.


Økonomiforvaltningen indstiller at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

Økonomiudvalget har ingen bemærkninger til det planmæssige aspekt af sagen. Endvidere forudsættes det, at eventuelle merudgifter som følge af sagen afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.


Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 11. oktober 2011
Indstillingen blev anbefalet.

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 3. november 2011

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.
Til top