Mødedato: 02.02.2023, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Godkendelse af kvalitetsstandarden, Ældre i København 2023

Se alle bilag

Borgerrepræsentationen skal mindst én gang årligt godkende en kvalitetsstandard for personlig og praktisk hjælp m.v., rehabiliteringsforløb samt kommunal genoptræning og vedligeholdelsestræning efter serviceloven. Kvalitetsstandarden skal indeholde en beskrivelse af det serviceniveau, kommunalbestyrelsen har fastsat for ydelser efter servicelovens §§ 83, 83 a og 86. 

Indstilling

Indstilling om,

  1. at godkende kvalitetsstandarden Ældre i København 2023 (bilag 1).

Det forudsættes, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Sundheds- og Omsorgsudvalgets budgetramme.

(Sundheds- og Omsorgsudvalget)

Problemstilling

Sundheds- og Omsorgsudvalget skal godkende kvalitetsstandarden og anbefale den til godkendelse i hhv. Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen. Da kvalitetsstandarden fra 2023 udkommer som en hjemmeside under Københavns Kommunes hovedside, www.kk.dk efter beslutning i Sundheds- og Omsorgsudvalget den 16. august 2022, består den vedlagte godkendelsesudgave (bilag 1) af samtlige af de tekster, som vil fremgå på hjemmesiden.

Hjemmesiden vil blive suppleret af en forkortet, fysisk udgave (pixieudgave) med udgivelse i starten af 2023. Formålet med pixieudgaven er at kunne blive udleveret til borgere, som ikke er fortrolige med digitale medier.

Løsning

Kvalitetsstandarden, som fremover vil blive formidlet via hjemmesiden Ældre i København, giver et overblik over de forskellige tilbud til ældre borgere over 65 år - både tilbud, som henvender sig til alle ældre generelt, og tilbud, som henvender sig til særlige målgrupper og beskriver dermed kommunens serviceniveau.

Beskrivelsen af de enkelte tilbud suppleres af praktisk information om fx sted, pris og kontaktoplysninger og med henvisninger til uddybende information. Kvalitetsstandarden giver derudover relevant information om, hvordan man søger de forskellige tilbud, borgernes rettigheder, sagsbehandlingstider, muligheder for valg af leverandør, klagemuligheder, lovgivning mm.

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen og Socialforvaltningen har, ligesom foregående år, samarbejdet om mest mulig ensretning af beskrivelsen af serviceniveauet samt om at sende kvalitetsstandarderne, Ældre i København 2023 og Hjælp i hverdagen 2023 i høring, idet serviceniveauet skal være ens uafhængigt af københavnernes alder, og hvilken forvaltning, man som borger ”tilhører”.

Opdatering af Ældre i København 2023

I Sundheds- og Omsorgsforvaltningens kvalitetsstandard Ældre i København 2023 er der, udover en række mindre redaktionelle opdateringer og korrektioner, foretaget følgende Indholdsmæssige ændringer:

  • ’Aktivitetstilbud’ og ’Tilbud i organisationer og foreninger’ er slået sammen, hvormed information om aktiviteter for ældre i København er samlet ét sted.
  • Vedr. ’Kvikservice’ er der tilføjet mulighed for at få repareret sine hjælpemidler, mens man venter.
  • ’Mad og måltider’ er revideret med henblik på at sætte fokus på økologi og bæredygtighed samt borgerens ernæringsmæssige behov. Derudover er der tilføjet en beskrivelse af det nye profilplejehjem for natur og biodiversitet på Ryholtgård.
  • Musikterapeuter er blevet tilføjet listen over fagpersoner, der er ansat på Afdeling for Lindring. Dertil fremgår der ikke længere egenbetalingen for lindrende ophold, da den bortfalder pr. 1. januar 2023 efter beslutning i Sundheds- og Omsorgsudvalget den 16. august 2022.
  • Det er blevet præciseret, at angstforløb varetages/faciliteres af psykologer.
  • ’Træning ved hjælper’ er uddybet med beskrivelse af, hvordan træningen foregår og med fokus på, hvad målet med træningen er.
  • Beskrivelsen af visitationernes organisering er nedtonet til fordel for beskrivelse af hjælp efter behov.
  • Det fremgår ikke længere, at borgere som udgangspunkt selv skal afholde udgiften for rengøringsmidler, idet det (af hensyn til arbejdsmiljø) er i uoverensstemmelse med gældende praksis i den kommunale hjemmepleje.
  • Ordningen ’Skærmbesøg’ er blevet yderligere præciseret.

Enkelte takster (§§ 118 og 119 og 131) fastsættes af Sundheds- og Ældreministeriet og afventes.

Inden tryk af pixieudgaven vil der dertil forekomme opdateringer af webhenvisninger. Disse er angivet med markeringer i bilag 1

Høring vedr. Ældre i København 2023.

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen har ligesom foregående år haft kvalitetsstandarden i høring hos Københavns Ældreråd, Ældre Sagen København City samt kommunens private leverandører. En høringsudgave har desuden ligget på Københavns Kommunes høringsportal Bliv hørt.

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen har modtaget 4 høringssvar fra hhv. De Forenede Dampvaskerier (vaskeordning), Hjemmehjælpen A/S (Personlig- og praktisk hjælp), Elis Danmark A/S (vaskeordning) og Københavns Ældreråd.

Høringssvar fra De Forenede Dampvaskerier giver ikke anledning til ændringer. Høringssvar fra Hjemmehjælpen A/S og Elis Danmark A/S imødekommes allerede og giver dermed heller ikke anledning til ændringer.

Høringssvar fra Københavns Ældreråd består dels af en række forslag til hjemmesidens opbygning, tilgængelighed og udbredelse, som alle imødekommes, dels af en række ændringsforslag til beskrivelsen af de enkelte indsatser, som – med to undtagelser - alle imødekommes. De konkrete rettelser er markeret med grønt i bilag 1. 

Følgende forslag fra Københavns Ældreråd er imødekommet:

  • At kapiteloverskrift ’Sundhed og Forebyggelse’ ændres til ’Forebyggelse og Sygdom’.
  • At information om muligheden for at søge om handicapkørsel/flextrafik også fremhæves under kapitlet, ’Aktiviteter for Ældre’.
  • At relevante telefonnumre både fremgår på hjemmesiden og i pixieudgaven.
  • At det tydeliggøres, at et rehabiliteringsophold tager udgangspunkt i borgeres konkrete behov, og at indsatsen tilrettelægges derefter.

Følgende forslag fra Københavns Ældreråd er ikke imødekommet:

  • At muligheden for udlån af tablet og it-bistand på Aktivitetscenter Bispebjerg og Randersgade tages med i kataloget. Forslaget imødekommes ikke, da der er tale om to lokale afprøvninger vedtaget med Københavns Kommunes aftale om Budget 2023.
  • At det tilføjes, at alle beboere og pårørende er velkomne på plejehjemmets dialogmøder og lignende samlinger. Forslaget imødekommes ikke, da plejehjemmene inddrager borgere og pårørende på forskellig vis samt benævner og arrangerer møder forskelligt ud fra de enkelte enheders ønsker.

En uddybende beskrivelse af høringssvarene og forvaltningens vurdering heraf findes i bilag 2.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Såfremt udvalget godkender indstillingen, sendes Ældre i København 2023 til godkendelse i Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen på møder i 2023. Når Borgerrepræsentationens har godkendt kvalitetsstandardens indhold, vil hjemmesiden blive offentliggjort.

 

Jakob Krogh / Helle Schnedler

Oversigt over politisk behandling

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller til Sundheds- og Omsorgsudvalget,

  1. at Sundheds- og Omsorgsudvalget anbefaler overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen at godkende kvalitetsstandarden Ældre i København 2023 (bilag 1).

 

Sundheds- og Omsorgsudvalgets beslutning i mødet den 14. december 2022

 

Indstillingen blev anbefalet overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen.

 

 

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

 

Økonomiudvalget forudsætter, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Sundheds- og Omsorgsudvalgets budgetramme.

 

 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 25. januar 2023

 

Økonomiudvalget besluttede at oversende indstillingen med udvalgets erklæring til behandling i Borgerrepræsentationen uden afstemning.

 

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 2. februar 2023

Indstillingen blev godkendt uden afstemning. 
Til top