Mødedato: 01.12.2011, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Godkendelse af Cykelstrategi for København 2011-2025

Se alle bilag
Borgerpræsentationen skal godkende den endelige udgave af Københavns kommunes ny cykelstrategi. Høringsudgaven af strategien blev godkendt i Teknik- og Miljøudvalget 27. april 2011 (2011-244921). Denne indstilling er tidligere fremsendt til Teknik- og Miljøudvalgsmødet 26. september og genfremsendes nu i samme form, dog med det af udvalget efterspurgte reviderede billedemateriale indarbejdet i bilag 1.

Indstilling og beslutning

Indstilling om,

    1.  at ”Fra god til verdens bedste - Københavns cykelstrategi 2011-2025” (bilag 1) med de ændringer, der er beskrevet i løsningsafsnittet, godkendes som Københavns Kommunes nye cykelstrategi.

 (Teknik- og Miljøudvalget)

Problemstilling

Københavns Kommunes nuværende cykelstrategi (”Cykelpolitik 2002-2012”) er - som det fremgår af titlen - på vej til at udløbe. Hertil kommer, at der siden vedtagelsen af strategien i 2002 er sket meget på cykelområdet, både på gaden og vedrørende de politiske målsætninger på området. Hvad sidstnævnte angår, at det bl.a. som led i vedtagelsen af ”København som Miljømetropol” i 2007 besluttet, at København skal stile efter at blive verdens bedste cykelby.

Der er behov for en ny strategi på cykelområdet, som er tilpasset både nuværende politiske målsætninger på området, og som kan anvendes som ramme for de kommende års langsigtede og overordnede prioriteringer på cykelområdet.

Ved udvalgsbehandlingen af strategien 27. april 2011 bad Teknik- og Miljøudvalget forvaltningen genoverveje betegnelsen ”A-nettet” som benævnelse for cykelhovedfærdselsårerne i København. Årsagen hertil var bekymring om forveksling med det eksisterende A-busnet.



Løsning

Ny cykelstrategi
Arbejdet med cykelområdet i Københavns Kommune er kendetegnet ved at bestå af et stort antal mindre projekter. For at undgå en strategi, der drukner i detaljer og specifikke projekter, fokuseres der på en generel beskrivelse af de tre overordnede temaer, som er af afgørende betydning for, hvor mange københavnere der cykler, og hvor godt det er at cykle i København. Disse tre temaer er: Rejsetid, komfort og tryghed.

Udover de tre overordnede temaer, sammenfatter strategien målene på cykelområdet og opstiller et bud på en samlet ”opskrift” for ”verdens bedste cykelby”.

Strategien er baseret på viden bl.a. fra effektvurderinger af Københavnske cykelprojekter, Københavns Kommunes cykelregnskab, DTUs transportvaneundersøgelser og erfaringer fra udenlandske byer, særligt Holland. Desuden har den omfattende inddragelse af byens lokaludvalg og andre eksterne parter i forbindelse med kommunens arbejde med ”Handlingsplan for Grøn Mobilitet” (endnu ikke udvalgsbehandlet) givet mange nyttige input, som også er medtaget i arbejdet med strategien.

Høring
Høringsudgaven af strategien blev godkendt i Teknik- og Miljøudvalget 27. april 2011. Strategien har i perioden 19. maj – 12. august været i høring hos lokaludvalgene og interesseorganisationer, bl.a. Dansk Industri, FDM, Dansk Cyklist Forbund og Dansk Fodgængerforbund. Desuden har en række eksperter inden for trafik, byplanlægning og kommunikation på forvaltningens opfordring kommenteret strategien. Hertil kommer, at fokusgruppeinterviews med både cyklende og ikke-cyklende københavnere har berørt en række af elementerne i strategien. Resultatet af høringen inklusiv samtlige høringssvar fremgår af bilag 2.

Generelt har høringssvarerne været positive både overfor indholdet og formen på strategien. Bl.a. er der bred opbakning til tankegangen bag A-nettet (herefter benævnt PLUSnettet, jævnfør 2. At-punkt) og ros til at strategien er forholdsvist kort og letlæselig med god brug af illustrationer.

Høringsprocessen har derfor ikke ført til store ændringer i strategiens indhold og form. En række justeringer er imidlertid foretaget på baggrund af høringen, mest markant:

• Kortet over PLUSnettet er justeret, bl.a. er Slotsherrensvej gjort til en del af PLUSnettet for at imødekomme at dette hjørne af kommunen også er inkluderet i nettet (s. 10).

• Vigtigheden af indsatsen for gode forhold for at børn cykler er tydeliggjort, bl.a. ved at trafikpolitik på skoler er inkluderet bagerst i strategien
• Temaet cykelparkering, inklusiv vigtigheden af god cykelparkering ved tog, metro og bus, er fremhævet yderligere.
• Det er tydeliggjort, at målet fortsat er en ”cykelmarkedsandel” på 50 % af turene til arbejde og uddannelse i Københavns Kommune inden udgangen af 2015 (høringsudgaven kunne læses som om dette mål var udsat til 2025).

Desuden indeholder høringssvarerne en lang række konkrete ideer og ønsker til nye projekter, fx cykelstier på specifikke steder mm. Alle disse ideer opsamles af forvaltningen og indgår som vigtigt grundlag, når planlægningsdokumenter såsom kommunens cykelstiprioriteringsplan og notat om udbygningsrækkefølge for de grønne cykelruter revideres.

En række kommentarer er dukket op i flere høringssvar, men er ikke vurderet relevante i forhold til en justering af strategien da samme temaer blev drøftet politisk inden færdiggørelsen af høringsudgaven, det drejer sig om følgende:

• Et ønske om, at vedtagelsen af den endelige strategi følges op af en forpligtende og konkret handlingsplan for udbygning af PLUS-nettet og implementering af de øvrige indsatser i strategien.
• En skepsis overfor, om det er realistisk at nå målet om en markedsandel på 50 % med de midler, der er beskrevet i Cykelstrategien.
• Et ønske om at strategien har en kortere tidshorisont, fx til 2020.

Samlet udstikker strategien de overordnede retningslinjer for de kommende års prioriteringer på cykelområdet. Retningslinjer, som dels vil blive brugt i den daglige prioritering i forvaltningen, dels vil danne baggrund for indspil fra forvaltningen til det politiske niveau, når der ønskes igangsat nye aktiviteter på cykelområdet eller af relevans for cykelområdet.

Strategien har været genstand for drøftelser mellem samtlige partier i Borgerrepræsentationen forud for, at høringsudgaven i april 2011blev fremsendt til Teknik- og Miljøudvalget.

På baggrund af Teknik- og Miljøudvalgets bemærkning på mødet 27. april har forvaltningen besluttet at anbefale benævnelsen PLUSnettet frem for den tidligere betegnelse A-nettet. PLUSnettet vil fremover være som strategiens samlebetegnelse for det overordnede cykelnet (dvs. Cykelsuperstier, Grønne cykelruter, de mest belastede cykelstier etc.).

Navnet PLUSnettet anbefales, da det dels positivt konnoterer nettets væsentlighed, dels ikke vil kunne forveksles med andre eksisterende benævnelser på området. Tidligere har navnet C-nettet været drøftet. Dette kan forvaltningen ikke anbefale, da betegnelsen kan tolkes som dækkende over et tredje-rangs-net, hvilket vil være meget misvisende.   




Økonomi

Indstillingen i sig selv har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

 Efter Borgerrepræsentationens vedtagelse skal strategien forankres i kommunen, og bl.a. ligge til grund for prioriteringer, budgetindspil på cykelområdet og bidrage til at fastlægge ambitionsniveauer.

Et af de første konkrete resultater af strategien vil være, at forvaltningen vurderer, hvilken indflydelse det besluttede PLUS-net bør have på, hvordan midlerne til drift og vedligehold på cykelområdet disponeres.

Forudsat budget 2012 indeholder nye cykelprojekter, vil enkelte projekter af mere overordnet karakter inden trykning af strategien blive indsat i teksten, hvor eksempler på allerede besluttede projekter nævnes (under ”Aktuelt 2011” afsnittene, red.). Dette for at sikre at disse afsnit er så opdaterede som muligt.

Strategien forventes oversat til engelsk, eftersom der er stor udenlandsk interesse for at høre og læse om arbejdet med cykling i København.


Hjalte Aaberg
/Niels Tørsløv

(Bilag 2 - Hvidbog opsamling på Høring blev udsendt til Teknik- og Miljøudvalgets møde den 26. september 2011 og genudsendes ikke.)

Oversigt over politisk behandling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik - og Miljøudvalget overfor Borgerrepræsentationen anbefaler 

    1.  at ”Fra god til verdens bedste - Københavns cykelstrategi 2011-2025” (bilag 1) med de ændringer, der er beskrevet i løsningsafsnittet, godkendes som Københavns Kommunes nye cykelstrategi

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender 

                 2.   at betegnelsen ”PLUS-nettet” fremover anvendes som benævnelse for cykelhovedfærdselsårerne i København


Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i møet den 26. september 2011

Indstillingen blev udsat med henblik på redigering af strategiens billedmateriale. Der var i udvalget enighed om strategiens tekstindhold.


Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 24. oktober 2011

Indstillingens 1. at-punkt blev anbefalet med bemærkning om, at forordet skal ændres, således at borgmesteren underskriver på udvalgets vegne.

Indstillingens 2. at-punkt blev godkendt.




Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 1. december 2011

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.
Til top