Oprettelse af modtageklasse på mellemtrinnet på Vigerslev Alle Skole
Der er det seneste år sket en uventet stigning i antallet af børn, som skal i modtageklasse i København. Med denne sag anbefales det, at modtageklasseholdet på mellemtrinnet på Vigerslev Alle Skole genoprettes i indeværende skoleår og at kapaciteten opretholdes i det kommende skoleår 2023/24 og fremefter. Det indebærer en ændring af skolens struktur, og ændringen skal derfor fremgå af Styrelsesvedtægten for folkeskolen i København.
Indstilling
Indstilling om,
- at modtageklassehold på mellemtrinnet på Vigerslev Alle Skole genoprettes i dette skoleår og at kapaciteten opretholdes i det kommende skoleår 2023/24 og fremefter - samt at styrelsesvedtægten for folkeskolen i København tilpasses i overensstemmelse hermed,
- at der anvises bevillingsmæssig dækning for den årlige udgift, jf. økonomiafsnittet.
Det forudsættes, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Børne- og Ungdomsudvalgets budgetramme.
(Børne- og Ungdomsudvalget)
Problemstilling
Efter flere års stabilitet er der det seneste år sket en stor stigning i antallet af indvandrede børn og unge til København. Der er derfor behov for at oprette et ekstra modtagehold på mellemtrinnet. Borgerrepræsentationen (BR) vedtog som led i BUU’s effektiviseringer i budget 2022 nedlægningen af modtagehold, da der over en årrække havde været ledig kapacitet. Udmøntningen betød bl.a., at Vigerslev Alle Skole og Christianshavns Skole fik lukket deres modtageklasser på mellemtrinnet.
Løsning
Københavns Kommune har på en række skoler modtagehold som del af det bydækkende tilbud ”Ny i København”. Målgruppen er børn, der skal integreres i den danske folkeskole, når de kommer til Danmark fra Europa og andre lande.
Der er i Københavns Kommune et stigende antal børn og unge med behov for sprogstøtte, grundet den øgede tilflytning. Derfor er kapaciteten på modtageholdene på mellemtrinnet og i udskolingen utilstrækkelig. I udskolingen kan der oprettes nye klasser i eksisterende tilbud. På mellemtrinnet er det forvaltningens vurdering, at den bedste løsning er at genåbne tilbuddet på Vigerslev Alle Skole, som har ledig kapacitet.
På Vigerslev Alle Skole er der allerede et indskolingsmodtagehold og tre Ukraine-modtageklasser, og skolen har således erfaring og kompetencer til at varetage undervisningstilbuddet. Mange af de nytilkomne elever bor eller forventes at komme til at bo i skolens nærområde, hvorfor skolen i mange tilfælde vil være et naturligt førstevalg for forældrene, når eleverne udsluses til almenskolen. Med løsningen vil den geografiske spredning af modtagetilbud på mellemtrinnet samtidig blive øget, så flere elever kan få et tilbud tæt på deres bopæl.
Åbning af et helt tilbud på en skole er en ændring af skolens struktur, hvilket skal besluttes af BR. Ændringen skal fremgå af Styrelsesvedtægten for skolerne i København.
Da der akut er brug for et modtagerhold, oprettes det i første omgang ved administrativ beslutning på Vigerslev Alle Skole med forbehold for BR’s endelige godkendelse. Skolen har som nævnt ovenfor både fysisk kapacitet og faglige ressourcer til at oprette et modtagehold.
Skolebestyrelsen på Vigerslev Alle Skole hilser oprettelse af modtageklasse på mellemtrinnet velkommen, jf. bilag 2. Bestyrelsen nævner i sit svar til forvaltningen, at genåbning af en modtageklasse på mellemtrinnet er den bedste løsning af det opståede kapacitetsbehov, og den ønsker at give tilsagn om etablering af en modtageklasse på mellemtrinnet, men ser det som en betingelse og en klar forventning, at nedlukning af en modtageklasse på Vigerslev Alles Skole ikke er relevant mange år frem i tiden.
Politisk handlerum
Oprettelse af modtageklasse kan i princippet ske på en anden af byens skoler, fx Christianshavns Skole - som senest i skoleåret 2021/22 har haft modtageklasse på mellemtrinnet. Forinden skal eventuelt andre foreslåede skolers skolebestyrelser have mulighed for at afgive en udtalelse herom.
Kort over placering af M-klasser er vedlagt som bilag 3.
Økonomi
Der anvises bevillingsmæssig dækning for den årlige udgift på 1,4 mio. kr. til udvidelsen af antallet af modtageklasser på Undervisning, funktion 03.22.01. Udgifterne dækkes ikke fuldt ud af demografireguleringen. Der følges op på BUF’s samlede økonomi i de 3 årlige regnskabsprognoser, og hvis budgetrammen forventes at blive overskredet, vil forvaltningen i den forbindelse komme med forslag til kompenserende besparelser.
Videre proces
Indstillingen skal behandles i Økonomiudvalget og BR.
Tobias Børner Stax Mette Seneca Kløve
Oversigt over politisk behandling
Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget, at udvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,
- at modtageklassehold på mellemtrinnet på Vigerslev Alle Skole genoprettes i dette skoleår og at kapaciteten opretholdes i det kommende skoleår 2023/24 og fremefter - samt at styrelsesvedtægten for folkeskolen i København tilpasses i overensstemmelse hermed,
- at der anvises bevillingsmæssig dækning for den årlige udgift, jf. økonomiafsnittet.
Børne- og Ungdomsudvalgets beslutning i mødet den 29. marts 2023
Indstillingens 1. at-punkt blev godkendt.
Indstillingens 2. at-punkt blev godkendt.
Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:
Økonomiudvalget forudsætter, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Børne- og Ungdomsudvalgets budgetramme.
Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 23. maj 2023
Økonomiudvalget besluttede at oversende indstillingen med udvalgets erklæring til behandling i Borgerrepræsentationen uden afstemning.
Beslutning
Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 1. juni 2023
Indstillingen blev godkendt uden afstemning.