Mødedato: 01.03.2018, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Endelig vedtagelse af tillæg nr. 2 til lokalplan nr. 202 "Fisketorvet" med tilhørende kommuneplantillæg, Vesterbro

Se alle bilag
Borgerrepræsentationen skal tage stilling til endelig vedtagelse af tillæg nr. 2 til lokalplan nr. 202 ”Fisketorvet” med tilhørende kommuneplantillæg. Forslaget vil bl.a. muliggøre en udvidelse af butikscentret Fisketorvet samt en forplads til metrostation.

Indstilling

Indstilling om, 

  1. at godkende tillæg nr. 2 til lokalplan nr. 202 ”Fisketorvet” (bilag 2) med ledsagende VVM-redegørelse og miljørapport (bilag 3) samt ændringer som beskrevet i afsnittet Løsning, jf. bilag 5,
  2. at godkende tillæg til Kommuneplan 2015 (bilag 2) med ledsagende VVM-redegørelse og miljørapport (bilag 3),
  3. at godkende udbygningsaftalen (bilag 6) med grundejeren.

(Teknik- og Miljøudvalget og Økonomiudvalget)

Problemstilling

Bygherre ønsker at udvide butiksarealet i Fisketorvet, der i dag udgør 40.000 m2, med 15.000 m2 og opføre 55.000 m2 nye kontor- og hotelfaciliteter i en sammenhængende bebyggelse langs Kalvebod Brygge integreret i butikscentret. Byggeriet foreslås gennemført med en overbygning af forpladsen til metrostationen, som forventes at åbne i 2024. Ejeren af ”Cirkuspladsen”, der ligger vest for Fisketorvet, ønsker endvidere at udvide sin erhvervsbyggeret med 5.000 m2. Lokalplanforslaget med tilhørende kommuneplantillæg blev godkendt i Borgerrepræsentationen den 22. juni 2017 og har været i offentlig høring fra den 29. juni til den 26. september 2017. Forvaltningerne har modtaget 11 henvendelser. Høringen har givet anledning til forslag til ændringer, som fremgår af afsnittet løsning og bilag 2, 5 og 8.

Løsning

Metrostationen på Havneholmen åbner i 2024. Det skaber grundlag for at udnytte arealerne omkring stationen og skabe bedre sammenhæng mellem butikscenteret og omgivelserne. Lokalplanen erstatter en del af den gældende lokalplan nr. 202 ”Fisketorvet” med tillæg nr. 1. Fisketorvet vil blive tilbygget med et etageareal på ca. 70.000 m2 - med den største del mod Kalvebod Brygge, hvor der muliggøres kontor og hotel. Fisketorvet vil med lokalplanen få stueetager, som er transparente og åbne. I alt etableres otte nye byrum, bl.a. langs med kanalen og havnebassinet, som skal ses i sammenhæng med centerets nye åbne facader (bilag 2). På baggrund af den offentlige høring foreslår Teknik- og Miljøforvaltningen en række ændringer i lokalplanforslagets redegørelse og lokalplanbestemmelserne. Ændringerne er primært begrundet i hensyn til metrostationen i området omkring Havneholmen og den nye forplads til metrostationen. Ændringerne fremgår nedenfor og af bilag 2, 5, og 8.

Borgermøde

På borgermødet den 11. september 2017 deltog ca. 60 borgere. Der blev fremført kritik af planforslagene, som svarer til den, der er fremført i de modtagne høringssvar, jf. bilag 9.

Høring

De 11 modtagne henvendelser i høringsperioden vedlægges som bilag 4. I bilag 5 er henvendelserne refereret med forvaltningernes bemærkninger. Hovedsynspunkter i henvendelserne anføres nedenfor.

Bemærkninger fra Vesterbro Lokaludvalg – bilag 4, henvendelse nr. 5.
Vesterbro Lokaludvalg er tilfredse med, at metrostationen er blevet integreret i Fisketorvet samt at der er skabt gode forhold for tryghed og liv i området. Området skal dog kunne bruges af andre end handlende og cafégæster, og stationen skal integreres bedre i butikscenteret. De vindmæssige konsekvenser, projektets påvirkning af butikslivet på Vesterbro og den øgede trafikmængde skal belyses bedre. Udvidelsen af Dybbølsbro bør realiseres før byggeriet af Fisketorvet. Der bør etableres en elevator tæt ved hovedindgangen. Der ønskes sportsfaciliteter, bådskure mv. Øget trafik medfører, at krydset Vasbygade/Havneholmen/Otto Busses Vej bør bearbejdes.

Forvaltningernes bemærkninger:

Lokaludvalgets synspunkter er overvejende sammenfaldende med borgernes henvendelser, og forvaltningen kommenterer derfor samlet nedenfor.

Bemærkninger fra myndigheder, DSB og Metroselskabet – bilag 4, henvendelser nr. 6, 8, 9 og 11.

HOFOR og RADIUS gør opmærksom på beliggenheden af en række større, eksisterende ledningsanlæg, som det bliver vanskeligt at servicere med det viste projekt. DSB ønsker løsninger på fremkommelighedsproblemet på Dybbølsbro og området omkring S-togsstationen Dybbølsbro.

Metroselskabet fremkommer med en række specifikke bemærkninger til lokalplanforslaget og ønsker et fritstående elevatortårn til metrostationen og bestemmelser vedrørende metroskiltning.

Forvaltningernes bemærkninger:

Som planmyndighed har forvaltningerne ikke kompetence til at sikre forsyningsledningerne i området, idet ledningerne hviler på et aftaleforhold med grundejerne. Det bemærkes, at der er fundet løsninger, som kan sikre adgang til ledningerne. Dybbølsbro ombygges i 2018-2019 for at sikre en bedre fremkommelighed. Der er indgået en udbygningsaftale med Fisketorvet om en ændring af Cykelslangen, der ligger i forlængelse af Dybbølsbro. Forvaltningerne har en dialog med Fisketorvet for at sikre samtidighed i ombygningen af Cykelslangen. En af forudsætningerne herfor er bl.a., at lokalplanen vedtages endeligt. Metroselskabets bemærkninger er imødekommet efter samråd med selskabet. Herunder er der tilføjet ny bestemmelse om, at elevatortårnet til metro på metroforpladsen skal have en frihøjde på mindst 4,5 m, se nye tegninger (bilag 8).

Hovedsynspunkter i borgernes henvendelser

  1. Fire henvendelser påpeger, at der kommer for mange hoteller i området.
  2. Fem henvendelser påpeger forventning om øget trafik, mangel på cykel- og bilparkering samt tilgængelighed i området.
  3. Ni henvendelser handler om bekymring for bebyggelsens tæthed, højde og/eller arkitektur samt ønsker til alternative anvendelser af byrummene.

Forvaltningernes bemærkninger:

  1. Lokalplanen fastsætter ikke den specifikke anvendelse til hotel eller kontor. Området fastlægges til serviceerhverv, såsom administration, liberale erhverv, butikker, restauranter, hoteller mv. Institut for Centerplanlægning (ICP) vurderer i VVM-redegørelsen, jf. bilag 3, at en udvidelse af detailhandelen især vil styrke Fisketorvet i konkurrencen med andre regionale centre, fx København City, Fields, Frederiksberg Centeret og Rødovre Centrum. ICP skønner, at omsætningen inden for udvalgsvarehandelen vil falde 2-4 % i disse områder, mens den i de øvrige bymidter i kommunen vil falde ca. 1-2 % i forhold til et scenarie uden udvidelse af Fisketorvet. Den fremtidige omsætning i alle områder forventes dog at være væsentlig større end i dag på grund af befolkningstilvækst og stigning i det private forbrug. Udvalgsvarehandelen på Vesterbro, som primært er koncentreret på Vesterbrogade og Istedgade, forventes ikke i nævneværdig grad at blive påvirket af en udvidelse af Fisketorvet.
  2. Teknik- og Miljøforvaltningen skønner, at vejnettet er dimensioneret til at klare den fremtidige trafik under forudsætning af, at krydset Otto Busses Vej/Vasbygade/Kalvebod Brygge/Havneholmen bliver ombygget, som planlagt i løbet af 2018. Parkeringsdækningen er 1 pr. 150 m2 og i overensstemmelse med Kommuneplan 2015. Der nedlægges 40 parkeringspladser syd for Fisketorvet, men de genetableres i konstruktion. Antallet af cykelparkeringspladser forøges fra 1.788 til 5.388 svarende til 3.600 nye cykelparkeringspladser. De nye cykelparkeringspladser etableres såvel på terræn som i konstruktion, herunder etableres der 1.100 cykelparkeringspladser i konstruktion ved Kalvebod Brygge med direkte cykelforbindelse fra Fisketorvets hovedindgang ved Dybbølsbro. De øvrige pladser er fordelt over resten af byggeriet. Den nærmere placering af cykelparkeringspladserne fremgår af lokalplantegning nr. 3 side 39 (bilag 2). Tilgængelighedskravet er løst i overensstemmelse med bygningsreglementet, og der kan ikke indsættes krav om elevator i lokalplan.
  3. Intentionen med lokalplanen er at skabe flere klassiske gadeforløb og åbne facader. I overensstemmelse med ovenstående vil nuværende rundkørsel blive nedlagt og bebyggelse på ”Cirkuspladsen” blive placeret langs med Havneholmen. Den højeste del af byggeriet på 42 m er placeret længst væk fra eksisterende bebyggelse langs Kalvebod Brygge og Vasbygade. Maksimumhøjden i området er op til 46 m på Havneholmen og langs Kalvebod Brygge. Der er foretaget vindstudier (bilag 3) og arbejdet med at begrænse vindgenerne i gadeniveau i form af udhæng på facaderne og lægivende beplantning (bilag 2). I forhold til ønsket om alternative funktioner bemærker forvaltningen, at flere af de nye byrum kan bruges af andre end handlende og cafégæster og vil kunne anvendes til sådanne funktioner efter aftale med grundejerne.

Økonomi

Når det planlagte projekt er realiseret, vil det give en skønnet kommunal nettoindtægt (grundskyld og dækningsafgift) på ca. 10 mio. kr. årligt. Det skønnes, at der kommer yderligere ca. 1.500 arbejdspladser i lokalplanområdet.

Udbygningsaftale

På bygherres anmodning er der udarbejdet en frivillig udbygningsaftale (bilag 6). Udbygningsaftalen indeholder en ombygning af den sidste del af Cykelslangen og dennes tilslutning til den planlagte dobbeltrettede cykelsti på Dybbølsbro. Hertil en flytning af trappen fra forpladsen ved Dybbølsbro til promenaden langs vandet og en dobbeltrettet cykelsti fra hovedindgangen ved Kalvebod Brygge til en ny cykelparkering i Fisketorvet syd herfor. Kommunen får anlæggene vederlagsfrit, når de er færdiganlagt og godkendt af kommunen. I forbindelse med aftalen forventer Teknik- og Miljøforvaltningen årlige følgeomkostninger på anslået under 100.000 kr. til drift af cykelstierne. De øgede afledte driftsudgifter forventes, jf. hensigtserklæringen vedr. Gaver i Budget 2018 (H33), indarbejdet i budgetforslaget for de kommende år.

Videre proces

Når Borgerrepræsentationen har vedtaget lokalplanen, bekendtgør Teknik- og Miljøforvaltningen og Økonomiforvaltningen denne i henhold til reglerne i planloven samt udsteder VVM-tilladelse i henhold til VVM-bekendtgørelsen.

 

Peter Stensgaard Mørch                           Pernille Andersen

Oversigt over politisk behandling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler, 

  1. at godkende tillæg nr. 2 til lokalplan nr. 202 ”Fisketorvet” (bilag 2) med ledsagende VVM-redegørelse og miljørapport (bilag 3) samt ændringer som beskrevet i afsnittet Løsning, jf. bilag 5.

    Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler, 
     
  2. at godkende tillæg til Kommuneplan 2015 (bilag 2) med ledsagende VVM-redegørelse og miljørapport (bilag 3),
  3. at godkende udbygningsaftalen (bilag 6) med grundejeren.

 

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 29. januar 2018

Indstillingens 1. at-punkt blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen uden afstemning.

Et samlet udvalg afgav følgende protokolbemærkning:
”Partierne støtter høringssvaret fra Vesterbro Lokaludvalg, og ser således meget gerne, at der indtænkes en udendørs elevator ved Fisketorvet, således at gangbesværede, kørestolsbrugere og barnevognforældre mv. ikke er tvunget igennem indkøbscentret.”

 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 20. februar 2018

Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.

 

Økonomiudvalget videreførte Teknik- og Miljøudvalgets protokolbemærkning fra udvalgets møde den 29. januar 2018:

”Partierne støtter høringssvaret fra Vesterbro Lokaludvalg, og ser således meget gerne, at der indtænkes en udendørs elevator ved Fisketorvet, således at gangbesværede, kørestolsbrugere og barnevognforældre mv. ikke er tvunget igennem indkøbscentret.”

 

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 1. marts 2018

 

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

 

En samlet Borgerrepræsentation videreførte følgende protokolbemærkning fra udvalgsbehandlingen:

 

”Partierne støtter høringssvaret fra Vesterbro Lokaludvalg, og ser således meget gerne, at der indtænkes en udendørs elevator ved Fisketorvet, således at gangbesværede, kørestolsbrugere og barnevognsforældre m.v. ikke er tvunget igennem indkøbscenteret.”

 

Der blev fastsat en tidsfrist for afgivelse af mindretalsudtalelser til mandag den 5. marts 2018 kl. 12.00.

Til top