Mødedato: 28.01.2013, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 57

Evaluering af nytteaktiveringsordningen

Se alle bilag

Indstilling og beslutning

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller,
  1. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget tager evalueringen af nytteaktiveringsordningen til efterretning
  2. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender, at slutevalueringen af nytteaktiveringsordningen udskydes til foråret 2014

Problemstilling

I forbindelse med overførselssagen 2012 fik Jobcenter København midler til, at iværksætte en forsøgsordning med at tilbyde unge 25-29 årige uden uddannelse at komme i nytteaktivering. Budget 2013 udvidede forsøgsordningen til hele 2013.

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget besluttede i den forbindelse, at Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen løbende skal afgive status på nytteaktiveringsordningen, mens der skal foretages slutevaluering på ordningen i september 2013. Idet de sidste deltagere i nytteaktiveringsprojektet først forventes at afslutte nytteaktiveringsforløbene ultimo 2013, vil en slutevaluering i september 2013 ikke omfatte alle nytteaktiveringsforløb.

Løsning

Visiteringen til Projekt Nytteaktivering startede i september 2012. Formodningen ved projektstart var, at størstedelen af de 25-29 årige kontanthjælpsmodtagere ikke ville være interesserede i uddannelse. Derfor blev målgruppen for projektet oprindeligt afgrænset til denne gruppe. Det har vist sig, at en overvejende del af gruppen var interesserede i at påbegynde uddannelse, hvorfor målgruppen blev for lille. Derfor blev det besluttet at udvide målgruppen til alle ufaglærte 25-29 årige pr. 1. oktober 2012. Beskæftigelses- og Integrationsudvalget blev orienteret om dette på udvalgsmødet den 26. november 2012. Som følge heraf er antallet af borgere i forsøgsgruppen og kontrolgruppen steget.

Samlet set er der pr. 31/12-2012 visiteret 207 (108 i målgruppe, 99 i kontrolgruppe) borgere til nytteaktiveringsforsøget. Inden projektets afslutning ved udgangen af maj 2013, forventes deltagelsen af borgere at stige med mindst 400. Således forventes projektet i alt at indbefatte omkring 600 borgere som har deltaget i forsøget. Dette er tilpas mange til, at en effektevaluering er valid.

Stigningen i antallet af borgere i forsøgsgruppen som deltager i projektets 2-ugers afklaringsforløb, har ikke påvirket den service, som borgerne modtager. Borgerne tilkendegiver fortsat, at de oplever, at konsulenterne har god tid til den enkelte (se bilag 1).

Der er fortsat en meget høj andel af borgere i forsøgsgruppen, som vælger en uddannelse i forbindelse med det 2-ugers afklaringsforløb. Det skyldes sandsynligvis både den øgede fokus fra konsulenterne samt den motiverende effekt af nytteaktiveringen.  

Nytteaktivering – tal og fakta

I figur 1 fremgår borgerflowet ved nytteaktivering:

Efter 1. samtale, som i praksis holdes inden for 1. ledighedsuge, bliver ufaglærte 25-29 årige visíteret til enten målgruppen for nytteaktivering eller kontrolgruppen. Dette sker randomiseret på baggrund af cpr-nummer. De ledige i nytteaktiveringsgruppen starter herefter et to ugers uddannelsesafklaringsforløb. Der er holdstart hver anden mandag, dvs. at deltagerne i praksis senest kan påbegynde forløbet i 3. ledighedsuge. I figuren er det det tidligst mulige forløb vist, dvs. med påbegyndelse i 2. ledighedsuge. På sidstedagen af dette forløb, dvs. senest efter 4 ugers ledighed, bliver der udarbejdet en job/uddannelsesplan for den ledige. Ledige som ikke ønsker at påbegynde uddannelse, påbegynder nytteaktiveringsforløb den følgende mandag morgen (dvs. senest uge 5). Unge som ønsker at starte en uddannelse, indgår derimod i et almindeligt ledighedsforløb indtil uddannelsesstart, dvs. med lovpligtig aktivering og krav om aktiv jobsøgning. Unge som frafalder uddannelsesvejen bliver ved genhenvendelse automatisk placeret i nytteaktivering.

Figur 1: Borgerflow ved nytteaktivering samt angivelser af antal borgere, som har gennemgået flowet.



Af  figur 1 fremgår desuden antallet af borgere, som har været omfattet af borgerflowet ligesom det er stillet op skematisk i tabel 1:

Tabel 1: Status på nytteaktivering pr. 31/12-2012

 

Antal

Procent

Visisteret til nytteaktivering i alt 63 100%
Deltaget i 2 ugers uddannelsesafklaring

50

79%
Efterfølgende status: Uddannelse

27

43%
 - heraf i uddannelse

14

22%
 - heraf afventer uddannelsesstart

13

21%
Efterfølgende status: Nytteaktivering

23

37%
 - heraf fremmødt

8

13%
 - heraf ikke fremmødt

15

24%
 
Kontrolgruppe

65

100%
 - heraf i uddannelse

13

20%
Note: Statusen er opgjort 1 måned efter visitering til nytteaktivering

Af tabel 1 fremgår det at 50 personer, har været i 2 ugers uddannelsesafklaringsforløb i Jobcenter København Skelbækgade. Af disse har 23 "valgt", at indgå i nytteaktiveringen - dvs. at 27 har valgt "uddannelsesvejen". Af de 23 borgere som er blevet visiteret til at starte nytteaktivering, har der været 6 borgere som har deltaget i nytteaktivering på Slusen og 2 borgere på Vestvolden. Resten dvs. 15 borgere er ikke mødt op til nytteaktivering. Der er en proces igang med at udrede baggrunden for dette, som forventes klar til næste evaluering. Af de 27 personer som har valgt uddannelsesvejen, er der 13, som har modtaget anden aktivering - dvs. at de afventer uddannelsesstart. 14 personer modtager ikke længere kontanthjælp, dvs. de er påbegyndt en uddannelse.  

Idet status opgøres 1 måned efter afslutningen på det 2 ugers uddannelsesforløb, vil ikke alle visiterede borgere fremgå af tabellen. Pt. indgår kun 63 ud af de 108 borgere, som er blevet visiteret til nyttaktiveringsprojektet i tabel 1. 

På nuværende tidspunkt er det dog for tidligt, at konkludere om effekterne af nytteaktivering, da alt for få borgere har været gennem forløbet.

 

Idet der er ca. 2-3 måneders forsinkelse før datamaterialet til evalueringen foreligger og de sidste forløb først forventes afsluttet i december 2013, vil en slutevaluering på baggrund af alle nytteaktiveringsforløb tidligst kunne foreligges Beskæftigelses- og Integrationsudvalget i foråret 2014. I september 2013 vil der i stedet tilgå Beskæftigelses- og Integrationsudvalget en status på ordningen.

Økonomi

Ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget vil modtage informationer om nytteaktivering på følgende tidspunkter:

- marts 2013 (2. status)
- september 2013 (3. status)
- forår 2014 (slutevaluering)  - Såfremt udvalget tiltræder indstillingen.
Morten Binder                    Thomas Thellersen Børner

Beslutning

1. at blev taget til efterretning
2. at blev godkendt, idet 3. status forelægges udvalget i august.
Til top