Mødedato: 26.09.2022, kl. 16:00
Mødested: Jobcenter København Lærkevej

Udskydelse af handleplan om negativ social kontrol til 2024

Resume

BIU godkendte den 2. maj 2022 en sag om proces og ramme for en handleplan mod negativ social kontrol for 2023-26. Af sagen fremgik, at udvalget vil få udkast til en handleplan til godkendelse primo 2023.

Med denne sag forelægges til BIUs godkendelse, at handleplan mod negativ social kontrol udskydes til 2024, hvor der primo 2023 nedsættes en ekspertgruppe, så der sikres en god proces ift. at få kvalificeret input til handleplanens indsatser. En udskydelse af handleplanen med inddragelse af en ekspertgruppe muliggøres af udvalgets godkendelse den 22. august 2022 af forlængelse af eksisterende indsatser i 2023 i integrationshandleplanen.

Indstilling

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller,

  1. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender, at handleplan mod negativ social kontrol udskydes til 2024 og dermed gælder for en treårig periode i 2024-26

Problemstilling

BIU godkendte den 2. maj 2022 en sag om proces og ramme for en handleplan mod negativ social kontrol for 2023-26. Af sagen fremgik, at udvalget ville få en handleplan til godkendelse primo 2023. Det fremgik ligeledes af sagen, at forelæggelse af handleplan var betinget af, at der findes finansiering ved budgetforhandlingerne og i kommende integrationshandleplan, som på daværende tidspunkt var besluttet til ikrafttræden i 2023. Ved behandling af sagen udtrykte udvalget ønske om, at handleplanen udarbejdes med inddragelse af en ekspertgruppe.

Efterfølgende har BIU (den 22. august 2022) godkendt, at fem ud af seks indsatser under den nuværende integrationshandleplan forlænges med et år til udgangen af 2023, hvilket også indebærer videreførelse af den nuværende indsats om forebyggelse af negativ social kontrol, som der er afsat 1,0 mio. kr. til årligt i integrationshandleplanen.

Forvaltningen foreslår på den baggrund, at handleplan mod negativ social kontrol udskydes til 2024, og at der primo 2023 nedsættes en ekspertgruppe, som involveres i arbejdet med udformningen af handleplanen, som dermed kommer til at gælde for en treårig periode i 2024-26.

En udskydelse af handleplan mod negativ social kontrol til 2024 vil betyde, 1) at der kan tilrettelægges en grundig og inddragende proces med kvalificering af handleplanens indsatser af relevant ekspertviden på området, og 2) at handleplanens indsatser kan udformes på baggrund af de midler og fokusområder, udvalget vedtager med ny integrationshandleplan.

Med andre ord vil en udskydelse af handleplanen sikre, at ekspertgruppen har den fornødne tid og mødekadence til at levere gennemarbejdede input i form af et servicetjek af eksisterende indsats og mhp. nytænkning af indsatsen, hvor der viser sig et behov. Ligesom det vil sikre en bedre proces for involvering af udvalget.

Løsning

Nedenfor skitseres forvaltningens indsatser mod negativ social kontrol i 2023 ved udskydelse af handleplan til 2024.

  1. Tidligt forebyggende indsats
    (videreførelse af indsatser under nuværende integrationshandleplan)
    Forebyggelse af negativ social kontrol gennem oplysning til børn/unge på skoler om rettigheder og handlemuligheder; dialog med forældre om grænsen mellem opdragelse og mistrivselsskabende kontrol; opkvalificering af frontpersonale som lærere og pædagoger til at identificere tegn og handle på bekymringer om negativ social kontrol.
  2. Videreførelse af jobcenterindsats med social kontrol-vejledere
    (finansieret treårigt i Budget 2023)
    Håndtering af negativ social kontrol som barriere for etniske minoritetskvinders beskæftigelse gennem videreførelse af ordning med social kontrol-vejledere på Jobcenter København, som yder sparring og rådgivning til jobkonsulenter i sager om negativ social kontrol. Ordningen er med budget 2023 forlænget med 3 år.
  3. Kortlægning mhp. områdebaseret indsats fra 2024
    (finansieret etårigt i Budget 2023)
    Kortlægning af international viden/erfaringer om virksomme metoder til at adressere det kollektive element i udøvelsen af negativ social kontrol gennem inddragelse af lokalmiljø. Kortlægningen vil også afdække lokale aktører, som kan bidrage til at styrke lokalområders modstandskraft over for dynamikker, der skaber grobund for udøvelse af negativ social kontrol. Dette med henblik på at søge indsatsmidler ved Budget 2024 til en områdebaseret indsats, som på sigt kan udbredes bydækkende.
  4. Nedsættelse af ekspertgruppe
    (finansieres inden for forvaltningens eksisterende ramme)
    Der nedsættes en ekspertgruppe (jf. BIU-ønske ved behandling den 2. maj), som inddrages i arbejdet med udformningen af handleplan for 2024-26. Ekspertgruppen sammensættes bredt af forskere, praktikere og videnspersoner på området, hvormed der sikres et solidt fagligt afsæt for handleplan 2024-26. Ekspertgruppen mødes 2-3 gange i løbet af 2023, herefter 1-2 gange årligt i resten af handleplansperioden. Ekspertgruppens møder vil være åbne for BIU.

Politisk handlerum

Udvalget har følgende muligheder:

  • Udvalget kan godkende, at handleplan mod negativ social kontrol udskydes til 2024 og gælder for en treårig periode i 2024-26, jf. forvaltningens indstilling.
  • Hvis indstillingen ikke godkendes, forelægges udvalget primo 2023 udkast til handleplan for 2023-26 til godkendelse, som indeholder indsatserne skitseret under ’Løsning’ for 2023. Hvis der afsættes midler til negativ social kontrol i kommende integrationshandleplan, genforelægges udvalget i 2024 opdateret handleplan med udmøntning af midler fra integrationshandleplanen.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Såfremt indstillingen godkendes, arbejder forvaltningen videre med nedsættelse af ekspertgruppe. Udvalget vil ultimo 2022 modtage orientering om ekspertgruppens sammensætning og kommissorium samt invitation til ekspertgruppens opstartsmøde primo 2023.

Såfremt der i den kommende integrationshandleplan prioriteres midler til at videreføre indsatsen, forelægges udvalget i 2024 udkast til handleplan til godkendelse, som indeholder en udmøntning af de afsatte midler. Hvis der ikke opnås midler i integrationshandleplan, bortfalder grundlaget for en selvstændig handleplan.

 

Henrik Lund / Marianne Becker Andersen

Beslutning

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

 

Enhedslisten fremsatte følgende protokolbemærkning som SF og Alternativet tilsluttede sig:

” I Enhedslisten, SF og Alternativet er vi positivt indstillet for udskydelsen af handleplanen. Da det netop er vigtigt at nedsætte en ekspertgruppe, hvor vi inddrager videnspersoner, og sikrer en god proces. Vi håber at den ekspertgruppe der nedsættes, har et bredere fokus på negativ social kontrol, end det snævre fokus der har været hidtil. For negativ social kontrol findes i alle bydele, kan findes i alle hjem uanset om familiemedlemmerne hedder Anja eller Ayşe. Vi har et ansvar overfor alle der bliver udsat for negativ social kontrol.”

Til top