Mødedato: 26.03.2012, kl. 13:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 57

Høring vedr. én indgang for frivillighed i Københavns Kommune

Se alle bilag

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget skal tage stilling til høring fra Kultur- og Fritidsudvalget om at etablere et center for frivillighed, der samler frivillighedsområdet i èn organisatorisk enhed.

Indstilling og beslutning

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller,

  1. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender høringssvar til Kultur- og Fritidsudvalget om Èn indgang til frivilligheden i København.

Problemstilling

Kultur- og Fritidsudvalget har sendt forslag om Én indgang for frivilligheden i København i høring i Økonomiudvalget og de stående udvalg med høringsfrist d. 1. april 2012.

Kultur- og Fritidsudvalgets foreslår én indgang til alle, der arbejder med frivillighed i København, gennem et Center for Frivillighed under Kultur- og Fritidsforvaltningen uanset karakteren af det frivillige arbejde; om det er i parker, kulturliv, socialt arbejde eller folkeoplysende foreningsliv. Forslaget indebærer, at alle tilskudsmidler og medarbejdere i centralforvaltningerne, der varetager opgaver forbundet med frivillighed i kommunen, overflyttes til centret. Hvis forslaget gennemføres, betyder det en omfordeling af ressourcer og kompetencer, både på det politiske og forvaltningsmæssige niveau.  

Løsning

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningens vurdering af forslag om Èn indgang for frivillighed
Det fremgår af Kultur- og Fritidsudvalgets høringsmateriale, at hvis forslaget om Én indgang for frivillighed vedtages, er det på grund af Københavns Kommunes styreform ikke muligt at bibeholde fagudvalgens beslutningskompetence på puljeområdet. Det vil sige, at fagudvalgenes kompetence i forhold til puljemidler reduceres, så udvalgene ikke længere har kompetence til at uddele midlerne, med mindre der sker en ændring af styrelsesvedtægten. Kultur- og Fritidsudvalget nævner som muligt løsningsforslag, at behandling af puljeansøgninger eventuelt kan ske efter en model, hvor midlerne uddeles ved fællesindstillinger mellem Kultur- og Fritidsudvalget og det relevante fagudvalg. Denne model vil efter al sandsynlighed betyde, at behandlingstiden for ansøgninger - som i forvejen kan virke lang for ansøgere - bliver endnu længere.  Som alternativ løsning nævner Kultur- og Fritidsudvalget en ændring af kommunens styrelsesvedtægt.

Specifikt vil det for Beskæftigelses- og Integrationsudvalget være Bland dig i byen puljen, som ville skulle overføres til administration i centret for frivillighed. Det bemærkes, at Den tværgående Inklusions- og Mangfoldighedspulje er en intern pulje, der kun kan søges af fagudvalgene og Økonomiudvalget og ikke af f.eks. frivillige organisationer. Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen vurderer derfor, at denne pulje ikke ville blive omfattet af en omlægning.

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen kan ikke anbefale en centralisering af kommunens frivilligindsats af følgende grunde:

  • Integreret del af arbejdet med inklusionspolitikken: Frivillighedsarbejdet er en integreret del af Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningens øvrige opgavevaretagelse og bidrager aktivt til målopfyldelsen indenfor dette arbejde. Et af hovedærinderne i Inklusionspolitikken Bland dig i byen er f.eks. netop at understøtte indgåelse af netværk på tværs af byen, hvor frivillige kobles med professionelle m.m.. Som en naturlig konsekvens kan de aktiviteter, hvor vi arbejder med frivillighed, ikke kategoriseres eller udskilles som én frivilligindsats, ligesom opgaven er fordelt på mange forskellige hænder. Det giver derfor ikke mening at udskille frivilligområdet fra vores arbejde. 
  • Forringelse af målopfyldelsen: Fokus for Inklusionspolitikken ”Bland dig i byen” er udvikling og fremdrift af inklusion i København. Det er vores vurdering, at en udskillelse af frivilligområdet af vores arbejde med programmet vil betyde en forringelse af målopfyldelsen på Københavns Kommunes inklusionspolitik og dermed mindre inklusion i København.
  • Differentieret indsats, målgruppe og behov: Der er stor forskel på, hvad frivillighedsområdet omfatter i de forskellige forvaltninger, spændende fra partnerskaber med Dansk Industri og Microsoft til servicering af idrætsforeninger. Beskæftigelses- og Integrationsudvalget mener ikke, at det giver mening med én indgang, når man ikke kan tale om én målgruppe eller én tilgang til den frivillige verden.
  • Den faglige kobling: Hvis frivillighedsområdet udskilles af forvaltningerne og samles i én indgang under Kultur- og Fritidsforvaltningen brydes den faglige kobling mellem fagforvaltningernes ekspertise indenfor deres områder og frivillighedsområdet. Beskæftigelses- og Integrationsudvalget finder denne dekobling uhensigtsmæssig, da faglig kobling og konkret indsigt i den kommunale indsats er en forudsætning for at skabe synergi mellem den kommunale og den frivillige indsats. F.eks. bruges puljerne som en integreret del af udviklingen på et fagområde - og dette udviklingsarbejde bør have en solid faglig fundering.
  • Længere behandlingstid: Beskæftigelses- og Integrationsudvalget finder det uheldigt, at forslaget vil skabe en tungere sagsgang for uddeling af puljemidler, som det vil ske, hvis beslutningerne skal ske ved fællesindstillinger mellem Kultur- og Fritidsudvalget og det relevante fagudvalg. Det betyder ikke bare, at udvalgenes kompetence i forhold til behandling af puljeansøgninger reduceres, men højst sandsynligt også at der opstår endnu længere behandlingstid for ansøgninger.
  • Politisk ejerskab: Hvis frivillighedsområdet udskilles af forvaltningerne og udvalgenes arbejde må det forventes, at ejerskabet til området mindskes. Det er uheldigt, da politisk ejerskab ofte giver den største sandsynlighed for forankring af indsatser og projekter. I Beskæftigelses- og Integrationsudvalget arbejder vi i forbindelse med Projektbanken netop ud fra et princip om at skabe fleksible og effektive rammer for, at den enkle fagforvaltning selv har ansvaret for inklusionsprojekter inden for kultur, sundhed etc. På samme måde mener vi, at fagforvaltningernes og - udvalgenes ejerskab til frivillighedsområdet vil være størst, hvis det stadig er integreret i forvaltningernes arbejde.

Frivillighedsnetværk i Københavns Kommune
Der blev i 2011 etableret et frivillighedsnetværk i Københavns Kommune med en repræsentant fra hver forvaltning. Kultur- og Fritidsforvaltningen er tovholder på netværket, som mødes 4-6 gange årligt. Netværket har til opgave:

  • at koordinere kommunens frivillighedsindsatser
  • at rapportere herom til de politiske udvalg en gang årligt
  • at gøre det nemmere at være frivillig
  • at synliggøre frivillighedsområdet. 

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen er meget positive overfor det øgede samarbejde mellem forvaltningerne og etableringen af frivillighedsnetværket på tværs af forvaltningerne. Netværket kan bidrage til øget vidensdeling og udvikling af fælles løsninger forvaltningerne imellem. Netværket er ligeledes en naturlig platform for at udvikle klare og enkle indgangsveje til Københavns Kommune omkring frivillighed, uden at det kræver en organisatorisk sammenlægning.

Høring af relevante aktører på fagområdet
Kultur- og Fritidsudvalget har i forbindelse med høringen bedt hvert udvalg om at indhente høringssvar fra relevante aktører på de respektive fagområder, herunder lokaludvalg, frivilligcentre og frivillige råd og udvalg. Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen har ikke foretaget høring hos nogle aktører. Det forventes, at Kultur- og Fritidsudvalget selv hører foreningslivet og de etniske foreninger har ikke selvstændigt organiserede råd eller organ. Det lokale Beskæftigelsesråd er ikke hørt, da deres mandat ikke ligger indenfor området.

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen anbefaler på baggrund af ovenstående, at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget afgiver vedlagte høringssvar vedr. Én indgang for frivilligheden til Kultur- og Fritidsudvalget.

Økonomi

Hvis forslaget om Én indgang for frivillighed gennemføres forventer Kultur- og Fritidsudvalget, at der kan overføres 2,2 mio. kr. (Bland dig i byen-puljen, Bydelmødre, Internationale dage) og 0,6 årsværk fra Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen til Kultur- og Fritidsforvaltningen. Det skal bemærkes, at midlerne til Bydelsmødre og Internationale dage (nu Mangfoldighedsfest - Smag Verden) p.t. ikke indgår i Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets budget for 2013 og frem.

Videre proces

De indkomne høringssvar vil blive forelagt Kultur- og Fritidsudvalget.
Kultur- og Fritidsudvalget afholder gerne fællesmøder med de enkelte fagudvalg for at finde den bedst mulige model for København. 

BILAG
1. Udkast til høringssvar til Kultur- og Fritidsudvalget
2. Høringsmateriale fra Kultur- og Fritidsudvalget
Morten Binder/    Kaj Ove Christiansen

Beslutning

Indstillingen blev godkendt.
Til top