Mødedato: 26.01.2015, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 57

Udmøntning af Integrationsaftale for 2015-16

Se alle bilag
Indstillingen redegør for Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningens forslag til udmøntning af Integrationsaftale for 2015-2016.

Indstilling og beslutning

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller,
  1. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender forvaltningens forslag til udmøntning af Integrationsaftale for 2015-2016 (bilag 1) og tager forvaltningens strategi for fremme af virksomhedsrettede tilbud til orientering (bilag 2)
  2. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender forvaltningens udkast til survey om medborgerskab blandt unge københavnere (bilag 3) 

Problemstilling

Den 7. november 2014 blev alle partier i Beskæftigelses- og Integrationsudvalget enige om Integrationsaftale for 2015-2016. Med aftalen igangsætter udvalget indsatser for 10,1 mio. kr. i 2015 og 9,25 mio. kr. i 2016.

Løsning

Integrationsaftale 2015-2016 indeholder 10 finansierede indsatser, som er oplistet i tabellen nedenfor. Bilag 1 indeholder en mere uddybende beskrivelse af indsatserne.

Tabel 1

Mio. kr. i 2015

Mio. kr. i 2016

Tema 1: Uddannelse uden frafald

1. Brobygning

1,6

1,6

2. Praktikpladser

1,0

1,0

3. Styrket efterværn

0,0*

0,0*

Tema 2: Stabil beskæftigelse

4. Styrket jobformidling

3,5

3,5

5. Håndholdt virksomhedsrettet indsats for indvandrerkvinder

0,6

0,6

6. Undersøgelse af årsagerne til ledighed

0,5**

--

Tema 3: Medborgerskab

7. Bekæmpelse af diskrimination

0,8***

0,8***

8. Bekæmpelse af social kontrol og øget demokratisering

1,35

1,35

9. Strategi og handleplan for anti-radikalisering (VINK)

0,35

--

10. Styrket tillid og respekt for samfundsinstitutioner

0,4

0,4

Total

10,1

9,25

* Midlerne findes inden for Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningens eksisterende ramme
** 0,3 mio. kr. af de afsatte midler til undersøgelsen findes inden for forvaltningens eksisterende ramme
*** Forvaltningen har supplerende en fast årlig diskriminationsbevilling på 0,5 mio. kr. fra Borgerrepræsentationen

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget blev med Integrationsaftale for 2015-2016 desuden enige om at bede forvaltningen igangsætte to yderligere initiativer:

  • Strategi for fremme af virksomhedsrettede tilbud
  • Survey om medborgerskab blandt unge københavnere         

Begge initiativer finansieres inden for Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningens egen ramme. Bilag 2 og 3 indeholder en mere uddybende beskrivelse af initiativerne.

I det følgende gives en kort præsentation af samtlige indsatser i Integrationsaftale for 2015-2016. Præsentationerne er uddybet i bilag 1.

Tema 1: Uddannelse uden frafald

1. Brobygning: Aftaleparterne ønsker at styrke brobygningsindsatsen for uddannelsesparate unge med anden etnisk baggrund end dansk. Tre jobkonsulenter i Ungecenteret, som så vidt muligt udstationeres på erhvervsskolerne, skal sikre, at flere i målgruppen påbegynder og fastholdes i en erhvervskompetencegivende uddannelse.

2. Praktikpladser: Aftaleparterne ønsker flere praktikpladser til uddannelsesparate unge med anden etnisk baggrund end dansk. To jobkonsulenter i Ungecenteret skal sikre etablering af 60 ekstra praktikpladser årligt gennem målrettet virksomhedskontakt og partnerskabsaftaler i den almennyttige sektor.

3. Styrket efterværn: Aftaleparterne ønsker at fastholde uddannelsesparate unge med anden etnisk baggrund end dansk i uddannelse samt at nedbringe fraværet blandt målgruppen. Tre fastholdelsesmentorer på Center for Kompetence og Brobygning skal arbejde for dette gennem en håndholdt indsats for 140 unge årligt. 

Tema 2: Stabil beskæftigelse

4. Styrket jobformidling: Aftaleparterne ønsker at nedbringe merledigheden for borgere med anden etnisk baggrund end dansk, bl.a. gennem styrket samarbejde mellem jobcenter og de virksomheder, som har underskrevet Københavns mangfoldighedscharter. Indsatsen vil følge forvaltningens "Strategi for fremme af virksomhedsrettede tilbud for ledige med anden etnisk baggrund end dansk" (bilag 2). Syv virksomhedskonsulenter i Erhvervshuset skal over de to år levere 1.150 ekstra virksomhedsplaceringer til jobparate og aktivitetsparate ledige. Der iværksættes derudover et pilotforsøg med styrket beskæftigelsesindsats på sprogskolerne, hvor én virksomhedskonsulent tilbringer én dag om ugen på en sprogskole. 

5. Håndholdt virksomhedsrettet indsats for indvandrerkvinder: Aftaleparterne ønsker en styrket virksomhedsindsats for kvinder med anden etnisk baggrund end dansk i udsatte boligområder. Én virksomhedskonsulent skal over de to år sikre 60 ekstra virksomhedsplaceringer for målgruppen.

6. Undersøgelse af årsagerne til ledighed: Aftaleparterne ønsker at kortlægge årsager til ledighed blandt borgere med anden etnisk baggrund end dansk gennem en undersøgelse af ydelsesmodtagere i København. Undersøgelsen tilrettelægges med inddragelse af Danmarks Statistik samt en relevant forsker på området.

Tema 3: Medborgerskab

7. Bekæmpelse af diskrimination: Aftaleparterne ønsker at forebygge diskrimination blandt unge københavnere. Der udbredes aktiviteter på skoler og ungdomsuddannelser for 2.000 elever og lærere, der skaber refleksion om fordomme og diskrimination. Aktiviteterne er efterspørgselsstyrede og inkluderer fx fordomsteater med teatergruppen C:ntact.

Forvaltningen har siden 2007 fået en fast årlig diskriminationsbevilling fra Borgerrepræsentationen på 0,5 mio. kr. I 2015 anvendes disse midler til at udbrede yderligere aktiviteter, så ovennævnte indsats når ud til 1.000 ekstra unge københavnere – dvs. 3.000 unge i alt.

8. Bekæmpelse af social kontrol og øget demokratisering: Aftaleparterne ønsker at bekæmpe social kontrol blandt unge københavnere med anden etnisk baggrund end dansk og øge målgruppens demokratiske deltagelse. Det er målsætningen, at der gennemføres en målrettet indsats på 10 privat- og folkeskoler årligt. Der afsættes også midler til, i samarbejde med Børne- og Ungdomsforvaltningen, at gennemføre et skræddersyet og systematisk kompetenceløft for AKT-vejledere og socialrådgivere på alle folkeskoler.

9. Strategi og handleplan for anti-radikalisering (VINK)
: Aftaleparterne ønsker en strategi samt anbefalinger til en styrket forebyggelse af radikalisering. Der etableres en ekspertgruppe, som skal indsamle den nyeste viden på området og rådgive forvaltningen.

10. Styrket tillid til og respekt for samfundsinstitutioner: Aftaleparterne ønsker at fremme unges respekt for folk i uniformer og brandvæsenet. I samarbejde med Københavns Brandvæsen udvælges en lokal brandstation til at gennemføre dialogmøder, fritidsaktiviteter, virksomhedspraktik og lommepengeprojekter for de unge.

Øvrige initiativer i Integrationsaftale 2015-2016

Strategi for fremme af virksomhedsrettede tilbud: Aftaleparterne ønsker en samlet strategi for virksomhedsindsatsen for ledige med anden etnisk baggrund and dansk. Strategien skal sikre, at ledige med ikke-vestlig baggrund får virksomhedsrettede tilbud i samme omfang som andre grupper. Strategien for fremme af virksomhedsrettede tilbud er vedlagt til orientering i bilag 2.

Survey om medborgerskab blandt unge københavnere: Aftaleparterne ønsker en undersøgelse om medborgerskab blandt unge københavnere med udgangspunkt i de seks indikatorer, som blev besluttet med integrationsaftalen. Forvaltningen anbefaler, at underspørgsmålene til indikatorerne indhentes fra eksisterende undersøgelser, herunder fra regeringens nationale integrationsbarometer, således at spørgsmålene er velafprøvede og giver et solidt sammenligningsgrundlag. Siden 2007 har forvaltningen gennemført en årlig integrationsundersøgelse, der bl.a. belyser oplevelsen af diskrimination i København. Forvaltningen foreslår, at spørgsmålene om diskrimination fra tidligere års undersøgelser også indgår i surveyen for at kvalificere diskriminationsindsatsen og sikre viden over tid. Udkastet til survey er vedlagt til godkendelse i bilag 3.

Økonomi

Integrationsaftalen udmønter 10,1 mio. kr. i 2015 og 9,25 mio. kr. i 2016.

Videre proces

Såfremt Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender indstillingen, så udmøntes Integrationsaftale for 2015-2016 som beskrevet i bilagene. Primo 2016 vil udvalget blive forelagt en midtvejsevaluering for integrationsaftalen.

Birgitte Hansen    /    Michael Baunsgaard Schreiber

Beslutning

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

Til top