Mødedato: 25.01.2021, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, Udvalgsværelse D på 1. sal

Opfølgning på visionen og de fire strategiske fokusområder: målfastsættelse for 2021

Se alle bilag

Resume

Sagen giver et overblik over resultaterne for de fire strategiske fokusområder. Resultaterne for de enkelte fokusområder fremgår nedenfor. Herunder er der fremsat forslag til målfastsættelse for 2021.

Indstilling

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller,

  1. at BIU drøfter udviklingen under de fire strategiske fokusområder
  2. at BIU godkender målniveauer for 2021

Problemstilling

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget vedtog i august 2018 følgende vision for perioden 2018-2021:

”Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen skal med omsorg, inddragelse og høj faglighed skabe gode brugeroplevelser og hjælpe ledige københavnere i ordinære job og uddannelse for at sikre et værdigt forsørgelsesgrundlag og være en stærk samarbejdspartner for virksomhederne”.

Visionen skal operationaliseres ved hjælp af fire strategiske fokusområder:

  1. BIF skal hjælpe udsatte til hurtig afklaring, så de kan komme videre

     

  2. BIF skal gennem øget samarbejde med virksomhederne sikre bedre match mellem ledige københavnere og virksomhedernes efterspørgsel efter arbejdskraft

     

  3. BIF skal sikre god servicekultur & medarbejdertrivsel gennem tillidsbaseret ledelse og empowerment

     

  4. BIF skal styrke integration af københavnere med ikke-vestlig baggrund

Som opfølgning på visionen, blev der i april 2019 fastsat en række mål under de fire strategiske fokusområder, som der årligt er fastsat målniveauer for.

Grundet coronakrisen og den medfølgende usikkerhed ift. ledighedsudviklingen, har det i 2020 ikke været muligt at fastsætte retvisende målniveauer for en række af de mål, som var særligt påvirket af krisen.

Det blev i forbindelse med drøftelsen af status for 3. kvartal 2020 besluttet, at der i 2021 fastsættes niveauer for alle mål.

Løsning

Udviklingen i antal ydelsesmodtagere i KK kan helt overordnet set opdeles i en udvikling frem til coronakrisen og en udvikling under krisen.

Udvikling fra 2018 og frem til coronakrisen

Det samlede antal ydelsesmodtagere steg i perioden, men stigningen var primært drevet af udviklingen i fleksjob og førtidspensioner. Antallet af borgere, der modtog midlertidig forsørgelse, steg kun med omkring 700 helårspersoner i perioden.

Trods et stigende antal ydelsesmodtagere i perioden, steg andelen af befolkningen, som modtog ydelse, ikke. Det skyldes, at befolkningen i Københavns kommune også vokser. Stigningen i antallet af ydelsesmodtagere fulgte den generelle befolkningsudvikling, hvor byen vokser for hvert år.

Udvikling under coronakrisen

Som følge af coronakrisen steg antallet af midlertidigt offentligt forsørgede med omkring 4.000 fra nedlukningen i marts og frem til 3. kvartal 2020, jf. tabel 1. Stigningen var drevet af de jobparate målgrupper, som har været særligt påvirket af krisen. Udviklingen blandt de aktivitetsparate borgere var generelt faldende.

Samlet set udgjorde antallet af ydelsesmodtagere 13,7 pct. af befolkningen i 3. kvt. 2020. På landsplan var den tilsvarende andel 17,6 pct.

Tabel 1 Antal ydelsesmodtagere (helårspersoner)

 

  Kilde: Jobindsats

Anm.: Det bør bemærkes, at fra 1. januar 2020 indgår seniorpensionsordningen som en del af den samlede opgørelse af førtidspensioner. Det er på nuværende tidspunkt ikke muligt at adskille de to i datagrundlaget fra Jobindsats. Det forventes, at der fra 2021 implementeres adskilte opgørelser.

Trods en mere stabil ledighedsudvikling i efteråret 2020, gør coronakrisen det fortsat yderst vanskeligt at fastsætte mål for 2021. Det er uvist, hvordan ledigheden vil udvikle sig de kommende måneder, særligt taget den nye nedlukning og situation i betragtning.

Målsætningerne under de fire strategiske fokusområder er derfor behæftet med stor usikkerhed i 2021. Det gælder særligt for de mål, der omfatter de jobparate ledige.

Til at understøtte visionen er det gennem årene igangsat en bred vifte af indsatser under fokusområderne.

Indsatserne har på forskellig vis understøttet målene under de fire strategiske fokusområder og der er fortsat mange indsatser i gang, som kører videre i 2021.  Et samlet overblik over aktuelle indsatser fremgår af bilag 1.

Af det følgende fremgår status og forslag til målniveau under de fire strategiske fokusområder.

1. BIF skal hjælpe udsatte til hurtig afklaring, så de kan komme videre

Baggrund

København har en højere andel aktivitetsparate borgere på kontanthjælp end de fleste andre kommuner. Vejen væk fra kontanthjælp går gennem job eller uddannelse. Hvis det ikke er en mulighed, skal borgeren afklares til fleksjob eller førtidspension – ofte gennem et ressourceforløb.

Udvikling

Af tabel 2 fremgår status for udviklingen for de enkelte mål under fokusområde 1.

Tabel 2. Status for mål under fokusområde 1

 

Anm.: data for afklaring af ressourceforløb er behæftet med stor forsinkelse, hvorfor senest tilgængelige data er for 1. kvt. 2020.

Antallet af aktivitetsparate borgere har generelt været faldende de seneste år – både i KK og på landsplan. Faldet i KK har dog været forholdsmæssigt højere end på landsplan, hvilket kan tilskrives arbejdet med udsatte handleplanen med stort fokus på at få afklaret borgere til rette foranstaltning.

Siden 2018 har andelen af ressourceforløb, der afsluttes til et nyt ressourceforløb eller kontanthjælp været stødt faldende. Andelen på landsplan har dog også været faldende og afstanden er på den baggrund reduceret med 2 pct. point i perioden.

Ledigheden blandt ledighedsydelsesmodtagere var forud for corona-krisen stabil. Det stabile niveau skal ses i lyset af en periode, hvor der er visiteret forholdsmæssigt mange til et fleksjob.

Med coronakrisen er ledigheden dog igen steget og det har vist sig svært at finde fleksjobstillinger med den aktuelle situation på arbejdsmarkedet.

Målniveau 2021

Af tabel 3 fremgår forslag til målniveau for fokusområde 1 i 2021.

Tabel 3 forslag til målniveau fokusområde 1

  

Målet for reduktionen i antal aktivitetsparate kontanthjælpsmodtagere er fastsat med afsæt i målsætningerne i Flere Skal Med II indsatsen samt den generelle forventning til målgruppeudviklingen det kommende år.

Målsætningen for afsluttede ressourceforløb foreslås fortsat med en reduktion af afstanden til landsplan på 1 pct. point. Afstanden er faldet over det senere år som følge af arbejdet med handleplanen for udsatte og den udvikling forventes at fortsætte.

Målet for ledigheden blandt fleksjobvisiterede er et fald på 2 pct. point i 2021. Det er en ambitiøs reduktion, men skal ses i lyset af potentialet ift. sammenlignelige kommuner, hvor KK har en forholdsvis høj ledighed. Derudover fortsætter STAR-projektet ’Udvikling i Fleksjob II’ i 2021, hvilket forventes at bidrage til udviklingen.

2. BIF skal gennem øget samarbejde med virksomhederne sikre bedre match mellem ledige københavnere og virksomhedernes efterspørgsel efter arbejdskraft

Baggrund

Forud for coronakrisen manglede mange virksomheder i København arbejdskraft samtidig med, at der i København var relativt mange dagpengemodtagere. De mange forgæves rekrutteringer sammenholdt med den relativt høje ledighed kan blandt andet ses som et udtryk for et mismatch mellem lediges kompetencer og virksomhedernes behov.

Udvikling

Af tabel 4 fremgår status for udviklingen for de enkelte mål under fokusområde 2.

Tabel 4 Status for mål under fokusområde 2

 

Den store stigning i antal dagpengemodtagere siden 2018 skal ses i lyset af den aktuelle krise.

København har været særligt hårdt ramt af stigende ledighed som følge af krisen. Da ledigheden var på sit højeste, var antallet af jobparate borgere over 50 pct. højere ift. før den delvise nedlukning i marts (opgjort fra d. 8. marts). Antallet af ledige borgere var primo december knap 28 pct. højere ift. før krisen. Til sammenligning var stigningen for hele landet 17,4 pct.

Antallet af sygedagpengemodtagere har været svagt stigende siden 2018, men på linje med dagpengemodtagerne, har dette fulgt den generelle befolkningsudviklingen.

Umiddelbart efter nedlukningen i marts, steg antallet af sygedagpengemodtagere markant i marts og april måned. Niveauet er efterfølgende faldet og var i 3. kvartal 2020 på niveau med antallet forud for krisen.

Målniveau 2021

Af tabel 5 fremgår forslag til målniveau for fokusområde 2 i 2021.

Tabel 5 forslag til målniveau fokusområde 2

 

København har et højere antal dagpengemodtagere givet befolkningen ift. sammenlignelige kommuner. Målet bygger derfor på en ambition om at være på niveau med sammenlignelige kommuner.

Som tidligere nævnt er nogle mål behæftet med stor usikkerhed grundet udviklingen i ledigheden og det gælder i særlig grad, målet for dagpengemodtagere. Denne målgruppe oplevede ekstraordinær høj ledighed som følge af nedlukningen i foråret 2020 og det er endnu uvist hvordan den seneste nedlukning vil påvirke udviklingen.

København placerer sig generelt fint blandt sammenlignelige kommuner ift. sygedagpengemodtagere. Samtidig er KK for denne målgruppe også placeret højt på Beskæftigelsesministeriets ranglister.

Der foreslås på den baggrund en målsætning om, at KK fastholder andelen af sygedagpengemodtagere i 2021.

3. BIF skal sikre god servicekultur & medarbejdertrivsel gennem tillidsbaseret ledelse og empowerment

Baggrund

København skal behandle ledige borgere værdigt, og borgerne skal være tilfredse med den service, de modtager. Dette søges målt gennem måling af borgertilfredshed. BIF skal samtidig være et godt sted at arbejde. Tilfredse medarbejdere formodes at yde bedre service. Medarbejdertilfredsheden måles med sygefraværet som indikator.

Udvikling

Af tabel 6 fremgår status for udviklingen for de enkelte mål under fokusområde 3.

Tabel 6. Status for mål under fokusområde 3

 

I 2019 gennemførte VIVE en borgertilfredshedsundersøgelse blandt udsatte borgere i Jobcenter København.

Undersøgelsen viste fine resultater, hvor 77 pct. af de adspurgte borgere følte sig meget godt eller godt behandlet i jobcentret og hele 86 pct. af de adspurgte var meget tilfredse eller tilfredse med deres seneste samtale i jobcenteret. På den baggrund blev målet vurderet som opfyldt.

I 2020 er der igen gennemført en tilfredsundersøgelse, men her blandt alle målgrupper. Resultaterne forelægges BIU på udvalgsmødet d. 8. februar.

I 2020 har der generelt været et lavt sygefravær fra april og hen over sommeren. Sygefraværet har været stigende i 3. kvt. 2020, men samlet set forventes målet for 2020 opnået.

Målniveau 2021

Af tabel 7 fremgår forslag til målniveau for fokusområde 3 i 2021.

Tabel 7 forslag til målniveau fokusområde 3

 

Målet for borgertilfredshed foreslås opgjort på baggrund af VIVEs tilfredshedsundersøgelse, der ligeledes gennemføres i 2021.

De endelige målniveauer fastsættes på baggrund af resultaterne for 2020 undersøgelsen.

4. BIF skal styrke integration af københavnere med ikke-vestlig baggrund

Baggrund

Der er en overrepræsentation af københavnere med minoritetsbaggrund, der står uden for arbejdsfællesskabet sammenlignet med andre københavnere. Til at følge op på dette strategiske fokusområde bruges indikatorerne under målet ”Flere københavnere med minoritetsbaggrund skal være en del af arbejdsmarkedet” under pejlemærket ”Flere københavnere med minoritetsbaggrund skal i job” i Københavns Kommunes integrationspolitik. Målsætningen i integrationspolitikken er fastsat frem til 2022.

Udvikling

Af tabel 8 fremgår status for udviklingen for de enkelte mål under fokusområde 4.

Tabel 8. Status for mål under fokusområde 4

 

Siden januar 2018 har ledigheden blandt borgere med ikke-vestlig baggrund generelt været faldende. Dog har ledigheden i 2020 for personer med ikke-vestlig baggrund været stigende som følge af coronakrisen og er nu på niveau med ultimo 2018. Hovedparten af de nye ledige er dagpengemodtagere og jobparate på kontanthjælpslignende ydelser.

Målniveau 2021

Af tabel 9 fremgår forslag til målniveau for fokusområde 4 i 2021.

Tabel 9 forslag til målniveau fokusområde 4

 

Det første mål er som nævnt fastsat på baggrund af indikatoren: ’I 2022 skal 20 pct. færre københavnere med ikke-vestlig baggrund end i 2018 være på midlertidig offentlig forsørgelse’, jf. Integrationspolitikken.

Delmålet for 2021 er justeret i henhold til, at andelen af københavnere med ikke-vestlige baggrund på midlertidig offentlig forsørgelse i 2020 er tilbage på samme niveau som ved baseline i 2018.

Målet for beskæftigelsesfrekvensen foreslås fastholdt. Beskæftigelsesfrekvensen har været stigende de seneste år og denne udvikling ønskes fastholdt. Målet er baseret på data for den registrerede arbejdsstyrke fra Danmarks Statistik og er behæftet med stor forsinkelse. Det betyder, at data for 2020 kan opgøres ultimo 2021.

Økonomi

Indstillingen har i sig selv ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

På baggrund af udvalgets beslutning af målniveauer for 2021, indarbejdes disse frem mod status for 1. kvartal 2021 i juni 2021.

I mellemtiden vil udvalget i marts måned modtage status for 4. kvartal 2020.

 

Tanja Franck / Jeppe Bøgh Andersen

Beslutning

Indstillingens 1. at-punkt blev drøftet.

Indstillingens 2. at-punkt blev godkendt – uden afstemning.

Til top