Mødedato: 23.11.2020, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 57

HF Inklusion

Se alle bilag

Resumé

HF Inklusion er et tilbud for unge med autisme eller unge med lignende støttebehov, som over 3 år gør det muligt for den unge at tage en fuld HF, og dermed blive berettiget til at påbegynde en mellemlang / videregående uddannelse.

Der er i dag unge, der ønsker at komme på HF Inklusion, men som ikke har mulighed for det, fordi de ikke opfylder lovgivningens krav for at deltage i tilbuddet pga. den måde HF Inklusion er tilrettelagt i dag. Det er muligt at ændre tilbuddets tilrettelæggelse, så flere unge kan blive omfattes af tilbuddet. Hvis tilbuddet ændresså flere unge kan få tilbuddet er det vurderingen, at der skal afsættes flere midler til indsatsen, enten via omprioritering fra andre dele af ungemålgruppen og/eller via tilførsel af midler til formålet.

I det følgendebeskrives forskellige mulige modeller for den fremtidige tilrettelæggelse af HF Inklusion.

Indstilling

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller,

  1. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget beslutter,hvilken model der skal arbejdes videre med.

Problemstilling

For at blive optaget på HF Inklusion i dag skal en ung københavner have en diagnose i autismespekteret eller have et tilsvarende støttebehov. For at Jobcenter København kan bevillige og betale en ungs deltagelse i HF Inklusion, skal den unge være (for-)revalidend eller ressourceforløbsmodtagere efter lov om en aktiv beskæftigelsesindsats (LAB).

Unge uddannelseshjælpsmodtagere, kontanthjælpsmodtagere og dagpengemodtagere kan ikke deltage i HF Inklusion, eller andre ordinære studie- eller erhvervskompetencegivende uddannelser.

Det skyldes en bestemmelse i lovgivningen, der gør, at unge under 30 år ikke kan få bevilget en studie- eller erhvervskompetencegivende uddannelse som en del af deres beskæftigelsesrettede indsats – med mindre de har forsørgerpligt for hjemmeboende børn eller har opbrugt deres ret til SU til videregående uddannelse.

Kravene til at blive godkendt som (for-)revalidend er:

  • Begrænsninger i arbejdsevnen
  • Der skal være en realistisk mulighed for, at revalidering kan føre til hel eller delvis selvforsørgelse, dvs. der skal være en realistisk plan for at borgere ift. at opnå selvforsørgelse
  • Der må ikke være andre tilbud, f.eks. efter lov om en aktiv beskæftigelsesindsats, f.eks virksomhedsplacering, der kan få borgeren tilbage på arbejdsmarkedet.

Hvis en person, der er i målgruppen for revalidering, har brug for et afklarende forløb, kaldes dette forrevalidering. Det kan bruges i de situationer, hvor det ikke er muligt at fastlægge det konkrete beskæftigelsesmæssige formål med revalideringen

Forvaltningen kontaktes jævnligt af unge, der gerne vil begynde på HF Inklusion, men som ikke opfylder betingelserne for (for-)revalidering.

Løsning

Jobcenterets formål er altid at lave en realistisk plan sammen med den unge, som kan bringe den unge i ordinær uddannelse og selvforsørgelse så hurtigt som det er muligt for den enkelte unge. Der tages i den forbindelse højde for både de drømme og ønsker, men også de udfordringer, den unge måtte have. Jobcenteret har fokus på, at den unge får det rigtige tilbud første gang, for at undgå, at den unge oplever nederlag.

Den langsigtede effekt af HF Inklusion er i dag ikke kendt.En opgørelse lavet i juni 2016 viser, at for de unge, der fuldførte HF Inklusion er 45, 9% i enten ordinær uddannelse eller beskæftigelse:

  • Ordinær uddannelse:29,2 pct.
  • Beskæftigelse:          16,7 pct.
  • I alt:                           45,9 pct.

De forventede effekter er baseret på data fra unge, der har deltaget i HF Inklusion 2013 – 2016 og som har gennemført en fuld HF jf. oplysninger fra Københavns Voksenuddannelsescenter (KVUC).

Af de unge, der efter HF Inklusion er i ordinær uddannelse (29,2 pct.), tager de fleste uddannelse som revalidend. Dvs. at de unge fortsat modtager offentlig ydelse, men er i gang med en uddannelse. Disse uddannelser forventes at føre til, at de unge bliver selvforsørgende, når de afslutter deres uddannelse, men forvaltningen har ikke data på, om det sker.

Jobcenter Københavns har i dag HF Inklusion i sin vifte af tilbud, da det er forvaltningens vurdering, at indsatsen er et relevant tilbud for unge med diagnose indenfor autismespektret eller tilsvarende støttebehov, da det giver en udsat målgruppe mulighed for adgang til videre uddannelse. HF Inklusion er dog ikke et tilbud, Jobcenter København skal tilbyde jf. lovgivningen og der er ikke evidens for tilbuddets langsigtede effekt. Det vides ikke om der er andre tilbud for målgruppen, der er mere hensigtsmæssige ift. langsigtet effekt.

Mulighederne for omlægning af HF Inklusion

Den eksisterende rammeaftale med KVUC om HF Inklusion udløber den 31. juli 2021.

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkendte den 14. september 2020, at forvaltningen offentliggør bekendtgørelse om frivillig forudgående gennemsigtighed med henblik på forhandling med KVUC om en ny rammeaftale for perioden 1. august 2021 – 31. juli 2025.

Det er sket, og har ikke givet anledning til indsigelse fra andre potentielle udbydere af HF Inklusion. På den baggrund kan forhandlingerne med KVUC om HF Inklusion nu påbegyndes.

De kommende forhandlinger med KVUC om HF Inklusion, giver anledning til overvejelser om, hvorvidt tilrettelæggelsen af HF Inklusion bør ændres pga. de nuværende begrænsninger mht. hvem, der kan deltage i HF Inklusion.

Det bemærkes, at KVUC tilbyder HF Inklusion efter forskellige modeller til flere kommuner. Det betyder at HF Inklusion leveres af KVUC med forskelligt indhold og forskellige priser, alt efter den konkrete aftale mellem KVUC og kommunen. Kommunens pris påvirkes bl.a. af, om tilbuddet alene er for unge, der er selvforsørgende/får SU. Det skyldes, at det er Staten, der afholder udgiften ved ordinær uddannelse for selvforsørgende borgere, mens en kommune har udgiften ift. borgere omfattet af lov om en aktiv beskæftigelsesindsats.

I det følgende beskrives hhv. modellen for HF Inklusion i dag og 2 alternative løsningsmodeller, herunder de estimerede budgetmæssige konsekvenser.

Model 1 - HF Inklusion i dag

HF Inklusion tager 3 år, modsat en almindelig HF, der tager 2 år.

Når unge deltager i HF Inklusion via Jobcenter København som en del af deres (for-)revalidering omfatter det:

  • HF-enkeltfag
  • Særligt tilrettelagt uddannelsesforløb i form af bl.a. lektiestøtte
  • Mentorstøtte.

Den unge kan herudover modtage specialpædagogisk støtte (SPS), hvis den unge er berettiget til det. SPS bevilliges og betales af staten.

HF-enkeltfag er fag på gymnasialt niveau som dansk, matematik, engelsk etc. Med en fuld HF er den unge berettiget til at søge erhvervsakademi- og professionsbacheloruddannelser, og evt. universitetsuddannelser, afhængig af niveauet af de HF-enkeltfag, den unge har taget.

De to første år af HF Inklusion støttes den unge intensivt via det særligt tilrettelagte uddannelsesforløb og mentorstøtten, ligesom undervisningen tilrettelægges med udgangspunkt i den unges behov. På det sidste og tredje år forventes det, at den unge kan tage HF-enkeltfag uden særlig støtte og på lige fod med øvrige deltagere på HF-enkeltfag.

Der er ca. 20 nye unge i målgruppen af unge med diagnose i autismespektret, der opfylder kriterierne om at blive (for-)revalidender om året og kan tage HF Inklusion jf. Børne- og Ungdomsforvaltningen, Ungdommens Uddannelsesvejlednings (UU) umiddelbare vurdering. Tilbuddet er i dag normeret med 18 pladser på hhv. år 1 og år 2. I alt 36 pladser.

Udgiften til HF Inklusion er i dag ca. 3,1 mio. kr. ved 36 pladser. Ved 40 pladser fremover vil den årlige udgift udgøre ca. 3,4 mio. kr. Udgiften for en helårsplads er ca. 86.000 kr. og dækker udgiften til ordinær uddannelse, særligt tilrettelagt uddannelsesforløb og mentorstøtte.

Alternative modeller for HF-uddannelse tilrettelagt for unge med diagnose i autismespektret eller med tilsvarende støttebehov

Model 2) HF Inklusion Mentor for selvforsørgende unge(23 timer ugentligt med mulighed for mentorstøtte)

I denne model skal de unge være i stand til at deltage i 23 timer HF-enkeltfag om ugen og dermed være berettiget til SU. De unge modtager dermed ikke forsørgelse fra jobcentret og kan påbegynde HF Inklusion uden godkendelse fra jobcentret, dvs. uden at være godkendt som (for-)revalidend jf. beskæftigelseslovgivningen. Et forløbs længde vil afhænge af, hvor mange fag/timer den enkelte unge tager løbende, men forventningen er at det typisk vil tage 2-3 år.

De unge kan modtage mentorstøtte fra jobcenteret mhp. fastholdelse i uddannelse, selv om den unge ikke modtager forsørgelse fra jobcenteret. Jobcenteret kan bevillige mentorstøtte i op til 6 måneder ad gangen, ud fra en konkret individuel vurdering af den enkelte unges behov. Det vil sige, at jobcenteret ikke fra start kan bevillige mentor til hele forløbet på en gang.

KVUC anvender denne model i dag i deres samarbejde med Roskilde og Gladsaxe jobcentre.

Det er UU’s vurdering, at der årligt er ca. 40 nye unge i målgruppen, der kan drage fordel af en sådan model. Dvs. hvis alle unge i denne gruppe af unge skal modtage tilbuddet, skal der etableres 40 pladser per år, i alt 80 pladser.

Det bemærkes, at ved brug af denne model, vil unge, som i dag ikke er berettiget til
(for-)revalidering eller ressourceforløb, kunne tage HF via HF Inklusion, mens der er unge, der i dag kan deltage i HF Inklusion som (for-)revalidender, der ikke længere vil være i stand til at deltage i HF Inklusion, hvis de ikke er i stand til at tage 23 timer HF om ugen.

Disse unge (for-)revalidender/ressourceforløbsmodtager vil fremover skulle have et alternativt tilbud og ydelse fra Jobcenter København.

Udgiften ved model 2 estimeres at blive ca. 5.000.000 kr., og udgiften for en helårsplads estimeres til ca. 62.000 kr. til betaling for mentorstøtten. Staten afholder her udgiften til forsørgelse og udgiften til den ordinære uddannelse.

Model 3) HF Inklusion +

Denne model dækker målgrupper i hhv. model 1 og 2. Den ene gruppe er de unge i, der opfylder betingelserne for at få SU, det vil sige 23 timer HF om ugen.

Den anden gruppe er de unge, der opfylder betingelserne for at være (for-)revalidender eller ressourceforløbsmodtagere, og dermed kan modtage forsørgelse fra jobcentret under forløbet.

Tilbuddet vil for alle indeholde mentorstøtte, men vil ikke indeholde særligt tilrettelagt uddannelsesforløb, som er en del af model 1.

Hvis model 3 skal anvendes, er det vurderingen at der årligt er ca. 60 unge i målgruppen, der kan drage fordel af denne model. Dvs. hvis alle unge skal modtage tilbuddet, skal der etableres 60 pladser per år, i alt 120 pladser.

Udgiften ved model 3 estimeres at blive ca. 8.900.000 kr. og udgiften for en helårsplads estimeres at blive ca. 74.000 kr. Udgiften omfatter såvel mentorudgiften for alle unge, som udgiften til ordinær uddannelse for de unge, der er (for-)revalidender/ressourceforløbsmodtagere.

Fordele og ulemper ved i foreslåede modeller
Fordelene ved model 1 er, at de unge får lektiehjælp m.v. i grupper via det særligt tilrettelagte uddannelsesforløb, som typisk er billigere end den individuelle mentorstøtte i model 2.

Ulempen ved model 1 er, at begrænsninger i beskæftigelseslovgivningen, som beskrevet ovenfor, gør, at de unge skal være (for-)revalidender eller ressourceforløbsmodtagere for at kunne deltage i HF Inklusion.

Fordelen ved model 2 er, at unge med diagnose i autismespektret eller med lignende støttebehov kan påbegynde forløbet uden at være i målgruppen for (for-)revalidend eller ressourceforløb. Det kan derfor være flere unge, der kan deltage i uddannelsen. Ulempen er, at nogle unge, der i dag kan tage HF via HF Inklusion ikke vil kunne opfylde timetalskravet og dermed ikke længere vil kunne få tilbuddet. Disse unge skal i stedet have et alternativt tilbud.

Vurderingen af, hvad der er et relevant tilbud for den enkelte unge, sker ud fra en individuel og konkret vurdering jf. efterfølgende tabel 1.

Fordelen ved model 3 er, at der er størst muligt fleksibilitet for de unge i målgruppen mht. at tage HF. Ulempen ved model 3 er, at det er den mest ressourcekrævende model, da det må forventes, at der vil være flere unge, der kan deltage i uddannelsen og samtidig det største behov for mentorstøtte.

Det bemærkes, at hvis model 2 eller 3 besluttes prioriteret, behøver modellen ikke nødvendigvis at være knyttet til HF-enkeltfag. Forvaltningen kan undersøge om der, indenfor lovgivningens rammer for uddannelser, vil kunne etableres f.eks. en HTX klasse og/eller IT-uddannelse(r) efter samme model. Forløb rettet mod STEAM-uddannelser (Science, Technology, Engineering og Math) kan antages at føre til en høj grad af selvforsørgelse efter uddannelse, ligesom det vil give målgruppen en bredere vifte af muligheder for uddannelse udover HF.

Tabel 1 – Mulige alternative tilbud til unge med diagnose i autismespektret

Tilbud

Leveres af

Økonomi

Indsats hos ekstern leverandør

Glad Fonden
Væksthuset

Udgiften ved en specialiseret uddannelsesrettet indsats udgør 72.000 kr. for en helårsplads.

Brobygning til uddannelse på erhvervsskole (EUD)

HRS

SOSU H

TEC

Udgiften ved et brobygningsforløb på EUD er 105.000 kr. for en helårsplads.

Vedlagte bilag 1 beskriver udgifterne til hhv. forsørgelse, indsats m.v. for de forskellige tilbud.

Økonomi

Der er i dag afsat 3,1 mio. kr. på Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets ramme.

Følgende tabel 2 viser estimerede udgifter ved de 3 modeller. 

Tabel 2 – Estimerede udgifter ved de forskellige modeller for HF Inklusion (afrundet beløb)

Model

Antal pladser

Helårspladspris

Estimeret helårsudgift

Merfinansierings-

behov

  1. HF Inklusion for (for-)revalidender m.v.

40

86.000 kr.

3.400.000 kr.

300.000

  1. HF Inklusion Mentor for selvforsørgende unge*

80

62.000 kr.

5.000.000 kr.

5.000.000

  1. HF Inklusion+*

120

74.000 kr.

8.900.000 kr.

5.800.000

*Hertil kommer så øgede serviceudgifter til behandling af ansøgninger om mentorstøtte.

Det bemærkes, at evt. merudgift skal finansieres, via omprioritering inden for rammen og/eller via tilførsel af midler til formålet.

Hvis Beskæftigelses- og Integrationsudvalget ønsker at foretage omprioritering inden for rammen, vil Beskæftigelses- og Integrationsudvalget efter forhandlinger med KVUC om prisen, blive forelagt indstilling om omprioritering af rammen. Det kan f.eks. ske ved at færre unge tilbydes brobygningsforløb på EUD eller at aktivitetsparate unge tilbydes forløb med færre timer hos de eksterne leverandører. Dvs. at indsatsen for disse unge reduceres, hvis HF Inklusion udvides indenfor budgetrammen.

Høring

Indstillingen har været i høring i Handicaprådet i København. Handicaprådets høringssvar vedlagt som bilag 2.

Handicaprådet anbefaler model 3. Hvis midlerne hertil ikke kan findes, ser Handicaprådet, at uddannelsen må tilbydes til færre indenfor begge målgrupper af unge. Handicaprådet ser herudover positivt på, at der ses på mulighederne for at etablere HTX klasse og/eller IT-uddannelse(r) efter samme model.

Videre proces

Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets beslutning mht. HF Inklusion fremtidige tilrettelæggelse, vil danne grundlag for forhandlingerne med KVUC om HF Inklusion i perioden 1. august 2021 – 31. juli 2025.

Forvaltningen vender tilbage om resultatet af forhandlingerne med KVUC om HF-Inklusion.

Tanja Franck / Jeppe Bøgh Andersen

Beslutning

Indstillingen blev godkendt, idet udvalget vedtog at arbejde videre med model 3.

Til top